Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lokakuu São Miguelilla

Lokakuu on vuoden neljänneksi lämpimin kuukausi Azoreilla. Päivän maksimilämpötila Ponta Delgadassa kohoaa keskimääriin runsaaseen 22 ºC:een; yön vastaava minimi laskee aavistuksen alle 16 ºC:n. Vettä sataa noin 112 mm, sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) kertyy keskimäärin 18. Korkea ilman suhteellinen kosteus saa ilman Azoreiden lämpötiloissa tuntumaan lämpimämmältä kuin asteluvun perusteella voisi odottaa.

Meriveden lämpötila oli viime vuonna lokakuun loppuun mennessä laskenut 20 ºC:een.

Aurinkotunteja São Miguelilla on syksyllä vuorokaudessa keskimäärin vajaa viisi. Lokakuun lopulla ennen talviaikaan siirtymistä aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 8.12 ja laskee klo 19.00.

Azoreiden säätyypissä vaihtelevat pilvisyys, tuulisuus, aurinkoisuus ja sade. Lämpötilat ovat vakaita. Ne, jotka eivät patikoi tai aio muusta syystä oleskella tuntikausia ulkona yhteen mittaan, eivät tarvitse merkittävää sadevarustusta. Asukas selviää sateenvarjolla. Patikoitsijoille ovat välttämättömiä sadeviitta ja asianmukaiset jalkineet. Kerrospukeutumisesta on etua. Sade laskee lämpötiloja hieman, mutta Suomen kaltaiset lämpötilavaihtelut ovat Azoreilla tuntemattomia. Päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat viiden asteen luokkaa.

5. lokakuuta vietetään Portugalissa tasavallan päivää muistoksi vuonna 1910 toimeenpannusta vallankumouksesta, joka lopetti maassa monisatavuotisen monarkian. Kauppakeskukset Parque Atlântico ja Solmar Avenida Center, Solmar Hipemercado ja supermarketit ovat auki normaaliin tapaan. Kiinni ovensa pitävät keskustan pienet erikoisliikkeet. Ravintoloiden aukiolo vaihtelee.

Sateen riskiin lisääntyessä on tarpeen muistuttaa paikoista, joissa voi aikaansa kuluttaa, kun ulkona ropisee. Näitä ovat yllä mainitut kauppakeskukset, joissa molemmissa on sekä langaton maksuton Internet-yhteys sekä pöytäkoneita. Portas do Marin satamakeskuksessa vierähtänee muutama tunti keilaillen (Atlantic Bowling).

Maakuntamuseo Museu Carlos Machado. Sen pääkokoelmat ovat tällä hetkellä suljetut muutostöiden vuoksi, mutta avoinna ovat kirkkotaiteen osasto (Núcleo de Arte Sacra) ja Santa Barbaran luostari (Núcleo de Santa Bárbara), jotka molemmat sijaitsevat museon päärakennuksen läheisyydessä. Kummassakin pidetään tiuhaan temaattisia näyttelyitä. Ponta Delgadan keskustassa rantaviivalla kohoaa São Brásin linnoitus (Forte de São Brás), jossa on sotamuseo (Museu Militar).

Taidetta Ponta Delgadan ydinkeskustassa on esillä mm. Galeria Fonseca Macedossa, Azoreiden taideakatemiassa, Academia das Artes do dos Açores sekä Ponta Delgadan kaupungin kulttuurikeskuksessa (Centro Municipal de Cultura)
ja yllämainitussa Santa Barbaran luostarissa

Englanninkielestä kirjallisuutta Ponta Delgadan kirjakaupoissa on vähän tai ei ollenkaan. Tällä hetkellä sen parhain ostopaikka on Feira de Livros (katu Rua Diário dos Açores), jossa myydään kirjojen jäännöseriä. Suomalaisella matkanjärjestäjällä ja hotelleilla on pieni valikoima erikielisiä kirjoja, myös suomalaisia. Kansainvälisten lehtien paras valikoima löytyy legendaarisen Tabacaria Açorianon (katu Rua Diário dos Açores) takaosasta. Pohjoismaisia lehtiä ei Ponta Delgadassa myydä.
Syyskuun merkittävin kulttuuritapahtuma Ponta Delgadassa ovat XIII jazzfestivaalit, Jazzores ’11 (http://www.teatromicaelense.pt/view.php?id=831), joka pidetään aikavälillä 21.-30.10. Teatro Micaelensessa ydinkeskustassa.. Päiväkohtainen pääsylippu maksaa 10 e, koko lysti 20 e. 65 vuotta täyttäneet saavat 20 prosentin alennuksen.
Teatteri Coliseu Micaelensen lokakuun tähtiesiintyjiä ovat Portugalin mantereen tunnetut viihdetaiteilijat Rita Guerra (15.10.) ja Aurea (28.10.). Molempien tähtien esityksistä on näytteitä Youtubessa. Coliseu Micaelense sijaitsee Rua Lisboan ja Avenida Roberto Ivensin kulmassa.

Portas do Marin satamakeskuksen meripaviljongissa (Pavilhão do Mar) pidetään kansainvälinen koiranäyttely sunnuntaina 23.10. Azorien karjakoiran cão de filan, edustajat kilpailevat päivää ennen, 22.10., samassa tilassa. Tapahtumat ajoittuvat todennäköisemmin iltapäivälle. Viikkoa ennen, 15.10., viihdyttävät satamakeskuksessa liikkuvia sirkuspellet klo 21 alkaen, Festival Internacional de Palhaços.

Lokakuun viimeisen päivän iltana tanssitaan Halloweenia sekä teatteri Coliseu Micaelensessa että Portas do Marin satamakeskuksen meripaviljongissa.

Varjoisilta paikoilta saattaa vielä löytää kauniissa kukassa olevia hortensioita. Teiden varsilla kukkivat yhä vaaleanpunaiset amaryllis belladonnat.

Keskustan alueella käynnistyy vaahteransukuisten plataanien vuotuinen leikkaus, jonka jälkeen puusta on jäljellä pelkkä ”luuranko”.

Tästä tarinasta julkaistaan lähipäivinä pitempi versio linkkeineen kotisivuillani. Tapahtumista Azoreilla kerrotaan kotisivuillani osastossa “Azoreilla tapahtuu” ja minulta saa lisätietoja. Muistutan myös laatimastani matkaoppaasta kotisivuillani (Matkaopas São Miguelille aikoville) samoin kuin ruokaa ja juomaa käsittelevästä oppaasta ”Ruoka ja juoma São Miguelilla”.

1

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen nyt julkaissut kotisivuillani osastossa minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain yllä olevasta tarinasta lupaamani pidemmän version linkkeineen. Sivuni ovat ainoa suomenkielinen sivusto, jossa São Miguelista ja muista Azorien saarista kerrotaan ajantasaisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2267
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe