Rantarakennusoikeuden osto?

pitkätossunpeppi

Koska rantaamme ei saa rakentaa alueella olevan rantaosayleiskaavan mukaan, kuulin vastarannalta jutun; olivat ostaneet/saaneet (riippuu kenen juttuja kuuntelee) naapurilta käyttämättömän rantarakennusoikeuden ja täten saivat rakentaa rantamökin.

Onkohan tämmöinen oikeuksien siirto tontilta toiselle mahdollista ja missä hinnoissa ne pyörii? Onko tämmöiset kaupan kiinteistönvälittäjällä vai mistä saisi tietää, jos joku on rakennusoikeudestaan luopumassa.

Kiitos vastauksistanne

6

4664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rantakaavassahan on määritelty rakennus paikat. On olemassa aivan selkeät ohjeet paljon per rantaviivametri saa rakentaa. Sekä vaadittu vapaa rantaviiva. Periaatteessa käyttämätön rakennusoikeus voidaan siirtää jos kaikki ehdot täyttyy. Asiassa kannattaa kääntyä kunnan rakennusvalvonnan puoleen. He kyllä äkkiä suomentaa mitä saa tehdä.

    • -lihhvbhdfhbcv

      Taisivat ostaa naapurilta tontin jolle saa rakentaa. On myös mahdollista että tontti litettiin omaan jolloin rakennuksen pystyi sijoittamaan alunperin omalle tontille (kiinteistölle). Mutta kaikki on spekulaatiota.

    • Dööneri

      Ei niitä voi ostaa tai myydä. Rannalla joko on tai ei ole rakennusoikeutta mutta siirtää sitä ei voi. Sinun on ostettava rantaa jolla on ko. oikeutta.

    • kaavanmuuttanut

      Rantaosayleiskaavan mukaisen rakennuspaikan siirto on mahdollista ainakin saman kantatilan sisällä, kuten voi lukea vaikka kunnanhallitusten ja valtuustojen pöytäkirjoista, mutta myös hyvin paljon kaavamuutoksia hylätään joko kunnan elimissä tai ELY-keskuksen lausuntojen pohjalta. Jos kaava on kuitenkin laadittu huolellisesti, jolloin rakennuspaikat on jo asetettu kaavoitusmääräysten ja ohjeiden mukaisesti, voi olla erittäin vaikea perustella, miksi maanomistajan hakema muutos tuottaa paremman lopputuloksen kokonaisuuden kannalta. Halvimmalla taitaa päästä ostamalla naapurin tontti rakennuspaikkoineen, maksaahan kaavamuutos helposti 5 - 10 tuhatta. Aikaakin kuluu vuoden verran parhaassakin tapauksessa. Ja eihän rakennusoikeuden ostossa sen halvemmalla pääse kuin tontin ostossa, eihän tontissa juuri muuta arvokasta ole kuin rakennusoikeus.

    • NoNoButYes

      Kyllähän siirtoja tehdään ja on tehtykin:
      http://annonsbladet.canews.fi/fi/node/5051

      Esim. Etelä-Savossa kaksi "saarioikeutta" konvertoituu yhdeksi mantereen rakennusoikeudeksi. Siirron kohde-alueena ilmeisesti koko Saimaan alue. Onneksi virkamiehet ova tulleet järkiinsä.

    • kaavoittaja

      Lain mukaan rakennusoikeus on aina kiinnitetty kiimnteästi johonkin paikkaan, tonttiin tai maahan tietyssä sijainnissa. Ei ole olemassa mitään irallisia rakennusoikeuksia joita voisi ostella tai myydä, vaikka jotkut tällaista harrastavatkin. Olen itsekin nähnyt myynti-ilmoituksia joissa kaupataan pelkkää rakennusoikeutta ilman siihen kuuluvaa maata.

      Rakennusoikeuden siirto on mahdollista uuden rantakaavan laadinnan yhteydessä tai kaavaa muutettaessa. Kaavaprosessi on kallis ja pitkällinen, voi viedä tapauksesta riippuen n. 1-4 vuottakin. Rakennusoikeuden siirtämiselle pitää kaavaa muutettaessa olla hyvät perustelut, nimenomaan maankäytölliset, -ei siis riitä että "meidän mielestä olisi kivaa kun saataisiin rakennusoikeus" tai että "meillä on perampi rakennuspaikka" tms. . Syyksi voisi käydä esim. että vielä käyttämätön rakennusoikeus siirretään luonnon- tai maisemansuojelullisista syistä herkemmin haavoittuvasta paikasta pois vähemmän herkkään ympäristöön, esim. saaresta mantereelle.

      Siirto ei edellytä samaa kantatilaa eikä edes samaa kaava-aluetta lain mukaan mutta kunnilla on näissä erilaisia käytäntöjä. Jotkut eivät suostyu siirtyoihin ollenkaan, toiset taas suostuvat vaikka eri kaavasta toiseen, jopa rantayleiskaavan ja ranta-asemakaavan välillä. Yleensä, jos kunnalla ei ole itsellään asiaan mitään intressiä, kaavoituskustannukset maksaa hakija. Kunta ei koskaan sitoudu mihinkään lopputulokseen eikä lupaaa että homma onnistuu koska se riippuu, kuten sanottu, myös muistaki nviranomaisista. Tietnkään paikka johon siirrettään, ei myöskään saa olla luonnoherkkä.

      Siirroossa siirrettävällä paikalla pitää olla riittävästi ennestään vapaata rantaviivaa. Tätä varten kaavoissa tehdään ns. rantarakennusoikeuden mitoituslaskelmat joissa tutkitaan että jää riittävästi vapaaksi rakentamatonta rantaviivaa. Tämä on monimutkainen laskentamoenetelmä jonka vain ammattilaiset hallitsevat eikä se ole niin yksiviivaista että "lasketaan tästä tuonne vapaa rantaviiva" niinkuin ihmiset monesti kuvittelevat. Siihen liittyy myös nk. Etelä-Savon malli jota noudatetaan rantaviivan muunnossa ja kantatilalaskelma jonka tarkoitus on tutkia että rakennusoikeudet jakaantuvat tasaisesti kantatilojen kesken.

      Rannanomistajalla on lain mukaan oikeus saada vireille ranta-asemakaavan laatiminen maallaan vaikka kunta ei haluaisikaan kaavoittaa. Kaavoitus voi koskea esim. siirtoa. Toetenkin ensin töytyy omistaa paikka josta siirretään ja sitten teettää konsultilla kaavamuutokset molempiin päihin. Tämä tuodaan kunnalle sitten hyväksymiskkäsittelyyn. HUOM! Kunnan ei ole pakko hyväksyä kaavaa joten AINA kannattaa olla jo etukenossa kunnan kaavoittajaan yhteydessä ettei rahat ja aika mene hukkaan.

      Myös rakennustarkastajat tietävät yleensä tästä aika heikosti sillä olen törmännyt rakennustarkastajiin jotka luulevat ettei tämä ole mahdollista. Siksi asiaa kannattaa tiedustella kunnan kaavoittajalta.

      Periaate on siis että täytyy omistaa paikka jossa on rakennusoikeus, joka siirretään toiseen omistamaasi paikkaan ja kaavamuutokset tehdään molemmissa päissä. Toisesta pistetaan rakoikeus, toiseen se lisätään.

      "irrallisia" rakennusoikeuksia ei ole olemassakaan. Jos joku sellaista kauppaa, hän ei ymmärrä mitä tekee tai on huijari.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe