avohuollon tukitoimet

tidyts

Onko sossulla tyrkyttää masentuneelle äidille muuta apua kuin kodinhoitajaa ja perhetyöntekijää? Ja lapsi päiväkotiin? Vai sijoitusta?

Kokemuksia? Mitä apua sait kun masennus johti ls-asiakkuuteen tai ilman asiakkuutta? Ja kuinka koit avun, hyötyä, turhaa?

6

372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiskyliini

      Tuntuu että keinot on sossuillakin vähissä. Nyt ehdotettu perhekuntoutusjaksoa joka ei sano minulle yhtikäs mitään.

    • näin meillä

      Oli tarjota ainoastaan perhetyöntekijöitä, joista ei ollut meille mitään muuta kuin pään vaivaa.

      Heidän toimenkuvaan ei kuulunut sitten mikään muu kuin oletuksena istua sohvalla, puhua paskaa, arvostella ja keksiä tikustakin huolenaiheita.

      Ei oltaisi perhetyön mielestä saatu lomailla perheen kesken muulloin kuin viikonloppuisin, jotta he pääsisivät varmasti meillä käymään.
      Onneksi sossustakin puuttuivat tuohon ettei perhetyön tarkoitus ole kahlita perhettä kotiin..

      Tultiin lopulta siihen tulokseen ettei enää perhetyötä tarvita. Perhetyöntekijät olivat toista mieltä...

    • tydits

      Tuota itsekin pelkään, että perhetyöntekijää taitavat ihan ekaksi tyrkyttää. Pakostakin miettii sitä, että jos vaikka sukulaisia sattuisi yllärivierailulle samaan aikaan kun perhetyöntekijät olisivat paikalla pätemässä... siinä sitä olisi selittämistä.

    • äiskyliini

      On puhuttu kotipalvelusta, perhetyön aloittamisesta (kieltäydyin). Kotipalvelu voisi tässä ahdingossa auttaa, mikäli voisivat olla apuna lapsen päiväkotiin viemisessä. Ei juuri muuta apua ole osattu antaa. Sanottu, että mikäli tilanne menee oikein huonoksi (oma osastohoito, totaalinen loppuunpalaminen), voidaan lapsi tilapäisesti sijoittaa kriisiperheeseen.

      • Tiedoksi.

        Sosiaaliportti.

        18.11.2011.
        Päätös avohuollon tukitoimesta?
        Kysymys:

        Kun sosiaalityöntekijä määrittelee asiakkaalle lastensuojelun avohuollon tukitoimeksi normaalipalveluihin kuuluvan esim. päivähoidon tai kotipalvelun, niin tuleeko tästä tehdä viranhaltijapäätös lastensuojelun avohuollon tukitoimesta vai tekeekö päätöksen palvelun antaja?

        Vastaus:

        Lastensuojelun avohuollon tukitoimet kirjataan lapsen tai vanhemman asiakassuunnitelmaan ja niistä tehdään päätökset. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä tekee päätöksen avohuollon tukitoimista. Asiakasperheen edustaja tai sosiaalityöntekijä antaa päätökset tiedoksi avohuollon palveluja järjestäville tahoille, jotka puolestaan tekevät omat päätökset asiasta. Tavallista on järjestää neuvottelu, jossa kaikki mainitut tahot ovat sopimassa yksityiskohdista ja tuen tavoitteista.

        Hallintolain 43–44 § mukaan hallintopäätös on annettava kirjallisesti, ja siitä tulee näkyä päätöksen perustelut ja yksilöity tieto siitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu. Hallintopäätös voidaan myös antaa suullisesti, mutta asiakkaan oikeusturvan näkökulmasta hyvää hallintomenettelyä on tehdä asiasta kirjallinen päätös.

        Kuntien johtosäännöissä on määritelty kuinka kunnissa ratkaistaan avohuollon tukipalveluiden järjestäminen ja niistä tehtävät päätökset. Sieltä käy ilmi kuka viranhaltijoista myöntää päivähoitopaikan tai kotipalvelun.

        Lastensuojelulain 36§ velvoittaa siihen, että: "Lapsen terveyden tai kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalihuollon palvelut on järjestettävä sen mukaisesti kuin lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on arvioinut niiden tarpeen lapsen tai vanhemman asiakassuunnitelmassa." Jos sosiaalityöntekijä tuon avohuollon tukitoimipäätöksen tekee, kotipalvelun ja päivähoidon tulee puolestaan järjestää tukipalvelut.

        Hallinto-oikeudessa kiinnitetään huomiota siihen, mitä on kirjattu asiakassuunnitelmaan, miten asiakassuunnitelmaan kirjatut tukitoimet ovat toteutuneet ja millaisia vaikutuksia niistä on ollut. Kirjallisia päätöksiä tukitoimesta viranomaiset eivät niinkään peräänkuuluta, mutta sitä moititaan, jos tukitoimia ei ole kirjattu asiakassuunnitelmaan tai jos asiakassuunnitelmaa ei lainkaan ole. Kirjaaminen on asiakkaan edun näkökulmasta oleellista.

        Lastensuojelun avohuollon konsulttiryhmä: Laura Tulensalo, Kerttu Vesterinen, Alpo Heikkinen, Päivi Sinko ja Jaana Tervo. Vastauksen kokosi Kerttu Vesterinen, erityissosiaalityöntekijä, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.
        ----


    • Tukea ei ole

      "Avohuollon tuen laatua kuvaa hyvin eräs kokenut lastensuojelun virkamies, joka lastensuojeluseminaarissa totesi, ettei hän ole koskaan ymmärtänyt, mitä avohuollon tukitoimet tarkoittavat."
      http://www.knuutilaki.net/node/42

      Sen paremmin sosiaalityöntekijät kuin asiakkaat eivät tiedä eivätkä tunne avohuollon tukia. Siksi, koska niitä ei ole.
      Avohuollon tukitoimia ei ole olemassa koska lastensuojelijat eivät edes miellä tehtäväkseen perheiden tukemista eikä heillä näin ollen ole kykyä eikä halua keksiä tuen muotoja.

      Talentian ja Lastensuojelun keskusliiton tekemän selvityksen mukaan lähes puolet sosiaalityöntekijöistä ilmoitti, että ennaltaehkäisevään lastensuojeluun ei ole lainkaan aikaa. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden aika kuluu lastensuojeluilmoitusten perkaamiseen ja negatiivisen näytön etsimiseen perheistä huostaanoton aikaansaamiseksi tai jo tehtyjen hätiköityjen sijoitusten oikeuttamiseksi.

      Lastensuojelulaki kuitenkin velvoittaa antamaan asiakkaille avohuollon tukitoimia ennen huostaanottoon ryhtymistä. Sosiaalityöntekijät kiertävät lakia siten, että lastensuojelun avohuollon tueksi merkitään muiden hallinnonalojen palvelut; päivähoito, erityisopetus tai asiakkaan itse käyttämät normaalipalvelut esim. työvoimatoimiston palvelut. Ehkäpä pian myös kirjastokortti luetaan lastensuojelun avohuollon tukitoimeksi.

      Tosiasiassa lastensuojelu ei tarjoa asiakkailleen, sen paremmin vanhemmille kuin lapsillekaan mitään tukea, ainoastaan ( hatarin perustein tehtyjä) hallinnollisia vapaudenriistoja ( huostaanotot) ja niihin tähtääviä seulonnan ja kontrollin muotoja ( perhetyö).

      Usein avohuollon tukimuodoksi nimetään perhetyö. Se on kaikesta konkreettisesta kodinhoidollisesta ja muusta käyttökelpoisesta avusta riisuttu lastensuojelun valvonnan muoto, jossa perhetyöntekijöiksi kutsutut viranomaiset tulevat pareittain koteihin kirjaamaan usein asenteellisia ja pahansuopia havaintojaan, joita ei yleensä näytetä asiakkaille ja joita käytetään todisteina huostaanotto- oikeudenkäynneissä. Perheet eivät miellä perhetyötä tuen vaan valvonnan ja tarkoitushakuisen leimaamisen muodoksi. Useat perhetyötä vastaanottaneet varoittavat toisia perheitä siitä. Oikeusoppineiden mukaan perhetyötä voi pitää perheiden oikeusturvariskinä.

      Avohuollon tukitoimi on siis täysin kuvitteellinen luomus. Lastensuojelun avohuollon tukitoimi on vain illuusiota, kangastus ja optinen harha. Tämän(kin) illuusion ylläpitoon sosiaalitoimistoissa tuhlataan runsaasti työaikaa, suoritteita ja paperia.

      Ilmeisesti lastensuojelun Keisarin uudet vaatteet -sadusta kopioituna strategiana on , että jos käsite avohuollon tukitoimi toistetaan kaikissa mahdollisissa yhteyksissä tarpeeksi monta kertaa, ihmiset alkavat uskoa, että sellainen todella on olemassa. Lastensuojelussa ilmeisesti uskotaan myös, että mikäli käsitettä toistellaan monikossa avohuollon tukitoimet, kansalaiset alkavat kuvitella , että tukitoimia olisi enemmänkin.

      Ja uskokaa tai älkää, tämä strategia toimii! Jopa lainsäätäjä elää uskossa, että lastensuojelussa on olemassa ja käytössä "avohuollon tukitoimia".
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/10547763

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin

      Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_
      Ateismi
      23
      2473
    2. Kerro kaivattusi

      Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.
      Ikävä
      53
      1753
    3. Saako kantaa asetta

      Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup
      Ähtäri
      11
      1084
    4. Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.

      Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu
      Maailman menoa
      297
      1040
    5. Toinen toista

      Hyvää sunnuntai huomenta susi rinssiltä 🤴🏼☕❄️⚜️❤️
      Ikävä
      259
      982
    6. Mikään ei ole ikuista

      Hyvää huomenta. ☕ Susi ulvoo yksin ja tyhjyys kutsuu luokseen.⚜️❄️❤️🥱
      Ikävä
      146
      893
    7. Rakastan sua

      Tiedäthän sen ❤️😢
      Ikävä
      56
      864
    8. Mies mitä ajattelet naisista?

      Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.
      Ikävä
      110
      759
    9. Onko sulla mua enää yhtään ikävä

      Etkö halua enää yrittääkään?
      Ikävä
      46
      745
    10. Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?

      Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua
      Tuusniemi
      8
      728
    Aihe