Bh ja Toko-kisoista

Aloittelijako

Haluaisin tietää lisää kyseisistä kisoista. Eli BH-koehan on pohjana, jotta voit käydä koirasi kanssa palveluskoirakisoissa, eikö? Täytyykö BH olla suoritettuna ennenkuin voit käydä Toko-kisoissa? Kumpi näistä on "haastavampaa" ja vaatii enemmän?

Jos kyseessä on koulutettu "kotikoira" jolla liikkeet ovat hallussa, kummasta kannattaisi aloittaa ja mitä tulisi ottaa huomioon ennenkuin koira kannattaa ilmoittaa mukaan kisoihin?

Sitten vielä käsittelystä: Jos koira osaa liikkeet ja on tottelevainen, mutta suhtautuu vieraisiin ihmisiin hieman ihmisestä riippuen varautuneesti, onko tämä esteenä kisoihin osallistumiseen? Koira käyttäytyy hyvin jos ihminen lähestyy normaalisti, ei kumartele tai tee muutakaan "uhkavaa", mutta luin että toko-kilpailussa tuomari menee käsittelemään koiraa ja koira EI saa olla käskynalaisena? Mihin tällä pyritään? Jos koira on tottelevainen, osaa liikkeet mutta ei ole avoin vieraita ihmisiä kohtaan, niin jääkö kisamaailma kokonaan haaveeksi?

6

323

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • d5e7

      Bh-koe pitää olla suoritettuna jos aiot palveluskoirakokeisiin päästä.TOKO-kokeisiin voi mennä ilman,että Bh-koe on suoritettu.
      Toko:ssa on 4 luokkaa (ALO=alokas luokka,AVO=avoin luokka,VOI=voittaja luokka ja EVL=erikoisvoittajaluokka).Siirtyessäsi seuraavaan luokkaan tulee mukaan lisää liikkeitä,sekä aiempien liikkeiden arvostelu "kovenee".ALO-luokassa tarvitsee 3 (kolme),ykkös tulosta (eli 3x yli 160pistettä)ennen kuin saa koulutustunnuksen TK1 ja pääsee siirtymään seuraavaan kilpailuluokkaan (AVO) jne.
      TOKO-eroaa BH-kokeessa siinä,että siellä on tuomarin lisäksi liikkeen ohjaaja,joka kertoo minkä liikkeen teet milloinkin ja millä tavalla (esim.suraamisessa pysähdys,käännös oik tms).Bh-kokeessa menet omat.kaavion mukaan (voit kuitenkin kysyä neuvoa).Myös liikkeet lukuunottamatta luoksepäästävyyttä ja paikallamakuuta tehdään yksilöliikkeenä ja paikallamakuu kestää ALO:ssa n.2min kun taas Bh-kokeessa paikkis kestää juuri niin kauan kuin toinen koirakko suorittaa liikkeitä eli n.3-15min. Ja Bh-kokeeseenhan ei mennä enää uudestaan kun se on hyväksytysti suoritettu.Bh:ssa et myöskään saa eri osa-alueista pisteytystä vaan se on joko hylätty tai hyväksytty.

      http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/kokeet/toko/Tokonluokat.htm

    • Tunnarikapula

      Ei tarvitse olla tokossa kolmea ykköstulosta siirtyessään luokkaa ylemmäksi. :) Yhdelläkin voi jo siirtyä esim. alo > avo.

      Tämä on sitten minun henk. koht. mielipide, mutta toko on hastavampaa, koska virheellisestä liikkeestä tulee 0 pistettä, eikä siinä arvostella "valmistelevaa" osuutta...:)

      Treeni-iloa aloittajalle ja muillekin! :)

    • d5e7

      Mutta koulutustunnusta TK1 ei saa ilman kolmea ykkös tulosta ALO-luokasta ;)

      TOKO on omasta mielestäni muuten haastavampaa,mutta Bh-kokeessa (ainakin meille) tuottaa ongelmia se mahdollinen jopa 15min mittainen paikallamakuu :P

    • Tunnarikapula

      Paikkamakuu kannattaa tehdä varmaksi tokon joka luokassa, samoin tietysti pk-tottiksenssa.=)

      Itse olen junnukoiralla ottanut aluksi ajallisesti pitempiä paikkamakuu-harjoitteita kuin etäisyyttä. Onkos muilla minkälaisia vinkkejä tähän?

    • Sakemannin omistaja

      Täytyykö koiran seurata BH-kokeessa kuten kuvassa?

      http://2.bp.blogspot.com/_evIWMDCvZYQ/TKBXcfOqYbI/AAAAAAAAAmc/8X2S_ovhtOc/s1600/IMG_3388.JPG

      Rokottaako tuomari,jos koira ei ole katsekontakissa,mutta se pysyy vierellä koko ajan?Miten saisi opetettua koiralle katsekontaktin,niin että se pitää sen myös liikkuessa?

    • ö9o0uk8j7yth

      Ei tarvi, ei todellakaan. Tärkeintä, että koira on hallittavissa, sehän on käyttäytymiskoe, hallintakoe. 1/1000 koirasta seuraa tuollatavoin, jos omistaja on HUIPPU ohjaaja, tavallinen himoharrastajakaan ei saa tuollaista seuruuta aikaan.

      Tärkeintä on suhde koiraasi, se on hallinnassa, jos setykkää sinusta, jos olet kiva, oikeudenmukainen, rento, selkeä, jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe