Ratti tutisee jarruttaessa

TojotistiVM74

Kaipaisin vinkkejä 2000-vuoden Avensiksen ratin tärinän mahdollisista syistä. Tutina ilmenee ratissa jarrutettaessa, ei kovin voimakkaana eikä joka jarrutuksessa lainkaan mutta kuitenkin sen usein tulee panneeksi merkille. Vauhdin ja jarruvoiman koventaminen ei voimista ilmiötä, vaan päin vastoin tärinä esiintyy helpommin kevyehköillä jarrutuksilla, kuten risteyksiin tultaessa tai rajoituksen muuttuessa kahdeksastakympistä viiteen kymppiin.

Poljin ei autossani tunnu tärisevän lainkaan. Keskusteluissa toiset tuntuvan olevan vahvasti sitä mieltä, että jarrulevyjen kierous ei voi olla syynä, jos pelkästään ratti tärisee vaan kyse olisi silloin pyörän tuennasta. Minun autossani oli alustassa pieniä kolinoita, joita tutkittiin kahdellakin korjaamolla ja vaihdatutin kaikki suositellut osat: takavakaajatankojen kumihelat, kaikki neljä koiranluuta ja kaikki iskarit. Pyörien suuntaukset tarkastettiin. Kolinat loppuivat, ratin ajoittainen tärinä ei.

Olisiko tällainen ilmiö todennäköisemmin jarrulevyistä, pyöräntuennasta vai jostain muusta johtuvaa? Ei viitsisi suotta aikojaan jarruosiakaan kokeeksi vaihdattaa, kun siihen ei muuten vielä ole aihetta. Takajarruthan tässä on toteutettu rummuilla mutta niissä nyt ei varmaan syy voi olla...? Autolla on ajettu reilut kolmesataatuhatta.

22

16487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ave I

      Oli samantyylinen vika pari vuotta sitten. Ratti kyllä tärisi jarrutettaessa, polkimessa en huomannut mitään. Syynä tähän oli jumittavat jarrumännät, jotka pilasivat jarrulevyt eli jarrulevyn kehä oli sisäpuolelta osittain ruosteessa. Aluksi kannattaisi katsoa levyjen kunto molemmilta puolilta ja kokeilla jumittavatko jarrut (lämpö, rullaa hyvin).

    • Tojo-Köle

      Ratin "tutina" on tyypillenen merkki epätasapainosta renkaissa.

      -kyllä mä lähtisin ensimmäisenä noista jarruista......vaikka kyseessä ei olisi kierot levyt, voisi kyseessä olla muuten epätasanen jarrutapahtuma, viittaan siis olevani samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan kanssa.

      -jarrupolkimeen tuskin vaikuttavat mitkään pienet häikät (hydrauliikka suodattaa), mutta Ave on erittäin herkkä renkaiden tasapainosta......

      • TojotistiVM74

        Tässä nimen omaisessa tapauksessa renkaiden epätasapaino on suljettu vaihtoehdoista pois, koskapa tuo jarrutuspuistatus on ilmennyt eri rengas-vanne yhdistelmillä ja nytkin on alla uuden karheat Continentalit.

        Mitä mieltä muuten olet asetelmasta aluvannne vastaan peltivanne? Itselläni on kahdenkin Aven kanssa huonoja kokemuksia tarvikealuvanteista talvikäytössä: jarrurumpua myöten vanteen sisus lunta täynnä ja rumpujarrujakin on vetänyt seistessä jäähän. Nyt sainkin onneksi talvea varten jo ihan orkkis-peltivanteet.


      • Tojo-Köle
        TojotistiVM74 kirjoitti:

        Tässä nimen omaisessa tapauksessa renkaiden epätasapaino on suljettu vaihtoehdoista pois, koskapa tuo jarrutuspuistatus on ilmennyt eri rengas-vanne yhdistelmillä ja nytkin on alla uuden karheat Continentalit.

        Mitä mieltä muuten olet asetelmasta aluvannne vastaan peltivanne? Itselläni on kahdenkin Aven kanssa huonoja kokemuksia tarvikealuvanteista talvikäytössä: jarrurumpua myöten vanteen sisus lunta täynnä ja rumpujarrujakin on vetänyt seistessä jäähän. Nyt sainkin onneksi talvea varten jo ihan orkkis-peltivanteet.

        Niin tarkoitin, että jarruissa oleva häikkä tekee tuon epätasapaino ilmiön renkaisiin......eikä tarvitse olla kiero levy, riittää et ottaa epätasaisesti

        -juu peltivanne on parempi kuin laaduton aluvanne.


    • tupajumi:

      Kierot jarrulevyt.
      Samalla kannattaa katsoa miksi ne on menneet kieroksi, eli jumittaako jostain jarrupuolelta.
      Tutuilla on huonoja kokemuksia erään autotavaratalon levyistä, vaikka ei olisi jumi ongelmaakaan ja monen merkin autoissa.

    • Ratti tutisee

      Tutti ratisee. Ehhehe..

    • TojotistiVM74

      Kiitoksia kaikille asiantuntevista vastauksista (lukuun ottamatta tuota viimeisintä letkautusta, joka tietysti oivalluksen sisältää sekin.)!

      Rasitin tuossa juuri jarruja vähän topakammin ajelemalla jarrua ja kaasua yhtä aikaa painaen elätellen pientä toivoa, josko vaikka levyt siitä vähän hioutuisivat ja ongelma katoaisi. Niin ei kuitenkaan käynyt mutta panin merkille, että vaikka auto ei jarrutuksesta hidastunut, ratti kuitenkin tutisi. Ajattelin sitä niin, että jos vikaa olisi jossain nivelissä, liityisi tutina nimen omaan hidastuvuuteen eikä niinkään varsinaiseen jarrujen toimintaan. Eli kyllä pistän jarrulevyt ja palat nyt vaihtoon ja tosiaankin jarrusatuloiden mekanismit pitää kyllä nyt tarkastaa ja huoltaa. Levyt ja palaset on edellisen omistajan merkinnän mukaan vaihdettu vasta 40 tuhatta kilometriä sitten, kuten toinen etypyörän laakereistakin. Kyseinen seppä lienee kuitenkin laiminlyönyt noiden liukumekanismien huollon ja oli pyöränlaakerinkin asentanut siten, että sekin juuri piti vaihtaa uudelleen.

      • Tojo-Köle

        Toi "tupajumi" on tod. näköisesti nyt oikeassa!

        -jos jarrut on "vaihdettu", eikä sylintereitä rasvattu ja herkistelty niin seuraa, että hetken päästä vain toisen puolen pala jarruttaa kunnolla, levy lämpiää vain toiselta puolelta, josta taas seuraa levyn kieroutuminen.......


    • ile D-4D

      pari osaa, joilla voi olla vaikutusta tutinoihin. ovat moottorin etummainen kumityyny sekä alatukivarren mukana olevan koiranluun nivel. Näiden osien vaihdolla on ollut tutinaa vähentävää vaikutusta töyssyyn ajaessa ja jarruttaessa.

      Kumityynyn ostin marmorilta ja alatukivarren hilppeineen AVK:sta 100tkm ajetusta kolariautosta.

      Seuraavana vaihtolistalla etuiskareiden yläkiinnike tukilaakereineen.

    • Olisikohan

      Raidetangoissa välystä?

    • Eskoitte

      Kyllä sinä joudut vaihtamaan jarrulevyt jarrutustutinan lopettamiseksi.

      • TojotistiVM74

        Joo, siihen tulokseen olen tullut ja aika pajalle onkin jo tilattu.


    • TojotistiVM74

      Loppulausumana tähän kerron, että levyjen ja palojen vaihdolla tutina loppui: toinen levy oli ollut todellakin kiero. Liukumekanismit eivät juurikaan olleet jumittaneet, joten kierouden syynä on ollut levyjen laatuongelma.

    • Qashqai

      Qashqaissa sama vika et tärrää jarruttaessa mut ei auttanut jarrupalojen ja levyjen vaihto

      • rengas

        Kokeileppa rekaan vaihtoa. On ollut vikaa joskus niissäkin.


      • Nipponkippon

        Jep. Yhdellä tutulla oli eturenkaissa joku kudosvika ja aiheutti ravistuksen jarruttaessa.
        Vaihdettiin renkaat, niin ongelma poistu siltä osin. Kaikki muut viat jäi ranskattareen..


    • xdcfvgbhh

      Viallisen renkaan lisäksi aiheuttaja voi olla kiero vanne, esim kanttariin ajettu.

    • Rane-

      Vastaavanlainen tilanne ratti tärisee kun jarruttaa jo hiljaisessa vauhdissa .syy jarrulevyt kuluneet niin että levyssä on pykälä eli pyöräytä rengasta ottaa aina samaan kohtaan kiinni, osa pyörii hyvin ja kun pykälä niin ottaa kiinni .
      Korjaantu kun vaihdoin uudet jarrulevyt ja palat. Terv Rane.

    • LikaameluuTOYOTA

      Takaovet väpättää jarruttassa ratti lähtee irti Avensikki

    • Eki79

      Itsellä oli samaa vikaa. Levyt mennyt kieroksi vaikka ei ollut ajettu ku reilu 20tkm. Levyt ja palat vaihdettiin niin tutina loppu siihen.

    • sillaisemenee222

      Lisäksi kiero vanne voi aiheuttaa tärinää. Kiero jarrulevy tuntuu yleensä jarrupolkimen tärinänänä, rengas ja vanne rattitärinää. Mutta kiero vanne voi vetää myös jarrulevyä kieroon.

    • Anonyymi

      Minä olen 3autokorjaamossa käyttänyt Avensia kun jarruttaiessa jarru karahtaa ja rahisee,vain ienillä nopeuksilla,autoon on vaihdettu palat ja levyt ja viimeksi ABS tunnistin mootori ja vika vain jatkuu,erittäin paha liikennevaloissa kun karahtaa ja stoppaa kuin seinään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe