Tiesittekö kasvattajat?

ClaudiaDior_

Rotukoira on sisäsiittoinen
Ke, 01/06/2011 - 07:30

Kahden keskenään erirotuisen koiran risteytys on todennäköisesti puhdasrotuista terveempi, vahvistaa koirien geenitutkimusryhmä. Rotukoira puolestaan on aina sisäsiittoinen, sukulaiskeskeisen jalostuksen tulos.

Väitetään, että sekarotuinen koira on terveempi ja elinvoimaisempi kuin pitkälle jalostettu rotukoira.

Helsingin yliopiston tutkija Katriina Tiira koirien geenitutkimusryhmästä vahvistaa väitteen YLE Lahden julkaisemassa haastattelussa

(Juttu on kopioitu hauva.com sivustolta.)

20

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sfgdfghsdghdgadgfsd

      aika itestää selvä asia möheli

      • rusettirinta

        Siis kaikki rodut vaan sekaisin pennutetaan. Ei ole väliä minkälainen luonne, ulkomuoto, sairaushistoria rodun takana on, kunhan on koira. Rekkaamista ei tarvita, eikä kukaan takaa, mitkä pennun vanhemmat on. Ei tarvita jalostustoimikuntia, kennelliittoa vaalimaan rodun alkuperää ja rotumääritelmää. Sekoitetaan koko pakka, mitä yli 100 vuotias Kennelliitto ja tuhansia vuosia vanhat rotujen alkukantaisuudet on yritetty säilyttää. Ja jos joku haluaa ostaa rotumääritelmän mukaisen rottweilerin, niin sellaista rotua ei ole enää olemassa muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

        Tiesittekö kasvattajat: "Rotukoira puolestaan on aina sisäsiittoinen, sukulaiskeskeisen jalostuksn tulos". Vieläkö olet sitä mieltä, luettuasi yllä olevan kirjoitukseni. Kumman vaihtoehdon valitset, jos haaveena olisi joskus myöhemmin ostaa rotukoira. Rodun jalostuksessa jalostustoimikunnat ohjaavat rodun kehitystä juuri ei sisäsiittoiseen suuntaan.


    • ClaudiaDior_

      Anteeksi nyt vain kaiken aikaa, mutta totta kai olen edelleen samaa mieltä, mitä alkuperäisessä kirjoituksessa mainitaan. Ei yksinkertaista faktaa kenenkään mielipide muuta. Sekarotuiset koirat ovat terveempiä.

      Jos pitäisi valita sisäsiittoisen rotukoira rottweilerin ja terveen sekarotuisen rottweilerin ( eli ei rek.) niin tietty valitsisin sen terveen. Sehän nyt on olennaisesti ainakin minulle tärkeämpää kuin joku paperi sisäsiittoisuudesta.

    • cillit bang

      ^mutta oletkos miettinyt miksi niitä Ei rek. pentujen vanhempia ei ole luonnetestattu tai edes kuvattu(lonkat yms.)? Jos kerta se sekarotuinen on se paras ja tervein vaihtoehto käyttää 'jalostukseen' niin luulisi että että olisi myös halua näyttää se jollain tavoilla..

    • vatilnen^^

      mistäs sä sen tiedät ettei ole testattu? onhan ne voitu yhtälailla testatakin? niin kaikkitietävä tuski sinäkään olet, että osaisit sen kaikista koirista sanoa vaikka tuossa muuta väität?

      kukaan ei ole kai sanonu et sekarotuinen olisi paras ja tervein käyttää jalostuksessa? tuossa sanottiin vaan, et ne on terveempiä ja et rotukoirat on sisäsiittöisempia? koitaha pysyä aiheessa?

    • Ei ole totta

      Tuollaisissa väitteissä on yhtä paljon perää kuin Ruokolahden leijonassa. Jos rekisteröidyllä rotikalla on jalosukuiset vanhemmat, luonnetestatut, lonkkakuvatut, madotetut, eläinlääkärin tarkistamamat ja rokotetut niin on kai se terveempi kuin sekarotuinen piskinne. Kun kaksi rekisteröityä rotikkaa tekee jälkeläisen niin se on aina terveempi, vaikka kyseessä olisi saman pentueen sisarusten tekemä pentu. Ei sillä sisäsiittoisuudella ole mitään väliä koirilla törpöt! Pääasia on, että rekisteröidyllä koiralla on aivan varmasti terveen paperit ja se on säilyttänyt jalostuksessa rodun ominaispiirteet. Vanhemmiltaan se on saanut jaloimmat rotikan piirteet ja ominaisuudet vaikka olisikin sukurutsauksen tulos. Se on ainakin aito rotikka ja terve kun on kuvattu ja testattu ja kennelliiton rekisterissä.
      En ymmärrä miten jotkut voivat haukkua kasvattajia ahneiksi tai huijareiksi. Ilman heidän panostaan, ei olisi rotikoita enää, eivätkä he saa mitään korvausta tästä pentujen kasvattamisesta, koska kulut on isot ja toiset myy halvemmalla ei rek pentuja. HÄVETKÄÄ!
      Kasvattajan ainoa käteen jäävä palkka on hyvä mieli rodun sisäsiittoisuuden jatkuessa sukulaisten kesken, jotta vieraat geenit eivät sekoittuisi puhtaaseen rotuun.
      Rodun varjeleminen on täysin luonnon omaa kiertokulkua. Sen sijaan koirien risteyttäminen eri rotujen kesken on sairasta, koska niin ei koira tekisi luonnossakaan. Se on luonnotonta. On ihmisten sairatta miksata koiriaan.

    • puhdasrotuseropi

      Siksi tottweiler tarvitseekin muun rotuisten koirien lisäystä geenipohjaansa jalostuksessa. Esimerkiksi snautsereita ja pinsereitä risteytellään jo keskenään geenipohjien laajentamiseksi. Mutta roturisteytykset ovat välittömiä monien rotujen gaanipohjien laajentamiseksi.

    • huhuhuhhhh

      Nyt on suurin osa täällä kiukutelleistä ja perättömiä väitteitä esitelleistä kasvattajista hiljaa... Kumma juttu...

    • rusettirinta

      puhdasrotuseropi: Jos geenipohjaa haluaa laajentaa, niin samalla poistuu rotu ja uusi sekoitusrotu syntyy. Sitten tälle sekoitusrodulle SKL antaa nimen ja rotumääritelmän. Kahden rodun geenipohjan sekoitus siis hävittää alkuperäisen rodun. Tätäkö haluat.

    • nillittäjä..

      rusettirinta: suosittelen tutustumaan snautseri-pinseri-risteytysohjelmaan ja jättämään höpönlöpö-jutut pois ;)
      Tuossa ei luoda uutta rotua vaan nimenomaan lavennetaan geenipohjaa ja säilytetään pinseri pinserinä. Jo parin sukupolven kuluttua erot karvanlaadussa ovat kadonneet.

    • mengele.

      Kaksi "sisäsiittoista" eri rotuista koiraa yhdistetään, niin tulee sisäsiitoksesta vapaa sekarotuinen? Nerokasta. Ja mikä oli pointti? Uusi sisäsiittoinen rotu? Vai terveempi esim. kääpiöpinseriä muistuttava rottweiler?

    • voi han nenä

      Ihminen on alusta asti arvostanut koirien käyttöominaisuuksia, jopa seurakoirina.

      Ajokoiralla omat ominaisuudet,
      noutaja myös metsästykseen, hajuaistinsa mukaisesti myös muihin palveluskoiratehtäviin

      ym ym

      näitä rotuja sitten sekoittelemaan?

      Kiitos ei, lonkat/kn/silmät - jalostusta terveyden puolella on helpompi tehdä kuin luonteen puolella

      ja koiran luonne/käyttötarkoitushan on se mikä on tehnyt koirasta ihmisen kaverin

    • mievaan_____

      eli kumpi on nyt sitten terveempi?

    • mutu.

      Vaittämiä tällä palstalla:

      Kun kaksi sairauksia täynnä olevaa sisäsiittoista rotukoiraa eri roduista astutetaan keskenään tulee terve ja vahva sekarotuinen.

      Kun kaksi paperitonta rottweileria astutetaan keskenään tulee terveitä ja isoja koiria.

      Kun kaksi paperillista rottweileria astutetaan keskenään ja pentuja ei rekisteröidä tulee komeita pentuja.

      Kun tuo venäjältä rekisteröidyn pennun, niin sillä ei ole papereita, mutta ne tulevat ihan varmasti. Vaikka koira on jo viisi vuotias.

      Suomalaiset kasvattajat ovat ahneita, eikä tiedä mitään, muualla kaikki on paremmin.

      Huh, huh!

    • thatsit____

      Ainoa tieto mikä tässä keskustelussa pitää paikkansa on tuo ensimmäinen viesti jos jollekin se pitää vielä erikseen kertoa.

    • gsdfdhgjsfhkdgkukujk

      ite oot sisis

    • si1rott

      No tokihan ne sekarotuiset koirat on terveempiä,kun ei niitä koskaan tutkita!

    • Omat_Mielipiteet

      ja millähän perusteella ei seropeja tutkita ?! ihan samalla tavalla ne voi tutkituttaa kuvaamalla,luonnetestaamalla yms. ottakaa nyt hyvät ihmiset se järki käteen KOIRIA ne seropitkin on vaikka ovatkin yhdistelmiä. tämäkin on nyt vaan ihan jokaisen oma mieltymys kysymys.

      Enemmän minä olen törmännyt paperillisiin puhtaisiin koiriin joilla on sairauksia kun seropeihin jotka niiden omistaja on tutkituttanut ja ne on todettu kaikin puolin terveiksi ja hyviksi koiriksi. Itselläni siis on ja tulee jatkossakin olemaan seropeja siinä missä lonkkavikainen rotikkakin samankaton alta löytyy!

    • (A)

      Hassuja nää seropien puolustajat...
      Jos on kaksi sisäsiittosta koiraa (niin kuin te rotukoirista puhutte) esim sakemanni ja kultainennoutaja. Jos nämä yhdistetään niin eikö silloin tule kahden sisäsiittoisen koiran pentuja? Siis jos turkulaiset nussisivat vain toisiaan seuraavan 500 vuotta. ja hesalaiset tekisivät saman. Tulisiko näiden yhdistelmästä terveitä??? :D

    • rusettirinta

      Aloittaja varmaan itse teettää noita sekarotuisia ja mainostaa täällä aikaansaannoksiaan.
      Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että esim. syöpäsolut ym. koirilla esiintyvät sairaudet ei katso onko koira sekarotuinen tai puhdasrotuinen, aiheuttessaan koiran sairastumisen. Yleisesti on tiedossa koirilla olevan yli 400 erilaista sairautta. Aloittajan mielestä seropit ei niihin sairastu. On todella väärää infoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe