Walesinspringerspanieli uros hakusessa

Nurmijärvi....

Uroskoira hakusessa uudenmaan alueelta astutukseen. Oma koira 2 vuotta marraskuussa täyttävä Bonitonin kasvatti. Sopiva ajankohta joulu-tammikussa.
Ilmoittele jos sopiva ehdokas löytyy.
[email protected]

21

468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .............

      Koko pentueesta puuttuu terveystulokset, sekä vain yhdellä uroksella on näyttelytulos, ei taipumuskokeita, eikä minkäänlaisia käyttötuloksia. Unohda koko juttu. Ihan kiinnostuin ja vilkaisin, josko omani sopisi urokseksi. Mutta en anna yhdellekään nartulle, jonka tietoja on noin vähän saatavissa. Toivottavasti eivät muutkaan. Ei millään pahalla, en näe minkäänlaista jalostusarvoa koirallanne :)

      • ei hyvää päivää..

        Voi tuota ilkeyden määrää...Kyllä pentuja voi haluta ilman jalostusarvoakin..meidän perheessämme on myös Boniton -welssi, ja ei ihanampaa luommetta ja ulkoista olemusta voi juuri olla.. Jos koirasi on hyväluonteinen ja terve niin siitä vaan pentuja laittamaan alulle ..!


      • ei otettaisikaan

        Oli ihan pakko katsoa että mikä meidän koiran vanhempien tilanne on, eikä yhtään hullummalta näyttänyt, joten sikäli ei ole estettä. Molemmat on käyneet näyttelyissä ja menestyneet. En näe estettä, etteikö meidänkin koira näyttelyssä pärjäisi jos haluaisimme sen sinne viedä. Molemmat ovat terveitä, ei perinnöllisiä sairauksia joten sikäli ei estettä. Mutta katsellaan nyt rauhassa. Toki jos pentuja meinataan tehdä on eka asia on koiramme terveyden tarkistus, mut tiedoksi vaan ettei me sun urosta otettaisi.


      • koirien kaveri

        Sinun ...... kannattaa lukea Per-Erik Sundbergin artikkeli "Koiranäyttelyt ovat koirajalostuksen suurin ongelma" siinä on miettimisen aihetta kerrakseen. Varsinkin tuollaisen mielipeteen omaavalle ihmiselle. Terve on oltava, mutta näyttelyt saa unohtaa.


      • :D :D
        ei otettaisikaan kirjoitti:

        Oli ihan pakko katsoa että mikä meidän koiran vanhempien tilanne on, eikä yhtään hullummalta näyttänyt, joten sikäli ei ole estettä. Molemmat on käyneet näyttelyissä ja menestyneet. En näe estettä, etteikö meidänkin koira näyttelyssä pärjäisi jos haluaisimme sen sinne viedä. Molemmat ovat terveitä, ei perinnöllisiä sairauksia joten sikäli ei estettä. Mutta katsellaan nyt rauhassa. Toki jos pentuja meinataan tehdä on eka asia on koiramme terveyden tarkistus, mut tiedoksi vaan ettei me sun urosta otettaisi.

        Ihan pitää kysyä, että jos jossakin vaiheessa etsitte sitä urosta, ja sattuisimmekin niissä merkeissä olemaan yhteyksissä, niin mistäs sen tiedät, ettei kuitenkin valinta osuisi minun koiraani :D Nää piirit on yllättävän pienet :D


      • niinpä niin
        :D :D kirjoitti:

        Ihan pitää kysyä, että jos jossakin vaiheessa etsitte sitä urosta, ja sattuisimmekin niissä merkeissä olemaan yhteyksissä, niin mistäs sen tiedät, ettei kuitenkin valinta osuisi minun koiraani :D Nää piirit on yllättävän pienet :D

        Juu. Eipä tiedetä ei. :D. Mutta eiköhän toi meidän tyttö taida jäädä ainokaiseksi, vaikka vielähän tässä on aikaa miettiä ja eka pitäisi käydä todellakin näyttelyssä. Uroksen valinnassa minulle tärkeintä on mahd pieni sukusiitos% ja se että käytös olisi mallikelpoista. Ei walesille tyypillistä arkuutta. Uroksen kanssa pitää olla myös tarkkana, ei saa antaa astua liikaa narttuja, mutta sen varmaan jo tiesitkin.


    • ..............

      Tämä ei kohdistu kasvattajaan millään lailla. Tunnen henkilön myös henkilökohtaisesti. Mutta kyllä niillä terveystuloksilla esimerkiksi on todella väliä. Pidän welsheistä, ja en toivo niille samaa kohtaloa kuin vaikkapa kingcharlesinspanieleille. Ja se on edessä, jos osaamattomat lähtevät mihin tahansa jalostukseen, vain siksi, että on niin ihana tuo omakoira, jotta olisi niin ihanaa, että se voisi saada pennutkin. Sen tulisi olla rodunomainen kaikin puolin (myös ne käyttöominaisuudet), jotta sillä olisi varsinaisesti jalostuksellista arvoa. Welshin käyttöominaisuudet ovat jo monen kasvattajan mielestä uhattuna. Samantyylisiä koiria löytyy ilman niitäkin, joten ei ole mitään tarvetta jalostaa sohveperuna welshiä. Ja liian usein menee pesuveden mukana sitten luonnekkin. Se rodunomainen luonne ei tarkoita sitä, että se on vain ihana luonne kotikoirana.

      Korostan, että kasvattajaan en tätä arvostelua kohdista, tämän aloittajan koiran pentue oli vain helppo yksilöidä syntymäajan perusteella, ja tsekata jalostustietokannasta. Jos haluaa pentuja teettää, ei liene ylivoimaisen vaikeaa hankkia niitä muutamaa virallista merkintääkin. Maailmassa on valtavasti omistajiensa mielestä täydellisiä koiria. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä lähteä niitä kaikkia pennuttamaan ilman osaamista. Seurauksena voi olla ikäviä ongelmia, jotka valitettavasti helposti kertaantuvat. Varsinkin pienehkössä rodussa olisi oltava varpaillaan näiden asioiden kanssa.

      Ei, en ole ilkeä. Olen realisti. Suomessa on jo onnistuttu tuhoamaan monen rodun terveys ja ominaisuudet. Ja se on ikävä tosiasia. Voin hyvin uskoa, että sinun ja aloittajan koirat ovat ihania koiria. Mutta pelkästään omaan hyvin subjektiiviseen käsitykseen perustuvalla suvunjatkamisella voidaan aiheuttaa murheita, niin koirille kuin roduntulevaisuudellekkin. Omalle käsitykselle on helppo saada lisävarmistusta ihan virallisestikkin. Vasta tapasin säälittävän aran koiran (welshi), jonka elämä ei varmasti ole sellaista jatkuvine stresseineen, jollaisen se ansaitsisi. Omistajan mielestä se oli kuitenkin täydellinen ja ihana. Sivullisena katselin todella surullisena sitä. Tuossa tapauksessa en tiedä, onko pentu ollut niin säälittävä jo pentuna, vai onko omistaja tahtomattaan itse pahentanut tilaa. Varmasti, ainakin osittain oli. Oikeasti reipasta ja hyväluonteista koiraa lienee omilla toimillaan tavallisen ihmisen vaikea "rakastaa pilalle".

      Jo se koiran pennuttaminen on valtavan vaivalloista, pentuaika on kiireistä. Se vaan ei menen niin, että se emo hoitaa ne, jos itse muistaa antaa välillä hiukan ruokaa. Moni ottaa työstää lomaa, jotta pystyy hoitamaan pentunsa hyvin ja laadukkaasti, ja tämä alkuaika on se, joka määrittää pentujen tulevaisuuttakin.

      Eli toivoisin, että kasvattaja jätetään tämän ketjun ruodinnan ulkopuolelle, hän ei ole tähän asiaan osallinen. Koira nyt sattuu kantaman tätä kennelnimeä, omistaja on kuitenkin se, joka koiran asioista päättää. Ja itse kritisoin tämän alolittajan haavetta. Tämä kasvattaja ihan varmasti auttaisi ja tukisi mielellään niiden virallisten tietojen saamiseksi nykyistä omistajaa. (Ainakaan en keksi, miksi näin ei olisi, on auttanut muitakin kuin kasvattiensa omistajia.) Ja sitten, jos ne erilaiset tulokset tukevat haavetta, niin mikä ettei. Mutta ilman tuloksia ei voi olla mitään välinettä, jolla oikeasti pennutuksen järkevyyttä voisi harkita. Jalostuksellisesti kannattaa lähteä siitä, että koira on todistetusti terve, niiltä osin, jotka on helppo tutkia. Kaikkeahan ei voi tietää, eikä tutkia. Welshin kohdalla myös kiinnostaisi itseäni muutkin terveysasiat, kuten allergiat, kilppariongelmat ym. Näitähän ei tietokannoista näy. Se ei silti poista sitä, että ne olisi hyvä poissulkea jalostuksella, koska rodussa ne ovat liian yleisiä.

      Hyviä kotikoiria saa ihan oikeilta kasvattajiltakin. Itse en ne syytä, miksi jonkun kannattaisi edes harkita pennun hankintaa yhdistelmnästä, josta ei pysty arvioimaan koiran rodunomaisuutta sekä tulevaisuutta. Rotuna koira on niiltä oikeilta kasvattajiltakin ihan kohtuuhintainen. Tuskin aloittaja on sentään haaveillut pitävänsä pentuja itse kaikkia.

    • Angry Birdie!!!

      Oletko koskaan kuullut sanaa VASTUU?!? Ymmärrätkö sanan perimmäisen tarkoituksen?

      Miksi jalostaa paskaa, kun sitä on Suomen koiramaailma jo täynnä? Jalostukseen tulisi käyttää ainoastaan rotunsa keskiarvoa PAREMPIA koiria, jotta koirien taso ja TERVEYS pysyisi hyvänä, eikä valuisi viemäriin rahanahneiden koiranomistajien vuoksi. Koiran pennuttamisessa on tarkoitus edistää rodun tilaa, eikä kasvattaa saldoa pankkitilillä. Koska et ole koiraasi edes tutkituttanut minimiterveystutkimusten verran, et edes tiedä onko koirasi terve... Kaikkea ei näe ulkopuolelle, varsinkaan silmien terveyttä ja kilpirauhasongelmia. Mitä sitten jos koirasi sairastuu epilepsiaan vuoden kuluttua, ja sillä onkin 5 pentua jatkamassa sukua yhtä tyhmillä omistajilla kuin sinä?!?! Riittääkö kantti kertomaan tästä ihanille pennunostajille? Suuttuukohan kukaan? Vaatii kenties rahoja huijarilta takaisin? Sinullehan asiasta ei tule tappiota, mutta miltä sinusta tuntuisi, jos oman koirasi kasvattaja olisi jättänyt TÄRKEÄT terveystutkimukset tekemättä ja sinun koirasi paljastuisi vuoden kuluttua perinnöllisen sairauden vaivaamaksi? Ketuttaisiko?!? Olisitko vihainen kasvattajalle?!?!

      Rotujärjestöillä ei turhaan ole perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelmia, jonka vuoksi jalostukseen käytettävät koirat tulee tutkia ennen jalostamisaikeita ja tulosten tulee olla hyväksyttävien rajojen sisällä. Et ole käynyt edes kasvattajan peruskurssia. Miten luulet olevasi pennunomistajien tukena kun heille tulee vaikeita kysymyksiä koiransa terveyden suhteen, kouluttamisesta metsästyskäyttöön, ohjeita taipumuskokeeseen, arkuusongelmia, napatyrää jne? Joudut jättämään pennunostajasi siis oman onnensa nojaan...

      Olet varmaan hyvin ylpeä itsestäsi...

      • Maalaisjärki hoi

        Ei astutuksia ilman terveystuloksia! Ja aivan turha alkaa panettelemaan ketään kasvattajaa. Jokaisen kasvattajan takaa löytyy sairaita ja terveitä koiria. Monelta myös luonneongelmaisia. Järjenkäyttö sallittua tässäkin hommassa. Ei kannata alkaa astuttelemaan jos ei ole tarkemmin perehtynyt koko jalostushommaan.


    • harkintaa

      Kannattaisi varmaankin tällaisissa asioissa kääntyä rotujärjestön puoleen eikä pitää huutokauppaa täällä. Kehotan muutenkin harkitsemaan. Tuo ........-vastaus puhuu asiaa.

      • juupeli juu

        Siis ....... ei tiedä mitään. Sinullekin Per-Erik Sundgrenin artikkeli"Koiranäyttelyt ovat koirajalostuksen suurin ongelma" olisi mielekästä luettavaa. Terve on oltava, mutta unohtakaa jo ne h....tin koiranäyttelyt!


    • No, huh....

      Rauhallisesti. Tämä oli ihan viaton treffi ilmoitus. Ymmärrän kyllä pointin jalostuksesta. Eikä ollut mikään huutokauppa(täh)???
      Koiralla ollut vain monta valeraskautta ja ajattelin, että luonto on paras hoitaja. Kaikki kun puhuvat vain kohdun poistosta. Minä kun en ala muuten tervettä koiraa leikkauttamaan.
      Hyvää uuttavuotta kaikille! t. minä ja metsää rakastava koira...

      • !!!!!!!!!!!!

        Valeraskaudet eivät poistu välttämättä pennuttamalla. Ehkäpä eläinlääkäri on kertonut vaihtoehtoisesti yleisesti. Näinhän he yleensää tekevät, jotta omistaja tietää mitä voi pohtia. Mutta ainakin oma narttuni, joka aikanaan suunnitelmallisesti kasvattajansa toimesta myöskin pennutettiin, oli ihan yhtä valeraskaana ennen pentuja kuin niiden jälkeenkin. Ajanmittaan näihin totuttiin, ja valeraskaus hoidettiin pois luonnollisesti, meillä tepsi siihen liikunnan lisääminen, hyvänä esimerkkinä.

        Kerran on yhdeltä nartulta jouduttu hoitamaan hormoneilla, koska pakollisen kohdunpoiston jälkeen iski sellainen tuskallinen tila, kauhea maidoneritys noin esimerkkinä. Toisena lääkityspäivänä koira oli jo paljon parempi.

        Itse, jos vaihtoehdot olisivat todella vain nuo, poistattaisin kohdun. Mutta en ihan pieneen vaivaan. Mutta mm . kohdunpoistolla pystyy ehkäisemään mahdollisesti kohtutulehduksen tuomaa pahaa terveysriskiä. Joka on hyvin yleinen nartuilla, ja voi johtaa kuolemaan. Tuollaiset suurehkot toimeenpiteet on aina parempi hoitaa suunnitellusti silloin, kun koira vielä sen kestää. Mitä vanhempi (tai sairaampi), sen vaarallisemmaksi tila käy.

        Valeraskaus on hyvin yleinen, ja alunperin myöskin luonnossa se on ollut hyvinkin tarkoituksenmukainen ilmiö. Jos koiran valeraskaudet ovat kovin vaikeita (usein ne ovat hankalia vain omistajan mielestä) eikä mene ohitse itsekseen, eikä yleisillä apukeinoilla, ei pennutus todellakaan tuo mitenkään varmasti jatkossa helpotusta.

        Pennutus ei myöskään suojaa kohtutulehduksilta, jos ei aio pennuttaa koiraansa jatkuvasti.

        Ja mitä tulee jalostukseen, niin samat lainalaisuudet pätevät siihen, onko pennut puhdas- tahi sekarotuisia.

        Koiran valeraskauksia ja niiden vaikeusastetta en tietysti ole nähnyt, mutta kiinnostaisi tietää mitä se teillä käytännössä tarkoittaa. Sitäkö, että koira hoivaa jotain viikkokausia (saako se sillä ymmärrystä taikka huomiota, ja annetaanko sen ylipäätään tehdä sitä?). Kuinka kauan se kestää, vaikka on aktivoitukin ja tavallaan pakotettu niitä koiran "ajatuksia" muuhunkin suuntaan? Mietin nimittäin sitä, että koira on todella nuori, eikä ole vielä tietoa, mihin homma jatkuu- Olisikohan takana kolmet taikka neljät juoksut? Onko kokeiltu esimerkiksi hormoneilla valeraskauksien katkaisua. Toki luonnoton tapa sekin. Mutta niin on kaikki se muukin, jolla valeraskauksien estäminen perustuu. Koska, kuten aikaisemmin sanoin, se on pohjimmiltaan luonnollinen reaktio, ja en ole varma muistanko oikein, että jokaisella naaraskoiralla se olisi jonkinasteisena (hormonitoiminnanmuutos). Ja joka juoksun jälkeen, huolimatta siitä oliko nartulla pentueita vai ei.

        Vauvakuumekkin on ihmisellä hyvin luonnollinen reaktio. Olisi siis luonnollista, että naiset olisivat raskaana jatkuvasti. Vai onko kuitenkaan se järkevää. Luonto, luonnollisuus ja luontaisuus ei aina ole se järkevä ratkaisu. Onneksi ihmiselle on annettu aivot ja ajattelukyky. Näitä saa käyttää myöskin koiransa edun miettimiseen.


      • kiitos sinulle
        !!!!!!!!!!!! kirjoitti:

        Valeraskaudet eivät poistu välttämättä pennuttamalla. Ehkäpä eläinlääkäri on kertonut vaihtoehtoisesti yleisesti. Näinhän he yleensää tekevät, jotta omistaja tietää mitä voi pohtia. Mutta ainakin oma narttuni, joka aikanaan suunnitelmallisesti kasvattajansa toimesta myöskin pennutettiin, oli ihan yhtä valeraskaana ennen pentuja kuin niiden jälkeenkin. Ajanmittaan näihin totuttiin, ja valeraskaus hoidettiin pois luonnollisesti, meillä tepsi siihen liikunnan lisääminen, hyvänä esimerkkinä.

        Kerran on yhdeltä nartulta jouduttu hoitamaan hormoneilla, koska pakollisen kohdunpoiston jälkeen iski sellainen tuskallinen tila, kauhea maidoneritys noin esimerkkinä. Toisena lääkityspäivänä koira oli jo paljon parempi.

        Itse, jos vaihtoehdot olisivat todella vain nuo, poistattaisin kohdun. Mutta en ihan pieneen vaivaan. Mutta mm . kohdunpoistolla pystyy ehkäisemään mahdollisesti kohtutulehduksen tuomaa pahaa terveysriskiä. Joka on hyvin yleinen nartuilla, ja voi johtaa kuolemaan. Tuollaiset suurehkot toimeenpiteet on aina parempi hoitaa suunnitellusti silloin, kun koira vielä sen kestää. Mitä vanhempi (tai sairaampi), sen vaarallisemmaksi tila käy.

        Valeraskaus on hyvin yleinen, ja alunperin myöskin luonnossa se on ollut hyvinkin tarkoituksenmukainen ilmiö. Jos koiran valeraskaudet ovat kovin vaikeita (usein ne ovat hankalia vain omistajan mielestä) eikä mene ohitse itsekseen, eikä yleisillä apukeinoilla, ei pennutus todellakaan tuo mitenkään varmasti jatkossa helpotusta.

        Pennutus ei myöskään suojaa kohtutulehduksilta, jos ei aio pennuttaa koiraansa jatkuvasti.

        Ja mitä tulee jalostukseen, niin samat lainalaisuudet pätevät siihen, onko pennut puhdas- tahi sekarotuisia.

        Koiran valeraskauksia ja niiden vaikeusastetta en tietysti ole nähnyt, mutta kiinnostaisi tietää mitä se teillä käytännössä tarkoittaa. Sitäkö, että koira hoivaa jotain viikkokausia (saako se sillä ymmärrystä taikka huomiota, ja annetaanko sen ylipäätään tehdä sitä?). Kuinka kauan se kestää, vaikka on aktivoitukin ja tavallaan pakotettu niitä koiran "ajatuksia" muuhunkin suuntaan? Mietin nimittäin sitä, että koira on todella nuori, eikä ole vielä tietoa, mihin homma jatkuu- Olisikohan takana kolmet taikka neljät juoksut? Onko kokeiltu esimerkiksi hormoneilla valeraskauksien katkaisua. Toki luonnoton tapa sekin. Mutta niin on kaikki se muukin, jolla valeraskauksien estäminen perustuu. Koska, kuten aikaisemmin sanoin, se on pohjimmiltaan luonnollinen reaktio, ja en ole varma muistanko oikein, että jokaisella naaraskoiralla se olisi jonkinasteisena (hormonitoiminnanmuutos). Ja joka juoksun jälkeen, huolimatta siitä oliko nartulla pentueita vai ei.

        Vauvakuumekkin on ihmisellä hyvin luonnollinen reaktio. Olisi siis luonnollista, että naiset olisivat raskaana jatkuvasti. Vai onko kuitenkaan se järkevää. Luonto, luonnollisuus ja luontaisuus ei aina ole se järkevä ratkaisu. Onneksi ihmiselle on annettu aivot ja ajattelukyky. Näitä saa käyttää myöskin koiransa edun miettimiseen.

        Kiitos hyvästä vastauksesta. Koirallamme on ollut valeraskaus 2 kertaa, mikä ei ilmeisesti ole kovin poikkeuksellista. Hormonihoito on auttanut. Ulkoilu ja pitkät lenkit eivät meidän tapauksessa juurikaan auta, koska koira ulkoilee ja lenkkeilee jo nyt hurjasti hyvin pitkiä lenkkejä. Meillä on onni asua metsäreitin varrella, jossa voimme päästää koiran vapaaksi metsään juoksemaan samalla kun itse lenkkilemme. Koira saa päivittäin pitkän lenkin vapaana juoseten, ja sehän juoksee. Se on niin jo hyvässä kunnossa, sitä emme lenkeillä saa uupumaan, ihminen siinä ensin uuvahtaa.
        Ilman muuta on selvää ettei koiran anneta tehdä pentuja mikäli jotain sairauksia ilmenee. Toki ymmärrämme että sairaudet perityvät, eikä useita sairauksia ilmene vielä tässä parin vuoden iässä. Täytynee siis seurata vanhempia, sekä ehkä heidän vanhempiaan. Tiedothan löydän kätevästi netistä, jos ne on sinne laitettu. Hyvin luultavaa on että emme penturumbaan ryhdy, vaikka ihana asia olisikin saada yhdet pennut. Vaikeimpana asiana siinä hommassa pidän sitä, että kuinka me eläinrakaat ihmiset, voimme luopua pennuista ja katsoa vierestä kun emo etsii kadonneita pentujaan. Itse pennutus tai pentujen hoito/kasvatus yms ei niinkään epäilytä. Saa nähdä kuinka meidän käy, mutta luultavampaa on että pentuja ei tule.


      • ..............
        kiitos sinulle kirjoitti:

        Kiitos hyvästä vastauksesta. Koirallamme on ollut valeraskaus 2 kertaa, mikä ei ilmeisesti ole kovin poikkeuksellista. Hormonihoito on auttanut. Ulkoilu ja pitkät lenkit eivät meidän tapauksessa juurikaan auta, koska koira ulkoilee ja lenkkeilee jo nyt hurjasti hyvin pitkiä lenkkejä. Meillä on onni asua metsäreitin varrella, jossa voimme päästää koiran vapaaksi metsään juoksemaan samalla kun itse lenkkilemme. Koira saa päivittäin pitkän lenkin vapaana juoseten, ja sehän juoksee. Se on niin jo hyvässä kunnossa, sitä emme lenkeillä saa uupumaan, ihminen siinä ensin uuvahtaa.
        Ilman muuta on selvää ettei koiran anneta tehdä pentuja mikäli jotain sairauksia ilmenee. Toki ymmärrämme että sairaudet perityvät, eikä useita sairauksia ilmene vielä tässä parin vuoden iässä. Täytynee siis seurata vanhempia, sekä ehkä heidän vanhempiaan. Tiedothan löydän kätevästi netistä, jos ne on sinne laitettu. Hyvin luultavaa on että emme penturumbaan ryhdy, vaikka ihana asia olisikin saada yhdet pennut. Vaikeimpana asiana siinä hommassa pidän sitä, että kuinka me eläinrakaat ihmiset, voimme luopua pennuista ja katsoa vierestä kun emo etsii kadonneita pentujaan. Itse pennutus tai pentujen hoito/kasvatus yms ei niinkään epäilytä. Saa nähdä kuinka meidän käy, mutta luultavampaa on että pentuja ei tule.

        Vastanpa vieläkin. Tiedän, mistä puhut, welshin kun omistan itsekkin. Ja ei se kovin kummoinen tartte olla, jota ei saa ihminen uupumaan. Mutta, kuhn valeraskaus iskee, niin aivot töihin. Jäljen tekoon, erilaisiin nenähommiin, ym. Se väsyttää koiraa oikealla tavalla. Sellainen toiminta, joka tapahtuu ihmisen ohjouksessa ja aloitteesta yleensäkkin on welshille tärkeää, että se ei juokse vaan ympäriinsä ja huiskii vähän niin ja näin. Siis vaikkapa riistanhakutreenejä ohjauksessa, jolloin koira ei saakkaan enää mennä ihan omien halujensa mukaan, vaan sen on seurattava ihmisen ohjeita myös, ei vain nenäänsä :D

        Ja kaikkinainen hoivaaminen täyskieltoon, jos se meinaa alkaa tossua hoitelemaan, niin kylmästi pois vaan se "pentu". Eikä mitään myönteistä huomiota siitä käytöksestä, koska aikanaan itsekkin huomasin, että tahtomattani vahingossa pahensin koiran tilaa omalla käytökselläni, onneksi kasvattaja tuli näyttämään omat virheeni ihan kädestä pitäen. Vaikka siis luulinkin, että en tue sitä käytöstä, mutta niin vain tein.

        Muuten, emo ei kyllä etsi luovutuiän jälkeen kadonneita pentujaan. Olen nähnyt paljon näitä, siis kymmeniä, eikä se ero pennuista ole sille emolle erityisen raastava. Osa tuntuu hyvinkin helpottuneelta jopa, ja se emo on jo itsekkin vieroittanut pentuja luovutusikään mennessä itsestään. Oma koiranikin oli ihan entisensä, kun vihdoinkin pääsi takaisin kotiinsa, ja normaaliin arkeen. Tämä siis oli kasvattajan luona pentueensa kanssa. Kun siis sillä oli ne pienet pennut, se ei kotiinsa kaivannut. Mutta oli jo siinä pentujen ollessa kuusi viikkoisia ihan onnellinen, kun pääsi päätään jo kunnolla tuulettamaankin, ja vanhoihin kuvioihin palaamaan pikkuhiljaa. Muistan ikäni, miten onnellinen se oli, kun jatkoimme pikku hiljaa varovasti treenausta :D Useimmiten se suuri suru on sillä ihmisellä, ja vaikeus laittaa pentuja eteenpäin. Ei koiralla.


    • basson vaimo

      No johan tuosta juttua piisasi. Ihan vaan mielenkiinnosta kyseltiin tältä palstalta jos jotain löytyisi ja tarkoituksena ei ole jalostaa koiraa. Olisimme vain halunnet tehdä koiralle pennut, koska eläinlääkärikin sitä ehdotti, emme haluaisi leikata koiralta kohtua pois. En tiedä ehdottiko eläinlääri pentujen tekoa koska piti koiraa hienona, se jäi kysymättä. Toinen vaihtoehto on valittava ja pentujen tekeminen olisi niistä se luonnollisempi kuin kohdun poisto. Ennen pentujen tekoa toki olisi tarkastettu että tarpeeksi kaukaa poikaystävä koiralle otettaisiin. Sehän on helppoa kun sukutaulukkoja vertaa ja mielestäni se on kaikkein tärkeintä, kuten koiran terveyden tarkistaminenkin, mutta mainetta ja kunniaa ei tarvita, ei todellakaan. Ja koiramme on terve, säännöllisesti eläinlääkärissä tarkastettu eikä mitään ole havittu. Mistätäpä sitä tosiaan kukaan tietää onko jotain 5 v:n kuluttua, mutta se koskee varmasti kaikkia koiria. Olemme jopa harkinneet sekarotuisia pentuja, ei olisi takuulla mitään sukua ja voisi tulla tosi mainioita jälkeläisiä.. Kunhan koira vain saisi sen pentueensa. Emme me sitä pentuetta halua, vaan koiran terveyden vuoksi sen tekisimme. Toki tiedämme että siinä on riskinsä, kuten on riskinsä kohdunpoistossakin. Koska koira ei voi itse valita, teemme me valinnan koiran puolesta ja meistä pennut kuulostaa paremmalta kuin kohtu pois, vaikka näitä kohtu pois koiria käveleekin vastaan päivittäin ja tiedän että tämäkin suututtaa taas niin monen. Emme halua tehdä pentuja myöskään rahan vuoksi, sitäkin on ihan riittämiin. Ei kaikki halua koirastaan näyttelykappaletta. Haloo meillä on kotikoira ja ei tulisi mielenkään viedä näyttelyyn tai alkaa jalostamaan vaikka usea onkin sitä näyttelyä meille ehdottanut. Koiralla voi harrastaa niin paljon muutakin, kuin hakea näyttelyistä ns. mainetta ja kunniaa. Ne kauneimmat koirat voi hyvinkin löytyä ihmisten kodeista takan edestä makoilemasta tai metsästä samoilemasta. Kuten kaikki varmasti tietävätkin. Meidän tytöstä olisi tullut kelpo metsäkoira, vaikka kauneuttakin sillä riittäisi vaikka muille jakaa. Voisi pärjätä näyttelyssä ei ole aikaa, eikä halua kuitenkaan koiraamme sinne viedä. Koira ei ole sohvaperuna, en tiedä saako walesista edes sohvaperunaa, se on niin aktiivinen koira, ainakin meillä. Ei kiinnosta hakea näyttelyistä tauteja eikä rasittaa ja stressata muutenkaann moisen takia. Mutta mielenkiintoista luettavaa, kun "asiantuntijat" tuomitsee taustoja tietämättä. . Huh, huh tätä koiramaailmaa...

    • tYHMÄÄTyHMEMPI

      Pennuttaminen ei ole ratkaisu kohtuongelmiin, eikä pennuttamisella päästä kohtutulehduksista eroon. Vaihda eläinlääkäriä...

      Joko olet kertonut kasvattajallesi pentusuunnitelmista? Eikö hän kenties ole kiinnostut tietämään, jos hänen kasvatillaan ollaan sutta jalostamassa?!? Mitä mieltä hänen luulet asiasta olevan? Yksinkö meinasit synnytyksestä ja pikkupentuajasta selvitä? Millä tietämyksellä?

      Jos näyttelyissä käy kerran hakemassa ulkopuolisen ja puolueettoman tuomarin arvioinnin oman koiransa ulkonäöstä ja liikkeistä, ei siinä olla mitään mainetta ja kunniaa hakemassa. Moni koiranomistaja ei vaan näe metsää puilta, ja omaa koiraa pidetään yllättävän usein erittäin kauniina ja varmasti valionarvoisena... Totuus on usein sitten jotain ihan muuta...

      Onko teidän säännöllisessä 15min rokotustarkistuksessa tehty myös lonkkakuvaukset, kilpparitestit ja virallinen silmäkuvaus? Silmien kaihit ja muut näkökykyyn vasta vanhemmalla iällä vaikuttavat sairaudet eivät tosiaan näy päälle päin, tai ole havaittavissa paljaalla silmällä. Nämä rodun yhteiset terveyssäännöt koskevat kaikkia rekisteröityjä koiria, joita jalostukseen aiotaan käyttää, joten muut koiranomistajat, joiden koiran silmissä kielletyllä listalla oleva silmäsairaus on, eivät käytä narttuaan jalostukseen, vaikka eläinlääkäri sitä olisikin ehdottanutkin... Se että koirat eivät ole ihan lähisukua, ei riitä. Oletko koskaan ollut biologian tunnilla ja kuullut sanaa resessiivisesti periytyvä sairaus? Ai niin joo, koirasihan oli täysin terve, myös geenitasolla...

      Rahaa kun kuulemma tuntuu olevan, käytä se viisaasti ja steriloi narttusi. Kaikki ovat huomattavasti onnellisempia sen jälkeen. Kun et kerran näe asiaa koiraasi pidemmälle, et ole valmis ottamaan vastuuta pentueesta ja sen tulevaisuudesta. Se, että kyselet mitä tahansa "kivaa" urosta näiltä palstoilta koirallesi, kertoo jo hyvin paljon tietämyksesi ja viitsielijäisyytesi tasosta, joka on pyöreä nolla. Taitaa sittenkin muutama satanen tulosta kiinnostaa enemmän kuin muutama satanen sterilointikustannuksia...

    • oikealla alalla?

      No ohhoijaa... Koira ei muuten synnytä vaan penikoi. :)

    • HuhHuhmitämenoa

      Ja ihan ulkopuolisena vaan sanoisin että eiköhän jokainen koiranomistaja voi tehdä koiransa kanssa mitä haluaa että aikamoista kätkätystä teiltä asiantuntijoilta... Oikeassa olette kyllä, mutta tuollainen huohotus kun omistajat vain kyselevät. Aika surkeaa kun ei saa edes kysäistä...

    • Voi teidän kanssa...

      Jos ell ehdottaa pennutusta, vaihda eläinlääkäriä, pian. - Jos päädyit astuttamaan, toivottavasti pyysit jalostustoimikunnalta edes tiedot suvussa tiedossa olevista sairauksista. - Jestas mikä keskustelu.

      Pentuja ei koskaan pidä teettää vaan sen takia, että olisi kiva juttu. - Valeraskaudet eivät poistu myöskään sillä että koira saa pentuja. Ja kyllä, koira synnyttää.

      http://www.springerspanielit.com/jalostus/aloitteleville_kasvattajille.htm
      http://www.springerspanielit.com/jalostus/wss_terveystulokset.htm

    • Kaikellaystävyydellä

      Yllä jo muutama hyvä linkki, ja kehottaisin lämpimästi näissä asioissa ottamaan yhteyttä ko. rodun jalostustoimikuntaan varsinkin ns. kotikoiralle pentuetta suunnitellessa ja urosta etsiessä, apua saa varmasti. Kukaan ei kiellä koiraansa pennuttamasta, mutta varmaan ja toivottavasti jokainen haluaa antaa syntyville pennuille mahdollisimmat hyvät eväät elämään, vaikka ei niistä mitään huippuvoittajia kaavailiskaan. Rodunomaisten terveystutkimustulosten (Pevisa) hankkiminen on ihan harkittua paitsi niiden kertoman tärkeän tiedon vuoksi, myös siksi että tutkittujen vanhempien pentujen rekisteröinti Kennelliiton rekisteriin on huomattavasti halvempaa; jos nyt haluaa pentueensa rekisteröidä, ja miksi sitten ei haluaisi jos vanhemmatkin kerran ovat puhdasrotuisia rekisteröityjä koiria. Tutkimustuloksella sinänsä ei ole rekisteröintiin vaikutusta, mutta toki olisi toivottavaa tulosten ollessa huonoja että silloin itse kukin miettisi pennutusasiaa uudestaan. Jossain aiemmassa viestissä olikin linkitetty rotujärjestön ohjeisto, jota tuskin turhaan on laadittu, jokainen voi siitäkin ihan itse arvottaa ne asiat jotka ovat tärkeitä tai vähemmän tärkeitä.
      Samoin suosittelisin keskustelupalstakyselyihin vaikka ao. rotuyhdistyksen omaa keskustelupalstaa (kyllä sellainen taitaa melkein joka rotuyhdistyksellä olla), täällä suomi24:ssa saaduille "huomattavaa asiantuntemusta" huokuville vastauksille en antaisi juuri mitään arvoa, valitettavasti nuo suurimmat "asiantuntijat" vesittävät muiden sinänsä asiallisten vastausten sisällön kommenteillaan oli aihe kuin aihe.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      88
      1711
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      118
      1442
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      109
      963
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      31
      946
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      42
      780
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      708
    7. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      671
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      671
    9. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      32
      646
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      613
    Aihe