Ostosten teko basaarissa ja kaupoissa

Yliväsytetty

Tapaan aina ostaa hiukan tuomisia ulkomaanreissuiltani. Hintataso on useimmissa paikoissa kohtuullinen ja ostoksia on muutenkin mukava tehdä, samalla tapaa paikallisia.

Turkissa ostosten teko on kuitenkin mahdollisimman hankalaa. Ihan alkupäivinä saattaa ylenpalttinen asiakkaan huomiointi tuntua jostakusta jopa mukavalta mutta sitten loman loppua kohti ärsytysmittari nousee nousemistaan kun yksinkertaistakaan ostosta ei saa tehtyä nopeasti. Muutamana viimeisenä päivänä yritin saada ostokseni ostettua siinä kuitenkaan onnistumatta.

Jokainen myyjä basaareilla haluaa huomiosi ja haluaa myydä sinulle jotain. Kun erehdyt kysymään mitä joku tuote maksaa, niin sinulta tivataan "mistä maasta olet, kuinka kauan olet Turkissa, oletko ollut aikaisemmin, minkä värin haluat, kuinka monta kappaletta ..." ja sitten vokotellaan sisään kun myyjä ei muka muista hintaa vaan se pitää mennä katsomaan jostain. No... kun sitten saadaan se hinta vihdoin selville niin asiakas huomaa, että tuotteesta pyydetään härskisti aivan liian paljon. T-paita, jonka arvo on 8 liiraa, onkin yhtäkkiä superlaadukasta kuitua ja maksaa 42 liiraa:))))

No tietysti Turkissa tingataan. Niin tein minäkin. Ilmoitin hinnan millä ostan ja myyjä parahti kauhuissaan ja näytti sormella että olen idiootti. Myyjä tarjosi omenateetä ja jutteli niitä näitä. Välillä tingattiin taas. Aikani siinä "keskusteltiin" ja hinta alkoi laskemaan mutta ei kuitenkaan sille tasolle minkä olisin suostunut maksamaan. Aikaa koko episodissa kului lähes tunti. Enkä saanut sitä tuotetta, jonka olisin halunnut. Olin nähnyt tuotteen hinnan toisessa myymälässä pääkadun varrella, enkä halunnut maksaa basaarilla sen enempää.

Siirryin sitten basaarilla eteenpäin ja aina sama homma. Hinnan selville saaminen on jo oma urakka mutta sen viilaaminen oikeaan mittakaavaan on vielä suurempi urakka. En yksinkertaisesti jaksanut enää "höpöttää" olemattomia vaan päätin olla ostamatta mitään basaareilta. Ostakoon joku, jolla on enemmän aikaa keikkua kauppaa hieromassa.

Turkkilaisille vinkiksi, että laittakaa hinnat tuotteisiin niin kauppakin voi käydä paremmin. Tosi monet turistit, kenen kanssa juttelin, harmittelivat samaa asiaa. Kaupankäynti on tehty niin hankalaksi, ettei asiakas viitsi tuhlata aikaa vaikka näkisikin jotain todella miellyttävää ja haluttavaa. Nyt turkkilaisista saa sellaisen käsityksen, että myyjät ovat huijareita jotka haluavat vain huijata asiakkaitaan.

Keinonahkalaukku myydään muka laadukkaana nahkalaukkuna:) Huonosti tehdyt piraattituotteet myydään muka aitoina. Tämä on asiakkaan aliarviontia. En todellakaan maksa mistään huonoista jäljitelmistä samoja hintoja kuin aidosta:) Kaikkea ne myyjät kuvittelevatkin. Monet myyjät ovat lisäksi erittäin törkeitä ja huutelevat hävyttömyyksiä asiakkaan perään kun hän ei osta heidän tuotteitaan. Mitä mieltä muut ovat? Miellyttääkö tuollainen kaupankäynti? Olisiko mukavampi tehdä ostoksia kun kaupankäynti olisi reilua eli tuotteissa olisi selvät hinnat?

Olen käynyt Turkissa muutaman kerran muutaman vuoden välein ja ihmettelen ettei tähän asiaan saada muutosta. Basaarillakin olisi mukavampi käydä kun siellä ei koko ajan oltaisi kimpussa. Ostokseni olen ostanut vain sellaisista kaupoista, joissa on hinnat valmiina.

17

1259

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Make_62

      Totta! Vaikkakin ehkä hieman rauhoittunut tällä vuosi tuhannella?. Riippuu vähän omastakin tavasta liikuskella. Onneksi on myös ns. tavan kauppoja joissa on kiinteät hinnat ja niitä minäkin suosin mieluimmin.
      Kuinkahan monet kerrat on tullut käveltyä ulos liikkeistä kyllästymisen takia. Onneksi sentään muutaman inhimillisen myyjän olen kohdannut basaarissakin.
      Mutta samanlaista meno on mm Marokossa..... Dirhamit pyörii myyjien silmissä. Ja jos sanoo ettei halua/ tarvitse niin huutavat suomeksi perään että suomipoika köyhä poika Ei rahaa ole..... voisi naurattaakin jos ei ottaisi moinen käytös päähän..... Mutta positiivisella asenteella mennään. Muuten jäisi moni mielenkiintoinen maa näkemättä.

    • taito hyppysissä

      Hulluhan se on joka maksaa, ei se joka pyytää! Joten esim. mulle tavaran hinta on paljon alhaisempi kuin toiselle turistille ja myyjä nettoaa isommat hillot kuin valmiilla hinnoilla. Näinhän se menee!

      Tärkeä neuvo: liiku basaarialueella, kuten olisit aina siellä asioinut! Älä näytä typerältä (ja rikkaalta turistilta). Jos löydät jotain kivaa, mieti ensiksi hinta, jonka olet tuotteesta valmis maksamaan ja ilmoita myyjälle haluavasi ostaa ko. tuotteen ja hinta on x. Jos hinta ei myyjää miellytä, vaihda putiikkia. Jos hintasi on kohtuuttoman matala, myyjä sanoo senkin suoraan. Turha niiden kanssa on lätistä sen enempää, aikaa vaan kuluu hukkaan.

      Basaarit ovat kalliita, kadunvarsikaupat ja markkinat huomattavasti edullisempia.

      • rajaa idiotismille

        Etkö yhtään lue alkuperäistä tekstiä? Sulla on vaan hätä antaa jotain "asiantuntevia" neuvoja, vaikka niitä ei pyydetäkään? Mä annan sulle yhden neuvon myös: " lue ensin KOKO teksti, kommentoi vasta sitten."


      • missä vika?
        rajaa idiotismille kirjoitti:

        Etkö yhtään lue alkuperäistä tekstiä? Sulla on vaan hätä antaa jotain "asiantuntevia" neuvoja, vaikka niitä ei pyydetäkään? Mä annan sulle yhden neuvon myös: " lue ensin KOKO teksti, kommentoi vasta sitten."

        Kukas sun muroihin on pissiny? Eikös täällä enää saa keskustella? Neuvoja ei saa antaa, ellei niitä erikseen pyydä? Keljuttaako sua, jos joku toinen osaa käyttäytyä ja kertoo miten se tehdään?


    • typerät turistit taa

      On omaa hölmöyttä ruveta kinaamaan hinnoista. Kerrot vaan mitä olet valmis maksamaan!

    • Höpöttelijät

      Vaikka suomalaisia paljon Turkissa käy, niin 'parannusta' tähän asiaan ei ole tulossa. Se on tuon maanosan tuhatvuotinen perinne ja ilmeisen toimiva kauppiaan kannalta, koska homma jatkuu.

      Itseäni yksinmatkustavana naisena väsyttää selvittää mies- ja lapsiasiat ennen hinnan selvittämistä. Siksi käyn ostoskeskuksissa.

    • Zapatator

      Suomalaisilla vähän outo tapa "keskustella" :) Ilmeisesti se johtuu siitä kun on pusikossa kasvanut ja sitten kerran sattumalta pääsee ihmisten ilmoille niin sitä kuvittelee tietävänsä kaiken. Mutta tätähän tämä on näillä "keskustelupalstoilla", jokainen kailottaa sitä mitä päästään löytää. Ei voi kun nauraa :DDD

    • TurkkiMarmaris<3

      Itse olin viime kesänä turkissa basaarilla. Kaupankäynti on vähän vaikeaa kun joutuu tinkimään noin. 90% tuotteen hinnasta ennenkuin edes suostutaan myymään.. no, ainakin on halpaa :)

    • Markkinat&Armutalan

      Iloinen yllätys oli markkinoilla yksi suomivävy, pieni ja karvinen Ibo. T-paidat ja kassit sandaalit sitä samaa kuin muillakin. Vaan kiinteät hinnat. Pari hyvää suomi-sanaa. Dolmuksella ajelin sitten Armutalaniin tapaamaan turkkiminiää Hannelea liikkeeseen Yigit-butik. Siellä vähän eri tavaraa... kinnteät hinnat. Yhtään ei tehnyt mieli tingata. Tekstiili laukku sandaali tuliaiset ostin heiltä mielelläni. Kuulin samalla oikeaa Turkki-tietoutta. tinkimättä paras!!!

      • niinpä niin ja joo

        Vai että oikein miniät ja vävyt? Hah, salli mun nauraa...


    • baasaristi

      Kieltämättä varsin raivostuttava kulttuuri, jokseenkin olen kyllä saanut ostettua haluamani tuotteet tinkimällä, ainoastaan kerran istunut liikkeessä pidemmän aikaa höpötellen.

      Toinen ikävä asia OSASSA basaarien kauppoja on myyjien tapa ärsyyntyä varsinkin mikäli olet koittanut tuotetta etkä kuitenkaan osta sitä. Kerrankin saimme osaksemme silmitöntä mulkoilua ja vihaisia kuiskailuja turkiksi kun paita jota koitin ei sopinutkaan. Ja olin tuolloin vasta lapsi, 12 v. Ja hinnat usein totaalisen järkyttävät, osassa kaupassa sain osakseni myös seksuaalista ahdistelua, myyjä hiippaili takanani ja taputteli pyllylle ja puristeli sitä, tuli kuiskuttelemaan korvaan siivettömyyksiä yms. Ja edelleenkin olin 12-vuotias... En pitänyt käytöstä mitenkään imartelevana, yksinomaan ahdistavana..

      Hyvää palveluakin olen kuitenkin saanut. Huumorilla kun lähtee mukaan niin hinnatkin laskee. Ja osa on kyllä antanut asiakkaan itse kokeilla että laukku on nahkainen, nahkahan ei pala eli sytkärillä kokeilemaan. Jos palaa karrelle niin muovia ollaan myymässä. Osa myyjistä on oikeasti ihan ystävällisiä nykyään ja antavat asiakkaan katselle rauhassa.

    • en usko en

      Minua kiinnostaa tuo nahka ei pala kohta. Osaako joku sanoa mitä ainetta mahtavat olla jos eivät pala. Tasan tarkkaan en usko, että kaikki olisi nahkaa vaikka ei palaisikaan. Osa selvästi nahkaa, mutta usein olen ostanut vaikka olenkin ollut sitä mieltä ettei ole aitoa nahkaa jos tuote ja hinta on muuten miellyttänyt.

      • tiitu11

        Hei, vastaan sinulle Turkissa asuneena. Katsoppa tarkkaan, eihän sytkärin liekki
        polta nahkatakkia, liekkihän nousee ylöspäin. " Niinhän sitä sanotaan, missä voi sulaa, siinä nahka palaa" "Joten älä mene halpaan".


    • Basaari kammo

      Apua kaipaisin olemme menossa syksyllä perheeni kanssa turkkiin ja minua nyt ihmetyttää en tiedä miten tinkiä! Jos esim. Myyjä ei puhu englantia ja ei ymmärrä mitä sanon niin osaako joku neuvoa jos vaikka haluaisin kovasti hameen enkä valitettavasti osaa turkkia huom! Turkki on vaikea kieli.

      • En tykkää minäkään

        Helppo nakki!!! Myyjällä on laskin kädessä ja siihen naputtelette vuoronperään mitä hintaa oot ajatellu :) Alota vaikka niin että laitat puolet siitä mitä myyjä ensin laittaa. Tai voit laittaa vieläkin vähemmän ja siitä sitten vuoronperään laitatte omat numeronne. Muista kuitenkin että kun olet oman hintasi päättänyt ja sen naputellut, et voi enää laskea sitä.Ja jos näyttää että ette ole samaa mieltä niin lähde käveleen kyllä se hinta siitä vielä laskee, mutta ei aina.


    • kdowwop

      Itse hoidan homman niin, että en käy basaareissa muuta kuin, läpikulkumatkalla. Viimeteeks basaarihemmo alkoi v*ttuilemaan siitä, kun pidin aurinkolaseja päässä. No kävi ainakin selväks, että en ostanut siltä tyypiltä mitään.

      Oma neuvoni on, että meette vai semmoisiin mestoihin, missä ei tyrkytetä. Toisaalta monet isännät kyllä painostavat renkäjään tyrkyttämään, mutta yleisesti ottaen kyllä tietävät, että suomalaiset turistit eivä pidä pakkomyynnistä.

    • tarkanmarkan matkaaj

      Itse en kanssa käy basaareilla muuta kuin läpi menen....Noooooh,joskus saatan poiketa kampaajalla,tai isäntä parranajossa,mutta ei muuta. Yhtään sanaa en basaarilla vaihda myyjien kanssa. (toki kampaajam tietty )
      Ka mielest'ni basaarialue on kaiken lisäksi kalliskin. Samoin markkinoilla kaupattavista vaatteista ja tavaroista on viime vuosien aikana tullut tosi kalliita! Suosin itse liikkeitä keskustan ulkopuolelta,jossa kiinteät ja edullisemmat hinnat!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1937
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1326
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe