Joulu São Miguelilla Azoreilla?

Ponta Delgada värikkäät ja laajalle alueelle asennetut jouluvalot syttyvät marraskuun puolivälissä. Kaupungin kahdessa teatterissa tarjotaan joulunajalle tyypillisiä kulttuurinautintoja, kuten perinteisiä baletteja, esim. Pähkinäsärkijä ja Joutsenlampi, sekä joulumusiikin konsertteja, joita pidetään myös seudun kirkoissa. Azorilaiseen jouluun kuuluu olennaisesti jouluseimi, joita on nähtävänä mitä erilaisimpia. Onpa saarella jouluseimimuseokin. On mahdollista tehdä kokonainen päivän kestävä jouluseimiretki, jopa useampiakin.

Azorit tarjoavat vehmasta luontoa kumpuilevine pinnanmuotoineen, kraatterijärvineen ja kuumine lähteineen. Saariryhmän ilmasto on leuto ympäri vuoden. Ilma on raikasta hengittää. Elämänmeno on rauhallisempaa kuin Ruuhka-Suomessa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hommat hoituvat.

Liikkuvalle matkailijalle São Miguel tarjoaa talvisaikaan mm. patikointireittejä.

Ponta Delgada ja São Miguel ovat turvallinen, rauhallinen ja kodikas joulunviettopaikka. Saaren infrastruktuuri ja palvelut ovat toimivia. Azorit ovat vielä aito paikallinen yhteiskunta, jota tähän saakka vähäinen matkailuelinkeino on tuskin mitenkään muuttanut.

Hintataso on suomalaiselle edullinen, sillä keskimääräiset elinkustannukset ovat noin neljänneksen alhaisempia kuin Suomessa.

Joulukuun maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa on keskimäärin noin 18 C, yön vastaava minimi runsaat 12 C.. Meriveden lämpötila joulukuussa on luokkaa 18C- 17 C. Vuositasolla lämpötilat liikkuvat haarukassa 11 C -25 C, jossa 11 C on helmikuun keskimääräinen minimilämpötila ja 25 C elokuun keskimääräinen maksimilukema.

Joulukuun keskimääräinen sademäärä on noin 126 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) joulukuussa on keskimäärin parikymmentä. Tuulen nopeudet liikkuvat haarukassa 10-40 km/t (2,7m-11 m/s). Ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 70-90 %. Suhteellisen korkean kosteuden vuoksi ilma tuntuu astelukua lämpimämmältä.

Auringonpaistetta saadaan São Miguelilla talvella päivittäin keskimäärin neljä tuntia. Lyhimmillään on valoisalla ajalla pituutta yhdeksän ja puoli tuntia. Azorien merellinen sää on tunnettu vaihtelevuudestaan. Sateet ja sadekuurot ovat yleensä lyhyitä mutta saattavat toistua. Aurinko tulee esiin jotakuinkin päivittäin eikä kaamosta ole. Luonto on syvän vihreä Joulun aikaa kukkivat ulkona mm. joulutähtipensaat, kolibrikukat ja aloet ja kameliat.

Azorien saariryhmä sijaitsee noin 1500 km Lissabonista länteen. Saariryhmän yhdeksästä saaresta suurin on São Miguel, jonka keskukseen, Ponta Delgadaan, Suomesta tehdään ryhmämatkoja nyt kuudetta vuotta.

São Miguelin saaren keskuspaikka Ponta Delgada on noin 68 000 asukkaan kaupunkikunta, jonka keskustassa asuu noin 30 000 ihmistä. Ponta Delgada ja São Miguel tarjoavat niin asukkaalle kuin matkailijallekin melkoisen kulttuuriannin ja riittävät palvelut.

Keskitalvi on matalasesonkia Azoreilla. Suomalaisten ryhmämatkat päättyvät marraskuun puolenvälin paikkeilla. Sen jälkeen Ponta Delgadaan voi lentää Helsingistä mm. Portugalin lentoyhtiöllä TAPilla. Vaihto on silloin Lissabonissa. Lennon hinta on viime vuosina ollut luokkaa 500 e. Perinteisten hotellien lisäksi matkailijalle on tarjolla huoneistohotelleja sekä Ponta Delgadassa että São Miguelin pohjoisrannikolla Capelasissa ja Ribeira Grandessa. Hotellien lisäksi seudulla on pienempimuotoista majoitusta.

Annan mielelläni lisätietoja. Yhteystietoni löytyvät kotisivuiltani, joihin pääsee näpäyttämällä nimimerkkiäni.

Olen yllä halunnut kertoa erilaisesta joulunviettomahdollisuudesta. Olen kirjoittanut nämä rivit rakkaudesta asuinpaikkaani, en minkäänlaisen taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi.

Lämpimästi tervetuloa joulunviettoon São Miguelille!
Ilmoita


Sain tänään sähköpsotin eräältä hyvältä ystävältämme ja kokeneelta Azorien kävijältä. Viesti kuului näin:

"Luin noita sinun kirjoituksiasi ja yksi lisäys, mitä et ilmeisesti ole
huomannut, Hispania järjstää myös joulun aikaan matkoja sinne ja ilmeisesti
ympäri vuoden.

Ikävä sinne!"

Näin todellakin on. Minun tulkintani on, että Hispanialla on Azorien matkoihin lyhyt katko alkutalvesta eli välillä 2.1.-20.2.2012. Matkustaminen Helsingistä Ponta Delgadaan on näin entistäkin helpompaa.

Kotisivujeni uutistosastossa olen aikaisempina vuosina kertonut elämänmenosta Ponta Delgadassa keskitalvella, mukaan lukien joulunvietosta.
Ilmoita
Minkälainen sää siellä on joulukuussa? Toisinsanoen miten paljon siellä sataa? Kestääkö sateet kauankin, vai ovatko kuuroluonteisia?
1 VASTAUS:
Sää Azoreilla on lähtökohtaisesti nopeasti vaihtelevaa. Yhtenäinen sade Azoreilla kestää harvoin koko päivän. Aurinkoiset hetket ja pilvisyys vuorottelevat ympäri vuoden. Sadekuurot eivät kesäkauden ulkopuolella ole harvinaisia. Kun Atlantilla ollaan, syksy, talvi ja kevät ovat kesää tuulisempia.

Sateet Azoreilla jakautuvat suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, niin että luonto on kaikkina vuodenaikoina vehmas ja kukkea. Kulunut kesä tosin on ollut joidenkin tietojen mukaan niukkasateisin 25 vuoteen. Huhtikuusta syyskuuhun on vähäsateisempaa, lokakuusta maaliskuuhun sataa enemmän. Olemme kuitenkin ehtineet kokea kuivuutta myös maaliskuulla.

São Miguelin vähäsateisin ja aurinkoisin alue on rantakaistale etelärannikolla, jossa Ponta Delgada sijaitsee. Vuotuinen sademäärä on siellä luokkaa 1000 mm. Helsingin vastaava luku on 650 mm.

São Miguelilla on korkeampia (max 1100 m) alueita (Sete Cidades, Lagoa do Fogo, Nordeste), joilla sataa huomattavasti enemmän kuin Ponta Delgadassa.

Joskus on kysytty sadevaatteista. Kaupunkioloissa Ponta Delgadassa ne ovat asukkaalle tarpeettomia. Sateenvarjosta on hyötyä. Patikoija tarvitsee sadeviitan ja kunnon jalkineet.

Historiallisia säätietoja voi tarkastella vaikka Weather Undergorundin sivuilta, http://www.wunderground.com/history/airport/LPPD/2009/12/26/DailyHistory.html
+Lisää kommentti
Kiitos tyhjentävästä vastauksesta! Sitten eikun matkaa varaamaan :)
Ilmoita
Lämpimästi tervetuloa. Vastaan mielelläni mahdollisiin lisäkysymyksiin.
Ilmoita
Mistähän löytyisi selkeät www-sivut bussiyhteyksistä ja hinnoista? Osaatko arvioida mitä maksaa esim. Ponta Delgadasta Furnasiin bussilla?
2 VASTAUSTA:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9769864#comment-48818790
Hakua voi käyttää itsekkin...
Toivon, että kukaan ei pahastu, kun kirjoitan, että mielestäni hinnat Azoreilla eivät ole ongelma suomalaisille. Paikallisille asukkaille ne saattavat sitä olla. En valitettavasti muista tarkkaa hintaa, mutta Povoaçãon keskustaan, joka on Furnasia kauempana, maksoi matka Ponta Delgadasta jokin aika sitten 4,99 e. Bussilippujen hinnat ovat käyntimme jälkeen muutaman prosentin nousseet . Bussiatka Furnasiin Ponta Delgadasta kestää puolisentoista tunta.

São Miguelin bussilinjat on jaettu kolmen liikennöitsijän kesken, jotka ovat Auto Viação Micaelense (AMV), CRP ja Varela. AMV liikennöi saaren länsiosaan, CRP pohjoiseen ja koilliseen, Varela itään.

Furnasiin pääsee sekä CRP:n bussilla (määränpää Furnas) että Varelan bussilla (määränpää Povoação).

São Miguelin bussiaikatulut ovat osoitteessa http://www.smigueltransportes.com/home.php?pg=mpt. Aikatauluja katsotaan valitsemalla yläpalkista Horario ja sen alta liikennöitsijä. Haluttu aikataulu on helpompi tulosta, jos sen ensin downloadaa.
+Lisää kommentti
Ne hinnat etupäässä kiinnostaisi kun pohditaan otetaanko vuokra-auto alle vai ei. Ja mun silmiin noi sivut on vähän sekavat.
Ilmoita
Uskoisin, että valinta vuokra-auton ja julkisen liikenteen välillä ei perustu niinkään hintaan vaan pikemminkin mukavuuden haluun. Jos joku tarvitsee aikataulujen tulkintaa, kertokoon minulle, niin autan.

Furnasiin kulkee busseja melko mukavasti. Tarjonta tyydyttänee kysynnän täysin, etenkin huippumatkailukauden ulkopuolella.

Suosittelen tutustumista kotisivuillani julkaisemaani matkaoppaaseen "Matkaopas São Miguelille aikoville".
Ilmoita
Kiitos taas vastauksista :) Eli taidamme ottaa bussin ainakin tuolle retkelle.
Ilmoita
Mitä luulet, onko tarpeellista varata vuokra-auto etukäteen? Kun ei tuo joulukuu varmaan hirveää sesonkia ole siellä (eikä tietysti muutenkaan). Haluaisimme tietysti valita parhaat päivät autoilulle ja nähtävyyksien kiertelyille.
Ilmoita
Joulukuussa autoja yleensä riittää joka lähtöön. Viisainta on katsoa sääennustetta ja toimia sen mukaan.
Ilmoita
Miten luotettavia ovat sääennusteet? Kun esim. täällä Helsingissäkään ne eivät mielestäni hirveän hyvin pidä paikkaansa, edes edellisenä päivänä (tai jopa samana) annetut.
Ilmoita
Todennäköisesti vähintään yhtä luotettavia. Kuluneena niukkasateisena kesänä ennusteet pitivät melko hyvin paikkansa, sillä vettä ei tullut. Tällaisella merialueella sään tarkka ennustaminen ei todenäköisesti ole ihan helppoa. Saderintamat tulevat pääaasiallisesti lännestä ja kulkevat yleensä koko saariryhmän yli. Matkaa on 600 km. Vaikeutena näyttää olevan ennustaa rintaman liikkumisnopeus. Harvoin kerrotaan myöskään miten paljon vettä (sademäärä) on odotettavissa. Tuulen suunta ja nopeus tiedetään tavallisesti tarkasti vasta edellisenä päivänä.

On myös syytä muistaa, että korkeuseroista johtuen on mahdotonta antaa sääennustetta, joka pitäisi jokaisessa saaren osassa paikkansa. Korkeimmat paikat ja osa pohjoisrannikkoa ovat sateisempia kuin suojainen etelärannikko. Pohjoisrannikko on myös tuulisempi ja usein asteen-pari viileämpi.

Harvalla retkellä sataa kuitenkaan koko päivää. Sade on osa Azorien säätilaa. Ilman riittävää kosteutta saaret eivät olisi vihreät. Sade on joskus jatkuvaa. Harvoin sataa kuitenkaan koko päivää. Sade voi tulla kuuroina tai erittäin kevyenä tihkusateena, jota Suomessa ei voi kokea.

Lähettäkää minulle tekstari, niin kerron säästä sen mitä televisiossa päivittäin annetun ennusteen pohjalta tiedän. Ennuste annetaan kolmelle päivälle ja katson sen jota kuinkin poikkeusetta joka ilta. Samalla kirjaan muistiin toteutuneen sään.

Netissä lähteeni on Portugalin ilmatieteen laitoksen sääennuste osoitteessa www.meteo.pt.
Ilmoita
Kiitos taas!

Sellainen vielä on tullut mieleen, että järjestetäänkö saarelta jotain venereissuja? Siis en nyt tarkoita mitään valas-retkiä vaan ylipäänsä meriretkeä jollain isommalla veneellä? (Käsittääkseni valasretket tehdään pikkupaateilla.)
Ilmoita
Tiedossani ei ole, että São Miguelilta tehtäisiin veneretkiä merkittävästi mihinkään aikaan vuodesta mainitsemianne valasretkiä lukuunottamatta. Valasretkiä tehdään nykyään myös suuremmilla paateilla, joihin mahtuu noin 90 henkeä. Kesäaikaan risteilyjä on saattanut tehdä Moby Dick Tours, mutta epäilen että risteilyjä ei huippusesongin ulkopuolella järjestetä. Risteilyiltä luonnollisesti näkee São Miguelin mereltä, mutta muuta mahdollisten delfiiinien, valaiden ja veden lisäksi sitten näekään (kilpikonnat ovat myös mahdollisia), sillä mitään saaristoa ei ole, vain joitakin yksittäisiä kraatterisaria tai kraatterien jäännöksiä.
Ilmoita
Olimme vuosia sitten Azoreilla. Muutamia paikkoja jäi näkemättä, oli epävakaisia säitä ym. Nyt olen matkaamassa sinne uudelleen toisella porukalla - mielenkiintoista nähdä mitä uutta on tullut... Tai onko mikään muuttunut.
Nyt on mielessä käydä Vila Francan (kirjotin siis nimen ulkomuistista) edustan kraaterisaarella. Kaipa sinne vielä lautta menee vaikka tullessamme onkin lokakuu?
Terra Nostran puutarhaan pitäisi päästä uudelleen, viimeksi satoi niin että oli pakko vetäytyä kahvin ja konjakin kanssa lämmittelemään sisätiloihin. Uskon että puutarha olisi puutarhapeukalon unelma.
Nordesteenkään ei viimeksi ehditty. Ehditäänkö nytkään, siinäpä kysymys.
Sen sijaan autoilimme länsipäädyn aika tarkkaan, kävimme myös kummitushotellilla - silloinkin muuten satoi - ja läntisimmässä kolkassa, mikä sen kylän nimi onkaan. Länsiosassa on myös hurja, mustakivinen ranta, jossa on aaltojen syömiä reikiä. Niistä reiistä vesi syoksähteli komeasti korkealle aina aallon tullessa. Siellä kävellessä piti kyllä katsoa tarkkaan, sillä pudotus reikään olisi ollut varmasti kohtalokas.
Hyökkäilimme Ponta D:ssa sisään ovista, joiden takana uskoimme olevan ravitsemusliikkeen. Mainontaa ei silloin juurikaan ollut. Kerrankin söimme kohtuullista T-bone steakia huoltsikan baarin näköisessä kuppilassa, jossa paikalliset seurasivat jalkapalloa. Toisen kerran jossain pikkukylässä halusin vessaan ja mentiin baarin näköiseen paikkaan. Eihän siellä juuri mitään ollut kahvin paakelsin haluajille, mutta kahvi ja cola riitti sitten. WC:t oli yläkerrassa. Yläkerta oli hieno ravintola, iso sali ja valkoiset pöytäliinat, tosin kiinni sillä kertaa. Ihmettelin sitä silloin, mutta myöhemmin olen keskustelu- ym.palstoilta ymmärtänyt että se on maan tapa.
Samalla autoreissulla osuimme paikalle, kun joku rouva oli suuttunut mieheensä ja sätti tätä suureen ääneen kyläaukiolla. Mieli teki ottaa videolle, mutta en uskaltanut kun en pystynyt tekemään sitä salaa. Oikeastaan emmepä uskaltaneet juuri hymyilläkään, olisimmekohan saaneet pian luudasta..
Käytiinpä myös rannan linnoituksessa, jossa olimme kolmistaan yhden koko iltapäivän. Meillä ei ole vandalismitaipumuksia, mutta mieleen tuli että joku saattaisi tarvita sellaisia matkamuistoja tai vahingoittaa tavaroita. Ketään vartijaa ei ollut. Kolusimme linnoituksen käytävät loppuun saakka. Tuli mieleen, että voisimmeko ehkä jäädä sinne vahingossa, jos joku laittaa portin kiinni luullen ettei ketään ole sisällä.
Eräänä iltayönä kävelimme aallonmurtajalla, se vähän pelotti, ja kävimme majakalla. Siitä tulikin mieleen, että on hankittava pieni, hyvä ja valovoimainen taskulamppu matkaan mukaan!
Sellaisia muistoja silloin, parin viikon päästä uudet, toivottavasti hyvät, muistot.
Ilmoita
Vila Franca do Campon edustalla olevalle kraatterisaarelle kuljetukset ovat todennäköisesti loppuneet viimeistään syyskuun puolenvälin tienoilla. Terra Nostran puutarha on entisellään. Huomatkaa, että pääsyliput puutarhaan (à 5 e) oikeuttavat 20 prosentin alennukseen hotellin baarin antimista.

Kummitushotelli Sete Cidadesissa on paikoillaan. Länsiosan ”mustakivinen ranta.” on saattanut olla Mosteirosissa. Suositan poikkeamista Ferrariassa, São Miguelin luoteiskolkassa, jossa voi tutustua laavakiveen ja komeihin tyrskyihin. Rannalla oleva tulivuori, Pico das Camarinhas, purkautui viimeksi vuonna 1713. Alueella (Ponta da Ferraria) on uusittu kylpylä ja vanha lämminvetinen kylpypaikka, jossa lämmin mineraalivesi ja suolainen merivesi sekoittuvat.

Ruokaravintolat ovat avoinna lounasta varten klo 12-15 ja illallisella noin klo 19-23. Jotkut avautuvat jo klo 18, jotkut sulkeutuvat klo 22. Muina aikoina pientä syötävää ja juotavaa vedestä viinaan saa kahviloista ja baareista. On olemassa baareja, joissa on tarjolla vain juomaa. Monet niistä avautuvat vasta illansuussa eikä niiden olemassaolosta päiväsaikaan vieras ulkopaikkakuntalainen välttämättä tiedä mitään.
Monien ravintoloiden etuosa toimii kahvilana/baarina. Ravintolasali on takaosassa tai yläkerrassa.

Nordesten valttia on jylhä luonnonkauneus, johon voi tutustua Serra da Tronqueiran vuoristossa. Sen läpi kulkeva hiekkatie ei todennäköisesti enää ole parhaimmassa kunnossa. Kunnan ranta-alueilla, jota matkailijoiden tavallisimmin käyttämä tie noudattaa, on runsaasti kauniita näköalapaikkoja.

Azoreilla on takana niukkasateinen, aurinkoinen ja lämmin kesä. Syksyn saavuttua sademäärät lisääntyvät. Vuoristoalueilla sumua ja tihkusadetta voi esiintyä kesälläkin. Portugalin ilmatieteen laitoksen sääennuste: http://www.meteo.pt/en/cidadeprev10dias.jsp?localID=20&cidadeID=27
1 VASTAUS:
Azoreille (Ponta Delgada, São Miguel) pääsee nyt Helsingistä suoralla lennolla melkein ympäri vuoden. Suomalainen matkanjärjestäjä on siirtynyt käyttämään Finnairia. Tietooni on tullut, että Super Saver on myynyt edullisia lento-hotellipaketteja Ponta Delgadaan (lennot TAP:illa). Olen viime vuonna kertonut talvesta ja joulun ajasta São Miguelilla otsikolla "Talvisydän São Miguelilla".
+Lisää kommentti
Jo kuukausi sitten palasin Azoreilta. Reissu meni hyvin ja tällä kertaa sääkin suosi. Olimme siis lokakuun ekan viikon reissussa ja sillä viikolla oli yksi raju aamuinen ukonilma ja yhtenä aamupäivänä ripsahti vettä. Sateenvarjoa emme tarvinneet kertaakaan, vaikka kuljetimme sitä mukana melkein koko ajan - tai ehkä juuri siksi... Sitä edellisellä viikolla sen sijaan siellä olleet olivat aika kypsyneet sateeseen ja myrskykin oli ollut kova! (Eli sinne kannattaa ottaa hyvää lukemista mukaan tms tekemistä jos kehnot säät yllättää välillä. Edellisreisulla ehdin lukemaan viikossa monisatasivuisen kirjan ja poikakin ehti lukea sen melkein kokonaan - jatkoi lentokoneessa paluumatkalla.)
Sao Roquen rannalla pystyi vielä ottamaan aurinkoa ja oleskelemaan noin lämpimillä säillä, parhaina päivinä oli lähes 30 astetta - mutta kannattaa olla varovainen aaltojen kanssa, ne ovat todella voimakkaat. Aivan lähellämme aikuinen isokokoinen mies joutui aaltojen kanssa vaikeuksiin ja oli hukkua, häntä auttoivat rannalla olleet miehet. Sao Roqueen pääsee helpoiten taksilla, viitisen euroa. Rannat ovat siis mustaa laavakivihiekkaa. Lokakuun alussa pukukopit ja suihkut olivat jo kiinni, pikkurannalla (?) oli jalkasuihku onneksi.
Oikein hyvä ruokapaikka on lähellä Sao Pedron (??) kirkkoa, sen takana, kirkko on lähellä hotelli Marina Atlanticoa. Ravintolakin on jokin Pedro nimeltään. Kannattaa varata pöytä. Avenidalla Solmarin ostoskeskuksen lähellä on myös jokin Papopupapa tms -niminen paikka, josta saimme lounasaikaan isot ja todella hyvät kanakeitot hintaan a 1,75. Palvelu on kiireistä ja rahasta sai väärin takaisin, mutta annoin olla, mitä sitä parista kymmenestä sentistä rutisemaan kun ihminen teki hullun lailla hiki hatussa töitä. En ole koskaan portugalilaisen nähnyt työskentelevän siihen tahtiin. Keitto kruunasi kyllä kaiken. Se oli sakeaa, maukasta ja kuumaa - sellaista kanakeiton kuuluu ollakin.
Olen itse tykästynyt kauppahalliin. Ostin sieltä taas amaryllis belladonnan sipuleita ja vähän kaikenlaista muutakin. Kauppahallikin löytyy aika läheltä em. hotellia.
Nordesteen en tälläkään kertaa ehtinyt, oli sen verran täydet päiväohjelmat. Mutta muuten tyytyväinen: tällä kertaa näköalapaikoilta näki eikä ollut sumua. Vain yhdellä näköalapaikalla sumupilvi peitti näkymät.
Luonto ja maisemat sekä rauhallisuus ovat kyllä Sao Miquelin valtteja, ei niinkään ruoka tai biitsit, ei edes shoppailu. Naisihmisetkin voivat kulkea illalla kaikessa rauhassa - toki välillä oli mukavaa saada kohteliasta huomiota. ;-)
Hauskaa oli myös se, että meitä luultiin kerran tanskalaisiksi ja kerran ruotsalaisiksi. Me sanoimme vain tack tack.
Ehkäpä tulemme sinne joskus vielä kerran, sitten otamme auton kentälle ja ajelemme taas omiin nimiimme - ja sitten sinne Nordesteen. Aikomus olisi käydä mös jollain toisella saarella. Ponta Delgada ympäristöineen on nyt nähty.
Ilmoita
"amaryllis belladonnan sipuleita"

Ovatko jotenkin erikoisia amarylliksiä? Millainen hintataso?
1 VASTAUS:
Täältä meidän kauppahallista Amaryllis belladonnan sipuleita on saanut ostaa 50 senttiä kappale. Kuva: http://ipt.olhares.com/data/big/4/49996.jpg

Amaryllis beladonna kukkií Azoreilla syyskuun puolivälin jälkeen. Kasvaa myös Madeiralla.
+Lisää kommentti
Onko tuo kasvi sellainen, jossa on useita kukintoja? Normaalisti Suomessa amarylliksessä on 4-5 kukkaa yhdessä kukkavarressa ja kukkavarsia on joko yksi tai kaksi. Täytyypä katsoa kauppahallissa Funchalissa ensi viikolla.
Ilmoita
En ole (eikä muutkaan tietämäni amaryllis belladonna sipuleita Suomeen tuoneet) vielä onnistunut saamaan sitä kukkimaan täällä. Viimeksi laitoin niin myöhään ruukkuun ettei tainnut ehtiä saada lämpösummaa kasaan ennen kuin jo syksy käsissä. No, aina on kiva kokeilla...
Ilmoita
Haluaisin joulun jälkeen Azoreille aikavana kysellä muutamia tietoja.

Merivesi on silloin varmasti aika viileää, mutta olen kiinnostunut lämpimien lähteiden uimapaikoista.
Miten pitkä matka Ponta Delgadasta on lähimpään kuuman lähteen uimapaikkaan?

Kuinka paljon maksaa taksi esimerkiksi Caldeira Velhaan?
http://myworldtravelnews.files.wordpress.com/2006/12/caldeira_velha.jpg

Entäpä Terra Nostran lämminvesialtaalle?
http://farm6.static.flickr.com/5183/5582776000_e8a7c774b8.jpg

Kulkeeko busseja noille paikoille?
Laitoin kuvat varmistukseksi siitä, mitä paikkaa tarkoitan.

Voiko tuollaisesta kuuman lähteen kylvystä olla jotain haittaa (muuta kuin veden väristä tulevat tahrat, mikä on varmasti mitätön haitta tuollaisesta elämyksestä)?

Osaisiko kukaan sanoa, miksi Caldeira Velhan veden väri vaihtelee turkoosista punaruskeaan?
Mihin aikaan pääsisi pulahtamaan turkoosiin lähteeseen?

Kiitos paljon vastauksista etukäteen.
3 VASTAUSTA:
Reilusti sanoen Terra Nostran allas lienee ainoa harkitsemisen arvoinen uimapaikka, pukukopit altaan penkassa. Veden lt. talvella n. 30 - 36 C, riippuen kohdasta.
http://maps.google.fi/?ll=37.77236,-25.314925&spn=0.003464,0.004823&t=m&z=18&vpsrc=6
n. 40 - 50 km Ponta Delgadasta, riippuen meneekö pohjoisen vai etelän kautta.
Eteläpuolen ohitustiet lienevät vielä keskentekoisia, joten sitä kautta hidasta (n. 1h ajoaika).
Tai sitten paikallisten suosima Poca da Beija Terra Nostran lähellä.

Caldeira Velha (n. 23 km) on pistäytymisen arvoinen paikka muuten, mutta en itse haluaisi olla siellä istumassa kun turisteja pyörii kameroineen ympärillä ja näin talvella vesikin on liian viileää (n. 24 C) sekä ainakin viime talvena pukukopit olivat kurjan näköiset.
http://maps.google.fi/maps?hl=fi&ll=37.782782,-25.499107&spn=0.006928,0.009645&t=m&z=17&vpsrc=6

Ferrarian (n.25 km) ulkoallasta voi harkita jos merenkäynti on maltillista ja ei ole nousuvedenaika, mutta ongelmana on sopiva ajoitus, että veden lämpötila olisi sopiva (Taulussa ilm. lähteen lämpötila 62 C !!, merivesi laskuveden aikaan 28 C ja nousuveden aikaan 18 C). Vieressä kylpylä, jos vain auki (ulkoaltaat lienevät tyhjänä talvella).
http://maps.google.fi/maps?hl=fi&ll=37.860404,-25.851753&spn=0.00692,0.009645&t=m&z=17&vpsrc=6

Bussilla pääsee ainakin Furnasiin/Terra Nostraan.
Meriveden lämpötila São Miguelilla on tätä kirjoitettaessa 18 C. Vuodenvaihteessa se on tavallisimmin ollut 17 C, josta se vielä laskee asteella tai kahdella talven keleistä riippuen.

Ponta Delgadaaa lähin kuumavesilähde lienee juuri Caldeira Velha Ribeira Grandessa Lagoa do Fogon luonnonpuistoalueella. Taksimatka sinne Ponta Delgadasta maksaa noin 20 e, mikä kilometreissä tarkoittaa 15-18. Kun lähde sijaitsee luonnonpuistoalueella eikä ympäristössä ole asutusta merkittävästi, sinne ei ole bussiliikennettä. Lähteen lisäksi alueella voi ihailla rehevää kotoperäistä saniaiskasvillisuutta. Uimiseen tarkoitetun lähteen lisäksi paikalla on rikkipitoista kaasua päästäviä lähteitä (fumarolas), joissa kiehuvan kuuma vesi kuplii man pinnalla.

Uimalähteen veden lämpötila on luokkaa 25 C. Yksityisesti olen saanut kuulla, että veden lämpötila olisi hieman laskenut siitä syystä, että alueella on porattu uusi reikä maalämmön hyödyntämistä varten, Maalämmön avulla tuotetaan noin puolet São Miguelin sähköstä.

Caldeiran Velhan lähteen vesi on minun käyntieni aikana rautapitoisuuden vuoksi ollut aina ruskeaa eikä minulla ole juuri nyt tietoa, että veden väri aika ajoin muuttuisi turkoosiksi.

Minun tietooni ei ole tullut, että São Miguelin kuumavesilähteiden vesistä olisi ollut haittaa terveydelle. Perinteisesti niiden vesiä' on käytetty mm. ihosairauksien ja reumatismin hoitoon. Vesi tuskin aiheuttaa pysyvää haittaa uima-asulle. Matkailija kehotetaan kuitenkin ottamaan mukaansa tummsävyinen uima-asu.

Taksi Furnasiin (Terra Nostra) Ponta Delgadasta maksaa noin 35 e/suunta. Furnasiin pääseen Ponta Delgadasta myös bussilla, aikataulut osoitteessa www.smigueltransportes.com. Yläpalkista valitaan Horario ja sen alta joko yhtiö Varela (Ponta Delgada - Povoacao) tai CRP (Ponta Delgada - Furnas). Furnas on koko päivä retken arvoinen luonnosta pitävälle matkailijalle, jota myös tuliperäisyys kiinnostaa. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Furnasin kraatterijärven ranta rikinhajuisine lähteineen (näitä lähteitä on lisää Furnasin keskustassa alueella nimeltä Caldeiras). Terran Nostran historiallisen (perustettu 1850-luvulla, 12 ha) puutarhan lisäksi Furnasissa voi kylpeä lämpimässä mineraalivedessä Beja do Poçon lähdealueella.

Terra Nostran puutarhan ovaalinmuotoinen allas on tilava (syvyys 1,5 m, kivipohjainen). Altaan vesi vaihtuu jatkuvasti. Veden saapumislämpötila on noin 38 C. Alueella on suihku (kylmä vesi), pukeutumistiloja ja vessa.

Ferrariassa São Miguelin luoteiskärjessä meren rannalla sijaitsee kuumavesilähde (luonnon allas), jossa merivesi sekoittuu mineraaliveteen. Alueella, joka muodostui vuonna 1713 tapahtuneen tulivuoren (Pico das Camarinhas) purkauksen seurauksena voi tarkastella laavakiviä ja ihailla komeita tyrskyjä. Alueella sijaitsee Termas da Ferraria -niminen (http://www.termasferraria.com/noticias/noticiasVer.php?id=14) uusittu kylpylä, joka aloitti toiminta vuoden 2010 syksyllä. Ginetesiin kulkee busseja POnta Delgadasta, mutta todennäköisesti harvakseen. Kun alue sijaitsee alhaalla meren rannalla, sieltä on kova kiipeäminen ylös. Taksimatkalle tulee hintaa hintaa noin 25 e.

Muita kuumia lähteitä São Miguelilla on Ribeira Quenten ranta-alueella (Praia do Fogo) ja Mosteirosin kalastajakylän rannan itäpäässä. Mainittujen rantojen hyödyntäminen matkailukäyttössä on kuitenkin olematonta.

Taksin retkikäyttö maksaa luokkaa 16.50 e/t neljän hengen taksissa ma-la. Sunnuntaina ja kansallisina juhlapyhinä taksa on noin 20 prosenttia korkeampi. Kotisivuillani on muutamien englantia puhuvien taksinkuljettajien yhteystietoja.

Kaikista tässä tekstissä mainituista kohteista on videoita Youtubessa ja Acrorestubessa (www.acorestube.com).

Vastaan mielelläni mahdollisiin lisäkysymyksiin.
Oma näkemys kirjoitti:
Reilusti sanoen Terra Nostran allas lienee ainoa harkitsemisen arvoinen uimapaikka, pukukopit altaan penkassa. Veden lt. talvella n. 30 - 36 C, riippuen kohdasta.
http://maps.google.fi/?ll=37.77236,-25.314925&spn=0.003464,0.004823&t=m&z=18&vpsrc=6
n. 40 - 50 km Ponta Delgadasta, riippuen meneekö pohjoisen vai etelän kautta.
Eteläpuolen ohitustiet lienevät vielä keskentekoisia, joten sitä kautta hidasta (n. 1h ajoaika).
Tai sitten paikallisten suosima Poca da Beija Terra Nostran lähellä.

Caldeira Velha (n. 23 km) on pistäytymisen arvoinen paikka muuten, mutta en itse haluaisi olla siellä istumassa kun turisteja pyörii kameroineen ympärillä ja näin talvella vesikin on liian viileää (n. 24 C) sekä ainakin viime talvena pukukopit olivat kurjan näköiset.
http://maps.google.fi/maps?hl=fi&ll=37.782782,-25.499107&spn=0.006928,0.009645&t=m&z=17&vpsrc=6

Ferrarian (n.25 km) ulkoallasta voi harkita jos merenkäynti on maltillista ja ei ole nousuvedenaika, mutta ongelmana on sopiva ajoitus, että veden lämpötila olisi sopiva (Taulussa ilm. lähteen lämpötila 62 C !!, merivesi laskuveden aikaan 28 C ja nousuveden aikaan 18 C). Vieressä kylpylä, jos vain auki (ulkoaltaat lienevät tyhjänä talvella).
http://maps.google.fi/maps?hl=fi&ll=37.860404,-25.851753&spn=0.00692,0.009645&t=m&z=17&vpsrc=6

Bussilla pääsee ainakin Furnasiin/Terra Nostraan.
Muutama kommentti: Tungos Caldeira Velhan lähteellä on kovin satunnaista. On hetkiä, että alueella ei ole ketään, etenkin näin talvisaikaan, kun esim. ryhmiä suomalaisia lukuunottamatta Ponta Delgadaan tulee niukasti tai tuskin lainkaan. Jokainen päättää itse kohdaltaan, miten herkkä on julkisuuden katseille. Allas on toki pieni eikä sovellu kuin pulikoimiseen.

Uuden tien avaamisen myötä matka Furnasiin on nopeutunut kenties jopa puolisen tuntia, sillä matka Ponta Delgadasta Vila Franca do Campoon sujuu taittuu nyt 15-20 minuutissa. En ole vielä selvittänyt, mikä merkitys tällä on taksimatkan hintaan.

On luonnollista, että paikalliset asukkaat ja mahdollisesti jotkut Portugalin mantereen turistit (huomatkaa, että kaikki portugalia puhuvat asiakkaat eivät ole azorilaisia. Azoreilla käyvistä matkailijoista kun vajaa puolet tulee Portugalin mantereelta) eivät halua maksaa 5 euroa jokaisesta uimakäynnistään, jonka Bensaúde-yhtiöiden hallussa oleva Terra Nostra käynnistä veloittaa.. Kylpy Poça da Bejassa maksanee luokkaa 2 euroa. Huomatkaa, että pääsylipun hinnalla (uinti ja vierailu puutarhassa) saa 20 prosentin alennuksen hotelli Terra Nostran baarin (jo muutenkin edullisista) hinnoista.

Ferrarian kylpylä oli vuosi sitten suljettu joulun ja uudenvuoden välillä. On totta, että Ferraria uimapaikkana on epävarma. Pahimmillaan aallot lyövät yli koko altaan ranta-alueelle, mutta hyvällä tuurilla talvellakin on kauniita vähätuulisia säitä. Niistä olemme saaneet nauttia etenkin kuluvana syksynä. Talvihan meillä alkaa virallisesti 22.12.
+Lisää kommentti
Kiitos paljon vastauksista! :)
Nyt kun on tietoa niin voi alkaakin suunnittelemaan reissua täyttä häkää.
Nimimerkki Masseurille erityiskiitokset hienosta sivustosta!
Ilmoita
Miten löydän facebook-sivustosi? Lukisin lisää Azorien joulusta erityisesti.
1 VASTAUS:
Eipä taida enää olla.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Joulu São Miguelilla Azoreilla?

Ponta Delgada värikkäät ja laajalle alueelle asennetut jouluvalot syttyvät marraskuun puolivälissä. Kaupungin kahdessa teatterissa tarjotaan joulunajalle tyypillisiä kulttuurinautintoja, kuten perinteisiä baletteja, esim. Pähkinäsärkijä ja Joutsenlampi, sekä joulumusiikin konsertteja, joita pidetään myös seudun kirkoissa. Azorilaiseen jouluun kuuluu olennaisesti jouluseimi, joita on nähtävänä mitä erilaisimpia. Onpa saarella jouluseimimuseokin. On mahdollista tehdä kokonainen päivän kestävä jouluseimiretki, jopa useampiakin.

Azorit tarjoavat vehmasta luontoa kumpuilevine pinnanmuotoineen, kraatterijärvineen ja kuumine lähteineen. Saariryhmän ilmasto on leuto ympäri vuoden. Ilma on raikasta hengittää. Elämänmeno on rauhallisempaa kuin Ruuhka-Suomessa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hommat hoituvat.

Liikkuvalle matkailijalle São Miguel tarjoaa talvisaikaan mm. patikointireittejä.

Ponta Delgada ja São Miguel ovat turvallinen, rauhallinen ja kodikas joulunviettopaikka. Saaren infrastruktuuri ja palvelut ovat toimivia. Azorit ovat vielä aito paikallinen yhteiskunta, jota tähän saakka vähäinen matkailuelinkeino on tuskin mitenkään muuttanut.

Hintataso on suomalaiselle edullinen, sillä keskimääräiset elinkustannukset ovat noin neljänneksen alhaisempia kuin Suomessa.

Joulukuun maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa on keskimäärin noin 18 C, yön vastaava minimi runsaat 12 C.. Meriveden lämpötila joulukuussa on luokkaa 18C- 17 C. Vuositasolla lämpötilat liikkuvat haarukassa 11 C -25 C, jossa 11 C on helmikuun keskimääräinen minimilämpötila ja 25 C elokuun keskimääräinen maksimilukema.

Joulukuun keskimääräinen sademäärä on noin 126 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) joulukuussa on keskimäärin parikymmentä. Tuulen nopeudet liikkuvat haarukassa 10-40 km/t (2,7m-11 m/s). Ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 70-90 %. Suhteellisen korkean kosteuden vuoksi ilma tuntuu astelukua lämpimämmältä.

Auringonpaistetta saadaan São Miguelilla talvella päivittäin keskimäärin neljä tuntia. Lyhimmillään on valoisalla ajalla pituutta yhdeksän ja puoli tuntia. Azorien merellinen sää on tunnettu vaihtelevuudestaan. Sateet ja sadekuurot ovat yleensä lyhyitä mutta saattavat toistua. Aurinko tulee esiin jotakuinkin päivittäin eikä kaamosta ole. Luonto on syvän vihreä Joulun aikaa kukkivat ulkona mm. joulutähtipensaat, kolibrikukat ja aloet ja kameliat.

Azorien saariryhmä sijaitsee noin 1500 km Lissabonista länteen. Saariryhmän yhdeksästä saaresta suurin on São Miguel, jonka keskukseen, Ponta Delgadaan, Suomesta tehdään ryhmämatkoja nyt kuudetta vuotta.

São Miguelin saaren keskuspaikka Ponta Delgada on noin 68 000 asukkaan kaupunkikunta, jonka keskustassa asuu noin 30 000 ihmistä. Ponta Delgada ja São Miguel tarjoavat niin asukkaalle kuin matkailijallekin melkoisen kulttuuriannin ja riittävät palvelut.

Keskitalvi on matalasesonkia Azoreilla. Suomalaisten ryhmämatkat päättyvät marraskuun puolenvälin paikkeilla. Sen jälkeen Ponta Delgadaan voi lentää Helsingistä mm. Portugalin lentoyhtiöllä TAPilla. Vaihto on silloin Lissabonissa. Lennon hinta on viime vuosina ollut luokkaa 500 e. Perinteisten hotellien lisäksi matkailijalle on tarjolla huoneistohotelleja sekä Ponta Delgadassa että São Miguelin pohjoisrannikolla Capelasissa ja Ribeira Grandessa. Hotellien lisäksi seudulla on pienempimuotoista majoitusta.

Annan mielelläni lisätietoja. Yhteystietoni löytyvät kotisivuiltani, joihin pääsee näpäyttämällä nimimerkkiäni.

Olen yllä halunnut kertoa erilaisesta joulunviettomahdollisuudesta. Olen kirjoittanut nämä rivit rakkaudesta asuinpaikkaani, en minkäänlaisen taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi.

Lämpimästi tervetuloa joulunviettoon São Miguelille!

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta