Videojohdon merkitys tilaäänelle

seadog

Miksi A/V vahvistimelle tulee myös videojohto. Onko tämä vain sitä tarkoitusta varten että video vain läpikytketään ohjelmalähteetä televisiolle vai onko asialla jotain tekemistä tilaäänen kanssa.

Saan paremman kuvanlaadun scart liittimen kautta mutta pitääkö digiboksilta ja DVD:ltä vahvistimelle tulevat komposiittivideo kaapelit jättää silti paikalleen vaikka k.o. laitteet onkin kytketty televisioon suoraan scart:in kautta.

4

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yritellään...

      Nyt en ymmärrä varmaan täysin kysymystäsi, eikä tuosta saa tolkkua mitä olet kytkenyt ja minne, mutta koitetaan avata tilannetta:

      Jos olet liittänyt digiboksin ja/tai DVD:n suoraan scartilla telkkariin, niin kuva ja ääni siirtyy telkkuun sitä scart-johtoa pitkin. Mikään ei tuo tällöin ääntä vahvistimelle, ja yleensä sitä varten käytetään joko optista piuhaa (digitaalinen ääni valokuidulla) tai RCA-piuhaa (digitaalinen ääni yhdellä RCA-johdolla) tai sitten kahta RCA-piuhaa (analoginen ääni kahdella RCA:lla).
      Nuo kuidut tai RCA:t laitetaan siis digiboksin/DVD:n ja vahvistimen väliin.
      Ja käytetään sellaista liitäntätapaa joka on tarjolla sekä digiboksissa/DVDssä ja vahvistimessa, luonnollisesti...

      Jos siis kuva siirtyy scartilla telkkuun, et tarvitse noita komposiittivideojohtoja mihinkään, mutta jonkun johtosysteemin tarvitset sen (tila)äänen viemiseksi vahvistimellekin.

      Saattaa tietysti olla, että nyt se ääni menee sinne vahvistimelle komposiittipiuhan mukana jos ne ovat siellä kytkettyinä (kuvakin menee sinne vahvarille, mutta ei siitä eteenpäin), mutta saat paremmanlaatuiset äänet ilmoille käyttämällä mahdollisia digitaalisia lähtöjä joita digiboksissasi/DVDssäsi on.

    • 17+13

      En minäkään ymmärrä mitä varten se videojohto pitää mennä vahvistimelle. Ehkä siksi että mainoksessa voisi puhua kodin a/v keskuksesta. Mitään teknistä syytä en keksi.

      Elokuvateattereissa se tilaääni tulee kuvan mukana tai siis filmiraidan sivussa. Kotiteatterissa ääni siirtyy ääniliitäntöjen kautta ja kuten tässä jo kerrottiinkin parhaiten digitaalisten liitäntöjen kautta.

      Raksi ne keltaiset komposiittivideopiuhat sieltä pois. Ne aiheuttaa vain ylimääräistä häiriötä. Kuva siirtyy parhaiten scartin tai hdmi:n kautta

    • Kokeillaanpas näin

      Montakin syytä. No, ensinnäkin kuvasignaali kierrätetään sen takia A/V-viritinvahvistimelle, että jokaiselta laitteelta ei tarvitse vetää kaapeleita moneen eri laitteeseen. Vahvistimesta vedetään vain yksi videoulostulo tv:lle/näyttölaitteelle. Tästä saadaan se hyöty, että tv/näyttölaite näyttää aina oikeaa kuvaa kun viritinvahvistimesta valitaan haluttu input. Ei tarvitse muistella, onko tallentava digiboksi kytketty tv:n AV1:een ja DVD-soitin AV2:een, ja mikä tulo pitikään valita silloin viritinvahvistimesta.

      Nykyään, kun useimmat uudet laitteet kytketään HDMi-kaapelilla, kuva ja ääni kulkevat yhdessä kaapelissa digitaalisessa muodossa, kuvan- ja äänenlaadussa ei ole mitään sanomista.

      Nykyään tv:issä on paljon HDMI-liittimiä, mutta analogisia liittimiä niissä on vähän eikä niitä ollut tv:issä ennenkään paljon. Vanhemmat laitteet kytketään esim. komposiittivideo-, s-video- tai komponenttivideoliitäntään ja paremmat A/V-viritinvahvistimet osaavat muuntaa analogisen signaalin digitaaliseksi ja välittää sen eteenpäin HDMI-liittimestä.

      • mun mielipide

        Mutta jos on yksi laite tai ehkä jopa kaksikin laitetta, joista otetaan kuva telkkariin ja halutaan ääni kaiuttimiin, niin minusta kuvaa ei silloin kannata kiertää A/V-vahvistimen kautta.

        Esim. on vain digiboksi ja digi-tv. Jos kuva on kierrätetty vahvistimen kautta, niin sen vahvistimenkin on oltava päällä, jotta voi katsoa digiboksiin tallennettuja ohjelmia telkkarissa. Esim. yöllä hiljaa kuunnellessa ei kuitenkaan olisi tarpeen kytkeä ääntä menemään kunnon kaiuttimiin vaan voisi pärjätä telkkarin kauttimilla.
        Eli kytkentä voisi olla näin: kummastakin laitteesta äänet optisilla kaapeleilla vahvistimeen. Ja laitteiden välissä on HDMI-kaapeli.

        Asialla alkaa sitten jo olla merkitystä, jos on kolme tai useampi kuvalähde, jolloin kytkennät alkavat oikeasti helpottua A/V-vahvistimen kautta kierrätettäessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe