Haulikon osto

Ase pitää saada

Onko kellään kokemusta haulikon luvan hakemisesta lakiuudistuksen jälkeen.

Yksi haulikon kantolupa minulla jo on,mutta pitäisi saada toinen,koska perheessä on kolme metsästäjää,mutta vain kaksi haulikkoa.

Lähinnä kiinnostaa,että miten pitkä prosessi se on siitä eteenpäin,kun ostolupahakemuksen tiskille jätän?
-Haastatellaanko kaikki automaattisesti?

Syy tähän uteluun on se,että jos se kestää viikkoja,ennenkuin ostolupa on kädessäniniin hommaan sen suosiolla vasta ensi kaudeksi,kun en metsästä mitään muuta kuin vesilintuja.

20

6063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -eSa-

      Kenelläkään ei ole Suomessa mitään "kantolupaa". On aseen hallussapitolupa, joka EI oikeuta kanniskelemaan sitä asetta kuin tarkoin rajoitetussa toiminnassa.

      Ei ole kokemusta haulikon luvan hakemisesta, mutta jos nyt kesken metsästyskauden laitat hakemuksen vetämään, niin lähes takuuvarmasti menee pitkään. Joku kuukausi on täysin normaalia, jopa pidempäänkin.

      Periaatteessa kaikki pitäisi haastatella, aikaisemmin tästä on löysitty vanhempien harrastajien kohdalla, mutta nykyisin kyllä pahemmin ei.

      Muistathan toki myös, että jos lupaa tarvitaan jollekin toiselle henkilölle, niin hän hakee sitä itse. Ei viranomainen sinun "perheellesi" mitään lupia myönnä.

      Lupaprosessissa luvanhakija käy myös pakollisessa soveltuvuustestissä, joka pari sataa kysymystä sisältävä tietokoneella tehtävä psykologinen testi.

      Lisäksi kaikki miehet esittävät hakiessaan joko sotilaspassin tai muun vastaavan todistuksen asepalveluksen tilasta. Myös sivarit esittävät todistuksen sivarin suorittamisesta.

    • ase pitää saada

      aloittaja vastaa:

      pojallani on rinnakkaislupa haulikkooni,joten hän voi käyttää sitä laillisesti,kuten mitä muuta haulikkoa hyvänsä.

      tuo kuukausia kestävä lupakäsittely on viherhippien toiveajattelua.

      sinulle -eSa- sanon,että vedä päähäsi se,mikä löytyy naisilta jalkojen välistä.

      • -eSa-

        "tuo kuukausia kestävä lupakäsittely on viherhippien toiveajattelua."


        Ja tässä päivän, ellei jopa kuukauden typerin kommentti. Mitä vittu jollain hipeillä on tekemistä lupaviranomaisten jonojen kanssa ?

        Mikään ei ole kyllä niin surullista, kun "kokenut metsästäjä", joka tulee nettiin pätemään, vaikkei itse tiedä nykymeiningistä hevon vittuakaan.


    • ,

      soveltuvuustestejä ei yleensä tarvitse käydä tekemässä jos on hankkinut kolmen viime vuoden aikana metsästysaseen ostoluvan.
      Mikäli joutuu testeihin saattaa mennä kuukausikin jos ei niin parhaissa paikoissa lupa tulee muutamassa päivässä.

    • Ase pitää saada

      Kiitoksia.

      Täytyy huomenna soittaa ja kysyä,että kuka sen luvan saa nopeimmin.
      oma lupa on vuodelta -95,ja pojan rinnakkaislupa vuodelta -09.

      En hetkeäkään epäile,etten lupaa saisi,mutta en rupea kuukausia jotain palikkatestejä odottamaan.

      Onneksi on tuttu virkailija tiskillä,joka toi poikani rinnakkaisluvan postilaatikkooni silloin -09,kun meni vähän tiukoille tuo aseluvan hakeminen.
      Poikani kaveri pyysi samaa,niin vastaus oli,että meillä ei ole kotiinkuljetusta..

    • ase pitää saada

      kommentin typeryydestä en tiedä,mutta soitin nimismieheen jossa sanotiin,että ostolupa on postilaatkossa viimeistään ensi keskiviikkona,eli se siitä palikkatestistä,joka -eSa-:n mukaan kestää kuukausia näin metsästysaikaan :)

      Kirjallinen anomus on viety,passin ja sotilaspassin esitin ja siinä se.

      • -eSa-

        " kommentin typeryydestä en tiedä,mutta soitin nimismieheen jossa sanotiin,että ostolupa on postilaatkossa viimeistään ensi keskiviikkona,eli se siitä palikkatestistä,joka -eSa-:n mukaan kestää kuukausia näin metsästysaikaan :)

        Kirjallinen anomus on viety,passin ja sotilaspassin esitin ja siinä se. "


        Jos nimismies ei ole vaatinut soveltuvuustestiä, on hän rikkonut ampuma-aselakia ja tähän liittyviä asetuksia.

        SOVELTUVUUSTESTI KOSKEE KAIKKIA, JOTKA EIVÄT OLE SUORITTANEET SITÄ VIIMEISEN KOLMEN VUODEN AIKANA, TAI JOIDEN VIIMEISIMMÄSTÄ AMPUMA-ASEEN HANKKIMISESTA ON YLI 3 VUOTTA.

        TESTIN VOI KORVATA PSYKIATRIN TODISTUKSELLA, JONKA ON OLTAVA ALLE 6 KUUKAUTTA VANHA.

        Ainoat henkilöt jotka vapautetaan em. perusteiden lisäksi testistä ovat asetta virkansa puolesta hallussaan pitävät.


    • -

      Aika jännä tuo sotilaspassin vaatiminen, jos se pitää paikkansa. Eipä ole koskaan missään kysytty sotilaspassia. Siis, jos vastedes hommaa aseita, pitää etsiä vanha sotilaspassi laatikon pohjalta pölyn seasta...

      Sitähän minäkin, ettei metsästäjä tarvitse palikkatestiä haulikon ostoon. Ei sentään ihan missään poliisivaltiossa (vielä) eletä...

      • -eSa-

        " Sitähän minäkin, ettei metsästäjä tarvitse palikkatestiä haulikon ostoon. Ei sentään ihan missään poliisivaltiossa (vielä) eletä... "

        Kuten edellä kirjoitin, kyllä tarvitsee, jos laissa mainitut ehdot eivät täyty. SE ON NYKYINEN, 13.6 VOIMAAN TULLUT AMPUMA-ASELAKI, SEKÄ LAKIIN LIITTYVÄT ASETUKSET.

        On kyllä käsittämätöntä, miten helvetin pihalla täälläkin porukka on.


      • manu.
        -eSa- kirjoitti:

        " Sitähän minäkin, ettei metsästäjä tarvitse palikkatestiä haulikon ostoon. Ei sentään ihan missään poliisivaltiossa (vielä) eletä... "

        Kuten edellä kirjoitin, kyllä tarvitsee, jos laissa mainitut ehdot eivät täyty. SE ON NYKYINEN, 13.6 VOIMAAN TULLUT AMPUMA-ASELAKI, SEKÄ LAKIIN LIITTYVÄT ASETUKSET.

        On kyllä käsittämätöntä, miten helvetin pihalla täälläkin porukka on.

        Ainahan tällaisissa uusissa asioissa porukka on pihalla, mutta muutama kysymys kun kerran tunnut tietävän. Eikös laissa ole sanottu, että miehiltä kysytään sotilaspassi ja jos on suorittanut siviilipalveluksen, niin todistus siitä ja jos on vapautettu rauhanaikaisesta palvelusta, niin siitä poliisi voi tarkennella tietoja sotilasviranomaisilta? Mikä on sitten näillä rauhanaikana vapautetuilla rajana aseluvan saantiin? Eikö rauhanajanpalvelusta vapautetut ole luokassa C, vapautuksen syynä joku sairaus ja kokonaan vapautetut luokassa D, eli ns. pöljän paperit? Eli jos aseluvan hakija on saanut vaikka 10 vuotta sitten vapautuksen armeijasta, C:n paperit esim. jonkun allergian, astman, ihottuman jne takia, mutta pää on kuitenkin ihan terve, niin onko joillakin muilla sairauksilla kuin mielensairairauksilla estettä aseluvan saantiin?


      • Ei tarvi arpoa

    • ase pitää saada

      Kyllä se pitää paikkansa,mutta vaihteleeko sen kysyminen eri puolilla Suomea,sitä en voi tietää.

      Täälläpäin homma toimii kuten ennenkin,eli ei ongelmia.
      Tosin eipä ole tullut oltua poliisin kanssa tekemisissäkään koskaan lukuunottamatta talon ostoa poliiisilta,mutta se ei vaikuttane asiaan.

    • juh.

      Tuossa esalle:

      OSA hakijoista haastatellaan erikseen järjestettävässä haastattelutilaisuudessa. Haastattelun tarkoituksena on selvittää tarkemmin edellä kerrottujen luvan saamiseen liittyviä edellytyksiä.

      Lähde Poliisi.fi.

      enkä ole aloittaja.

      Lisäksi jos alpoittaja on pyytänyt luvan pojalleen,joka on saanut rinnakkaisluvan -09,niin mitään testejä ei tehdä.

      Huvittavaa nähdä millaisen keuhkoamisen tämä aiheuttaa,mutta kaikki lienevät yhtä mieltä siitä,että hyvä ettei esalla ole aseita..

      • vanha pieru

        Tuo haastattelu ja soveltuvuustesti pitäisi koskea enemmänkin ensimmäisen aseen hankkijaa, vaikka laissa sanotaan, että soveltuvuustesti tehdään, jos viimeisen luvan saamisesta on yli kolme vuotta. Ongelma näin alkuvaiheessa saattaa olla se, että poliisilla ei ole tiloja, resursseja niitä järjestää, niin voiko lupaviranomainen edelleenkin oman harkinnan mukaan tehdä päätöksen? Jos aseluvan hakijalla on ollut lupia jo pitemmän aikaa, kymmeniä vuosia ja tausta on nuhteeton ja kaveri muutenkin lupaa haettaessa näyttää normaalille ihmiselle, niin voihan siltä poliisi jotain kysäistä, mutta miksi tuota sen enempää kuluttamaan aivan tyhjää poliisin resursseja? Ei vanhat metsämiehet ole koskaan ollu ongelma, ainoastaan nuoret käsiaseen hankkijat jossain määrin, kaksi kouluampumistapausta, joten aika pienissä määrin hekin? Monet poliisitkin pitävät soveltuvuustestiä aika huonona mittarina, joka ei ratkaise ongelmia, eikös Mikko Paaterokin ole sen myöntänyt? Voihan hullukin olla omalla tavallaan fiksu ja tietää mitä pitää vastata soveltuvuustestin kysymyksiin, että saa testin läpi?


    • --------------------

      Ei vanhat metsämiehet ole koskaan ollu ongelma, ainoastaan nuoret käsiaseen hankkijat jossain määrin, kaksi kouluampumistapausta, joten aika pienissä määrin hekin?


      Oot kyllä hiukan väärässä.

      Lyhyet (pistoolit, revolverit) eivät ole pitkässä juoksussa koskaan olleet Suomessa ongelma. Eivätkä myöskään jotkut nuoret practical-kaverit ym.

      Ongelmia on aseiden kanssa vähän, mutta se missä ne ongelmat ovat metsästysaseet joilla tehdään laillisista aseista eniten surmia ja tappoja. Ja tekijöinä lähes aina vanhemmat äijät.

    • Pola

      tietäkö joku Ase Soveltuvuustesti kysymys?

    • tietäjä

      Hmm.. mitäs sitten jos haluaa asetta vaikka 15 vuotiaana ja vanhemmat ovat kuolleet vaikka autokolarissa. noniin esa mites se saatanan leveä suu nyt pannaan!

      • 26

        siten että alaikäisellä on aian huoltaja, ellei vanhemmat niin jokin muu :)


    • Huolto Vapaa

      Taitaa olla joku laillisesti nimetty huoltaja silloin se joka esittää vanhemman virkaa....

    • juuu

      Kävin just täyttämässä kaavakkeen haulikon ostolupaan.
      1. printtasin netistä poliisin sivulta kaavakkeen, jättö maksoi yli 70e ja rahat meni
      2. pistoolin ostosta yli 3v= poliisin testiin vastaan typeriin kysymyksiin
      3. tunnin jutustelu samassa paikass

      ...sit ootellaan ajasta en tiedä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      121
      1718
    2. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      61
      1096
    3. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      144
      1059
    4. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      97
      895
    5. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      76
      890
    6. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      23
      861
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      840
    8. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      42
      749
    9. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      60
      745
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      721
    Aihe