Ampuako karhua vai ei

CharginBear

Kuvitteellinen tilanne: Kuljet lintumetsällä aseena WMR 22. Puskat alkavat uhkaavasti heilua noin 50 m päässä. Huomaat karhun edessäsi käyttäytyvän uhkaavasti. Seisten takajaloilla ja lähtien sinua kohti.

Oletko ottanut 22 selästäsi, jähmetytkö kauhusta vai menetkö maahan leikkimään kuollutta.

Tilanne on siis uhkaavasti käyttäytyvä karhu joka lähtenyt hyökkäämään sinua kohti.

Olisiko viisainta ampua ilmaan ja ottaa karhu vastaan vai tähdätä laukaus niin tarkasti kuin voi. WM 22 luoti oikeassa kohtaa tiputtaa kyllä karhun mutta ottaako riski ?

14

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fotoxz

      Suurin ongelma nähtävästi on se aseenkantaja, takajaloilla seisova karhu ei ole uhkausasennossa. Karhun uhkailu=pelottelua ja se ilmenee ihan toisella tavalla.
      Tuon takia tapahtuu näitä "itsepuolustus"ampumisia.

    • ei kaukaa torjuta

      No itse en ampuisi noin pitkältä millään (jollen olisi luvallisesti metsästämässä karhua karhun metsästykseen laillisella kiväärillä tarkoituksen mukaisin panoksin ladattuna) JOS minulla olisi tuo 22WMR, niin ehkä tähtäisin varmuuden vuoksi, mutta ennen laukausta päästäisin noin kymmenen metrin päähän. (paremmat mahdollisuudet osua noin tennispallon kokoiseen alueeseen otsassa).
      Sama tilanne tuolla yleisemmin mukanani metsällä olevan haulikon kanssa jossa 3- 4 milliset haulit patruunoissa).

    • Rihlainsinööri

      .22WMR on puolet pienempi kuin .44 magnum joka varmasti karhun jo tiputtaa. Näin ollen kannattaa ampua kaksi tarkasti tähdättyä laukausta samaan kohtaan karhua. Tarkat aivo-osumat vievät nallen nallejen taivaaseen ja olet pelastunut.

    • Speedikonsta

      Jos päästää 10 m päähän niin toistakertaa ei ehdi ampua.

      Kyllä ensimmäinen ammutaan jo ilmaan 50 m päästä jos uskaavasti käyttäytyy

      Jos lähtee tulemaan päälle niin jo tuossa 20 m kohdalla on päätettävä ampuuko vai ei. Tarkka tähdätty laukaus karhun keskilinjaan mielummin päähän ja äärettömän nopea latausliike jolloin karhu on jo melkein kiinni ehtii vielä kerran reiittää. Sen jälkeen kädet niskan suojaksi ja yrittää suojella tärkeitä elimiä koska tuleva kyyti kylmää ellet osunut kunnolla.

      Alaskassa eräs metsämies kellisteli karhuja .22 joten putoaa se karhu jos vaan osuu kunnolla. Ase on tunnettava ja harjoiteltava säännöllisesti pelkästään metsästystä silmällä pitäen olkoon se sitten haulikko tai kiväärikaliberi

    • rest in peace

      Karhun nopeuden huomioon ottaen se kulkee 50:n matkan noin neljässä sekunnissa. Sinä aikana täytyy metsästäjän päättää ampuvansa, ottaa ase pois selästä, avata kiikarinläpät, poistaa varmistin, nostaa ase tähtäysasentoon ja löytää toistakymmentä metriä sekunnissa kiitävän kontion silmienväli siihen 12 x suurentavan tähtäimen ristikkoon,,, ja ampua kuolettava laukaus.

      Olet kuollut mies.

    • aina sama

      Lähes sama tilanne siis kuin jos ammut sen laukauksen sinne 50 metrin päähän sillä 22WMR:llä... Tai siis varmasti hyökkää jos silloin ammut, mutta ennenkuin on kymmenen metrin päässä se jopa saattaa lopettaa pelotteluksi tarkoitetun hyökkäyksen.

      Tuo läheltä ammuttu laukaus on sitten "vedettävä vaistoilla"... Mikä tietysti ei kaikilta onnistu jollei ole ehtinyt elämässään jo useampia vuosia ja laukauksia ampua erilaisilla aseilla.

      • Ice Bear

        Ammu mahaan niin se ei jätä sinua kitumaan sammalille vaan..


    • Ryynäsen Topi

      Jos ammut karhun tavallaan luvattomasti etkä ole saanut naarmun naarmua kontaktissa karhun kanssa olet tehnyt metsästysrikoksen ja kalliit rapsut sekä aseluvat valtiolle ovat varma. Jos tuollainen uhkaava tilanne tulisi ja ammut niin älä ainakaan retostele asiasta eteenpäin jos et halua syytettä salakaadosta. Jätät otuksen siihen olet hiljaa ja jatkat matkaa housupyykille. Suomen laki ei usko yhtään itsepuolustukseksi tapahtunutta ampumista jollet ole saanut itse osumia karhulta ja jollain ihmeen kaupalla vielä päässyt aseeseen käsiksi ja kaatanut päälle hyökänneen nallen.
      Täytyy myös muistaa että suurinosa karhun hyökkäyksistä on valehyökkäyksiä mutta kuinka monella riittää pokka seurata tilanne niin että kumpikohan hyökkäys on kyseessä jos itsellä putket ja lyijyä tarjota vastaan.

      • -

        Se, että usein ei uskota tilannetta itsepuolustukseksi johtuu vain siitä, että se ei oikeasti ole ollut sitä. Kyllähän siitä eläimestäkin näkee ainakin suurinpiirtein miltä etäisyydeltä se on ammuttu.

        Pelkkä eläimen näkeminen ei ole vielä riittävä syy alkaa puolustautumaan.


    • -

      Karhu voi tehdä valehyökkäyksiä jopa vain 10 metrin päähän.
      Mikäli karhu on 50 metrin päässä, siis vaikka kuinka kaukana, niin en kyllä käy ammuskelemaan sinne asti. Ei ole mitään syytä. Parempi vain kävellä paikalta pois.

      Vastaavassa tilanteessa itse ampuisin alle 10 metriin.

      • Kokemksia saanut

        Viisainta peruutella nöyrästi pois lepposia jutellen ja katsekontaktia vältellen ja äkkinäisiä liikkeitä. Valehyökkäys voi pysähtyä vasta metrinkin päähän.


      • Ammu kokeiksi
        Kokemksia saanut kirjoitti:

        Viisainta peruutella nöyrästi pois lepposia jutellen ja katsekontaktia vältellen ja äkkinäisiä liikkeitä. Valehyökkäys voi pysähtyä vasta metrinkin päähän.

        Kyllä tuo kepeeksi käy tuo cal.22 wmr. Puoliautomaatilla ehtisi enemmän tikata kunnolla sen 250kg karhun vihaseksi. Rasvakerrokseen koteloituisi kutisi ja sinä mäntyarkkuun. 375 H&H olisi parempi.


    • perinnetieto

      Kitusen tyyliin silimään, eestäpäin. Luoti iskeytyy kallonpohjaan ja hajoaa karhun pään sisällä, aivot vatkuliksi.

      Tarpeeksi kun reenaat nostoja ja refleksilaukauksia niin menee selkäytimeen. Pitää olla mieli ja käsi vakaa ja tarkka rauta.
      Enkä yllytä salajahtiin vaan ihan perus fakta asia. Ei niitä isoja möllejä ennenvwanhaan sodan jäläkeen millään 338:lla ampuiltu kun mullin veivät.

      • D 46

        Vaan rintamilta pöllityillä soltuilla. Kyllä sillä jo karhu kaatuu kun sen "liukkaan"kääntää toisinpäin hylsyyn. Kärki eillä ei kannata ampua kuin teertä koska se menee sukkana läpi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2531
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe