Mistä tunnistaa kokopuisen huonekalun?

eettinenkuluttajuus

Ja onko kokopuiset huonekalut ainoita, joita voi itse kunnostaa toisin sanoen hioa ja maalata / lakata? Tunnistan kyllä nämä vanhat huonekalut, jotka varmasti puuta, kun ovat niin raskaita. Mutta ovatko kaikki nämä uudet kaupoissa myytävät normiruokapöydät jotain vaneri puuyhdistelmiä? Tarkoittaako massiivipuu kokopuuta? Kertooko se jotain huonekalun puulaadusta, jos se on yhtenä kappaleena tai ruuveilla kiinni?
Tyhmiä kysymyksiä varmasti sille, joka nämä jutut taitaa. Mutta jostain se on aloitettava. :)

4

4046

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • puutajamuuta

   Tohon ekaan kysymykseen sanoisin, että kyllä mdf ja hdf levyjä voi itsekin hioa. Tämän päivän versio lastulevystä. Lastulevyä en hioisi. Hdf ja Mdf ovat raskaista, joten painosta et voine tunnistaa näitä. Massiivipuu tarkoittaa kokopuuta, mutta kaupat myyvät esim. hyllykköä massiivipuisena, mutta sinä on vain runko massiivipuuta. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että tämän päivän pöytälevyt ovat joko mdf tai hdf levyä. Eli sahajauhon ja liiman sekoitusta. Lastulevyssä puu oli isompana aineena ja ei ollut niin kestävää kuion tämän päivän edellä mainitut levyt. Esim. massiivitammi lipasto on tammea hyvin pieneltä osalta. Tami on jumalattoman kallista. Vähän sama pätee näihin nahkakalustoisin, tapapuoli on aina tekonahkaa-nahka on äärettömän kallistä-ja saa ollakin.
   En suko, että yllä mainittuihin levyihin voi uudestaan samaan kohtaan laittaa ruuvia. Voidaan ajatella vehnäjäuhomössöä ja siihen ruuvaamista. Puussa ruuvataan puuhun. Kysymys ei ikinä ole tyhmä.

  • kerronko lisää?

   Mitä huonekalu on syönyt:

   - kokopuu eli massiivipuu, voi hioa huolettomasti

   - viilutettu rimalevy vanhoissa huonekaluissa, kokopuusauvoja ytimenä, pintana ristikkäinen viilutus. Pinnan hionta tehtävä varovaisesti, ettei pintaviilu puhkea. Vaikka alla on toinen viilu, niin sen syyn suunta on eri ja viilujen välissä on liimaa.

   - viilutettu lastulevy. Pinnan hionta tehtävä varovaisesti, ettei viilu puhkea.

   - viilutettu mdf. Pinnan hionta tehtävä varovaisesti, ettei viilu puhkea.

   - vaneri, viilun puhkihionnan vaara siinäkin. Vanereissa ei käytetä niin ohuita viiluja, kuin, mitä joskus näkee viiluteuissa lastulevyissä.

   - melamiini tai laminaatti. Lastulevyn tai mdf:n päällä on puukuviota jäljittelevä paperi tai muu paperi, joka on pinnoitettu melamiinilla tai laminaatilla (muovia). Saattavat olla niin aidon puun näköisiä, että ammattilaisenkin pitää syynätä tarkkaan, että tunnistaa. Ei sovellu hiottavaksi. No, hionta otepohja maali saattaa tulla kysymykseen, jos haluaa esim puun näköisestä kalusta maalatun. Ei kannata.

   - maalattu lastulevy tai mdf soveltuvat uudelleen maalattaviksi. Kevyt hionta hienolla hiomapaperilla riittää.

   Purettavien huonekalujen päädyistä löytyy yleensä syrjä, josta näkee pinnan alle. Reunalistoitus kielii levyrakenteesta. Kokopuussa puun syiden suuntainen pinta on aina erilainen, kuin syitä katkaiseva pinta. Esim perinteisten pirttikalustojen päässä näkyy päätypuu, jossa katkaistut syyt näkyvät erilaisina. Terävät reunat ilman listaa kertovat yleensä laminaatista tai melamiinista, mutta melamiinia voidaan pinnoittaa myös pyöristettyyn levyn reunaan.

   Viilutettua pintaa ei yleensä kannata maalata. Viilutus saattaa alkaa irtolla, varsinkin vesiohenteisilla maaleilla.

  • Tihviän Arska

   "Ja onko kokopuiset huonekalut ainoita, joita voi itse kunnostaa toisin sanoen hioa ja maalata / lakata?"

   Ei nyt välttämättä. Kyllä viilutetunkin pinnan voi varovasti ainakin kertaalleen hioa ja lakata. Ja voihan sen viiluttaaa ihan uusiksikin. Kokopuisissa on tietysti sitä hiontavaraa riittämiin.

   "Tunnistan kyllä nämä vanhat huonekalut, jotka varmasti puuta, kun ovat niin raskaita. Mutta ovatko kaikki nämä uudet kaupoissa myytävät normiruokapöydät jotain vaneri puuyhdistelmiä?"

   Vanerihan on itse asiassa erinomaisen luja materiaali. Toisen maailmasodan kuuluisimpiin kuuluva lentokone "Mosquito" oli tehty vaneerista ja se päihitti oikeastaan minkä hyvänsä vastaan tulevan vastustajan. Huonekaluissa lienee enempi kysymys siitä näyttääkö se olevan yhdestä puusta tehty.

   "Tarkoittaako massiivipuu kokopuuta? Kertooko se jotain huonekalun puulaadusta, jos se on yhtenä kappaleena tai ruuveilla kiinni?"

   Sitähän sen pitäsi tarkoittaa, ja tarkoittaneekin. En ole huonekalukaupoissa nähnyt muunlaisia massiivipuuksi mainostettuja. Se tosin on nykypäiväää että "massiivipuu" on itse asiassa varsin ohuista suikaleista liimattua tavaraaa eikä mitään yhdestä tukista sahattua, samaa puuta kumminkin. Ruuvit ovat oma juttunsa, voi niitä olla massiivipuisissakin.

   "Tyhmiä kysymyksiä varmasti sille, joka nämä jutut taitaa. Mutta jostain se on aloitettava. :) "

   Asiallisia kysymyksiä, ehkäpä joku toinen tarkentaa.

  • Anonyymi

   vanha ketju mutta olkoon, kokopuisen pöytälevyn tunnistat siitä että siinä näkyy saumat, tarkoittaa sitä että monta lautaa/koolinkia/rimaa on liimattu yhteen ja näin saatu isohko levy, katsopa jonkun vanhan puupöydän rakennetta.
   Viilutetun pöydän tunnistat siitä että levyn päissä eli reunoissa on listat joka peittää rakenteen joka on nykyään puukuitua jota myös mdf:äksi kutsutaan/lastulevyä, sauma näkyy jos tarkkaan katsot. Puupöytiä ei nykyään löydä kuin antiikkiliikkeistä ja ehkä torilta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   146
   6772
  2. Jorma Uotisen ex, julkkis-povipommi, Suomen tunnetuin kauppias... Farmi Suomi -kisaajat julki!

   No nyt on aikamoista jengiä! Mitä mieltä olet kisaajista, ovatko mieleesi? Katso tästä, ketkä kaikki julkkikset ovat mukana Farmi Suomi -realityssä:
   Suomalaiset julkkikset
   30
   3246
  3. Suutuitko mulle mies

   Nyt lopullisesti?
   Ikävä
   104
   1494
  4. Maisa Torppa julkaisee kuvia lapsesta

   Onko oikein että tämä henkilö julkaisee 100000 fanillensa kuvia vieraasta lapsesta? Eikö kuvien julkaisu ole äidin ja isän tehtävä jos yleensä haluava
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   1472
  5. Mikä johti siihen että

   Välinne katkesivat? Kertokaa. Se kertoo onko menneeseen enää mahdollista palata
   Ikävä
   77
   1208
  6. Ei mutta nallukkani

   Mähän rakastan sut. Älä sitä unohda :)
   Ikävä
   204
   1186
  7. En ole ottanut enkä aio ottaa koronarokotteita

   vaan koetan selvitä luontaisella immuniteetilla eteenpäinkin.
   Maailman menoa
   411
   1116
  8. Ikuinen hiljaisuus

   On aina parempi kuin kaikki turha draama. Joten kuuntele nainen nyt enää sitä, sillä hiljaisuus vastaa jokaiseen kysymykseesi minusta.
   Tunteet
   172
   1001
  9. En ole varma siitä, nainen

   Mietittyäni tarkemmin, en olekaan varma, että jaksan kantaa sinut kynnykseltä sänkyyn. Rakastan kyllä jokaista kiloasi, ei siitä ole kyse, mutta kanta
   Ikävä
   64
   905
  Aihe