Finfoam anturan alle?

73

Jotkut pitävät sen itsestään selvyytenä, toiset jättävät pois.
Mitähän hyötyä tai haittaa siitä on???

12

6151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nääs...

      Empä usko että siitä varsinaista haittaakaan on anturan alla, koska kun on koko matkalta niin painuukin tasaisesti(jos painuu), mutta väärä paikkahan se routaeristeelle on anturan alla!
      Perustukset pitäisi tehdä roudattomaan syvyyteen ja routimattomien maa-ainesten päälle. Anturan alla olevat maa-ainekset ei saisi päästä jäätymään.
      Yleisn ja toimivin tapa on laittaa routa eristys vaakaan sokkelin viereen matalissa(kellarittomissa) perustuksissa ja pystyyn kiinni sokkellin kellarillisissa. Rinne taloissa usein tehdään niin että ylärinteen puolella laitetaan pystyyn ja sivuilla siirrytään vaaka styrokseihin kun alapuolella perustukset on lähempänä maanpintaa.

    • Juurdguppe

      Ei siitä mitään haittaa ole. On anturan alla lämpöteknisesti parhaassa paikassa (kylmä ei pääse kurvaamaan sokkelin kautta anturan alle). Tämän voi todeta vaikkapa julkaisusta "Talonrakennuksen routasuojausohjeet". Tietysti sokkelin sisäpinnassa tulee olla pystyeriste.

      Suurin syy miksi eristettä ei yleensä laiteta anturan alle on laiskuus: alustäytön yläpinta pitää tasata hyvin huolellisesti ennen eristeen laittoa ja siihen ei monen raksareinon hermot riitä. "Kiire, kiire, pitää joutua, betonki jämii kuuppaan...". Toinen syy on tietämättömyys kuten nimimerkin "Nääs" vastauksesta voi lukea.

    • "Ei siitä mitään haittaa ole".

      Joo, niin varmaan on, mutta onko siitä mitään hyötyä? Siis ihan oikeasti, jos perustukset tehdään kunnolla nykyajan tavan mukaan, eli ulkopuolelle tulee routaeristeet pintaa, sopivan syvä sokkeli, salaojitus oikealle syvyydelle ja laadukkaat maa-ainekset. Maksaa ne levyt jotakin ja niiden asennus. Alapuolisella levyllä kun ei voi korvata vaakasuuntaista routaeristystä.

      Sitten homma alkaa kannattamaan, jos sokkelista saisi matalamman tai voisi vähentää vaakasuuntaista routaeristystä.

      Jos Suomen Rakennusvirhekokoelma ei vaadi levyä anturaan alla, niin en sitä itselle laittaisia.

      • Hämmentäjä

        Näin ensi alkuun: Toki alapuolisella levyllä voi korvata vaakalevyn, jos alapuolinen levy ulotetaan riittävän kauaksi anturan ulkoreunasta. Seuraavaksi: Määrittele "sopivan syvä". Miksi haluat viedä anturat syvälle? Oletko koneurakoitsija? Hyvä maanvaraisen perustuksen perustamissyvyys on 0,5 m tulevasta maanpinnasta anturan alapintaan. Siihen väliin mahtuu vaakaroutasuojaus. Salaojat ovat (tai niiden tulisi olla) joka tapauksessa anturan (tai sen alla olevan eristeen) alapuolelle.


    • Sopivan syvällä tarkoitan sitä, että tehdään ohjeiden mukaan esim. 4-5 harkkokerrosta tasamaan taloon. Tällöin kylmä ei johdu sokkelia pitkin niin hyvin alaspäin. Jos tehdään erityisen matala sokkeli ja vaakasuuntaiset eristelevyt laitetaan heti anturan päälle, niin silloin kylmä tietysti johtuu alaspäin.

      En ole koneurakoitsija, vaan muutaman talon rakentanut ja muutaman työkaverin projekteissa ollut mukana. En tee työkseni rakennushommia.

      Perustuskustannukset on yksi asia mikä hirvittää ja ihmetyttää nykyään. Nykyään anturan alle laitetaan laadukasta sepeliä ja salaojat tehdään kunnolla. Suuret määrät maata ajetaan pois ja uutta tilalle. Tähän ei kyllä tarvita yhtään ylim. kuluerää. Tehdään ohjeiden mukainen minimirakenne ja dokumentoidaan tehty työ hyvin. Vaikka olisi tehty jotakin extraa, ei siitä kukaan maksa ylimääräistä, jos talo joskus myydään.

      Salaojiakin laitetaan joskus hiekkakankaalle tehtyihin taloihin! Jos kaadat kastelukannullisen vettä maahan, niin sinne häviää alta minuutin. Joskus voisi käyttää järkeä.

      70-luvun okt:t on tehty vähän miten sattuu. Monissa lattia on todella lähellä maan pintaa ja salaojat varmaan jätetty pois. Silti niistä harvoihin on tehtävä salaojat perusteellisesti uusiksi, koska on ilmennyt vakavia vaurioita. Ehkä silloin tonttimaat oli parempia ja ei rakennettu pahimpiin suonsilmäkkeisiin. Tärkeintä on se, että talo on ympäristöä korkeammalla ja on riittävän korkea sokkeli maan pinnalla.

      Nykyään perustusratkaisut ovat varmastii hyviä ja toimivia. Homma sössitään kiireellä tehdyllä työllä (esim. jäistä maata perustuksien alle) ja sitten enemmän tai vähemmän tarkoituksella jätetään jotakin asentamatta.

      • Hämmentäjä

        Ihan ok vastaus. Noista extroista olen kyllä sitä mieltä, että jos jonnekin kannattaa extraa laittaa, niin se nimenomaan perustukset ja yleensä kaikki, mikä jää maanpinnan alapuolelle. Keittiökaappien ovet on helppo vaihtaa käytönaikana uusiin hienompiin, mutta perustusten ja salaojien korjaaminen on pirun kallista.


    • Antti-73

      Itse en perustuksen alle laittaisi mitään eristettä ,koska tästä ei ole kokemusta kuin alle kymmeneltä vuodelta. saattaahan olla että vielä joku päivä jokin esim muurahainen tykkää syödä suihinsa koko eristelevyn,

      jotkut suunnitteliat toki suosittelevat sokkelin eristämistä alapuolelta, taitaa olla eriste firmojen hyvän markinoinnin tulosta koko homma.
      esim pari oulun seudulla tunnettua rakennesuunnitteliaa on kääntänyt kelkkansa asian suhteen täysin päälaelleen , eli ennen ei missään nimessä ja ja nykyään ehdottomasti,otappa tuosta selko

      energiaa suosittelen säästämään jollain muulla tavalla ,kuin perustuksen alle pehmeää ja kasaan ajan saatossa enemmän tai vähemmän painuvaa materiaalia laittamalla.

      olkaa vaan toista mieltä Antin kans jos haluatte

    • Suunnittelija Erkki

      Antura alapuolen eristäminen on erittäin tärkeää, niin lämmitysenergian säästön kannalta, kuin routimisenkin estämiseksi.
      Energian kulutuksen määräykset alkavat olla jo niin kovia, ettei rakennuksen lämpöä johdu kovinkaan paljoa maaperään ja betoni perustusta pitkin anturan alunen voi päästä jäätymään.
      Routaeristys alkaa tulla lämpövuotojen vähetessä entistäkin tärkeämmäksi ja sitä on syytä lisätä kauttaaltaan.
      Tarvittaessa muurahaiset voivat syödä vaikka koko talon, mutta silloin kyseessä on yleisesti kosteustekninen ongelma.
      Siksi on syytä noudattaa tunnollisesti aina rakennustapaohjeita ja suunnitella rakenteet niin etteivät ne pääse kastumaan ja tarvittaessa pystyvät vielä kuivumaan.
      Solupolystyreeni eristeitä on käytetty jo kymmeniä vuosia ja niitä on tutkittu paljon, eikä niiden käytössä ole mitään vaaraa, vaan päinvastoin ellei niitä käytetä.

      • antti-73

        erkille tarkennettakoon ,että perustuksen alapuolisia eristeitä ei ole käytetty kymmeniä vuosia. jos talo rakennetaan rakennustavan mukaisesti routimattomalle maalle ja salaojitetaan jotta pysyy kuivana ei routaa tule,eikä mökki liiku.
        ja lämmitys energiaa voitte opetella säästämään vaikka muutaman neliön taloa pienentämällä.

        energiaa säästää nykyajan taloissa parhaiten omia elintapoja muuttamalla , ei eristettä perustuksen alle lisäämällä.


      • -anonyymi-
        antti-73 kirjoitti:

        erkille tarkennettakoon ,että perustuksen alapuolisia eristeitä ei ole käytetty kymmeniä vuosia. jos talo rakennetaan rakennustavan mukaisesti routimattomalle maalle ja salaojitetaan jotta pysyy kuivana ei routaa tule,eikä mökki liiku.
        ja lämmitys energiaa voitte opetella säästämään vaikka muutaman neliön taloa pienentämällä.

        energiaa säästää nykyajan taloissa parhaiten omia elintapoja muuttamalla , ei eristettä perustuksen alle lisäämällä.

        No, routimattomalle maallehan ei tarvitse edes salaojitusta :-) Se, miten perustukset tehdään, riippuu maaperästä. Sen myötä sitten perustamissyvyydestä ja roudaneristystarpeesta. Kylmien rakennusten routaeristys tehdään lisäksi eri tavalla kuin lämpimien.


    • asiantuntija78

      paras on routaeristys sokkelia vasten vaakaan.
      pieni kaato talosta ulospäin ja rakennusmuovi päälle jolloin ohjaa sade yms. sulamisvedet jo 1,2 m päähän sokkelista ja sit salaojiin. vanhin ja varmin tapa.

      anturan alapuolisista routaeristystä käytetään nykyisin matalaenegia ja passiivirakenteissa katkaisemaan pystysyyntainen kylmäsilta. silti niihin tulee normaali vaaka eristys.
      rakenteesta riippuen lisäksi vielä sokkelia vasten pystyyn sisälle ja joissain tapauksissa myös ulkopuolelle.

      nykyrakentamisessa on jo routaeristysmääräys 150mm stryrox,ja mieluiten 2m leveydeltä./keskisuomen korkeus)

      ja eristetehtaat tienaa.......

      • -anonyymi-

        Valumavedet voidaan ohjata rakennuksesta pois riittävän tiiviillä pintamaalla, jolloin anturan alapuolisen eristeen lisäksi riittää anturan ja perusmuurin ulkopinnan eristäminen. Muovit ei kestä maan sisässä niin pitkään kuin muulla rakennuksella on mahdollisuus kestää.

        Riittävän leveä routaeriste anturan alla estää maalämmön karkaamisen, jolloin maa pysyy sulana eikä roudi. Kyse ei ole siis siitä, että kylmä menisi ulkoilmasta maahaan vaan siitä, että pidetään maassa oleva lämpö siellä.

        Sinänsähän kaikki pihan kulkutiet, oleskelualueet ja pysäköintitilat talon vieressä ja muuallakin on hyvä routaeristää, ettei routa muljaa niitä, etenkin jos on laatoituksia. Ne routaeristykset ei kuitenkaan liity talon rakenteiden suojaamiseen roudalta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe