Hirven metsästys ihan itsekseen?

Kysynpähän vain?

Minua ei kiinnosta seuruemetsästys, ainakaan jos se seurue on juurikin kaikenlaista lössiä minkä kanssa ei viihdy. Isoissa porukoissa kaikenlaista lihavarasta, silpojaa, jalkaan ampujaa ja loiseläjää, jotka eivät panosta touhuun samalla tavalla rahalliseti, ei sille mitään mahda.
Aina isoon porukkaan sattuu monenlaista joita haluaa normaalissa elämässä välttää, olisi siis kiva metsästää ja jalostaa elukat ihan yksin koiralla tai pellolta pyytämällä -ja olisihan se haastavaakin.

Karkea esimerkki: MIten jos olisi sellainen tilanne, että olisi 20 hengen porukka, jolle myönnettäisiin normaalisti vaikka 20 hirvilupaa per syksy.
Noh, siinä sitten jokainen ukko pyytäisi sen oman hirvensä haluamallaan tavalla ja teurastaisi pois ennen kuin iskee pakastimeen?
-Tällä tavalla homma olisi mielekkäämpää ja ei niitä turhia "panikoijia" ja liha-ahneita, saitoja, näpertäjiä pääisi lihaosuuksille millään hirviluvan hinnalla, mutta silti elukan hinta olisi kohtuullinen yhdelle metsästäjälle.

Hyvin usein hirviporukat ovat riitaisia; -meillä niin ei ole, mutta kyllä sielläkin on jokaisen pakko kyräillä ja touhuta silleen "ei kovin järkevästi", eli sen aistii ihan selvästi ilmapiirissä ja se syö energiaa itse metsästysharrastuksesta.

Nykyaikana ihminen näkee ihmisiä ja saa sosiaalisia kontakteja ihan arkiselämässä, eli miksi hirvestyksen tulisi olla sosiaalinen tapahtuma
-miksi se ei voisi olla samanlaista yksin tai hyvällä pienellä porukalla suoritettavaa rentouttavaa harrastusta kuin esimerkiksi linnustaminen?

84

6660

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin meillä

      Neuvottelukysymys. Meillä metsästetään yksin. Vasa menee yhteen osaan, eli pyydetään ja leikataan yksin ja aikainen kahteen osaan, koska sitä kahteen mieheen pyydetäänkin sovitussa parivaljakossa, eli ei tule ristiriitoja. Välillä yksin ja toisinaan kaksin metsästetään, eli kivaa vaihtelua.
      En jaksaisi itse yhtään isompaa porukkaa.

      Pyrokraattinen jäejestelykysymys siis:)

      Yhteiset teurastustilat ja luvat, mutta oma rauha!

    • Miksi sitten hirveä?

      No tuo porukassa metsästys minuakaan ei huvita...
      Siksi siis metsästänkin vain pienempää riistaa :)

      No nykyään on vähän alkanut tuo peuran (valkohäntä peuran) pyynti kiinnostaa koska niitä on kiusaksi asti (muutenkin kuin ajvien koirien harrastamisen takia) ja koska niitä pääosin metsästetään väijymällä niiden normaaliin liikkumisen aikaan.

      • Vääräharrastus

        Hirvenmetsästys on nimenomaan seuruemetsästystä! Jos et sulaudu porukan mukaan Oletko väärän harrastuksen parissa?


    • Hirvijohtaja

      Kerään seuruetta Simoon 9 miestä, ei rahastusta, valtion maille. Tasavertaiset miehet (naiset) ja luvat kunnossa ottakaa yhteyttä. Hoidan lupa-asiat niin kuin pitää ensi vuodeksi. Nautin metsästyksestä hyvässä porukassa ja luonnon rauhasta. Hankaloiden tyyppien ei kannata vaivautua. Olen myös nähnyt monenlaisia mulukkuja, idiootteja ja loiseläimiä porukoissa. Siksi kerään hyvän oman porukan, joka ei riitele. Hirvijohtaja.

    • interesting hunter

      Laitappa yhteystietoja.

      • Hirvijohtaja

    • interesting hunter

      Vähä kaukana toi mesta.

    • jahti-jakt

      Minä olen jo vuosia metsästänyt hirviä ihan itsekseni. Parasta aikaa on kesä jolloin valo riittä koko yön, ajelee autolla ja katselee missä hirvet ovat syömässä.

      • Laki on laki

        Huono vitsi!


    • Kalikat nuotioon

      Meillä kalikkajohtaja kieltää yksin metsästyksen koiran kanssa.
      Siksipä ei kiinnosta koiran omistajana koko porukka.

      • aapi.s

        Miten tuo on mahollista?? Koiramies kun on automaattisesti varajohtaja ja saa tällöin metsästää yksikseen. Muuten ei yksikseen voi metsästää hirviä...


      • ooooooooooi

        Sehän on ihan oikein, että joku yksittäinen ei saa omia koko hommaa. Pitää perustaa oma porukka jos haluaa yksin metsästää. Aika moni on jo lopettanut hirvestyksen muutaman koiradiktaattorin takia.


    • ei voi käsittää

      Meillä yksi herra hakee vain lihat, eli arvatkaas meneekö fiilikset, kun johtaja on vaan: "joo, joo, diipadaapa". MITÄ VARTEN NÄITÄ JOITAKIN PALVOTAAN?

      • Setori.

        Oliskohan siviilissä yksi nappi enemmän rinnassaan, kuin meillä muilla.
        Ja perseennuolijoita on joka lähtöön.
        Meillä ainakin metsästän ihan yksin.
        Siitä lähtien kun porukasta lähdin, ei ole tarvinnut tapella, ja kaikki lihat jää omaan käyttöön.
        Työlästähän se on, mutta parempi niin.


    • harmaahirvi

      Minusta taas nimenomaan porukassa metsästäminen tekee hirvenpyynnistä erityisen mielekästä! No, onhan meillä harvinaisen ykstuumainen porukka, ja silti saa jokainen metsästää yksin ittekseen tai koiran kanssa tai ottaa osaa porukan jahtiin. Ja saaliistakin on aina päästy yksimielisyyteen, miten jaetaan, eli jaetaan itse kukin elukka pienen porukan kesken ja sitten kun joku on lihaosuutensa saanut, pyytää kaverina toisille. Eli saattaa käydä hyvinkin niin, että miehet jotka on eniten olleet pyynnissä mukana, ovat lihanjaolla viimeisinä, ja kaataja ei välttämättä saa omasta hirvestään mitään. Eihän tämä onnistuis, jos olis kovin eripurainen porukka, mutta hyvässä porukassa kyllä.

    • järkeä sais käyttää

      Pitäis se joku järki olla niitä hirviä jakaessa. Onko mitään järkeä jakaa joka vasa vaikka viiteen osaan, niin kuin meilläkin tehdään? Neljäännhän se menee iisimmin, mutta kyllä se olis paras puoliksi aina laittaa, niin ei karjalanpaistiksi mene koko elukka.

    • hunttari..

      tuu tanne kanadaan saat huntata yksin-kaksin 3--7 jne.. ihan kuinka haluat,kun hirviporukoita ei ole [jollet halua] mutta yksin en suosittele,kun on noita nallejakin isoja ja pienempia,jotka saattaa tykata ihmislihastakin.
      hirven lupa maksaa n20eu per hirvi ja mets.kortti on 25eu vuosi.ja hirvimaita riittaa loputtomasti--melkein kaikki on valtionmaita.. paitsi intti-alueet ja puistot ja puistoissakin saa metsastaa paitsi kansallispuistoissa.

    • jäilihatsaamatta

      Kerran oltaisiin ammuttu pistoolilla 1 vasa, mutta kaverilta jäi pistooli kotiin sillä reissulla, erästä autoa oltiin menossa katsomaan, hirvi oli siinä vieressä olisi voinut ikkunasta posauttaa sen ja laittaa lihoiksi, harmitti kun ei ollut kaliiberia mukana..

      • jäilihatsaamatta

        Oltaisiin vaan nostettu sitten se ruho kyytiin autoon.


      • saatanan hamppi!!!
        jäilihatsaamatta kirjoitti:

        Oltaisiin vaan nostettu sitten se ruho kyytiin autoon.

        MItä jos seuraavalla kerralla ammut sillä psitoolilla itsesi vitun apina?


    • itsenäinen nainen

      Minä naisena "metsästän" omat hirvet ja peurat yksin.
      Mihinkään porukkaan en mene, koska ovat niin sovinistivaltaisia, anteeksi tästä kaikille fiksuille miehille ja naisillekkin, mutta tämä on valitettavasti totuus.
      Minulla on pieni maalaistalo, navettarakennuksineen, sekä muutaman hehtaarin maapläntti, tai tontti kuten sitä kutsun.
      Olen laittanut hirville talviaikaan heinää, kauralyhteitä ja nuolukiven pellolle, ja kun hirvet pellolla käyskentelevät, niin muutaman siitä harvennan.
      Ei tarvita miestä eikä miehen alkuja.
      Hyvä homma kaikin puolin, ei riitoja kenenkään kanssa, eikä tarvitse saaliista tapella.
      Ensivuonna taas uudet luvat, ja eikun jahtiin.

      • Kyntäjänpoika

        Minä voisin tulla "auttamaan" nuolemaan, ja irvistelemään,kuin kiimainen hirvisonni.


    • Älktjakt

      Itsenäinen nainen tuntee varmaan olevansa taitavakin metsästäjä?Sama hakea marketin kylmä altaasta lihat.Hirvenmetsästystä ilman haukkuvaa koiraa ei voita mikään pelto tai nuolukiveltä vahtuu.Ja toisaalta en hirvimetsälle lähtisi muutenkaan jos ei ole tiedossa pelaavaa koiraa puolentunnin varoituksella.Tällä viittaan mahdolliseen haavakkoon.Joka syksy olen peltokytis metsästäjien jälkiä joutunut paikkaamaan omalla koirallani tarkoittaen haavakoita.Väri palautuu raanakon tekijän kasvoille heti kun metsään "kadonneen"haavakon koira on löytänyt jo heti siitä piiriojan takaa vesakko tiheiköstä.

      • itsenäinen nainen

        Eipä ole vielä kertaakaan haavakkoa tullut, 32 vuoden aikana, sen verran tarkka olen, ettei eläimen tarvitse kitumaan jäädä.
        En ammu jos takapuoltaan tarjoaa, näin vaarini minulle sen jo pikkulikkana opetti.
        Mitä tulee näihin haukkuviin koiriin, niin yleensä pelästyttävät saaliin tiehensä, ja saa ne vauhkoontumaan, ja poukkoilemaan sinne tänne, auton alle jne.
        Hyvä jos koirasi löytää haavakot, ja saatte hirvenne sitten vihdosta viimein hengiltä, mutta mielestäni olisi ensin syytä opetella ampumaan.
        Minua vain ei yksinkertaisesti kiinnosta lähteä juoksemaan pitkin maita ja mantuja, kun saaliin saa siistimminkin.
        Kun saalis on itse rauhoittunut syömään, eikä sitä häiritä turhalla paukuttelulla ja haavakkojen haukkumisilla, niin tulos on paras mahdollinen.
        Hiljaa hyvä tulee.
        Koiraa käytän vain sorsastuksessa, kultaistanoutajaa.
        Turha ottaa nokkiinsa, jos jollain mahdollisuus lopettaa eläin heti kertalaakista
        Marketeistakaan ei ole tarvinnut lihaa käydä hakemassa yli 30 vuoteen, kiitokset vain tiedosta, jotta mistä sitä sitten ostan kun alkaa kädet täriseen, tai näkö hämärtymään.


      • minäminäminä

        Oletko niitä koiramiehiä jotka ovat ajatelleet omia koko hirvenmetsästyksen? Jos joku haluaa metsästää välillä vaikka ajoketjulla tai toisilla koirilla niin kuningas koiramies suuttuu ja lähtee kotiin mököttämään.


      • eläkehirvi
        minäminäminä kirjoitti:

        Oletko niitä koiramiehiä jotka ovat ajatelleet omia koko hirvenmetsästyksen? Jos joku haluaa metsästää välillä vaikka ajoketjulla tai toisilla koirilla niin kuningas koiramies suuttuu ja lähtee kotiin mököttämään.

        kenellekkääs sää minäminä vastasit tolle itsenäisellanaiselle vai tolle havakkoexpertille.
        mää oon ton ampaujalikan pualella.
        haavakkoukko sais painua jo multiin


      • kysympä vaan.
        itsenäinen nainen kirjoitti:

        Eipä ole vielä kertaakaan haavakkoa tullut, 32 vuoden aikana, sen verran tarkka olen, ettei eläimen tarvitse kitumaan jäädä.
        En ammu jos takapuoltaan tarjoaa, näin vaarini minulle sen jo pikkulikkana opetti.
        Mitä tulee näihin haukkuviin koiriin, niin yleensä pelästyttävät saaliin tiehensä, ja saa ne vauhkoontumaan, ja poukkoilemaan sinne tänne, auton alle jne.
        Hyvä jos koirasi löytää haavakot, ja saatte hirvenne sitten vihdosta viimein hengiltä, mutta mielestäni olisi ensin syytä opetella ampumaan.
        Minua vain ei yksinkertaisesti kiinnosta lähteä juoksemaan pitkin maita ja mantuja, kun saaliin saa siistimminkin.
        Kun saalis on itse rauhoittunut syömään, eikä sitä häiritä turhalla paukuttelulla ja haavakkojen haukkumisilla, niin tulos on paras mahdollinen.
        Hiljaa hyvä tulee.
        Koiraa käytän vain sorsastuksessa, kultaistanoutajaa.
        Turha ottaa nokkiinsa, jos jollain mahdollisuus lopettaa eläin heti kertalaakista
        Marketeistakaan ei ole tarvinnut lihaa käydä hakemassa yli 30 vuoteen, kiitokset vain tiedosta, jotta mistä sitä sitten ostan kun alkaa kädet täriseen, tai näkö hämärtymään.

        Eikös hirvilupien hakuun tarvita 1000 hehtaaria yhtenäistä maa-aluetta?


      • netissä on toisin
        kysympä vaan. kirjoitti:

        Eikös hirvilupien hakuun tarvita 1000 hehtaaria yhtenäistä maa-aluetta?

        Internetissä riittää kukkaruukkukin, mutta nimimivaatimuksena on vähintään 1000 neliösenttiä yhtenäistä kukkaruukkualuetta. :)


      • ruunna

        Hirven metsästys muuten kuin koiramiesten palvelijoina olisi kiellettävä kokonaan. Muut metsästäjät velvoitetaan istumaan passissa kunnes koiramies ilmoittaa kun voi lähteä kotiin. Koiramies osaa metsästyksen parhaiten jo kahden vuoden kokemuksella.


      • hirvenkaatajien juma

        Haavakot on jahtimiesten osaamattomuutta, ei mitään muuta. Opetelkaa ampumaan lihanahneet!


      • Semottii.meilpäon

      • Tyttö-tuo
        hirvenkaatajien juma kirjoitti:

        Haavakot on jahtimiesten osaamattomuutta, ei mitään muuta. Opetelkaa ampumaan lihanahneet!

        Tarkoitit varmaankin AUTO-Jahtimiehen?
        Vai AUTO-Koiramiehen?/Olikos jossakin sellainen metsästys-laki
        jossa kielletään auton käyttö metsästyksen aikana ja tätä valvoo
        paikallinen "Vouti"Olen kuulut että nämä Voudit olisivat kavereineen
        niitä pahimpia auton käyttäjiä.


    • 8,2 solttu

      Kuulostaa kirjoitukset vähän siltä kun teillä ei olisi pelaavia koiria nähtykkään.Meillä käskyjaolta koiramiehet 2-3 lähtee viemään koirat maastoon.Haukun alettua suunnitellaan passit paikalleen riittävälle etäisyydelle haukulta.Sitten koiramies tai joku innokas haukulle.Kaikella kunnioituksella näitä kytismetsästäjiä kohtaan mutta monesti hirven saa ampua makuulle haukusta.Minä sanon ettei se hirvi paljon voi rauhallisempi olla.Vasan kaadoin viime syksynä 7-8 m päästä koiran lypsettyä emän ja 2 vasaa taimikosta.Kyllä ne aika rauhallisia oli,emä äänteli edessäni matalaa hevosenhirnuntaa 3m päässä ja lipoi kieltään. Koira haukkui ja odotteli eikö laukaus lähde?Lähti se kun toinen vasa kurkotteli männyn sivuoksaa suuhunsa..vanha kunnon 8,2 toimi jälleen niinkuin on tarkoitettu.Ja jotku kehtaa vielä kytikseltä...

      • Peltokaataja

        Koirametsästys kaukana rauhallisesta. Stna piski räksyttää häkissä vähintään 330 päivää vuodessa kovallakin jahtimiehellä. Sitä kituvaa koiraa ajelee poliisit rauhoittelemassa ja sakottamasa isäntää, naapurit soittelee ja uhkaa tappaa isännän ja koiran jos piski ei hiljene, sitä pitää ruokkia ja jos joku soittaa elänsuojelun paikalle, niin monella metsämiehellä lähtee piskit häkistä kitumasta.
        Onko tömä mielestänne rauhallista metsästystä josta nauttii?

        Pelstopassitus on parasta ja edullisinta valikoivaa metsästystä.

        MIelestäni peltopassimiehille tulisi myydä omia hirvilupia niin, että hinta olisi sen mitä se maksaa porukallekin. En sitten tiedä onnistuuko kateellisessa Suomessa.


      • ruokintakatos
        Peltokaataja kirjoitti:

        Koirametsästys kaukana rauhallisesta. Stna piski räksyttää häkissä vähintään 330 päivää vuodessa kovallakin jahtimiehellä. Sitä kituvaa koiraa ajelee poliisit rauhoittelemassa ja sakottamasa isäntää, naapurit soittelee ja uhkaa tappaa isännän ja koiran jos piski ei hiljene, sitä pitää ruokkia ja jos joku soittaa elänsuojelun paikalle, niin monella metsämiehellä lähtee piskit häkistä kitumasta.
        Onko tömä mielestänne rauhallista metsästystä josta nauttii?

        Pelstopassitus on parasta ja edullisinta valikoivaa metsästystä.

        MIelestäni peltopassimiehille tulisi myydä omia hirvilupia niin, että hinta olisi sen mitä se maksaa porukallekin. En sitten tiedä onnistuuko kateellisessa Suomessa.

        Saapi tulla tarkastamaan tarhan.Koirat rauhallisia kun eivät ole luonnevikaisia.Koirani saavat liikuntaa ympärivuoden mikä on välttämätöntä aktiivikoirien kanssa.Itse en lähtisi hirven enkä karhun pyyntiin ilman koiraa.Taajamaan koirat ei välttämäti sovi mutta niinkun meillä missä ei naapureita näy niin ei mitään onkelmaa.Pellolta hirven ammunta sama kuin ampuisi koiran ruokakupille.Jokainen siihen pystyy.Ajetaan hilux pellonlaitaan ja noustaan vahtitorniin.Hui hai miten paljon se metsästäjältä vaatiikaan fysiikkaa.


      • itsenäinen nainen
        ruokintakatos kirjoitti:

        Saapi tulla tarkastamaan tarhan.Koirat rauhallisia kun eivät ole luonnevikaisia.Koirani saavat liikuntaa ympärivuoden mikä on välttämätöntä aktiivikoirien kanssa.Itse en lähtisi hirven enkä karhun pyyntiin ilman koiraa.Taajamaan koirat ei välttämäti sovi mutta niinkun meillä missä ei naapureita näy niin ei mitään onkelmaa.Pellolta hirven ammunta sama kuin ampuisi koiran ruokakupille.Jokainen siihen pystyy.Ajetaan hilux pellonlaitaan ja noustaan vahtitorniin.Hui hai miten paljon se metsästäjältä vaatiikaan fysiikkaa.

        Niin tässähän ei nyt ole kyse siitä fysiikasta, vaan hirvieläimen "kertalaaki"-kaadosta.

        Nimimerkillä "peltokaataja":lla on hyvät ja terveet mielipiteet asiasta.
        En vieläkään lähtisi turhaan rämpimään mokomaan metsän rämeikköön, isossa porukassa kinaamaan, kun mielestäni hirven ja peuran saa edelleenkin helpommin, nopeammin, ja takuulla heti ensimmäisellä laukauksella lopettua, ihan vain pellolta posauttaen.
        Eläimet eivät edes ehdi tajuamaan asiaa.

        Tuo jahtaaminen koirilla, ja vuorokausitolkulla rämeikössä rämpiminen taitaa vain kasvattaa joidenkin metsästäjämiesten egoa.
        Sitten iltasaunassa mittaillaan, kenellä oli suurin ;)

        En sano itseäni metsästäjäksi, vaikka luvat ja aseet ovatkin kunnossa.
        Vasta sitten kun lähden jousi selässä, tai puukko vyöllä tappamaan hirveä tai karhua, voin sanoa olevani metsästäjä.
        Vain intiaanit olivat metsästäjiä.

        Myös nimimerkillä "hirvenkaatajien juma" on oikeassa.
        Opetelkaa ampumaan ensin.
        Sanoin tuon myös itsekkin jo aiemmassa viestissäni.

        Kateus vie vaikka kalatkin vedestä.


      • Digitaalisesti
        itsenäinen nainen kirjoitti:

        Niin tässähän ei nyt ole kyse siitä fysiikasta, vaan hirvieläimen "kertalaaki"-kaadosta.

        Nimimerkillä "peltokaataja":lla on hyvät ja terveet mielipiteet asiasta.
        En vieläkään lähtisi turhaan rämpimään mokomaan metsän rämeikköön, isossa porukassa kinaamaan, kun mielestäni hirven ja peuran saa edelleenkin helpommin, nopeammin, ja takuulla heti ensimmäisellä laukauksella lopettua, ihan vain pellolta posauttaen.
        Eläimet eivät edes ehdi tajuamaan asiaa.

        Tuo jahtaaminen koirilla, ja vuorokausitolkulla rämeikössä rämpiminen taitaa vain kasvattaa joidenkin metsästäjämiesten egoa.
        Sitten iltasaunassa mittaillaan, kenellä oli suurin ;)

        En sano itseäni metsästäjäksi, vaikka luvat ja aseet ovatkin kunnossa.
        Vasta sitten kun lähden jousi selässä, tai puukko vyöllä tappamaan hirveä tai karhua, voin sanoa olevani metsästäjä.
        Vain intiaanit olivat metsästäjiä.

        Myös nimimerkillä "hirvenkaatajien juma" on oikeassa.
        Opetelkaa ampumaan ensin.
        Sanoin tuon myös itsekkin jo aiemmassa viestissäni.

        Kateus vie vaikka kalatkin vedestä.

        Koirallametsästys parasta ja antoisinta metsästystä.Tämän kirjoitin vain härnätäkseni talonpihasta pellolta ampujia.Viime vuosien jahdeissa haavakoita meidän porukassa on tehneet juuri peltometsästäjät.Tarkkampuja koulutuksen saaneena tiedän että avoimessa maastossa etäisyyden arviointi voi kokemattomalta olla arpapeliä ellei ole etukäteen esim.gps:llä mitattu matkoja.Tämähän onnistuu nykytekniikalla ramppaamatta ristiin rastiin.Pellon kulmiin pellolla olevaan latoon pystyy matkan mittaamaan digitaalisesti.Tykkimiehet saa matkan katsottua karkeasti vaikka tulitikkuaskin avulla.Nykyisissä tähtäinkiikareissa on myös digitaalinen et.mittaus.Hirvi on n.2m pitkä käsivarsi suorana yksi sormi pystyssä jos peittää hirven matka 300m.Kaksi sormea matka 200m.Kolme sormea matka 100m.Mitä vähemmän "piiruja"sitä kauempana kohde.300win mag,7mm rem mag,30-06 springfield antavat anteeksi matkan arviointi virhettä.Itse ammun hirvet koiranhaukusta alle 100m.Matkaa ei näin olle tarvi tietää.


      • ei kyttääjä kainuusta
        Digitaalisesti kirjoitti:

        Koirallametsästys parasta ja antoisinta metsästystä.Tämän kirjoitin vain härnätäkseni talonpihasta pellolta ampujia.Viime vuosien jahdeissa haavakoita meidän porukassa on tehneet juuri peltometsästäjät.Tarkkampuja koulutuksen saaneena tiedän että avoimessa maastossa etäisyyden arviointi voi kokemattomalta olla arpapeliä ellei ole etukäteen esim.gps:llä mitattu matkoja.Tämähän onnistuu nykytekniikalla ramppaamatta ristiin rastiin.Pellon kulmiin pellolla olevaan latoon pystyy matkan mittaamaan digitaalisesti.Tykkimiehet saa matkan katsottua karkeasti vaikka tulitikkuaskin avulla.Nykyisissä tähtäinkiikareissa on myös digitaalinen et.mittaus.Hirvi on n.2m pitkä käsivarsi suorana yksi sormi pystyssä jos peittää hirven matka 300m.Kaksi sormea matka 200m.Kolme sormea matka 100m.Mitä vähemmän "piiruja"sitä kauempana kohde.300win mag,7mm rem mag,30-06 springfield antavat anteeksi matkan arviointi virhettä.Itse ammun hirvet koiranhaukusta alle 100m.Matkaa ei näin olle tarvi tietää.

        viime metsästyskaudel kaverini jota vois kutsua jopa ammattimetsästäjäksi mut ei omista hirvikoiraa eikä hirviä metsästäkkään,ei nähnyt ainuttakaan hirveä mukaan lukien ne kesäiset ja syksyiset kala ja marjareissut.tervetuloa peltohirvii kyttäämään jos aika kuluu.kuitenkin koirajahdis kaikki aikuiset saatiin mut vasalupia jäi käyttämättä niiden loputtua,syynä sudet ja karhut.itselläni hirvihavaintoja 11kpl vaikka koirani ei huippu olekkaan.


      • Haavakontappaja
        ei kyttääjä kainuusta kirjoitti:

        viime metsästyskaudel kaverini jota vois kutsua jopa ammattimetsästäjäksi mut ei omista hirvikoiraa eikä hirviä metsästäkkään,ei nähnyt ainuttakaan hirveä mukaan lukien ne kesäiset ja syksyiset kala ja marjareissut.tervetuloa peltohirvii kyttäämään jos aika kuluu.kuitenkin koirajahdis kaikki aikuiset saatiin mut vasalupia jäi käyttämättä niiden loputtua,syynä sudet ja karhut.itselläni hirvihavaintoja 11kpl vaikka koirani ei huippu olekkaan.

        Vaatii erinomaista tilanne arviointi kykyä pellolla kaukana olevan hirven kaato.150m-300m matkalta hirven ei kärsi laukaus hetkellä ottaa askeltakaan tai vituiksi menee lihanhaku.Viime
        syksynä koirillani (2kpl)metsästin pois vasan joka yritettiin ampua hitaaseen liikkeeseen.Ennakko jäi taakse ja tuloksena puhdas pötsiosuma.Vasa pyrki uimaan läheiseen järveen mutta sain sen ammuttua kaularankaosumalla vesirajaan.Ampuja koetti vähätellä asiaa ja kehui osuneensa keskelle hirveä.Kyllä pelaava hirvikoira kuuluu ja pitää olla saatavilla joka porukalla haavakkotapauksessa.


      • ei kyttääjä
        Haavakontappaja kirjoitti:

        Vaatii erinomaista tilanne arviointi kykyä pellolla kaukana olevan hirven kaato.150m-300m matkalta hirven ei kärsi laukaus hetkellä ottaa askeltakaan tai vituiksi menee lihanhaku.Viime
        syksynä koirillani (2kpl)metsästin pois vasan joka yritettiin ampua hitaaseen liikkeeseen.Ennakko jäi taakse ja tuloksena puhdas pötsiosuma.Vasa pyrki uimaan läheiseen järveen mutta sain sen ammuttua kaularankaosumalla vesirajaan.Ampuja koetti vähätellä asiaa ja kehui osuneensa keskelle hirveä.Kyllä pelaava hirvikoira kuuluu ja pitää olla saatavilla joka porukalla haavakkotapauksessa.

        metsästäköön etelän pukutakkiset tornist kytäten(tapa josta täälläkin joku kateellisena uneksii).mut todellinen hirvi/karhumies muuta riistaa unohtamatta kasvattaa koirat itse ja nauttii haukun kuuluessa ja jännittää haukulle hiipiessä.toki eläimen tunnistamisessa on oma haasteensa tiheäs taimikos mut siel ne pukutakit mehtämiehist erottuu ja puheet koirapyynnin mollaamisest loppuu...mitä tulee näihin koiranomistajan toistuviin kaatoihin niin ei niistä rivimiehist yksinkertaisesti ole haukulle menijöiksi,useimmista!


      • ?????????????
        ei kyttääjä kirjoitti:

        metsästäköön etelän pukutakkiset tornist kytäten(tapa josta täälläkin joku kateellisena uneksii).mut todellinen hirvi/karhumies muuta riistaa unohtamatta kasvattaa koirat itse ja nauttii haukun kuuluessa ja jännittää haukulle hiipiessä.toki eläimen tunnistamisessa on oma haasteensa tiheäs taimikos mut siel ne pukutakit mehtämiehist erottuu ja puheet koirapyynnin mollaamisest loppuu...mitä tulee näihin koiranomistajan toistuviin kaatoihin niin ei niistä rivimiehist yksinkertaisesti ole haukulle menijöiksi,useimmista!

        Meidän hirviporukassa on pari näitä kivenpotkijoita passimiehinä.Todistetusti pitäneet pientä rapsehdintaa passipaikalla etteivät hirvet lähe justiin siitä kohti tunkemaan.Haukulle menoon monella jo niin valtava kaljamaha ettei niistä yksinkertaisesti ole siihen.Yksi sälli on ratkaissut kohdallaan asian juuri peltometsästyksellä että voi osoittaa olevansa metsästykseen kykenevä.Justiin tämän jäljiltä olen korjaillut haavakoita.Itse ei kaveri tunne mitään tunnon tuskia haavakoistaan vaan heittää jälkityön koiramiehelle.Isoa sonnia ampu pari syksyä takaperin kaulalle henkitorveen.Kehuu porukan kesken ampuvansa joko kaulaan tai päähän.Jotkut on sitten muuten vain liipasin herkkiä ja ampuvat joka tilanteessa.


      • ei kyttääjä
        ????????????? kirjoitti:

        Meidän hirviporukassa on pari näitä kivenpotkijoita passimiehinä.Todistetusti pitäneet pientä rapsehdintaa passipaikalla etteivät hirvet lähe justiin siitä kohti tunkemaan.Haukulle menoon monella jo niin valtava kaljamaha ettei niistä yksinkertaisesti ole siihen.Yksi sälli on ratkaissut kohdallaan asian juuri peltometsästyksellä että voi osoittaa olevansa metsästykseen kykenevä.Justiin tämän jäljiltä olen korjaillut haavakoita.Itse ei kaveri tunne mitään tunnon tuskia haavakoistaan vaan heittää jälkityön koiramiehelle.Isoa sonnia ampu pari syksyä takaperin kaulalle henkitorveen.Kehuu porukan kesken ampuvansa joko kaulaan tai päähän.Jotkut on sitten muuten vain liipasin herkkiä ja ampuvat joka tilanteessa.

        kerrankin asiaa!aina vongutaan et kun ei pääse ampuu ja haukun siirtyes mennään pahimpaan puskaan ja sit sanotaan et ei nähny ampuu!ja jos näkee nii useasti väärä elukka.koiranomistajat kasvattaa koiransa,ruokkiit,kouluttaat ja lukemattomia on ne kerrat kun yöt läpeensä etsiit elukan jäljes olevaa koiraa tutkan petettyä.syksyn jahdis kun omistaja on ampunut ensimmäisen elukan nii heti alkaa soraääniä kuulua.kyl se koiranomistajallakin on oikeus nauttia.taidanpa laittaa soraäänen omaavat peltojahtiin vaik ei tääl hirvet pelloil oo,porot kylläkin.metsästyksen johtaja 2012!


      • ei enää hirviä
        ei kyttääjä kirjoitti:

        kerrankin asiaa!aina vongutaan et kun ei pääse ampuu ja haukun siirtyes mennään pahimpaan puskaan ja sit sanotaan et ei nähny ampuu!ja jos näkee nii useasti väärä elukka.koiranomistajat kasvattaa koiransa,ruokkiit,kouluttaat ja lukemattomia on ne kerrat kun yöt läpeensä etsiit elukan jäljes olevaa koiraa tutkan petettyä.syksyn jahdis kun omistaja on ampunut ensimmäisen elukan nii heti alkaa soraääniä kuulua.kyl se koiranomistajallakin on oikeus nauttia.taidanpa laittaa soraäänen omaavat peltojahtiin vaik ei tääl hirvet pelloil oo,porot kylläkin.metsästyksen johtaja 2012!

        Ehkä eri osissa maata toimiikin paremmin erilaiset tavat hirvenkin metsästämiseksi.
        Etelässä monet metsästysalueet ovat pirtstoutuneet pienemmiksi metsäsaarekkeiksi ja vilkasliikenteisiä teitä on tiheässä.
        Päästäppä siinä sitten sellainen sitkeämpi hirvikoira (siis iso osahan nykyään on hirveä AJAVIA koiria vaikka ymmärtääkseni pitäisi lain mukaankin käyttää PYSÄYTTÄVIÄ koiria) juoksemaan, niin pian on joko koira tai hirvi auton alla. Ja os ei jää tiellä auton alle, niin sittenhän onkin jo kohta naapuriseuran puolella.


      • kyttääjä..
        ei enää hirviä kirjoitti:

        Ehkä eri osissa maata toimiikin paremmin erilaiset tavat hirvenkin metsästämiseksi.
        Etelässä monet metsästysalueet ovat pirtstoutuneet pienemmiksi metsäsaarekkeiksi ja vilkasliikenteisiä teitä on tiheässä.
        Päästäppä siinä sitten sellainen sitkeämpi hirvikoira (siis iso osahan nykyään on hirveä AJAVIA koiria vaikka ymmärtääkseni pitäisi lain mukaankin käyttää PYSÄYTTÄVIÄ koiria) juoksemaan, niin pian on joko koira tai hirvi auton alla. Ja os ei jää tiellä auton alle, niin sittenhän onkin jo kohta naapuriseuran puolella.

        niinpä!metsästäjät,hirvet,koirat,poikkeavat toisistaan!tääl yli 50 prosenttii hirvist juoksijoita.etelän peltohirviä haukkuvilla koirilla yli 80,(olen ollut etelänporukoitten hirvijahdis useita vuosia tääl poronhoitoalueel joten tiedän mistä puhun)parhaiten pysyy haukus suomenpystykorvilla(väri)mut ei nekään saa pysäytettyä!kaipa ne peltohirvet omaavat suppeamman elinympäristön!


      • enpelloltaammu
        kyttääjä.. kirjoitti:

        niinpä!metsästäjät,hirvet,koirat,poikkeavat toisistaan!tääl yli 50 prosenttii hirvist juoksijoita.etelän peltohirviä haukkuvilla koirilla yli 80,(olen ollut etelänporukoitten hirvijahdis useita vuosia tääl poronhoitoalueel joten tiedän mistä puhun)parhaiten pysyy haukus suomenpystykorvilla(väri)mut ei nekään saa pysäytettyä!kaipa ne peltohirvet omaavat suppeamman elinympäristön!

        Palatakseni jossain kirjoittamaani metsästyksen käytännönjärjestelyyn MEIDÄN porukassa."2-3 koiramiestä lähtee koirineen sovittuihin maastoihin,haukun alettua ja hirven/hirvien rauhoituttua paikalleen haukkuun-ryhmittää mets.joht. Ja koiramies passit sopivan etäälle ja kulkupaikkoihin.Jonka jälkeen joku halukas tai koiramies itse lähtee pyrkimään haukulle."Minun mielestäni meidän hirviporukka toimii aivan oikein.Hirven on annettava "tottua"koiraan tunti-kaksi jolloinka haukkuun kaataminen onnistuu yleensä.Jälkitilanteesta pääsee yleensä vielä passimiehet/naiset kaatamaan myös.Näin kun metsästys järjestetään se on tehokasta ja hirvien karkailu vieraalle alueelle on suht hyvin hallinnassa.


      • Meillä näin!
        enpelloltaammu kirjoitti:

        Palatakseni jossain kirjoittamaani metsästyksen käytännönjärjestelyyn MEIDÄN porukassa."2-3 koiramiestä lähtee koirineen sovittuihin maastoihin,haukun alettua ja hirven/hirvien rauhoituttua paikalleen haukkuun-ryhmittää mets.joht. Ja koiramies passit sopivan etäälle ja kulkupaikkoihin.Jonka jälkeen joku halukas tai koiramies itse lähtee pyrkimään haukulle."Minun mielestäni meidän hirviporukka toimii aivan oikein.Hirven on annettava "tottua"koiraan tunti-kaksi jolloinka haukkuun kaataminen onnistuu yleensä.Jälkitilanteesta pääsee yleensä vielä passimiehet/naiset kaatamaan myös.Näin kun metsästys järjestetään se on tehokasta ja hirvien karkailu vieraalle alueelle on suht hyvin hallinnassa.

        Osaavalle koiralle opetaan oman alueen rajat, tai edes suuntaviivat !

        Näin osaava koira ajaa hirven takaisin omalle alueelle, jos se ylipäätään pääsee karkaamaan väärälle puolelle. Yleensä ei meillä edes pääse!


      • Antakaasiimaa
        Meillä näin! kirjoitti:

        Osaavalle koiralle opetaan oman alueen rajat, tai edes suuntaviivat !

        Näin osaava koira ajaa hirven takaisin omalle alueelle, jos se ylipäätään pääsee karkaamaan väärälle puolelle. Yleensä ei meillä edes pääse!

        Koirahan ei rajoja tunne. Kun koira "tuo"hirven takaisin omalle alueelle se perustuu siihen että koira muistaa missä suunnassa isäntä on ja näin ollen pyrkii ohjaamaan hirven isännälle.Tällöin on erityisen tärkeää että koiramies pysyy perse mättäässä eikä juokse koiran perässä.Yleensäkkin hirven kanssa kilpajuoksu ei kannata,hirvi voittaa aina.Aamulla alkanut hirvityöskentely päättyy monesti kaatoon vasta iltapäivällä.


      • Meillä näin!
        Antakaasiimaa kirjoitti:

        Koirahan ei rajoja tunne. Kun koira "tuo"hirven takaisin omalle alueelle se perustuu siihen että koira muistaa missä suunnassa isäntä on ja näin ollen pyrkii ohjaamaan hirven isännälle.Tällöin on erityisen tärkeää että koiramies pysyy perse mättäässä eikä juokse koiran perässä.Yleensäkkin hirven kanssa kilpajuoksu ei kannata,hirvi voittaa aina.Aamulla alkanut hirvityöskentely päättyy monesti kaatoon vasta iltapäivällä.

        Höpöhöpö.

        Jos alueet pysyy samana vuosia on koiralle helppo opettaa omat alueet. Tietenkään ei jokaista metriä voi mitata, mutta kyllä koira kotipihansakin tuntee.

        Kyllä koira alueen oppii !! Meillä tämä testattu monta kertaa!

        Tuossa jo tavallaan itsekin toteat, että koira pystyy määrittämään sijaintinsa isäntään nähden, joten kyllä se alueensakin oppii ja tietää sijaintinsa.

        Siinä olet oikeassa että hirven perään on turha lähteä juoksentelemaan.


      • iuyoiy
        kyttääjä.. kirjoitti:

        niinpä!metsästäjät,hirvet,koirat,poikkeavat toisistaan!tääl yli 50 prosenttii hirvist juoksijoita.etelän peltohirviä haukkuvilla koirilla yli 80,(olen ollut etelänporukoitten hirvijahdis useita vuosia tääl poronhoitoalueel joten tiedän mistä puhun)parhaiten pysyy haukus suomenpystykorvilla(väri)mut ei nekään saa pysäytettyä!kaipa ne peltohirvet omaavat suppeamman elinympäristön!

        Tekstistä päätellen olet espoosta.


      • asentoojennus
        iuyoiy kirjoitti:

        Tekstistä päätellen olet espoosta.

        Ei taho koiran muisti riittää rajoihin pohjosessa.Enkä usko muutenkaan koiran kykyyn oppia metsästysalueen rajoja suunnilleenkaan. Koirahan on vain eläin joka pyytää luontaisesti ruokaa isännälleen eli laumalleen joka taas periytyy suden käyttäytymisestä luonnossa.Enemmän uskon koiran vaistoihin ja koira pyrkii pidättämään saalis eläintä paikallaan haukulla tai eteen juoksemalla pyrkii kääntämään hirven kulkua isäntää kohti.Parhaiten jahti onnistuu kun koiralle annetaan työrauha.Ihmisen haju on hirvelle suurin ärsyke poistua alueelta.Niin kauan kun metsästäjä ei anna hirvelle hajuja itsestään on mahdollisuus kaatolaukaukseen seisontahaukkuun.Hirven näkö on niin huono että jos hirvi kulkee teitä kohti ja ette liiku ollenkaan niin hirvi tulee vaikka metrin päähän.Tässä tulee ampua harkiten koska hirvi voi rynnätä laukauksesta ja näin ollen ruhjoa metsämiehen alleen.Joskus olen kaatanu hirven pelkällä aseen ojennuksella.


      • okuhouholiu
        asentoojennus kirjoitti:

        Ei taho koiran muisti riittää rajoihin pohjosessa.Enkä usko muutenkaan koiran kykyyn oppia metsästysalueen rajoja suunnilleenkaan. Koirahan on vain eläin joka pyytää luontaisesti ruokaa isännälleen eli laumalleen joka taas periytyy suden käyttäytymisestä luonnossa.Enemmän uskon koiran vaistoihin ja koira pyrkii pidättämään saalis eläintä paikallaan haukulla tai eteen juoksemalla pyrkii kääntämään hirven kulkua isäntää kohti.Parhaiten jahti onnistuu kun koiralle annetaan työrauha.Ihmisen haju on hirvelle suurin ärsyke poistua alueelta.Niin kauan kun metsästäjä ei anna hirvelle hajuja itsestään on mahdollisuus kaatolaukaukseen seisontahaukkuun.Hirven näkö on niin huono että jos hirvi kulkee teitä kohti ja ette liiku ollenkaan niin hirvi tulee vaikka metrin päähän.Tässä tulee ampua harkiten koska hirvi voi rynnätä laukauksesta ja näin ollen ruhjoa metsämiehen alleen.Joskus olen kaatanu hirven pelkällä aseen ojennuksella.

        Ei hirven näkö ole huono, ei kukaan pysty juoksemaan metsässä viittäkymmpiä jos ei näe. Paikallaan oleva pystymaali ei vain perinteisesti uhkaa hirveä joten sitä voi lähestyä ihan viereen.


      • Suden kaveri
        asentoojennus kirjoitti:

        Ei taho koiran muisti riittää rajoihin pohjosessa.Enkä usko muutenkaan koiran kykyyn oppia metsästysalueen rajoja suunnilleenkaan. Koirahan on vain eläin joka pyytää luontaisesti ruokaa isännälleen eli laumalleen joka taas periytyy suden käyttäytymisestä luonnossa.Enemmän uskon koiran vaistoihin ja koira pyrkii pidättämään saalis eläintä paikallaan haukulla tai eteen juoksemalla pyrkii kääntämään hirven kulkua isäntää kohti.Parhaiten jahti onnistuu kun koiralle annetaan työrauha.Ihmisen haju on hirvelle suurin ärsyke poistua alueelta.Niin kauan kun metsästäjä ei anna hirvelle hajuja itsestään on mahdollisuus kaatolaukaukseen seisontahaukkuun.Hirven näkö on niin huono että jos hirvi kulkee teitä kohti ja ette liiku ollenkaan niin hirvi tulee vaikka metrin päähän.Tässä tulee ampua harkiten koska hirvi voi rynnätä laukauksesta ja näin ollen ruhjoa metsämiehen alleen.Joskus olen kaatanu hirven pelkällä aseen ojennuksella.

        Eikös ne villieläimetkin tiedä reviirinsä ja että toisen reviirille ei ainakaan ehdointahdoin kannata mennä.

        Onko niillä sitten koiraa parempi muisti ?


      • Kainuunpoika @
        okuhouholiu kirjoitti:

        Ei hirven näkö ole huono, ei kukaan pysty juoksemaan metsässä viittäkymmpiä jos ei näe. Paikallaan oleva pystymaali ei vain perinteisesti uhkaa hirveä joten sitä voi lähestyä ihan viereen.

        Luulisi hirvien oppineen "pystymaalit"tunnistamaan ihmiseksi kun joku väitti että koira oppii tuntemaan metsästys alueen rajatkin.


      • yutrfuf
        Suden kaveri kirjoitti:

        Eikös ne villieläimetkin tiedä reviirinsä ja että toisen reviirille ei ainakaan ehdointahdoin kannata mennä.

        Onko niillä sitten koiraa parempi muisti ?

        Ei kun reviirieläin kiertää reviiriään jatkuvasti ja merkkaa sen. Koiralla se reviiri on oma piha.


      • Kainuunpoika @
        yutrfuf kirjoitti:

        Ei kun reviirieläin kiertää reviiriään jatkuvasti ja merkkaa sen. Koiralla se reviiri on oma piha.

        Edellinen viesti oli lopullinen niitti tähän keskustelu
        un koiran tuntemus alueen rajoista.Narttu alkaa tulla kiimaan ,saa nähä onko ensi syksynä opetuksessa uusia karvapalloja.Koiran pidossa hauskinta ni
        menomaan nuoren koiran ekavuosi metsässä kouluttajan näkövinkkelistä.Aikuinen pelaava koira sitten onkin aina hirvien perässä ja päivät saattaa venyä yliajalle.Tästä koiran koulutusiästä voitaisiin keskustella seuraavaksi.Mikä on sopiva ikä viedä koiraa metsään?Itse vien tutustumaan pellon reunametsiin heti kun koira on 3-4kk.


      • Näin meillä !
        yutrfuf kirjoitti:

        Ei kun reviirieläin kiertää reviiriään jatkuvasti ja merkkaa sen. Koiralla se reviiri on oma piha.

        Niinpä. Koiralle pystyy opettamaan sen "reviirin" eli metsästysalueen.


      • hyväksyjotämä
        Näin meillä ! kirjoitti:

        Niinpä. Koiralle pystyy opettamaan sen "reviirin" eli metsästysalueen.

        Viesteistä saa käsityksen että koira oppii metsästysseuran rajat.Ei opi.Karttarajoja yksikään koira ei tiedä vaan jos koira päästetään vaikka kotipihasta aina metsään niin tottakai koiralle jonkinlainen käsitys syntyy lähialueista mutta ei karttarajoista.


      • Näin meillä !!
        hyväksyjotämä kirjoitti:

        Viesteistä saa käsityksen että koira oppii metsästysseuran rajat.Ei opi.Karttarajoja yksikään koira ei tiedä vaan jos koira päästetään vaikka kotipihasta aina metsään niin tottakai koiralle jonkinlainen käsitys syntyy lähialueista mutta ei karttarajoista.

        Meilläpä on muutama koira oppinut!

        Tyhmempi koira nyt ei opi mitään, vaikka monesti vika on siellä hihnan päässä.

        Jos eläin oppii reviirit, niin se oppii myös metsästysalueet. Piste.


      • PISTE !
        Näin meillä !! kirjoitti:

        Meilläpä on muutama koira oppinut!

        Tyhmempi koira nyt ei opi mitään, vaikka monesti vika on siellä hihnan päässä.

        Jos eläin oppii reviirit, niin se oppii myös metsästysalueet. Piste.

        EI OPI !!


      • 4 koiraa
        PISTE ! kirjoitti:

        EI OPI !!

        Joo monella näyttää olevan se käsitys, että koira mieltää alueen samoin kuin ihminen eli viivaksi maastossa. Tämä on sitä jatkuvasti lisääntyvää eläinten inhimillistämistä jossa koiran kuvitellaan olevan pieni ihminen.
        Voihan koira joskus jonkun alueen oppiakin jos sitä kuljetetaan hyvin usein tätä rajaa pitkin, mutta taitaa metsästyksessä olla toiset tavoiteet kuin polun oppiminen.
        Jotta koira ottaisi alueen reviirikseen niin sillä pitää olla intressi puolustaa sitä, metsästysalueella taas partoivat tasaveroisesti ainakin kaikki oman porukan koirat. En ole nähnyt metsästyskoiran milloinkaan puolustavan metsästysaluetta.


      • Paluuperät
        4 koiraa kirjoitti:

        Joo monella näyttää olevan se käsitys, että koira mieltää alueen samoin kuin ihminen eli viivaksi maastossa. Tämä on sitä jatkuvasti lisääntyvää eläinten inhimillistämistä jossa koiran kuvitellaan olevan pieni ihminen.
        Voihan koira joskus jonkun alueen oppiakin jos sitä kuljetetaan hyvin usein tätä rajaa pitkin, mutta taitaa metsästyksessä olla toiset tavoiteet kuin polun oppiminen.
        Jotta koira ottaisi alueen reviirikseen niin sillä pitää olla intressi puolustaa sitä, metsästysalueella taas partoivat tasaveroisesti ainakin kaikki oman porukan koirat. En ole nähnyt metsästyskoiran milloinkaan puolustavan metsästysaluetta.

        Kääntyykö koira esim.takaisin vereksiltä hirven jäljiltä kun "reviin raja"tulee vastaan? Ei varmasti käänny vaan jatkaa innokkaasti jäljitystä.Ja jos kääntyy niin sillä koiralla ei pohjoisen jahdeissa ole hirveästi käyttöä.


      • Piste.
        PISTE ! kirjoitti:

        EI OPI !!

        Varmasti oppii!

        Näin meillä !


      • Näin meillä !
        4 koiraa kirjoitti:

        Joo monella näyttää olevan se käsitys, että koira mieltää alueen samoin kuin ihminen eli viivaksi maastossa. Tämä on sitä jatkuvasti lisääntyvää eläinten inhimillistämistä jossa koiran kuvitellaan olevan pieni ihminen.
        Voihan koira joskus jonkun alueen oppiakin jos sitä kuljetetaan hyvin usein tätä rajaa pitkin, mutta taitaa metsästyksessä olla toiset tavoiteet kuin polun oppiminen.
        Jotta koira ottaisi alueen reviirikseen niin sillä pitää olla intressi puolustaa sitä, metsästysalueella taas partoivat tasaveroisesti ainakin kaikki oman porukan koirat. En ole nähnyt metsästyskoiran milloinkaan puolustavan metsästysaluetta.

        "Joo monella näyttää olevan se käsitys, että koira mieltää alueen samoin kuin ihminen eli viivaksi maastossa." Jne ..


        Koira täytyy ehdollistaa alueelle. Se taas vaatii tunteja. Se ei onnistu kotona makkaraa syöden.

        Sanottua ei myöskään ole, että se onnistuu. Riippuu paljon koiran taidoista (äly) ja isännän taidoista (äly)

        Lisäksi toiset koirat ovat jo niin kaukana näistä luonnon eläimistä, että niille (voimme vaikka kutsua niitä hölmömmiksi) opettaminen ei vain onnistu.


      • Näin meillä !
        Paluuperät kirjoitti:

        Kääntyykö koira esim.takaisin vereksiltä hirven jäljiltä kun "reviin raja"tulee vastaan? Ei varmasti käänny vaan jatkaa innokkaasti jäljitystä.Ja jos kääntyy niin sillä koiralla ei pohjoisen jahdeissa ole hirveästi käyttöä.

        "Kääntyykö koira "

        Ei tietenkään näin. Koiran vain täytyy "tietää" koska ollaan väärällä alueella.

        Kyllähän sinäkin tiedät kun olet naapurikylässä. Tarkoitus olisi päästä kotio päin.


      • Näin meillä !
        hyväksyjotämä kirjoitti:

        Viesteistä saa käsityksen että koira oppii metsästysseuran rajat.Ei opi.Karttarajoja yksikään koira ei tiedä vaan jos koira päästetään vaikka kotipihasta aina metsään niin tottakai koiralle jonkinlainen käsitys syntyy lähialueista mutta ei karttarajoista.

        Karttarajoja nyt ei tietenkään opi, mutta alueet oppii.


      • Näin meillä !
        Kainuunpoika @ kirjoitti:

        Luulisi hirvien oppineen "pystymaalit"tunnistamaan ihmiseksi kun joku väitti että koira oppii tuntemaan metsästys alueen rajatkin.

        "Luulisi hirvien oppineen "pystymaalit"tunnistamaan ihmiseksi"

        Viiteen metriin olen kävellyt hirvestä jolla on päiviä/viikkoja nuori vasa.

        Ei vain aina lähde hyvältä ruokailupaikalta vaikka tunnistaisikin.


      • et ku se !
        Näin meillä ! kirjoitti:

        Karttarajoja nyt ei tietenkään opi, mutta alueet oppii.

        Toivotan onnea yritykseen! Itse jatkan vapaata metsästystä ja haen koiran pois jos kulkeutuu vieraalle alueelle. Pennusta asti opetettu luoksetulo kutsusta arvokkaampi taitokoiralla kuin alueen rajojen oppiminen. Haukkukokeissakaan ei olla omilla tutuilla alueilla. Pennun koulutus luo tuloon alkaa heti periaatteessa kun pentu tulee kotiin. Koira tulee saada haukulta viheltämällä pois.


      • Näin meillä !
        et ku se ! kirjoitti:

        Toivotan onnea yritykseen! Itse jatkan vapaata metsästystä ja haen koiran pois jos kulkeutuu vieraalle alueelle. Pennusta asti opetettu luoksetulo kutsusta arvokkaampi taitokoiralla kuin alueen rajojen oppiminen. Haukkukokeissakaan ei olla omilla tutuilla alueilla. Pennun koulutus luo tuloon alkaa heti periaatteessa kun pentu tulee kotiin. Koira tulee saada haukulta viheltämällä pois.

        Meillä osaa jo 2 koiraa rajat.

        Lisäksi tulevat kutsusta pois.

        Osaamattomuutta tietenkin aina selitellään. Pitäisikö ostaa parempi ase/patruunoita jne. kun ei osu/putoa.


      • Pullantuoksua @
        Näin meillä ! kirjoitti:

        Meillä osaa jo 2 koiraa rajat.

        Lisäksi tulevat kutsusta pois.

        Osaamattomuutta tietenkin aina selitellään. Pitäisikö ostaa parempi ase/patruunoita jne. kun ei osu/putoa.

        Isoa miestä rupesi lapsettamaan! Menehän Esson baariin kehumaan rajat tuntevillasi koirilla niin saattavat tukehtua pullaan.


      • Näin meillä !
        Pullantuoksua @ kirjoitti:

        Isoa miestä rupesi lapsettamaan! Menehän Esson baariin kehumaan rajat tuntevillasi koirilla niin saattavat tukehtua pullaan.

        Ei minulla ole kuin yksi koira. Sanoin että meidän seuralla on tasan kaksi koiraa jotka osaavat rajat. Kahvit on juotu ja nyt töihin lähtö. Moi.


      • oiuoiuj
        Näin meillä ! kirjoitti:

        Ei minulla ole kuin yksi koira. Sanoin että meidän seuralla on tasan kaksi koiraa jotka osaavat rajat. Kahvit on juotu ja nyt töihin lähtö. Moi.

        Sellaisia koiria ei voi sitten viedä vieraalle alueella metsälle kun lähtevät aina naapuriseuran mailta omalle puolelle rajaa odottelemaan.


      • Näin Meillä !
        oiuoiuj kirjoitti:

        Sellaisia koiria ei voi sitten viedä vieraalle alueella metsälle kun lähtevät aina naapuriseuran mailta omalle puolelle rajaa odottelemaan.

        Niitä käytetäänkin omalla alueella. Eikä tarkoitus ole se, että rajat pysäyttäisivät, vaan että ne tietävät ne.


      • ei kyttääjä
        Näin Meillä ! kirjoitti:

        Niitä käytetäänkin omalla alueella. Eikä tarkoitus ole se, että rajat pysäyttäisivät, vaan että ne tietävät ne.

        sillipurkissako te mehtäätte!hirvialueet meillä 200neliökilsaa,karhu/kettualueet puolisuomee!riistaverisen harmaanartun olen saanut kotipihas pysymään,mut jos hirvenhajut saa niin siinä ei huudot ja pillit auta!kettuajurit metäs max.36 tuntia!ei täällä kenenkään koira ole rajoja kunnioittanut!ja ne jotka on, ovat montussa!


    • Turhaanärää

      Ketjun aloittajalle sellainen asia mietittäväksi: kun metsästät vain pelloltasi hirviä niin mitäpä luulet jos kaikki porukan luvat ammuttaisiin hirvialueelta joltakin peltopläntiltä.Aiheuttaisiko närää jossakin maanvuokraajassa jos metsästystä ei järjestettäisi lähelläkään hänen hirvensyömiä taimikoita yhtenäkään syksynä?

    • sulle MULLE sulle MULLE

      Lihat kätevintä jakaa luineen,nahkan jos ottaa poies. Traktorilla pyöritettävään lihamyllyyn orresta ruho kerrallaan ja pistolapiolla jako paljuihin.Ei tule närää lihanjaosta ja jokainen saa luitakin ihan tarpeeksi.Luuytimetkin irroteltu valmiiksi.

      • Viimesensanan minä

        Hiljasta...edelleen...ei vieläkään kuulu mittää...Elekeä jättäkö!


    • kiikarinlävitse

      Turhaa närää: erittäin hyvä pointti. Metsästysseuran tulisi ajatella myös metsänomistajia, joilta maat ovat vuokrattu. Hirvituhot ovat jossakin päin aika pahoja.

      Samahan se on miten (haukusta tai passista) tai mistä hirvet ampuu, kunhan ne ammutaan.

      • Uskojotämä

        Jotkut maanomistajat haluaa nähdä kun metsästys on käynnissä juuri hänen palstallaan.Ei riitä että ne jostain pellolta vain ammutaan.


    • itsenäinen nainen.

      Jaahas poijjaat, joko olette tälle syksylle virittäytyneet lihoista tappelemaan omassa hirviporukassanne.

      Minä se vaan edelleenkin jatkan samaan tapaan kuin muinakin vuosina.
      Ei tappelua lihoista eikä luista, ei väärin leikattuja tylsillä veitsillä revittyjä lihoja, ja mikä parasta, niin saa oman pakastimensa taas täyteen, koirille ruoat, ja ystävillekkin riittää.
      Mites teillä?

      Olenko tosiaankin ainoa nainen joka tänne kirjoittelee, eikö muka muita naisia ole samoilla keksustelupalstoilla?
      Mikä on vaimot karkoittanut pois hirvimiesten maailmasta?

      Hyvää syksyn saalistaa kaikille, älkääkä pojat tapelko lihoista!

      • Itsenäinen poika

        Ei vielä mutta kun otit puheeksi niin eiköhän aloteta.


    • kknarttu

      Minun karhukoira opettelee parhaillaan uusia rajoja.Vuokrattiin nääs lisää aluetta.Ilmenee käytännön metsästyksessä siten että houkuttelee naapurin hirvet meille.Tietty hakee 100kmja haukku kestää 4vrk.
      Eikä minulla ole verenpainetta.Uskottehan?

    • siissssi

      vasojen pienuus johtuu siitä kun koirat saa viedä jo 20 elokuuta ajamaan hirviä. tätä rallia jatkuu sitten koko hirvenpyynnin ajan ja tämä ikäänkuin videopeli on tutkien aikakaudella lähes jokaisen ns koiramiehen tapa. elikkä koirat ei ole kuuloetäisyydellä vaan ovat oppineet että kyllä minut autolla hajetaan kun olen väsynyt. täällä pohjolassa kaiken huippu näkyy kylän baarissa jossa kaverit kehuu että koira on ollut hirven perässä jo 90 kilometriä ja tuolla se menee kohta tien yli...täytyypähän tästä lähteä passiin.hirvillä ei ole kertakaikkiaan yön eikä päivän rauhaa ja vasat ei jouda kasvamaan ja kaiken tämän tekee mahdolliseksi tutkien ja tiheän metsätieverkoston tiheä verkosto. tutkakoiramiehiksi on hakeutunut se vähiten metsästystä taitavat porukka. me muilla ja luonnollisilla keinoilla pyytävät kunnon erämiehet nauramme koko touhulle ja hirvimies on se joka saa hirven ammuttua ilman tutkapelleilyä ja rallliajoa passiin....tutkat pitäisi lailla kieltää, sillä hirvet ei pysähdy enää koirillekaan ja jatkuvasti lisääntyvä rakkilauma on tehnyt kairoistamme häntä suorassa viipottavia otuksia joita seuraa möhömahat auton ratissa tutkavastaanotin kourassa.tässäpä miettimistä johtajille jotka säätävät lakeja..ps itse olen jahdannut hirviä jo kuusikymmentäluvulta asti ja kaatojakin on melkoinen määrä jotka on isävainaan opeilla saatu.

      • 1plus2

        Siinä taas varsinainen einstein teorioineen:)


      • Olisko
        1plus2 kirjoitti:

        Siinä taas varsinainen einstein teorioineen:)

        Joo eihän siellä saa olla yli 28 cm koiria,Koulutettavilla koirilla pitää olla
        maan-omistajien lupa,metsästys-seuroilla on maanomistajilta metsästyslupa
        ja kolmannelle ei voida koulutuslupaa myöntää.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11154
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3113
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2964
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2167
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1928
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1704
    9. 85
      1678
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe