Alkoholin ostaminen ja henkkarit

mul on jano

Olin New Yorkissa viimeksi muutamia vuosia sitten, ja silloin yhden kaljan ostaminen pikkukaupasta tyssäsi siihen, että kauppiaan mukaan heidän on tarkastettava kaikilta alkoholia ostavilta henkkarit. Ikää kyllä meikäläiseltä löytyi jo 30 vuoden verran (ja kauppiaskin myönsi etten näyttänyt alle 21-vuotiaalta), mutta kun henkkareita ei ollut mukana, niin jäi sitten kalja ostamatta.

Olen pian menossa uudelleen Nykkiin lomalle, ja kysyisinkin nyt asiasta jotain tietäviä, että minkälainen henkkaripolitiikka kaupungissa vallitsee nykyään? Pitääkö henkkareita näyttää alkoholia tilatessa esim. ravintoloissa tai baareissa, entäpä kaupasta ostettaessa? Entä hyväksytäänkö esim. suomalainen ajokortti henkkariksi? En haluaisi kantaa passiakaan koko ajan kaupungilla liikkuessa mukanani.

36

3657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • US kansalainen

      Kylla kysytaan jos naytat alle 100 vuotiaalta. Laki on tiukka eika suomalainen ajokortti taida riittaa, niin olen lukenut. Ei kauppiaat osaa sita tulkita niinkuin paikallisia kortteja.

      • 5676hghg

        Amerikassa on päivämäärä käytäntö sellanen että eka tulee kuukausi/päivä/vuosi kun suomessa on päivä/kuukausi/vuosi. Veli oli ostanu / tai yrittäny ostaa amerikassa olutta ajokortilla ja oli epäilly että oli väärennetty!!!


    • Olen nyt ajellut täällä melkein 5 viikkoa ja useamman kerran ostanut eri puolella maata myös alkoholia. Olen 64 v. ja supermarketeissa on muutaman kerran joutunut näyttämään henkkarit, kun laki vaatii, vaikkei kassa epäillytkään minun olevan alaikäinen. Aina olen näyttänyt vain suomalaista ajokorttia ja hyvin on kelvannut. Ajokortti kelpasi henkilöllisyyden toteamiseen silloinkin, kun rajavartijat pysäyttivät Meksikon rajan läheisyydessä auton tarkastusta varten.
      Varsinaisissa viinakaupoissa en ole joutunut henkkareita esittämään.

      • mies Chicagosta

        Eikös sinulla ole tuo EU-ajokortti, näin ainakin tuosta blokistasi olin lukevinani?


      • mies Chicagosta kirjoitti:

        Eikös sinulla ole tuo EU-ajokortti, näin ainakin tuosta blokistasi olin lukevinani?

        Juu, se luottokorttikokoinen EU-kortti. Vaihdoin vanhanmallisen korttini tähän heti kun se otettiin käyttöön. On niin näppärän kokoinen ja näköinen.
        Kuten blogissani mainitsin, niin poliisit olivat täysin tyytyväisiä tähän korttiin ja osasivat tulkita sen yhdellä vilkaisulla. Sanoivat kyllä, että jos liikennerikkomuksesta pysäytetään, niin kyllä he sitten passinkin katsovat ja syöttävät passin ja ajokortin numerot tietojärjestelmäänsä ja katsovat, onko siellä jotain aikaisempia merkintöjä.


    • SK

      Kyllä, henkkarit kysytään melkein aina, mutta ajokortti käy yleensä kaikkialla New Yorkissa.

      • tiedoksi vaan

        ajokortti ei ole henkkari....ei edes amerikassa.


    • ---

      Ostin kesällä eräkaupasta linkkuveitsen ja minulta kysyttiin myös henkilöllisyystodistusta. Olin vähän ihmeissäni, mutta en sen tarkemmin kysellyt, että miksi. Ilmeisesti siinäkin oli joku ikäraja. Olisi ollut mielenkiintoista kokeilla olisko ampuma-asekin lähtenyt mukaan sieltä pelkillä henkareilla. Tosin Suomeen sitä olisi varmaan ollut mahdoton tuoda.

      • pormasa

        Oltiin kesäkuussa Nykissä, mutta ei meiltä kysytty kertaakaan henkkareita. Käytiin aika monessa baarissa, ravintolassa ja ostettiin olutta kaupasta. Toki meillä oli varmuuden vuoksi paperit mukana. Tämä uusi kuvallinen henkilökortti käy viralliseta paperista niin ei tarvi kantaa passia.


    • näin se on

      ei nyt sentään aikuisilta tai edes heidän näköisltä kysytä mitään henkkareita....turhaa nyt pitää molempia mukana...siis passia ja henkkareita...vain todella nuoret joutuu kyllä ikänsä todistamaan...henkkarin voi jättää kotiin kuin matkustaa jenkkeihin...ei sillä mitään tee..samoin ajokortti kun se ei ole edes henkkari.

      • näinpäs

        Juuri Chicagosta tulleena voin kertoa, että lentokentällä ostaessani oluen baarista, niin henkkari piti esittää ja kun ostin myös vaimolle oluen, niin hänen piti myös henkilökohtaisesti esittää henkkarinsa.
        Jokaisessa baarissa jokaiselta ostajalta iästä riippumatta vaadittiin henkilötodistus ja suomalainen ajokortti kelpasi mainiosti tähän tarkoitukseen.


    • barbar

      nykissä muutaman kerran on baarissa sekä kaupassa olutta ostaessa kysytty papereita, vaikka ikää on 40 , mut mikäs siinä. olen näyttänyt paperisen kopion passista ja aina on kelvannut. eli kandee pitää passit sun muut dokumentit tallelokerossa ja pitää kopio passista mukana ja sillä todistella omat iät ja identtiteetit...

    • SK

      Neuvoisin kuitenkin ottamaan ajokortin tai henkilökortin, sillä kopiot eivät monissa paikoissa kelpaa. Olen todistanut vierestä, kun isänsä kanssa matkassa ollut nuorehko mies ei päässyt sisään ravintolaan passista otetun paperikopion kanssa.

      • Basta

        Niinpä, ei se nyt niin painava kapine ole, ettei jaksaisi mukanaan kantaa...itselläni oli kevään NYKin reissulla passi koko ajan mukana housun taskussa (ei siis takataskussa kuitenkaan=))


    • 2+16

      Itselle ei myyty Bostonissa olutta ruokajuomaksi vaikka näytin ajokorttia. Eivät luottaneet että ajokortti olis aito :) koitin varmistaa ikäni (sillon 26v) kelakortilla ja järkkärikortilla jos olis myös kuva ja syntymäaika. ei kelvannu. jouduin tyytiin colaan :(

      Sit toisella reisulla NYCiin niin eräs vanha mies, ikää noin 65-70v, harmaa tukka, harmaa parta, ryppyjä enemmän kun shar pei koiralla, valitteli hotellin aulassa kun ei saanut ostettua kioskilta tupakkaa, koska ei ollut henkkareita mukana :D

      Joten kannattaa ottaa varman päälle ja kantaa sitä passia mukana.

    • kontrolliostaja

      Näin on. Aiheesta on keskusteltu myös osiossa Yleistä Pohjois-Amerikan matkailusta. Siellä on useita kertomuksia siitä, kuinka paperit on kysytty vaikka kuinka näyttäisi vanhalta ja olisi ikää. Paprujen kysymistä ei kannata ottaa pahalla, sillä ne kysytään yleensä myös muilta.

      Tuttavalleni ei myyty Washington DC:ssä kaljaa, koska hän unohti passin hotelliin. Ikää oli tuolloin 60 vuotta ja hän myös näytti ikäiseltään. Itse olen noin nelikymppinen ja edelleen toisinaan kysytään papruja. Joissain paikoissa kysytään kaikilta alkoholia ostavilta ikään ja ulkoiseen habitukseen katsomatta.

      Ulkomainen ajokortti voi toisinaan mennä Photo ID:sta, mutta passi on turistille periaatteessa ainoa hyväksyttävä henkilötodistus. Siksi se kannattaa pitää mukanaan. Sitäpaitsi se on leimoineen ainoa todistus, jolla voi osoittaa olevansa maassa laillisesti, mikäli jostain syystä viranomainen päättäisi kadulla kysyä sitä. Siksi passi pitäisi muutenkin olla aina mukana.

      • totuus tämä

        Jenkeissä on passi ainoa henkkari...ajokortit, kela.kortit voi jättää kotiin.


      • Käytäntö toinen..
        totuus tämä kirjoitti:

        Jenkeissä on passi ainoa henkkari...ajokortit, kela.kortit voi jättää kotiin.

        Virallisesti noin voi olla, mutta käytännössä ajokortti (suomalainen) on kelvannut joka paikassa kaikkien näiden vuosien aikana, kun olen siellä reissaillut. Onhan turistilla tietysti aina passikin mukana, jos joku sitä haluaa nähdä.


      • vaarallista hommaa
        Käytäntö toinen.. kirjoitti:

        Virallisesti noin voi olla, mutta käytännössä ajokortti (suomalainen) on kelvannut joka paikassa kaikkien näiden vuosien aikana, kun olen siellä reissaillut. Onhan turistilla tietysti aina passikin mukana, jos joku sitä haluaa nähdä.

        suomalainen ajokortti ei kelpaa edes autolla ajamiseen jenkeissä saati sitten henkkarilla. Siis lopettakaa nämä sillä joku voi oikeasti uskoa että ajokortti on henkkari...se ei kelpaa edes Suomessa siihen.


      • Arjupa
        vaarallista hommaa kirjoitti:

        suomalainen ajokortti ei kelpaa edes autolla ajamiseen jenkeissä saati sitten henkkarilla. Siis lopettakaa nämä sillä joku voi oikeasti uskoa että ajokortti on henkkari...se ei kelpaa edes Suomessa siihen.

        Jenkeissä kelpaa suomalainen ajokortti autoiluun.


    • kenkkari

      Ajokortti ei siis kelpaa henkilöllisyyden varmistamista varten edes Suomessa? Kummallista, että pystyin ihan tällä viikolla asioimaan pankin tiskillä ajokortin avulla. Olivat jopa ihan printanneet tiskille, mitkä kortit kelpaavat "henkkareiksi": kuvallinen henkilökortti, passi, ajokortti... Ovat ilmeisesti väärässä.

      • ID please

        ID please! Ja suomalainen ajokortti kelpaa joka paikassa. Tavallinen jenkkipaska ei ole ikinä edes passia nähnyt ja hyvä kun tietää mikä se on. On ne niin helevetin tyhmiä.


    • iljushin

      MSG areenalla en saanut olutta kun ei ollut passia mukana mikään muu todistus ei eurooppalaisella kelpaa. Alkoi vähän vit..aa olen jo sentään 44v. Prudential center vähän fiksumpi oluen suhteen , mutta passi pitä sielläkin parikertaa kaivaa. Eli kuskaa passia mukana jos olutta haluat. Selitys oli heillä aina että tiedän että olet täysiikäinen mutta kun passi pitää nähä. Useille riitti että passi on kädessä eivät edes sitä katsoneet. Amerikka idioottien suurvalta.

    • sdfsdfdfdssdfdsff

      Sori kun tartun yksityiskohtiin;) Mutta MSG areenalla ei siis saanut olutta ilman passia ja passia piti kaivaa myös Prudential Centerissä. Miten se siis vähän fiksumpi kuitenkin oli, jos sama sääntö siellä? En ymmärtänyt.

      Noin muuten kyllä älytöntä touhua munkin mielestä selkeesti laillisessa oluenostoiässä olevilta passia tai muitakaan todistuksia kysellä.

      Oliko muuten Prudential Centeriin helppo mennä? Kiinnostaa etenkin jos manhattanilta sinne menit. Itsellä hotelli varattuna Manhattanilta ja MSG:lle rangersin peliin lippu mutta kiinnostaisi käydä devilsiä katsomassa myös.

      • iljushin

        no oluesta sen verran että prudentia Center kelpasi ajokorttikin. Ja se oli outoa että MSG oli Manhattanin ainut paikka missä kysellään papereita. Prudential centeriin pääsee helposti junalla Penn stationilta. Newark asemalle vaan lippu ja siitä on n 500metriä jäähalliin. Prudential Centerin nettisivulla on hyvät ohjeet. New jersey peleissä parempi fiilis , kun rangers on vaan näyttäytymishalli missä jupit ottaneet vallan.


    • 876

      Ihan turha on jenkkipaskoiksi ja tyhmiksi nimitella. Tasapuolisuuden vuoksi paperit kysytaan kaikilta ja ikaraja on 21v. Rupea siina sitten arvuuttelemaan ihmisten ikaa.
      Jos ei saannot sovi niin sitten on parempi matkustella vain kotimaassa, en ymmarra miksi pitaa paskamaahan edes tulla kun noin kiristaa.
      t.usalainen

      • ijlushin

        Kyllä jenkit on tyhmiä. Jos tarjoilija ei erota ihmistä jonka ikä on 21 ihmisestä jonka ikä on 45 niin sitten on syytä miettiä tekeekö hän oikeaa työtä. Amerikka olisi ihan hyvä maa jos siellä ei olisi niin paljoa ihmisiä jatka eivät osaa itse ajatella ja lait ovat jostain 1300 luvulta. Joo tiedän että ikäraja on 21v koska 16v skidini ei saanut hakea hotellin uima-altaan tiskiltä itse limuaan koska tiskillä on 21 ikäraja, mutta 50senttiä taaksepäin hän sai kyllä juoda sitä. huh huh. ÄLÄ turhaan vastaa mullakin on kotona teini joka tietää kaikesta kaiken. USA kiva maa käydä jos tuntee itsensä täällä hölmöksi , siellä löytyy voittaja jo rajalla. Olet tyypillinen usa ihminen arvostele mitä arvostelet, mutta älä maailman poliisia. Usa ainut maa missä voi valmistua koulusta osaamatta lukea. Sorry kaikki eksyin aiheesta


      • 1300
        ijlushin kirjoitti:

        Kyllä jenkit on tyhmiä. Jos tarjoilija ei erota ihmistä jonka ikä on 21 ihmisestä jonka ikä on 45 niin sitten on syytä miettiä tekeekö hän oikeaa työtä. Amerikka olisi ihan hyvä maa jos siellä ei olisi niin paljoa ihmisiä jatka eivät osaa itse ajatella ja lait ovat jostain 1300 luvulta. Joo tiedän että ikäraja on 21v koska 16v skidini ei saanut hakea hotellin uima-altaan tiskiltä itse limuaan koska tiskillä on 21 ikäraja, mutta 50senttiä taaksepäin hän sai kyllä juoda sitä. huh huh. ÄLÄ turhaan vastaa mullakin on kotona teini joka tietää kaikesta kaiken. USA kiva maa käydä jos tuntee itsensä täällä hölmöksi , siellä löytyy voittaja jo rajalla. Olet tyypillinen usa ihminen arvostele mitä arvostelet, mutta älä maailman poliisia. Usa ainut maa missä voi valmistua koulusta osaamatta lukea. Sorry kaikki eksyin aiheesta

        Ei tuosta kirjoituksestasi saa sellaista vaikutelmaa etta olisit yhtaan keskiverto amerikkalaista alykkaampi, painvastoin.
        Kuinka monta vuotta tata samaa asiaa pitaa suomituristeille selittaa? Kun yritys on kerran jaanyt kiinni alaikaiselle myynnista ja suljettu kuukaudeksi niin kylla senjalkeen kysytaan paperit vaikka Joulupukilta.

        Matkustele Venajalla, siella osataan ja ollaan lukutaitoisia, vessanponton kansikin asennetaan ylosalaisin. Jee!


    • USAssa vuodesta 1953

      Ravintoloissa ja muissa anniskelupaikoissa, seka kaupoissa jossa myydaan alkoholia ikarajan tarkastaminen on elaman ehto. Ei myyja tai tarjoilija ole tyhma jos kysyy papereita, syy on syvemmalla. Jotta ei tulisi erehdyksia vanhemmalta nayttavan nuorukaisen tai nuorelta nayttavan vanhemman henkilon vuoksi, kysytaan varmuuden paalle. Kuten ehka tiedatte ruokapaikkojen ja kauppojen voittomarginaali ruoan osalta on lahes nolla kilpailusyista. Alkoholi on ainoa jolla voi tehda voittoa ja pitaa yritys hengissa. Viranomaiset valvovat alkoholilakeja tarkasti, joten liikeyritysten, kauppojen ja ravintoloiden on syyta erehtya varman paalle. Yksikin rike saattaa johtaa luvan menettamiseen ja se tietaa melkein varmaa konkurssia.

      • maailmankiertäjä

        joo siesomme new yorkissa odottamassa taksia kundi edessäni vetää pilveä ja minulla olut pareripussissa. Poliisi kävelee ohi ja sanoo minulle että pullon kaula vähän näkyy ja ei sano mitää huumetta vetävälle. Jos tarjoilija sanoo näin että tiedän että olet riittävän vanha , mutta meillä tapana vaatia ulkomaalaisilta passi!! EU henkilökortti ei riitä. Toivotaan ettoi tuollainen idiotismi leviä muualle maailmaan.


      • 126
        maailmankiertäjä kirjoitti:

        joo siesomme new yorkissa odottamassa taksia kundi edessäni vetää pilveä ja minulla olut pareripussissa. Poliisi kävelee ohi ja sanoo minulle että pullon kaula vähän näkyy ja ei sano mitää huumetta vetävälle. Jos tarjoilija sanoo näin että tiedän että olet riittävän vanha , mutta meillä tapana vaatia ulkomaalaisilta passi!! EU henkilökortti ei riitä. Toivotaan ettoi tuollainen idiotismi leviä muualle maailmaan.

        Vain spurgut juo viinaa paperipussista. Hyva ettei ohjannut sinua kodittomien suojaan!


    • coors

      amerikan ns viina-laki velvoittaa kysymään asiallisilta viinan ja viinin kauppaajilta papereita on ikä mikä tahansa. jos he eivät kysy papereita, he menettävät luvat. amerikan viina-kulttuuriin kuuluu, ettei viina-ostokset näy kasseista, sen takia kaljat,viinit ym laitetaan ensin ruskeaan paperipussiin ennen kaupan muovikassia. ja kuten jokainen amerikan matkaaja tietää, julkinen juopottelu on siellä kielletty, eli ei edes pullon suu saa näkyä paperipussista ;) maassa maan tavalla, kuten sanotaan. mutta kumpi parempi, meidän avoin juomakulttuuri tai amerikan hieman rajoittavampi juomakulttuuri :)

      • shop smart

        Coors on nyt ymmartanyt vahan vaarin :). Pullot laitetaan ensin paperipussiin siksi etta eivat kolkkaisi toisiaan vastaan ja menisi mahdollisesti rikki. Viinikaupoissa samaan tarkoitukseen kaytetaan muoviverkkoa.

        Seuraavalle kyselijalle: Viinia ja viinaa saa ruokakaupoista, drug storeista, 711 ja White Hen Pantry- kaupoista ym.


    • Siiri11

      Miten alkoholin osto eli miten sitä myydään siellä; onko ruokakaupoissa tai "alkoissa" ja missä hinnoissa on esim. viinit? Meinataan kyllä muutakin shoppailla :), mutta jos jotain pientä kämpillä kokkailee, niin vois myös jotain viiniä kokeilla ostaa.

      • Se riippuu

        Riippuu osavaltiosta. Jossain myydään viina vain viinakaupassa ja supermarketista saa vain viiniä ja olutta. Lisäksi on vielä sellaisia kaupunkeja, jotka ovat kieltäneet alkoholin myynnin kokonaan.


    • Oikeasti asiathan on

      Hei!
      Luin tätä juupas eipäs väittelyä ja toivottavasti kysyjä ei ole nyt ihan pää pyörällä. Ensinnäkin ihmiset missä säilytätte passia jos se ei ole mukananne kun lähdette ulos ravintolaan ulkomailla? Kuinka moni uskaltaa jättää noin tärkeät kamansa hotelliin tässä maailman laittomien maahanmuuttajien unelmien maanosassa?

      Toiseksi olen 32-vuotias ja joutunut useanpaan otteeseen täällä suomessakin jättämään saunasiiderit kassalle koska minulla ei ole ollut papereita mukana...kysymys ei ole siitä että voit 32-vuotiaana kieltäytyä näyttämästä niitä vaan siitä kuinka ison riskin myyjä ottaa jos hän myy kieltäydyttyäsi. Tällöin pienenpi riski on olla myymättä.

      Jenkeissä alkoholipolitiikka on hyvin tiukkaa. Usein he eivät edes myy alkoholia jos alaikäinen tai paperiton henkilö on täysi-ikäisen ostajan mukana. Jokaisen meistä ajokortissa lukee Driver license oikealla puolella ajokorttia. Jonka voi Jenkeissä näyttää papereita kysyvälle, mutta edelleen passi on mielestäni paras tapa todistaa ikänsä. Tämä huomattiin esimerkiksi ostaessani olutta kaupasta jossa myyjä luki ajokorttini viivakoodin lukijalla että sai kassan auki. Viivakoodin lukija ei hyväksynyt suomalaista ajokorttiani mutta vilautettuani passia hän sai kassan avattua ja sain maksettua ostokseni.

      Kolmanneksi ajokorttiasiasta Jenkeissä saa ajaa suomalaisella ajokortilla. Sai ja saa edelleen. Itse olen ensi viikolla lähdössä sinne taas ajelemaan. Jos haluaa tuhlata ylimääräistä rahaa voi tilata autoliitolta kansainvälisen ajokortin mutta se ei Yhdysvalloissa ole tarpeellista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      87
      1165
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1006
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      13
      691
    4. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      664
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    7. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      47
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      604
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      592
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      35
      575
    Aihe