Ulkona nukkuminen talvella

pakkanen perseessä

Minkälaisissa keleissä olette nukkuneet ulkona vaikka laavulla makuupussin sisällä? Minkälainen makuupussi ja missä vaatteissa nukutte?

17

13533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cold rex

      Armeija aikana sa huovalla, kamina toki käytössä, vaatteita reilusti. Siviilissä untuva makuupusissa (makuualusta tietysti), fleece kerrosto ja pipo. On tullut kokeiltua kahta sisäkkäistä makuupusia jolla selviää yllättävän hyvin kylmällä.

    • ASGD
    • Vaatteita jos kylmä

      Laavulla UKK:n puistossa pakkasta n. -40 astetta helmikuussa 2011.

      Makuupussina Savotta Ranger (vanha pussi, samannäköinen kuin Savotta Military, mutta ilman kipinäsuojaa), sen sisällä toinen makuupussi Savotta Ivalo. Päällä tekninen kerrasto ja intin nallepuku. (Se halpa malli mitä myydään Honkkarissa ym. Ei sisällä villaa.)

      Tarkeni, tosin makuupussin vetoketjut tuppas jäätyy kiinni. Jos tulee kylmä ni menee haalarit päällä sinne pussiin.

      • halpahallin puolesta

        haalartpäällä ei oo neää lämmin, pitää olla lakki ja sukat oikee oppisesti, muuten halpiksessa 26,90 toi ivalo ja bodgetissa (VRT ANTTILAN HINNAT) muka alessa 29e


    • mansen hanhi

      Tohon hammock:iin vaihtoehto: Ticket to the moon ja polifoamin foliopintainen makuualusta ja laavuvaate yläpuolelle sekä helvetisti huumoria.
      Mahtuu kaikki kajakkiin testasin Isojärvellä syyskuun lopulla tuulessa ja tihkusateessa. Kesäpussilla ja fleese sisäpussilla tarkeni hyvin.
      Varustelekan sivuilla lisätiatoo.

    • Kunno Pokkidolli

      Perjantai yö 27-28 laavulla pakkasta 13 astetta.
      Makuualusta untuvatäytteinen exped downmat 7
      Pussi cumulus alaska 1300
      Hyvin nukutti, nam!

    • gg
    • Talvimakuupussissa ja varsinkin kesäpussi talvipussi päällekkäin pärjää hyvin -30 kelissä. Päällä ei saa olla liikaa vaatetta, sillä jos paketti on liian tiukka, tulee kylmä (on sitäkin kokemusta).

    • kunnon alusta

      Talvimakuupussin lisäksi kannattaa panostaa lämpimään talvialustaan. Merkittävä osa lämmöstä voi karata alakautta, jolloin käy kuten ketjun aloittajan nimimerkki kertoo.

      Eräs huomionarvoinen seikka on hengityksen mukana menetettävä lämpö. Kunnollinen maski "hengityslämmönvaihtimella" auttaa. Extrana saa vielä hengityskosteutta talteen, jolloin nestehukka hengityksen kautta vähenee. Ja jos kyseessä on suljetumpi majoite, niin sisällä kosteus pysyy pienempänä, voi ehkä vähentää tuuletusta, mikä sekin voi hieman lämmittää.

    • kikkaviitonen

      Suomessa vähemmän tunnettu keino pysyä talvella lämpimänä on kuumavesipullo. Kunnon kuminen pullo vetää 1-1.5 l kuumaa vettä.

      Sellaisen kun täyttää kiehuvalla vedellä ja laittaa makuupussin jakopäähän, niin se lämmittää uskomattoman hyvin lähes koko yön.

      Suomesta vain on vaikea saada kunnollisia pulloja (niitä aitoja kumisia). Kannattaa ostaa briteistä, jos siellä tulee käytyä.

      Myös jotkut pakastepullot kestävät kiehuvaa vettä jos aitoa kumipulloa ei ole käytettävissä.

    • Hakuja päällä

      Teltassa ympäri vuoden, neljä vuotta tähän mennessä, enimmillään -41,5 C. Nuotiossa lämmitettyjä kiviä peltiämpärissä telttaan jonka päällä huopia, pressuja, kuusenhavuja, sammalmättäitä ja lunta. Kiinalainen kesämakuupussi ja peittoja yllä ja alla silloin kun ei jaksa vaivautua kiviä tai vettä sinne ämpäriin kuumentamaan. Normaali huoneenlämpö kun kuumentaa.

      • teltassa talvella

        No onpas konstit. Peltiämpärit, pressut tai nuotiot kivineen ei omaan retkeilyyni oikein kuulu.

        Saa olla melko paljon "peittoja" alla ja päällä, jos kiinalaisessa kesäpussissa meinaa -41,5 asteessa selviytyä. Vaikka itse asun Pohjois-Suomessa, tuollaisia pakkasia kohdalleni ei ole vajaan 40 vuoden aikana vielä osunut.

        Kylmimmät telttayöni ovat olleet -25 asteen luokkaa. Pidän sitä erittäin kylmänä yöpymislämpötilana päivän hiihdon jälkeen. Kun auringon laskiessa alkaa reilun parinkympin pakkasessa telttaa pystyttämään - pienen nälän jo tuntuessa - tulevan yön kylmyys alkaa jotenkin mietityttämään...

        Enimmäkseen olen käyttänyt 2,7kg Haglöfsin talvikuitupussia. Uutena se olikin melkoisen lämmin, mutta vuosien käyttö on sen täytteitä litistänyt. Yhden reissun tein aikoinaan kahdella 1,5kg halvalla kesäpussilla sisäkkäin, yhdistelmä olikin riittävän lämmin. Silloin pakkasta oli tosin enimmillään 15 astetta. Sisäkkäisten pussien käyttö on vähän hankalaa, mutta periaate lämpimyyden kannalta on hyvä.

        Sittemmin käytössä on ollut 1,7kg untuvapussi, lähinnä kämpillä. Eräänä aamuna lämpömittari näytti kämpän sisälämmöksi -8 astetta, lattianrajassa ja nurkissa vielä selvästi kylmempää. Pussissa vielä tarkeni kohtuullisesti. Alkuillan hikoilun takia päällä ei ollut kuin lyhyet alushousut.

        Vanha käsitys, että pussiin pitäisi mennä lähes alasti lämpimyyden takia, on höpönhöpöä. Eriste on eriste, ja mitä enemmän eristettä, sen paremmin tarkenee. Jos olen urheilukerrasto päällä herännyt kylmään, fleecehousut ja villapusero ovat auttaneet. Ei ole tullut mieleenkään vähentää vaatetta vaan aina lisätä.

        Pipo on myös oltava, käsissä voi olla lapaset. Jalkoihin kuivat sukat tai jopa kahdet. Untuvatakki pujotettuna makuupussin päälle jalkopäähän lämmittää myös mukavasti.

        Vaatteiden kuivatukset makuupussissa on parasta jättää vähiin. Sukat vielä menettelee, mutta suurempien vaatekappaleiden kosteus kylmettää ja kastelee pussin. Ajatus monojen tunkemisesta jalkopäätyyn niiden jäätymisen estämiseksi ei houkuttele ainakaan minua ollenkaan.

        Telttailussa makuualusta on aivan oleellinen tarkenemisen kannalta. Yleensä olen käyttänyt paria solumuovialustaa ja yhtä itsestääntäyttyvää patjaa. Noin viiden sentin eristyskerros alkaa riittää, mutta voisi toki olla paksumpikin. Pakkauskoko kuitenkin rajoittaa enempien mukanaoloa.

        Kun vielä syö tukevasti ja juo paljon lämmintä ennen nukkumaanmenoa talvellakin teltassa tarkenee. Mutta vain hyvin varustein.

        Armeijamuistelot kaminan hehkusta on parasta unohtaa, se ei ole talviretkeilyä lainkaan. Tiedustelupuolella (RUK) ei kyllä liiemmin nukkumaan ehtinyt...


    • kinttana

      Samaa mieltä edellisen kanssa,eli kunnon varusteet takaavat kunnon yöunet.
      En ikinä lähtisi ulos luontoon testaamatta välineitä ensin.
      Lämmöntarve kun on yksilöllistä.
      eli testaa aikomasi välineet jos vain voit.
      Eikä sekään vielä takaa mitään.

      Tarkenemiseen kun vaikuttaa sekin,miten väsynyt olet tai miten hyvin olet syönyt ennen nukkumaan menoa. Minkä verran jaksat liikkua enne nukkumaanmenoa?

      Ja nimenomaan se,miten hyvä makuualusta sinulla on.
      Aikamoinen osa kylmästä johtuu alhaalta joten hyvä makuualusta on kaiken aa ja oo.

    • Metsien mies

      Viime talvena nukuin muutaman yön taivasalla hangella, jolloin lämpötila oli -23–27 °C.

      Makuupussina Cumuluksen Alaska 1300 ja makuualustana Thermarestin Prolite Plus reg sekä normaali yhden senttimetrin paksuinen solumuovialusta. Päällä oli vain bokserit, villasukat, pipo ja sormikkaat. Olen mies, 177cm ja 60kg. Missään vaiheessa en herännyt kylmään. Itse suosittelen tuota settiä, jos aikoo yöpyä yli -15 °C pakkasessa. Lisäksi olen yöpynyt tuolla setillä noin kymmenen yötä laavuilla hieman alle -20 °C pakkasessa ja muutaman kerran vähän leudommassakin. Valmistaja ilmoittaa tuon makuupussin Comfort-arvoksi -32 °C, mikä kyllä pitää paikkansa.

      Muutaman kerran olen nukkut tuolla setillä myös hieman leudommassa, noin -3–10 °C pakkasessa ja silloin tuli jossain vaiheessa yötä hiki. Nukunkin talvella yli -10 °C lämpötiloissa kahdella päällekkäisellä kesämakuupusilla.

    • heikki s

      Itselläni tuo Cumuluksen Alaska 1200 talvipusukkana. ei ole vilu päässyt yllätämään!

    • asgaerth

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4839
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1326
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1000
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe