tikit jatkuvasti auki!

ambrosija

Hei vaan! :)
Koirallani on nyt viimeiset 2vk ollu tikit jalassa.... Koira on alle vuoden ikäinen. Kyseessä oli alunperin patin poisto. Ensimmäisen kerran tikit repesi 6pv tikkaamisen jälkeen kun koira venytteli. Arpi näytti erittäin hyvin umpeutuneelta jne, mutta myöhään illalla koira vain venytteli, ulahti ja alkoi ontua takajalkaansa... Katsoin ja näin heti että pari tikkiä oli pettänyt. Soitin päivystykseen josta sain ohjeet huuhdella jalkaa vedellä, puhdistaa esim Septidinillä ja sitoa tiukkaan pakettiin. Seuraavana aamuna eläinlääkäriin yhteys ja uudet tikit. Näin toimittiin. Uudet tikit pysyi jalassa kokonaiset 5pv kun sama toistui: koira venytteli ja, ulahti ja taas oli tikit auki!
Aloin heti hoitaa haavaa edellisten ohjeiden mukaan. Olen kahdesti päivässä huuhdellut haavaa kädenlämpöisellä vedellä n. 5-10min, kuivannut huolellisesti haavataitoksilla ja ennen paketoimista suihkuttanut vielä Septidiniä.. Koiralla on antibioottikuuri ja kipulääkitys. Haava on leveydeltään n. 1cm ja pituudeltaan n. 2-3cm eli aika ilkeän kokoinen. :/ Haava on nilkassa jossa iho on erittäin tiukka, ja nyt on todistettu että tikit ei vaan pysy.
Olen ammatiltani sairaanhoitaja eli haavanhoidon kyllä osaan.. Nyt vain mietin että arpeutuuko tämä haava ikinä!? Kaksi viikkoa jo mennyt ja haava edelleen auki tikeistä huolimatta. Eläinlääkäriin en sitä tämän takia vie koska tikkaavat vaan uudestaan (ja haava repeää uudestaan ja ärtyy entistä enemmän). Onko kenelläkään vastaavanlaista kokemusta?
Kaikki neuvot ja niksit ovat tervetulleita.

3

5624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ambrosija

      Niin ja tällä hetkellä haava näyttää tältä: on aavistuksen turvonnut, hieman punoittaa ja erittää märkää. Kaikesta aseptiikasta huolimatta siis lievästi tulehtunut. Itse pidän tulehdusta sinänsä hyvänä merkkinä: turvotuksen takia ihon reunat melkein koskettavat toisiaan. Verta ei varsinaisesti vuoda, mutta siteenvaihdon yhteydessä (2xpv) on aina "laastariin" jäänyt runsaasti märkää jossa joka hieman veren sekaista.
      Koiralla siis antibioottikuuri ja lisäksi puhdistan haavan huolellisesti kahdesti päivässä.
      Näyttää hieman siltä kuin haavan sisältä puskisi jotain uutta kudosta, ikään kuin veresnahkaa? Omaan silmääni (sairaanhoitajans siis erilaisia haavaumia olen joutunut näkemään...) haava näyttää kauniilta ja tilanteeseen nähden hyvältä.
      Kuitenkin epäilyttää kuinka arpeutumisen laita on? Tikkejä en ole vielä poistanut, vaan ne ovat ikään kuin toisessa ihoriekaleessa vielä kiinni. Poistan ne itse (tämäkin kuuluu työnkuvaani sairaanhoitajana) kun haava rauhoittuu hieman. Uskon myös että tikit kaikesta huolimatta "tukee" haavaa vaikkei enää kiinni sidokaan.

    • Joobax

      Varmastikin sairaanhoitajana sinulla on paremmat tiedot, mutta itse olen hoitanut haavoja hieman eri tavalla.

      Käytän betadinen vesiseosta huuhteluun ja putsaukseen. Mitään puhdistusainetta en laita haavaan raakana, on liian väkevää. Veden värjään betadinella tumman teen väriseksi ja huuhdon sillä reilusti kerran pari päivässä. Haavan on hyvä antaa hengittää, eli en sido haavaa, vaan laitan koiralle tötterön päähän, joka estää nuolemisen. Ulos mennessä jalka on sidottava ja laitettava suoja, jottei kastu.

      Jos tikeistä ei ole hyötyä, ottaisin ne pois ärsyttämästä. Haava kasvattaa ihon ilman tikkejäkin ennen pitkää. Siitä tosin jää sellainen leveä, koska tikit eivät ole sitä vetämässä kiinni. Antibioottikuuri huolehtii tulehduksesta.

      Suurin ongelma hoidossasi taitaa olla nyt tuo paketoiminen. Ne hautovat haavaa ja irrottaminen repii uuden kudoksen aina auki. Peitä haava ainoastaan lenkeille.

      Kuva ois kiva?

      Tsemppiä ja paranemisia!

    • Ambrosija

      Ikävä kyllä haavasta en ottanut kuvia kun se vielä oli auki. Hurjan näköinen se silti oli: ihonalaiset vempaimet näky selkeästi. Ehdin jo pelätä että siitä tuli entinen koira..
      Itsekin tosiaan noin viikon jälkeen luovuin paketoinnista. Koiralla oli vain kauluri kaulassa ja kerran pari päivässä vedellä huuhtelin. Nyt haava näyttää siltä, että ikäänkuin vain iho olisi repäisty/hanattu pois. Eli vaaleanpunainen aavistuksen verestävä "arpi" on muodostunut. Vähän niinkuin palovamma. Olen yleensä iltaisin ennen nukkumaan menoa Septidinillä suihkauttanut koko nilkan. Koira ei arista yhtään. :) Pesen aina kun tullaan ulkoa sisälle, eli 3-4 kertaa päivässä.
      Nyt vain huomasin seuraavan ongelman: poistin tikit heti kun haavan tulehdusreaktio ja turvotus oli laskenut.. Nyt kuitenkin huomasin että haavan "yläreunaan" oli jäänyt tikki, joka on osittain peittynyt alkavan arpikudoksen alle. En siis sitä ollut huomannut ja sitä kautta poistanut.. Nyt tikistä näkyy vain pari milliä, eli solmut on jäänyt ihon sisäpuolelle. Yritin pinseteillä varovasti (isokokoinen mieheni sai "istua" koiran päällä pitääkseen sen paikoillaan) sitä nyhtää esiin, mutta solmuja ei vain löydy eikä tikki vetämällä irtoa. :/ Harkitsin jopa väkisin sen nykäisemistä solmuineen irti, mutta koiraa ajatellen moinen toimenpide pitäisi tehdä puudutuksessa. Tekee nimittäin äärimmäisen kipeää ihoon "kasvanut" tikki repäistä solmuineen päivineen irti... Olen erityisen huolellisesti nyt puhdistanut tätä tikkiä ettei vaan tulehdu. Uskotteko että tikki kasvaa ulos jossain vaiheessa (kuten esim kulmalävityksillä on tapana usein tehdä) vai onko ihan erikseen tilattava eläinlääkäriaika? Niin tai näin, nyt kun haava on rauhoittunut ja elämä on palaamassa taas raiteilleen niin en koiran takia aio mitään tikille tehdä lähiaikoina. Koira on ollut hirveän stressaantunut jatkuvista "toimenpiteistä" sekä siitä että pidin sitä viikon TOTAALISESTI ilman liikuntaa. Eli sisällä 247. Laitoin sille eteiseen sanomalehdet joille teki tarpeensa. Tämä sen takia että nilkan iho ei repeytyisi ja pääsisi paranemaan mahdollisimman nopeasti..
      Naapuri vain sattuu olemaan kettumainen kyylä, joka sitten teki ilmoituksen kun ei koiraa enää pihalla nähnyt käytettävän.. Tarkastajat tuli ja heille haavan esittelin. Päästivät minut "pälkähästä" ja toivottivat hyvää jatkoa. Välillä kyllä pistää vihaksi nämä ihmiset jotka eivät voi suoraan ovelle tulla kysymään homman nimeä vaan pitää aina dramatisoida kaikki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5209
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4686
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2986
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1747
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      109
      1735
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe