Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Syyskuu São Miguelilla

Syyskuu on Azoreilla vuoden toiseksi lämpimin kuukausi. Päivälämpötilat Ponta Delgadassa kipuavat syyskuussa maksimissaan vajaaseen 25 ºC:een ja laskevat yöllä minimissään keskimäärin hieman alle 18 ºC:n. Sadetta saadaan keskimäärin noin 86 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on 16. Meriveden lämpötila pysyttelee lukemissa 22-24 ºC. Mitään radikaalia muutosta ei syyskuu sään osalta Azoreilla tuo mukanaan.

Syyskuun lopulla aurinko nousee klo 7.44 ja laskee klo 19.42.

Uimarantakausi Azoreilla päättyy myöhäisimmillään syyskuun lopussa. Uimista kauden loppuminen ei luonnollisestikaan estä. Portas do Marin satamakeskuksessa Ponta Delgadan keskustassa sijaitseva meriuimapaikka on auki ympäri vuoden.

Lämmin ja kuiva kesä ovat edistäneet levän kasvua São Miguelin kraatterijärvissä. Selvimmin ongelma näkyy Furnasin kraatterijärvessä (Lagoa das Furnas), jonka vesi näyttää vaaleanvihreältä. Osasyynä ongelmaan kerrotaan olevan veden hapettamiseen tarkoitetun laitteiston rikkoutuminen. Korjaamiseen tarvittava puuttuva varaosa saapunee syyskuussa.

Vila Franca do Campossa pidetään elo-syyskuun vaihteessa (vuonna 2011 todennäköisesti 24.8.-31.8.) Hyvän Jeesuksen juhla (Festa do Bom Jesus da Pedra). Vila Franca do Campoon on Ponta Delgadasta matkaa noin 30 km. Ilta-aikaan matkaa taittuu kätevimmin yksityisautolla tai taksilla (hinta luokkaa 25-30 e/suunta).

1.syyskuuta pyrähtää käyntiin Santa Claran kaupunginosassa (Ponta Delgadan keskustasta länteen) kulttuuriviikko (XII Semana Cultural de Santa Clara). Juhlapaikkana on Santa Claran kirkkoaukio, jolle pystytetyllä lavalla on tarjolla sekä musiikkia niin perinteiseen kuin nuorempaankin makuun että ruokaa ja juomaan noin klo 21 alkaen. Juhlapaikka Ponta Delgadan keskustasta kävelymatkan päässä. Ilta-aikaan on kuitenkin suositeltavaa käyttää taksia

Kesän loppumisesta Ponta Delgadassa kielii Campo e São Franciscosin aukion iltaviihteen loppuminen syyskuun toisena viikonloppuna 9.-11.8. Viihdettä saattaa tosin olla tarjolla vielä viikko myöhemminkin.. 2.-4. syyskuuta tämän kesäiltojen (Noites de Verão) tapahtumasarjan teemana ovat trooppiset yöt, Noites Tropicais.

Vuodenajan vaihtuessa tapahtumat Ponta Delgadassa siirtyvät pikkuhiljaa neljän sisälle. Erilaista musiikkia tarjoavat teatterit Teatro Micaelense ja Coliseu Micaelense. Kuvataiteita on esillä mm. Ponta Delgadan kaupungin kulttuurikeskuksessa (Centro Municipal de Cultura de Ponta Delgada kadulla Rua Comandante Jaime de Sousa), Fonseca Macedon nykytaiteen galleriassa (kadulla Rua Guilherme Poças Falcão). Azorien taideakatemian tiloissa (Academia das Artes dos Açores, aukio Largo de Camões). Teatro Micaelense ja Coliseu Micaelense on merkitty jokaiseen matkailukarttaan. Portas do Marin satamakeskuksen tapahtumatarjonta on ympärivuotista ja monipuolista.

Lagoan kuntaan kuuluvassa Ribeira Chãn taajamassa kuunnellaan fadoa 2. ja 3.9. Urheilutalolla (polivalente desportivo) pidettävät konsertit alkavat todennäköisesti klo 21.30. Ribeira Chã:n taajamaan on Ponta Delgadasta matkaa noin 25 km. Illalla matkaa sujuu mukavimmin taksilla, joka laskuttaa kyydistä noin 25 e/suunta. Menotaksin kanssa voi sopia paluukyydistä. Bahia Palacessa ja Calourassa yöpyvillä on Ribeira Chãhin lyhyt taksimatka, hinnaltaan viitisen euroa.

Viime vuosina saariryhmä on lisännyt tunnettavuuttaan surffailun harrastajien keskuudessa. Vuoden 2011 merkittävin surffaustapahtuma saariryhmässä on Billabong Azores Island Pro 26.9.-2.10. Santa Barbaran rannalle São Miguelin pohjoisrannikolla on Ponta Delgadasta matkaa noin 15 km. Matkan voi taittaa bussilla tai yksityisautolla.

Viimeistään syyskuun keskivaiheilla puhkeaa São Miguelin teiden varsilla kukkaan Amaryllis Belladonna. Kasvista ovat kukkimisvaiheeseen mennessä kuihtuneet kaikki lehdet, niinpä maasta nouseekin vain pelkkä kukkavarsi vaaleine, hieman punertavine kukkineen.

Santanan palatsin puutarhan (Jardim do Palácio Sant’Ana) upea puutarha Ponta Delgadan keskustan tuntumassa on avoinna yleisölle 20.9 saakka maanantaista perjantaihin klo 10-16. Aikaisemmin ulkomaalaisia vierailijoita pyydettiin jättämään passi portille vierailun ajaksi. Tämän hetkinen käytäntö ei ole kirjoittajan tiedossa.

São Miguelilla tuotettujen hedelmien ja vihannesten paras ostopaikka on Mercado da Graçan katettu tori Ponta Delgadan keskustassa (merkitty jokaiseen matkailukarttaan). Tori on avoinna ma-to 7-17, pe 7-19, la 7-13.30.

Tapahtumista São Miguelilla ja muualla Azoreilla kerrotaan valikoivasti osastossa ”Azoreilla tapahtuu”, jonka painike on kotisivujeni etusivulla.

Tästä tarinasta julkaistaan kotisivuillani pitempi versio linkkeineen lähipäivinä osastossa Minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain.

4

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sorkat jonkkaan

      Unohtaa ei myöskään sovi "härkäfiestaa", jossa nautaeläin yritetään porukalla härnäämällä ja kiusaamalla saada putoamaan penkereeltä/laiturilta tms. mereen. Poikasesta vaariin nauttivat tästä hupaisasta ja kepeästä perinteisestä hauskanpidosta!

    • Voisikohan kirjoittaja kertoa, mistä on kysymys? Minun tiedossa on härkiin liittyvä perinteinen Terceiran saarelta peräisin oleva iloittelun laji nimeltä Tourada à corda, jossa ärsytetään köydenpäässä olevaa härkää avoimella kentällä. Ärsyttämiseen voi osallistua kuka tahansa. Olen kerran nähnyt tästä tapahtumasta ranta-alueella kuvatun videonpätkän. Kirjoittajan kuvaamasta lajista minulla ei ole tietoa. Kaikkia härkätaistelulajit, joihin mainitsemani Tourada à cordakin kuuluu, on Portugalissa tarkkaan määritelty ja sääntöjen noudattamista valvotaan.

      Tourada à corda härkätaistelulajista löytyy videoita sekä Youtubesta että Acorestubesta (www.acorestube.com).

      Lukijat älkööt päätelkö tästä viesti, että kannatan härkätaistelua. Tässä on vain kysymys Teceiran saarelta peräisin olevan kultturi-ilmiön selventämisestä.

    • tapan hyttysiä

      Elukoiden kiusaaminen on näköjään vieläkin hauskempaa, kun se ei pääse pakoon.

      Oli kulttuuria tai ei, moista ei varsinkaan moni pohjoismaalainen viitsi katsella.

      • Sana 'kulttuuri' tarkoittaa tekstissäni kaikkea henkistä ja aineellista viljelyä, ei pelkästään taiteita tai korkeakulttuuria.

        Ei oli kovin todennäköistä, että matkailija São Miguelilla näkisi yllä kuvaamaani tourada à cordaa, jos en sellaisista tapahtumista joko tällä palstalla tai kotisivuillani erityisesti kerro.

        Härkiin liityvän kulttuurin (tauromaquia) kotipaikka Azoreilla on Terceiran saari. Viime vuosina tourada à corda -härkäataistelu on ollut osa joidenkin perinteisten kansajuhlien ohjelmaa São Miguelilla ja joillakin muillakin Azoreiden yhdeksästä saaresta. Tapahtumaa varten härät kuljetetaan São Miguelille Terceiran saarelta.

        Palstan lukijoita lohduttakoon, että tourada à cordaa vastaan tulee azorilaisilta protesteja vuosittain. Vastustus on peräisin saarilta, joilla ei tätä kulttuuriperinnettä ole. Aiheesta kirjoitetaan lehtien palstoilla ja taistelua vastaan allekirjoitetaan adresseja joka kesä. Härkätaistelukausi alkaa keväällä ja päättyy syksyllä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2217
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe