Mika Waltari Jumalaa Paossa

Sinde vm-82

"Yritän tässä väsätä arvostelua tästä lyhyestä, mutta niin innostavasta kirjasta. Se sopii upeasti kevät-päivän parveke lukemiseksi. Kysymyksessä on siis suomen kirjallisuuden klassikkoteos. Kaunokirjallinen kuvaelma, joka sijoittuu viime vuosisadan alkuun. Tapahtumapaikkana on pääkaupunkimme Helsinki ja jotkut satunnaiset muut maat. Mihin laivan nokka nyt sattuikaan purjehtimaan.... Kirja on melko lyhyt, mutta luova ja antoisa.
Kirjan päähenkilö on alussa juovuksissa ja lähtee, rakkaansa nähtyään toisen kanssa, merille. Hänelle oli tarjottu ilmaiseksi humalaa aiheuttavaa alkoholia, josta näkee kirjan aikoihin noussut ja huomiota nykyiselläänkin saanut raittius-liikkeen toiminta uskonratkaisuineen. Voitko kuvitella, hän, kirjanpäähenkilö, Aarne Tammi oli vain tavannut tuntemattoman ohikulkijan kadulla? Ja saanut heti sunnuntai-aamuna kaipaamansa rauhoittavat, alkoholin, jota tarvitsi opintojensa suorittamiseen. Aarne oli ajatellut ennen matkaan lähtemistään äitiään ja hänen harrasta arkeaan Jumalan pyhyyden parissa. Aarne piti uskontoa, kuten hän sanoi: "Kristinoppina, lasten ja naisten uskontona, oppi, jonka jotkut papit olivat keksineet, saadakseen kansalta petkutetuksi rahoja, elääkseen kansan kustannuksella."
Aarne oli kovin rakastanut. Hän oli pakahtua rakkauden tunteesta, joka ajoi jopa mielisairaaksi, nuoren terveen miehen. Se oli syntistä, ja ajatella toista ihmistä ja näin ikäänkuin seurailla syntiinlankeemusta. Päähenkilö ei oikein ymmärtänytkään, kuinka tärkeää hänen oli sielultaan ja mielessään jättää Sylvia Hongisto omaan rauhaansa. Sen sijaan Aarne ajatteli sijoittaa kaikki uskovaiset mielisairaalaan. Nämä ajatukset johtivat hullaantumiseen, jossa koulustakin tuli vain sivuseikka.
Yhtäkkiä kirja siirtyy mukavaan ja antoisaan, luonnon raikkaaseen merimies elämään. Sitä siivittivät erilaiset satamakaupungit, palkkaraha ja riennot alkoholeineen. Ne kiristivät jo terveyttäkin loppupuolella siten, että se huoletti Aarnea ja muita. Hänelle oli tarjottu alussa merimiespapin lähetystä, mutta se ei ollut kiinnostanut. Itselleni jäi mielikuva, ettei pelkkä meri tuonut tarpeeksi seuraa, vaan alkoholi oli tuiki tärkeää ja tarpeellista loputtoman aavan lisäksi. Tarvitsiko sitä kestää iäti? Aarnen mieli ja terveys kärsivät kohtuuttomasti merimies-elämästä. Eri laivat, palveluspaikat vaihtuivat. Sen enempää näistä ei kerrota, vaan kirja on keskittynyt uskonnolliseen osuuteen. Kaikki loppuu siihen, kun Aarne Tammi tulee Afrikasta, seuraansa vaihtaneena ja kärsii kappakkatappelussa saamistaan vammoista. Häntä tulee pelastamaan taas pappi. Sen jälkeen Aarne tulee uskoon ja palaa kotiinsa, joka on ikävän vallassa. Kaikki olikin erehdystä ja väärinkäsitystä. Jumalan suomaa, parempaa huomaa, jossa kotona odottaa Aarnen entinen rakkaus, Sylvia Hongisto, joka Aarnen ajoi matkaan tapaamalla salaa Tukholmassa opiskelevan veljensä. Aarne oli sivullisenä käsittänyt, että veli on Sylviä Hongiston rakkaus, jota suuremmalle ei ole sijaa maan päällä. Aarne ja Sylvia Hongisto vihkiytyvät. Se oli merimieslähetyksen ansiota."

2

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinde vm-82

      Mitä mieltä olette siitä, että olemme vielä nykyaikana seurakunnissa jumissa tällaiseen sukupolvenvaihdokseen. Jopa yksittäiseen sanaan sukupolvenvaihdos, joka löytyy ihan 4. Mooseksen kirjasta. Uskontonhan auttaa, varsinkin kristinuskon oppijärjestelmällä mm. monenlaista ahdistelua. Sillä haetaan, jopa väkivalloin turvallisuutta omalle Jumalkäsityksettömälle äänelle, joka laiminlyö ihmiskäsitystä. Ei meillä ei tule olla enää rahaa, verotusta tai henkilöllisyyksiä. Onko vainomielisyys esimerkiksi sukupuolenvaihdoksin näin oikeutettua, vain turhautumalle ja aviolle. Miksi muodostaisimme arkemme siten?

    • Snsnsns-82

      Vai oliko Mooseksen kirja sittenkin 3.? Voiko Raamattuhakuni erehtyä näin kovin? Mutta sehän on vain sivuseikka, hauskaa syksyä harrastuksen parissa kaikille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10792
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      208
      2882
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1686
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1607
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1536
    Aihe