makuuhuoneen patteri nakuttaa kovaäänisesti

huono-onninen

Mikähän olisi vialla, kun makuuhuoneen patteri kolkkaa jatkuvasti jäähtyessään.? Asun kerrostalossa ja talossamme vaihtettiin vasta kaukolämpövaihdin. Päivä pari pian sen jälkeen alkoi makuuhuoneen patteri nakuttaa aina jäähtyessään. Kolke on todella häiritsevä ja kuuluu korvatulppienkin läpi. Pattereita käytiin ilmaamassa, mutta ei auta. Kolke tulee aivan keskeltä patteria ja on terävä-ääninen, kuin joku hakkaisi kepillä patteriin ja jatkuu aina noin puolen tunnin tai tunnin verran, kun patteri lakkaa lämmittämästä. Patteri menee ensin aivan ihan kuumaksi, sitten lakkaa lämmittämästä ja nakutus alkaa.

Onko muilla kokemuksia tai tietoa asiasta? Kaikenlainen apu olisi tervetullut. Tässä tulee pian hulluksi, ei voi pitää makuuhuoneen patteria päällä. Ehkä siirryn tässä pian kokonaan irtopattereiden käyttöön, jolloin sähkölasku kasvaa, mutta kunnon yöuni on sen arvoista. Kun patterin ottaa pois päältä yöksi, että voisi nukkua, silloinkin nakutusta kestää noin reilun tunnin verran kun patteri jäähtyy. Ilmaan myös patterin joka ilta, se tuntuu hieman vähentävän nakutusta mutta vain hetkeksi.

9

8385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuunailijakin..

      Ehkäpä patterisi thermostaatti on viallinen, noin sen ei kuulu tomia, että patteri kuuma/kylmä, vaan kokoajan hieman lämmin, kun on kerran lämmön tarve.
      Ruuvaa se nyt ekaks kokonaan kiinni, ja avaa sitten niin, että vesi alkaa kiertää, kuulet sen kyllä, jätä se sitten siihen, ja seuraa mitä tapahtuu..

    • ihan oikein toimii

      > Ehkäpä patterisi thermostaatti on viallinen, noin sen ei kuulu tomia, että patteri kuuma/kylmä, vaan kokoajan hieman lämmin, kun on kerran lämmön tarve.

      Väärin. Termostaatti toimii kuten pitääkin eli pistää lämmöt poikki, kun huone lämpenee liikaa.

      Ongelma on patterin tehossa - patteri luovuttaa aivan liikaa lämpöä -> huone ylilämpenee -> termostaatti pistää pelin poikki -> huone jäähtyy -> termostaatti aukeaa uudelleen. Värähtelypiiri on siis valmis.

      Termostaattia ei ole tarkoitettukaan lämmitystehon säätöön, vaan se on vain tällainen "ylilämmön rajoitin". Patterin lämmitystehoa pitäisi pienentää, siis
      a) menoveden lämpötliaa alemmaksi (lämpökeskuksen säädöt vielä hakusessa?)
      b) virtaamaa eli venttiilin esisäätöä pienemmäksi

    • Tauno muluikulla.

      no sie se et tiiä yhtään mitään, mäne vittuun tiältä, kyse on vesi, eikä sähkö patterista.

    • KorpiUuno

      Saattaa olla niinkin, että kiertovesi on nyt liian kuumaa, johtunee siitä, että uusi vaihdin ei ole ihan säädöissään vielä,

    • huono-onninen

      No huh huh! Ongelma ainakin toistaiseksi ratkesi.Talonmies kävi vaihtamassa termostaatin patteriin ja ei ole ainakaan nyttemmin sitten naksunut. Lisäksi pyysin, että varalta löysäisi niitä patterin kiinnikkeitä, kun olivat niin tiukalla ja ruuvitkin niin paksun maalin peitossa, että jos ottaa patteri lämpölaajenemisen takia niihin kiinni.

      Nyt on kuin olisi pudonnut kivi sydämeltä. Ajattelin jo että pitäisi muuttaa olohuone makuuhuoneeksi, jos ei vikaa ala löytymään. Onneksi vika oli yksinkertainen. Taloon vaihdettiin uusi lämmityssysteemi kokonaan, eikä kuulemma sitä kiertovettä voi edes säätää, koska se on täysin automaattinen. Nyt patteri käyttäytyykin ihan eri lailla, se ei ole enää tulikuuma, mutta tasaisesti näyttää lämpöä huoneessa riittävän. :) Muutenkin kaikenlaiset pienet, muttei häiritsevät lorinat, (kun ennen käynnistyi lämmitys uuden lämmityssysteemin kanssa) loppui.


      Pitää pitää peukkuja pystyssä, että mitenkäs sitten kun on kovat pakkaset..

    • huono-onninen

      No tänään patteri alkoi jäähtyessään taas nakuttaa, mutta ääni on paljon hiljaisempi. Olisikohan auttanut yläpuolella olevien kiinnikkeiden löysääminen. Ääneen voi ehkä jopa siekäuninen tottua mutta hieman kyllä ärsyttää. Patteri suhisee, kuin siellä olisi ilmaa. Kun ilmaa päästää, patteri silloin nakuttaa kovaäänisesti. Mietin olisiko putket patterin sisällä jotenkin vääntyneet, että resonoivat patterin runkoa vasten? Auttaisiko patterin vaihto?

      • Tuunaajakin

        Eipä ole patterin sisällä mitään putkia, mitkä voisivat vääntyillä minnekään. Pattereita ei ilmata kiertovesipumpun käydessä, muutoin patteri saattaa imeä ilmaa. Kiertoveden lämpötilaa VOI kyllä säätää, muuttamalla käyrää, jota se yrittää noudattaa, mutta teillä on ilmeisesti joku "tahvo" talkkarina.


    • huono-onninen

      Joo tässä on elelty pari viikkoa patterin kanssa. Ääntä öisin ei juuri enää ole, kun talon putkistoa ei käytetä ja pistän patterin hiljaiselle. Aamulla alkaa nakutus ja tulpat pistän korvaan. Joskus päivälläkin nakuttaa. Mahtanee johtua siitä, että on vanha talo, 60-70-luvun vaihteessa rakennettu ja putkisto saattaa olla ikäloppu. Esim. kun naapuri vetää vessan, kuuluu eteisen seinästä putkiston kohdalta kovakin nakutus. Olen tähän mennessä luullut että naapuri kolistelee. Koko putkisto tuntuu resonoivan milloin mistäkin seinästä tai patterista. Sen on vaan huomannut selvimmin makuuhuoneen patterista. Paine tuntuu kovasti vaihtelevan putkistossa veden käytön mukaan ja patterit yöllä kohisee kovaäänisesti, oli ne kiinni tai auki. Nyt keskuslämmöt näyttää olevan tosin hiljaisemmalla kun patterit eivät kuumu enää niin paljon. Joudun ilmaamaan pattereita tämän tästä. Liekö ilmoja niin paljon putkistossa lämmitysjärjestelmän vaihdon takia. Asun kaiken lisäksi vielä yläkerrassa että ilmat kertyy juuri minun pattereihin. Ehkä pitää tiukata isännöitsijää tilaamaan lvi-asiantuntija/putkimiestä antamaan mielipide. Jos tähän ei totu, mietin tässä muuttoa uudempaan asuntoon. Ilmankos vuokrakin oli niin halpa.

      • hyviä unia.

        Miksi ajattelet olevasi huono-onninen. Kertomasi asiat ovat normaaleja ilmiöitä, joita sattuu kailkille jotka eivät näitä asioita ammatikseen hoida. Kysymys ei siis ole onnesta tietämättömyydestä.
        Sitten asiaan.
        Nakutus johtuu lämpölaajenemisen aiheuttamasta patterin liikkeestä kannaketta vastaan. Lämpölaajeneminen johtuu lämmitystehon vaihtelusta ja on pahimmillaan kun ulkona päivälämpötilan ja yölämpötilan ero on suuri tai kaikkein pahin jos joku neropatti on ottanut kaukolämmön alakeskuksessa käyttöön yölämpötilan pudotuksen energian säästämiseksi. Silloin veden lämpötila vaihtelee vuorokauden mittaan ja patteri naksuu kannakkeitaan vasten aina pidentyessää ja lyhentyessään.
        Apua saa vähän kannakkeiden löysyttämisestä mutta pysyvän avun saa jos laittaa esim. halkaistun muoviletkun palan kannakkeen ja patterin väliin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe