Rintamaito ja korvike ovat pitkälti samanveroisia

mielen..rauhaa

Tässä lohtua niille, joilta imetys ei onnistu tai se on kovin hankalaa:

Hesarissa oli tänään professori ja Hyks-instituutin lastentautien laboratorion erikoislääkärin erikoislääkärin Erkki Savilahden kirjoitus, jonka mukaan imeväisikäisten ruokintaan liittyy paljon tunteita, asenteita ja uskomuksia. Hänen mukaansa tutkimustulosten mukaan rinta- ja korvikeruokinnalla ei ole kehittyneissä maissa lapsen terveyden kannalta ratkaisevaa eroa.

Hän kirjoittaa myös, että suomen kuuden kuukauden täysimetys suositus ei perustu tieteelliseen näyttöön vaan WHO:n suositukseen, joka on laadittu erityisesti kehittymättömiä oloja varten.

Eikö olekin lohduttavaa tietoa kaikille meille, joilta imetys ei onnistu tai se on kovin vaikeaa...?

27

2231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Njaahoo

      No jaa... hyvä jos ei ole "ratkaisevaa eroa", mutta ei kai kukaan niin kuvitellutkaan? Sitä ei-ratkaisevaa-etua on kuitenkin niin paljon (esim. makutottumusten kehittyminen), että kyllä minua harmittaa silti imetyksen epäonnistuminen. Mutta ei sen itkeminen tosiaan asiassa yhtään auta...

      Pitääpä etsiä tuo kirjoitus käsiinsä, aika mielenkiintoinen kannanotto.

    • ,.lki

      Ihanaa kuulla välillä tälläistäkin tietoa.

    • hyvä näin

      Luin myös tuon juttun ja helpotti todellakin. Joka paikassa syyllistetään äitejä, jotka eivät pysty imettämään tuota kuutta kuukautta. Terve järki on tässäkin parasta.

    • milllaaaaaaa86543212

      olipas lohduttava viesti..:) siinä kaikille fanaatikoille vähän tutkimustietoa.

    • äiti1234

      Tiesittehän, että kyseisellä laslenlääkärillä on kytköksiä korviketeollisuuteen, eli ei ihan puolueeton kirjoitus. THL:n ja STM:n asiantuntijat ovat jo kritisoineet kirjoitusta.

    • hipsulihei

      Kritisoineet "asiantuntijoista" suurin osa on ollut ihmisiä, jotka saavat elantonsa siitä, että tukevat imetystä. Olisihan se hieman hupsun hassua, jos he myöntäisivät leipäpuunsa olevan vähän kyseenalainen. Totta kai he kynsin hampain puolustavat työtään ;-)

      • Tarkemmin, kiitos!

        Ööö... selitä tarkemmin? Minusta on ymmärrettävää että korvikkeen hehkuttajilla voi olla taloudellisia intressejä, mutta mitä iloa imetyksen perusteettomasta mainostuksesta voisi olla kenellekään...?


      • hipsulihei
        Tarkemmin, kiitos! kirjoitti:

        Ööö... selitä tarkemmin? Minusta on ymmärrettävää että korvikkeen hehkuttajilla voi olla taloudellisia intressejä, mutta mitä iloa imetyksen perusteettomasta mainostuksesta voisi olla kenellekään...?

        Siksi, että se on heidän työnsä ja saavat siitä palkkaa. Paha on mennä nyt kertomaan, että proffa on oikeessa :DDDDDD


      • Tarkemmin, kiitos!
        hipsulihei kirjoitti:

        Siksi, että se on heidän työnsä ja saavat siitä palkkaa. Paha on mennä nyt kertomaan, että proffa on oikeessa :DDDDDD

        Okei. No mitä se palkanmaksaja hyötyy? Ei hänen tuotemyyntinsä kasva tai yritys tuota sen paremmin? Miksi joku viitsisi maksaa palkkaa jollekin imetyksen valheellisesta kehumisesta... motiivi?


      • hipsulihei
        Tarkemmin, kiitos! kirjoitti:

        Okei. No mitä se palkanmaksaja hyötyy? Ei hänen tuotemyyntinsä kasva tai yritys tuota sen paremmin? Miksi joku viitsisi maksaa palkkaa jollekin imetyksen valheellisesta kehumisesta... motiivi?

        Siksi, että kun se on päätetty ottaa suositukseksi, niin silloihan se on heidän mielestään se ainoa totuus. Sehän että toteaisi ettei äidinmaito olekaan ehkä korvikkeeseen verrattuna 6 kk täyimetyksenä niin ylivoimainen mitä on väitetty olisi arvovaltakysymys. Joku ry on aina tiettyä asiaa ajavien yhdistys ja thl:ssäkin ne on vain palkkaa saavia, siis nekin jotka ovat tuon päätöksen tehneet. Se ei siis ole yhtään sen puolueettomampaa tietoa kuin tuon proffan antama tieto. Oikea tieto syntyy siitä, että erilaisia tutkimustietoja arvioidaa ja siihen otetaan huomioon kaikenlainen saatavissa oleva tieto. Näin tuota Savilahdenkaan kirjoitusta ei tarvitse purra nielemättä, mutta sitä kannattaa peilata ja pureskella muu tiedon kanssa ja minusta se oli ihan yksi tervetullut näkökulma aika yksitotiseen imetyskeskusteluun.Mutta se on selvä etteivät tietenkään imetyksen puolesta puhujat ja siitä jopa palkkaa saavat nyt ensi hätään tule myöntämään, että Savilahden jutussa voi olla jotain perääkin. Sehän veisi heiltä sitä arvovaltaa.


    • äiti1234

      Niin, imetyksen eduista on näyttöön perustuvaa tutkimusta, siksi THL:n ja STM:n asiantuntijat sitä suosittelevat, koska sillä on kansanterveyttä edistäviä vaikutuksia.

      On eri asia, että jos ei halua/pysty imettämään ja valitsee siksi korvikeruokinnan, se on ihan ok kakkosvaihtoehto. Mutta kyseisen lastenlääkärin kirjoitus ampui alas yksitellen useimmat imetyksen edut.

      • hipsulihei

        Toi Savilahden kirjoitushan juuri kirjoitti siitä, että tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Toki jos ottaa vain omaa kantaansa puoltavat tutkimukset, niin silloinhan tietysti saadaan näyttämään sille, että ollaan ehdottomasti oikeassa.


    • äiti1234

      Suomi on imetyksessä Pohjoismaiden pohjimmaisia
      julkaistu tänään klo 09:29, päivitetty tänään klo 10:12
      Sirpa Sarlio-Lähteenkorva (vas.) ja Maarit Kuoppala

      Harva aihe herättää yhtä paljon tunteita ja kiivasta keskustelua kuin imetys. Kuinka pitkään olisi hyvä imettää, entä kasvaako lapsista korvikkeella yhtä terveitä kuin äidinmaidolla? Haastateltavina Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja Maarit Kuoppala ja Imetyksen edistämisen työryhmän asiantuntijajäsen Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sosiaali- ja terveysministeriöstä.

      Suomessa jäädään imetysluvuissa kauas muiden Pohjoismaiden taakse. Myös eurooppalaisittain Suomessa imetetään vähän. Moni äiti haluaisi kuitenkin imettää kauemmin kuin mitä he imettävät. Mistä siis kiikastaa?

      Tällä hetkellä suositellaan, että äidit imettäisivät pelkällä rintamaidolla lasta puoli vuotta ja osittain vuoden ajan. Vain prosentti suomalaisäideistä täysimettää vauvaansa puolen vuoden ajan. Esimerkiksi Ruotsissa luku on 15 prosenttia ja Tanskassakin 20 - 25 prosenttia.

      - Ei varsinaisesti tiedetä, mistä tämä johtuu. Äidit eivät ehkä saa tarpeeksi opastusta tärkeillä ensimetreillä, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva pohtii Aamu-tv:n haastattelussa.

      - Tutkimuksista tiedetään, että moni äiti haluaisi imettää pidempään. Toiveet ja todellisuus eivät siis kohtaa.

      Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja Maarit Kuoppala sanoo, että äidit saavat ristiriitaisia neuvoja terveydenhuollon ammattilaisilta.

      - Viikon ikäiselle annetaan sellaisia neuvoja, jotka ovat käypiä kolmen-neljän kuukauden ikäiselle. Odotetaan vauvaa, joka nukkuu pitkiä yöunia ja käyttäytyy rauhallisesti, Kuoppala kuvailee tuoreiden äitien hämmennystä.
      ”Maito ei lopu, jos imetetään oikein”

      Moni äiti voi jäädä alkuvaiheessa yksin. Ensimmäinen neuvolakäynti voi olla vauvan ollessa viikon, seuraava kuukauden ikäisenä.

      Välissä äidille voi herätä monenlaisia kysymyksiä, joihin hän ei saa apua. Kuoppala ja Sarlio-Lähteenkorva toteavat, että myös esimerkit imetyksestä puuttuvat. Tieto ei siirry sukupolvelta toiselle samalla tavoin kuin ennen.

      - Emme näe, millaista on normaalin viikon ikäisen lapsen käytös, Kuoppala sanoo.

      - Esimerkiksi monessa kirjassa sanotaan, että itku on nälän merkki, mutta vauva viestii viidellä-kuudella tavalla ensin nälästä. Itku on jo reklamaatio, että etkö ollenkaan huomaa minua, Kuoppala sanoo.

      Monen äidin kohdalla imetys loppuu, koska maitoa ei tule tarpeeksi. Maarit Kuoppalan mukaan asiaan voi vaikuttaa.

      - Maito ei lopu, jos lapsi saa olla rinnalla. Se on kysynnän ja tarjonnan laki. Oikeastaan vauva tilaa seuraavan päivän maitoja rinnalla roikkuessaan. Jos vauvalla on vapaa pääsy rinnalle, maito kyllä riittää.

      Vaikka imetys herättää voimakkaita tunteita, Sirpa Sarlio-Lähteenkorva toteaa, että äiti yksin voi päättää, kuinka tämän lasta ruokitaan.

      - Jos äiti jostain syystä ei halua imettää, se on ratkaisu, joka meidän pitää hyväksyä ja tukea lapsen muuta ravinnonsaatia. Toivoisin vain, että yksikään äiti ei lopettaisi imetystä sen takia, ettei saa tukea ja apua siihen, Sarlio-Lähteenkorva toteaa.
      Tiskit isän vastuulle

      Sarlio-Lähteenkorva peräänkuuluttaa sitä, että koko yhteiskunnan pitäisi tukea imetystä.

      - Pitäisi ymmärtää, että pieni vauva on arvokas ja ansaitsee parasta mahdollista ravintoa.

      Hän toivoo, ettei yksikään äiti joutuisi lopettamaan imetystä siksi, ettei ymmärretä, kuinka paljon vauva on äidissä kiinni alkuaikoina ja ettei äiti ehdi hoitamaan muita asioita, kuten kotitöitä.

      - Ei pitäisi olettaa, että äiti ehtisi siivoamaan nurkkia. Kyllähän äitiys on rankkaa alkuvaiheessa. Ehkä monelle tulee yllätyksenä se, miten paljon vauva tarvitsee aikaa siinä alussa.

      - Äidillä on lupa heittäytyä vauvavuoden aikaan, Kuoppala vahvistaa.

      Tällä viikolla vietetään kansainvälistä imetysviikkoa, jonka teema on Puhu imetyksestä.

      YLE Uutiset

      • hipsulihei

        Tuo on nyt juuri sitä tunnepitoista lässytystä.


    • JemiJassu

      Ravintoaineellisesti jonkin verran, vasta-aineiden puolesta heikosti. Harvemmin on lehmänmaidossa mitään vasta-aineita ihmislapsen suojaksi. Lehmänmaito ei myöskään ole tarkoitettu ihmislapsen ensisijaiseksi ravinnoksi vaan on toisarvoista ravintoa mikäli oman äidin maitoa ei ole saatavilla. Oman lajin maito on kuitenkin parasta ruokaa kaikille nisäkkäille.

    • juulianna1

      Eivät ole täysin sama asia. Minun vauvani on allerginen kaikille kaupan korvikkeille, mutta tissimaidolle ei. Joten jotain eroa niillä siis on!

      • fmklsfms

        Minun vauvani taas reagoi tissimaitoon --> huusi päivät ja yöt sekä kakka oli ihan vihreää ja limaista... kaupan korvikkeella huuto sitten loppui ja kakkakin näyttää sellaiselta kun pitääkin...eli juu, totta puhut, kyllä niillä jotain eroa on!


      • Anonyymi
        fmklsfms kirjoitti:

        Minun vauvani taas reagoi tissimaitoon --> huusi päivät ja yöt sekä kakka oli ihan vihreää ja limaista... kaupan korvikkeella huuto sitten loppui ja kakkakin näyttää sellaiselta kun pitääkin...eli juu, totta puhut, kyllä niillä jotain eroa on!

        Oli varmaankin maitoallegiaa, eli imetysdieetillä olisi oireet helpottaneet.

        Imetys.fi


    • cfdgtr

      Ehkä sellainen pieni luetun ymmärtäminen on tarpeen keskustelupalstoillakin.
      Kukaanhan ei ole väittänyt, että ne ovat täysin sama asia vaan että ne ovat pitkälti saman veroisia. Siinä on aika iso ero.

    • ,-.,.-,.-,-.

      Siis jos imetys vain ei onnistu, niin eihän sille voi mitään ja on hyvä pystyä ajattelemaan, että vauva ei sen takia ole mitenkään pilalla. Tosiasia on kuitenkin, että rintamaito on monessakin mielessä parempaa vauvalle, joten minusta ei pitäisi tolkuttaa kauheasti korvikkeen tasavertaisuudesta, koska se ei pidä paikkaansa ja sillä tuntuu olevan taipumusta vähentää imettämishalukkuutta.

      Ja tiedoksi teille, jotka tunnette syyllisyyttä korvikkeen juottamisesta: meitä imettäjiä syyllistetään myös jatkuvasti imettämisestä. Et siis varmaankaan vähempää syyllistämistä kokisi, vaikka pystyisitkin imettämään. Koskaan ei ole hyvä.

    • ei aivojaan synnyttä

      Tässä taas sellainen hupsunhauska kommentti, siitä ettei äideille saa puhua tietyistä tutkimustuloksista, kun me ollaan niin kamalan tyhmiä ettei osata ihan omilla aivoilla ajatella? Meidän tulee vain uskollisesti uskoa, kun joku sanoo ilman sen suurempia perusteluja, että rintamaito nyt vaan on monessakin mielessä parempaa vauvalle.

    • luonto

      Mutta kyllähän se vaan on niin, että lehmämaito on tarkoitettu vasikalle ja ihmisen maito ihmisen vauvalle. Ja en suinkaan ole imetysfanaatikko.En ikinä arvostele jos ei voi/halua imettää. Kyllä tosiaan me taaperoimettäjät kuullaan pitkästä imetyksestä. Kun vaan annettas imettää tai olla imettämättä ihan rauhassa.

    • totta vain osin

      Siis korvike ja äidinmaito ovat siinä mielessä samanveroisia, että molemmilla kasvaa länsimaissa terveitä ja hyvinvoivia ihmisiä. Siksi yhdenkään äidin ei pitäisi syyllistyä tai ketään syyllistää siitä, ettei imetä. Tuolla karummassa todellisuudessa kun ne vauvat kuolevat vastaavassa tilanteessa ja kyllä, sitä ihan oikeasti tapahtuu niin fysiologisten syiden kuin hylkäämisten takia. Jos siis länsimainen nainen on päättänyt jatkaa raskauttaan, synnyttää, hoitaa ja kasvattaa lapsensa parikymppiseksi asti, niin näkisin pulloruokinnan tai rintaruokinnan tai ylipäätään lapsen ruokkimisen verrattain VARSIN pienenä ongelmana!

      "Samanveroisuus" on silti harhaanjohtava ja jopa valheellinen termi, sillä äidinmaidon koostumus - ravintoaineet, hormonit, entsyymit, virustentorjunta-aineet jne.- vaihtelee kulloinkin vallitsevan tarpeen mukaan. On aivan selvää, että korvikkeelle kyseinen ominaisuus on mahdoton. Samoin tuttien ja tuttipullojen osalta ei olla toistaiseksi päästy rintaa vastaavaan muotoiluun - rintaruokinta myös tukee suun ja hampaiston kehitystä, tutit ovat pikemminkin haitallisia tässä asiassa. Rintaruokinnalla lapsen nälkään voi vastata nopeammin ja ruokailuhetki sylissäoloineen ja ihokontakteineen usein kestää pidempään, mikä tukee lapsen psyykkistä kehitystä.

      Ja tuo WHO:n suosituksiin viittaava kommenttihan on kyllä täyttä puppua. Kyseiset imetyssuositukset on laadittu maailmanlaajuiseksi ohjeeksi (vaikka kuinka niillä olisi askeettisemmassa ympäristössä enemmän painoarvoa), perustuen -yllätyspyllätys- laajaan otantaan tieteellisiä tutkimuksia! Tietenkin on selvää (pitäisi olla), ettei tuo 6kk ole mikään jokaiseen vauvaan sovellettava absoluuttinen totuus, vaan KESKIMÄÄRIN tuossa iässä lapsen sikiöaikana keräämät rauta- ja sinkkivarastot alkavat tyhjentyä eikä maidosta saatavat määrät enää tyydytä niiden tarvetta. Jos lapsi alkaa jo aiemmin, esim. 4kk ikäisenä, kiinnostua ruuasta tai on jokin terveydellinen syy (mm. suuret korvikemäärät) aloittaa kiinteät ennen puolen vuoden ikää, totta mooses sitä saa antaa. Se olisi kuitenkin hyvä aloittaa viimeistään tuolloin puolivuotiaana mutta aiemmin ei ole syytä hoppuilla ( varsinkaan suolistoa ajatellen) jos vauva vaan on tyytyväinen.

    • ei riitä maito

      Jaa.. Mulla vauva asui ekat 4kk rinnalla, mutta eipä vaan maito kunnolla koskaan noussut. Vaikka annoin korviketta vaan niin vähän, että ei nälkäänsä huuda/totaalisesti kuivu! Että se siitä: kyllä se maito riittää kun imettää lapsentahtisesti. Pahalta tuntuu syytökset kun kaikkensa teki, mutta joutui osittain antamaan korviketta..

    • järki käteen!

      Täytyy myös ottaa huomioon, että kaikissa maailman maissa ei tule puhdasta vettä hanasta, ei ole vedenkeittomahdollisuuksia, ei pullojen desifiointimahdollisuuksia, ei ole niitä maailman parhaiten testattuja korvikkeita ... eikä ole välttämättä ravintoarvoiltaan tasapainotettuja purkkisoseita lähikaupasta, ei jääkaappeja, eikä puhtaita astioita ...

      ... ja SILLOIN vauvalle onkin ylivertaisesti parasta saada tisumaitoa, sillä tisumaito on puhdasta, ravinteikasta ja sopivan lämpöistä. Tisumaitoa kannattaakin silloin antaa niin pitkään, kuin mahdollista.

      Suomessa tilanne on eri. Tottakai täälläkin tisumaito on vauvalle juuri vauvan tarpeisiin räätälöityä ravintoa, mutta hysteeriseen kokoimetykseen pyrkiminen ja sen ylikorostaminen ei ole tarpeen. Turvallisia vaihtoehtoja kun on.

      Itse aion imettää, jos se minulta onnistuu, mutta jos ei onnistu tai aiheuttaa yletöntä stressaamista, niin annan olla. Vetäköön siitä täydelliset äidit herneet nenuunsa: EVVK.

    • ...

      En aio imettää, inhottaa noi imetysfanaatikot. Hankkisivat elämän.

      • Anonyymi

        Elämäähän se juuri on.

        Kannattaa tutustua, imetys.fi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      13442
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe