Huonoja kokemuksia!!

Siiri 20

Hei

Haluaisin kuulla kokemuksia joissa olette toimineet lastenhoitajana perheessä, jossa asiat eivät ole olleet niin kuin pitäisi! Tai sitten vanhempia, joilla on ollut huonoja kokemuksia lastenhoitajista!

Itse olin eräässä perheessä töissä, jossa oli neljä lasta, 3,5-vuotias tyttö ja 1,5-vuotiaat kolmoset. Työsuhteen alussa minulle kerrottiin selvästi, mitä työhön kuuluu ; lastenhoito, lasten jälkien korjaaminen eikä muuta. Olin ko.perheessä töissä 8 kuukautta jonka aikana vähitellen työt lisääntyivät, vaadittiin aina vaan enemmän, mikään ei riittänyt ja kiitosta ei kuullut koskaan. Työhöni kuului siis neljän lapsen hoito, koiran hoito, pyykin pesu viikkaus silitys, petivaatteiden vaihto, sänkyjen petaus, imurointi, lattioiden pesu, tiskikoneen täyttö tyhj, ikkunoiden pesu, haravointia, vaatekaappien järjestyksen ylläpito,ruuanlaitto, yms yms... Nämä kotityöt vaativat aikaani niin, että pakostikin lapsille jäi vähemmän huomiota. Usein pääsin vasta myöhemmin töistä kuin oli sovittu, ja työajat muuttuivat useasti. Kun olin kipeänä ja hain sairaslomaa, sain huudot siitä, että perhe joutuu minun takiani tekemään muutoksia omissa töissänsä.Ylitöitä ei korvattu mitenkään, sanottiin vaan että " töitä on tehtävä silloin kun niitä on". Alkuvaiheessa toin perheeseen kahvipaketin silloin tällöin korvaukseksi, kun olin juonut heidän kahviaan, ja kiitoksen sijasta sai kommentin , että hyvä kun toit kahvia, oltiinkin juuri sulle sanomassa että voisit silloin tällöin sitä tuoda.
Lasten päiväuniaikaa vähennettin koko ajan , niin että lopulta he saivat nukkua vain 30 min/pvä, ja silti kotitöiden määrä pysyi samana.

Useaan otteeseen mainitsin, välillä jopa itkien kerroin, että en mitenkään jaksa tälläistä työtä kauaa, mutta asia ei muuttunut. Minulla ei ollut vaihtoehtoja, koska liitonpäivät eivät olleet vielä täynnä ja vaikka olisivatkin olleet, jos olisin määr.aik.työsopparin purkanut olisi tullut karenssi.

Perhe päätti etsiä itselleen uuden hoitajan kun määräaikainen työsopimukseni päättyi, kuulemma sellaisen joka tekee vielä enemmän töitä kuin minä tein.

Nyt heillä on ollut viimeisen puolen vuoden aikana viisi eri hoitajaa, jotka kaikki ovat lähteneet. Todella käy lapset sääliksi, kun hoitaja vaihtuu.

Löysin onneksi nopeasti uuden työpaikan, perheen, jossa asiat ovat mallillaan :)

14

5114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • löytyyhän näitä

      Yhdessä perheessä työpäivien pituus muuttui toisinaan reilusti yli 8 tuntiseksi. Silloin oli raskasta koska vireystaso ei ole enää sama 8-tuntisen työpäivän jälkeen. Varsinkin jos on herännyt ja tullut töihin aikaisin aamusta. Työtehtäviä lisättiin pikku hiljaa, mutta ei läheskään noin paljon mitä edellä olevassa kirjoituksessa. Hyvä puoli oli se, että oppi tekemään erilaisia töitä, mutta pienten lasten kohdalla keskittyisin pelkästään lasten hoitoon (korkeintaan jälkien siistiminen) Kuitenkin vieraat lapset joista on iso vastuu ja joita täytyy vahtia koko ajan.

      Toisen perheen kohdalla perhe haki lastenhoitajaa, mutta palkkaa en saanut koskaan.

      Olen törmännyt myös tilanteeseen jossa perhe lupaa antaa työtodistuksen myöhemmin vedoten "kiireisiin." Tässä suosittelen olemaan tarkkana ja vaatimaan sen heti koska muuten on vaarana että koko työtodistus jää saamatta. Niin kävi minullekkin.

      Muita huonoja kokemuksia: Lastenhoitajan vertailu toiseen ns."parempaan" toimelijampaan ja kouluttautuneeseen henkilöön joka ehtii siivota, tehdä ruokaa, leipoa, hoitaa lapsia, pestä pyykkiä jne. Hoitajan herjaaminen, panettelu. Joillakin puolestaan ihmisen ali arvioiminen jos lastenhoitajalla ei ole koulutusta tehtävään.

      Osa hakee lastenhoitajaa naurettavan pienellä palkalla verraten työn määrään ja pitkiin päiviin. Liian pieni palkkaus jolla ei tule toimeen, ei nosta oman arvon tuntoa eikä lisää motivaatiota. Ottaen huomioon että hakijoiden joukossa osa voi olla ammatiltaan esim. lääkäreitä joilla on hyvät palkat muutenkin. En henk.koht lähtisi tekemään esim.4e tuntipalkalla lastenhoitajan töitä ja tälläisestä ehdotuksesta olen kieltäytynytkin.

    • Siiri20

      Kiitos kokemuksistasi!

      4€/tunti on kyllä niin ala-arvoinen palkka, etten minäkään sillä lähtisi töihin. Eri asia jos kyseessä 13-15 v tyttö, jolla ei kokemusta paljoakaan. Itsellä kuitenkin kokemusta yli 5 vuoden ajalta, pitkäkestoisia työsuhteita sekä perheisiin, että päiväkotiin... Tuntipalkkaa keikkahommista pyydän niin, että jos on 1-2 h kerrallaan niin 10€/h ja sitten jos on yli 3 tuntia kestävä keikka niin sitten 8€/h.. Pelkät matkakulut ovat niin suuret linja-autolla kulkiessa ( 8€/suunta) ettei ole järkeä tuon vähemmällä lähteä töihin...

      Kertoilkaahan lisää kokemuksianne, myös jos olette toimineet päiväkodeissa , jossa esim. palkanmaksussa oli ongelmia tms. Sellaisesta löytyy kokemusta myös...!

    • lastenhoitaja93

      Itselleni ei sentään ole mitään ''pahaa'' käynyt, tosi harmillisia tapauksia nää ylemmät!

      Olen kuitenkin tehnyt paljon hommia hyvinkin erilaisissa perheissä. Suurin osa on ollut aivan ihania, lapsien kanssa olen tullut hyvin toimeen ja on sitten pyydetty usein vastakin yms. :-) Mutta toki kolikolla on myös kääntöpuolensa !

      On tosi harmillista jos olen tehnyt vanhempien mielestä jotain ''väärin'', mutta asiasta ei mainita minulle. Olen muutaman kerran saanut kuulla lasten kautta (asiasta kai puhuttu lasten kuullen), että minun olisikin pitänyt pyyhkiä lattioita tai laittaa lapselle vähemmän vaatteita ulos tms. Harmittaa, sillä en voi tietää tekeväni asioita väärin, jollei minulle puhuta suoraan ja kyllähän minäkin aina kerron rehellisesti päivän kulusta lasten kanssa.

      On myös ollut muutama perhe, joiden vanhemmat eivät vain ole ymmärtäneet että jos toimin lastenhoitajana pyydetään kun tarvitaan -periaatteella silloin tällöin, eikä virallista työsopimustakaan ole, en voi välttämättä tulla vahdiksi aina alle vrkn varoitusajalla. Eräs äitikin suuttui oikein verisesti tästä. En kuitenkaan yksinkertaisesti voi olla 24/7 hälytysvalmiudessa.

      Sitten on näitä 4-5e tuntipalkkoja, vaikka olen jo täysi-ikäinen ja alan opiskelija, sekä perheitä joissa oletetaan hoitajalta vähän liikoja.

      Yhdessä perheessä oletettiin että tulisin hoitamaan lapsia pariksi tunniksi, lähtisin illalla kotiin yhdeksän maissa ja palaisin seuraavana aamuna kahdeksaksi, olisin taas pari tuntia,lähtisin ja tulisin parin tunnin päästä takaisin KOSKA lapsille paremmin sopivalle hoitajalle sopisivat nuo muut ajat ? o_O Palkka olisi ollut 5e/h eikä matkoja olisi korvattu.

      Lisäksi on muutama perhe, joissa olen joutunut lopettamaan muuton takia tai ollut pitkällä tauolla sairasloman vuoksi, eikä palkkoja vain ole kuulunut. Toisessa perheessä ollaan velkaa minulle jo noin 50e , ja asiaa täytyy nyt nähtävästi alkaa hoitaa vähän ''korkeammalla'' tasolla, kun rahoja ei vain näy. :-/

      mutta siis, kuten jo sanoinkin, suurin osa perheistä aivan ihania ! :-) näitä ''mätiä'' kohtia osuu niin hoitajiin kuin perheisiinkin, vaikka usein puhutaan vain huonoista lastenhoitajista.

    • mama78

      Hui kauhee, kuinka ikäviä kokemuksia!! :( Itse juuri harkitsen satunnaisen hoitajan palkkaamista ja minulle ilman muuta tärkeintä on vain lasten hoiva ja huolenpito, ei tulisi mieleenkään vaatia siivoamista yms tai sitten sen pitäisi näkyä palkassa!

      Mikä muuten on kohtuullinen korvaus lastenhoitotyöstä? Sisältäen perushoidon, leikittämisen, ulkoilun? Mietin vain jos vaikka alkaisi harrastaa liikuntaa pari kertaa viikossa ja haluaisi hoitajan? 10e/h on tavallaan kohtuullinen ajatellen työtä, mutta kyllä tulee liikuntakerralle hintaa jos vaikka käy jumpalla ja maksaa 20e hoitajalle sekä oman jumppakertansa..:/ ..onkohan mulla varaa harrastaa??

      • fjdkslöa

        Yrittäjänä ja aikuisena koulutettuna lastenhoitajan en tekisi töitä alle 20€/h päiväsaikaan. Illalla myöhään-yöllä veloitukseni olisi 30-35€/h. Ja tämä on siis ihan normaalitaksa ammattimaisilta lastenhoitajilta, jotka tekevät töitä omiin nimiinsä. Että miettikää sitä naiset, kun teette alle 10€/h töitä.


    • -

      Mulla ei oo juuri tullut huonoja kokemuksia vastaan mitä nyt tehnyt töitä 4e/h mikä oli mielestäni liian vähän.
      mama78: riippuu vähän palkkaatko koulutetun vai kouluttamattoman, aikusen vai nuoren. minusta kohtuu tuntipalkka on 6-8 e koska olen kouluttamaton. mistä päin olet?

    • nykyään pph

      mulla kanssa on tosi hieno kokemus kun nuorena 15v. olin hoitamassa yötä päivää maaseudulla 1 lasta. siitä ajasta sain hyvät muistot ja hyvän palkan.
      lopetin koska menin kouluun. oisivat pitäneet mut jos ei olis ollut koulupaikka tiedossa. ajattelin kuitenkin että koulutus on tärkeä.

      eräs kokemukseni joka ei ole niin hyvä ja siitä katkerat muistot oli perheessä jossa olin viikon ja luvattiin maksaa tilille ja mitään en saanut.

    • Siiri20

      Kiitos kaikille kokemuksistanne! Väliin kyllä tuntuu, ettei meitä arvosteta sillä tavoin kuin pitäisi. Vanhemmat pitävät meitä "vaan" työntekijöinä joita voi kohdella miten vaan, eivätkä ymmärrä sitä, että heidän kalleimmat aarteensa ovat meidän hoidossamme päivittäin, usein jopa vietämme heidän kanssaan aikaa enemmän kuin vanhemmat. Eikö meitä siis pitäisi arvostaa työn takia jota teemme, ja kiittää jos teemme sen hyvin? Tässäpä miettimistä kaikille nipottajavanhemmille, jotka joko maksavat ala-arvoista palkkaa tai keskittyvät mieluummin siihen, että koti on siisti kuin siihen , että lapset ovat turvallisesti ja hyvin hoidettu heidän työpäivänsä aikana!

    • kielonen81

      Ala-arvoisesta palkasta: älkää ottako sellaista työtä vastaan, jos on liian pieni palkka!

      Ei tarvitse sitten valittaakaan. Kouluttamattomalle nuorelle mielestäni riittää 7-8 euroa ja koulutettuun hoitajaan ei kyllä olisi varaa mitenkään meillä.

      Ikäviä kokemuksia kyllä teillä. :(

    • eienääikinä20

      Minua syytettiin pahoinpitelystä, vaikka en ollut edes koskenut lapseen. Asia on nyt poliisin hoivissa ja taitaa ongelmat koitua perheelle.. Ja tuntipalkka oli 4e/h, joka ilmoitettiin päivän päätteeksi, vaikken mikään 15-vuotias olekaan. (Miten about 13-vuotias voisi edes olla lastenhoitaja, kun on itsekin vielä lapsi?)
      En enää ikinä mene vieraaseen perheeseen hoitamaan lapsia.

    • lastenhoitaja16v

      itse olen ollut perheessä jossa vanhemmat ei melkein koskaan saapunett sovittuun aikaa,ja sanottiin että vanhin lapsista joka olis silloin 13 voi vahtia lopun aikaa pienempiä,kai sen järkikin sanoo ettei niin pientä voi noin vaan jättää vahtimaan ja syythän olisi tullut minulle kun kumminkin olisin jättänyt lapset yksin taloon.

    • Mamamaii

      Olen ollut sekä kokopäiväisenä lastenhoitajana, että satunnaisena. Tällä hetkellä hoidan kokopäiväisesti ihanaa 1v tyttöä, jonka perhe on tosi mukava eikä vaadi liikoja:) vanhemmat tietävät, että tyttö nukkuu pitkät päikkärit (3-4h), mutteivät kuitenkaan halua, että tekisin kotitöitä sillä aikaa, vaikka olen sitä monesti ehdottanutkin. Yleensä hoidan lapsen kanssa touhuamisesta koituvat jäljet, ja lataan/tyhjennän tiskikoneen. Välillä tuosta on tullut sanomistakin, että ei oikeasti tarvitse laittaa niitä tiskejä:> palkka on hyvä, ja tällä työtahdilla jaksaa erinomaisesti touhuta lapsen kanssa sen hereilläoloaikana täysillä!

      Pari vuotta sitten hoidin kokopäiväisesti 2v poikaa. Perheen äiti työskenteli osa-aikaisesti kotona, ja sanojensa mukaan halusi lapselleen hoitajan "jotta voisi nukkua päiväunia" itse. Hän halusi, että teemme pojan kanssa kaikenlaista, jotta poika "oppii", ja lopulta viikon jokaiselle päivälle olikin ties mitä jumppaa ja muskaria. Välillä taas äiti sanoi, että älkää nyt joka päivä jossain käykö, että lapsi on vasta 2vuotias! Revin tukkaa päästäni kun en tiennyt mitä pitää tehdä.

      Sovittiin alunperin, että työaikani on 9-17, mutta käytännössä tulin aina ennen klo8 ja usein lähdin kotiin niin, että poika oli enää tunti-pari hereillä vanhempiensa kanssa. Heti tuli sanomista, jos poika oli vitkutellut iltahommia, ja kyseltiin, olikohan varmasti nukkunut vain 1,5h päikkärit. Monesti myös äiti saattoi ilmoittaa kesken työpäivän, että nyt poika lähtee mummolaan loppuviikoksi ja minulla olisi vapaata! Periaatteessa ihan kiva, mutta palkkakin oli sitten sen mukainen, ja näin äiti pakotti minut tekemään rästitunteja iltaisin. En myöskään voinut suunnitella noin lyhyellä varuajalla itselleni kummempaa tekemistä.

      Kotitöidenkin määrä lisääntyi jatkuvasti, ja vaikka oltiin sovittu, että saan pitää taukoni silloin, kun poika nukkuu päikkäreitä, niin sen ajan käytin usein pojan äidin kanssa kierrellen ympäri asuntoa ja juttelemassa uudesta joulusisustuksesta. Wtf?? En aina ehtinyt edes syödä kunnolla.

      Muut perheet ovat olleet pääsääntöisesti mukavia, ja nyt 22 vuotiaana pidän edelleen yhteyttä muutamaan perheeseen, jossa aloitin satunnaisen lastenvahdinnan 14kesäisenä:) tärkeintä tässä työssä on ennustettavuus ja se, että heti alussa käydään läpi työnkuva, jotta voi heti kättelyssä sanoa, kiinnostaako homma vai ei.

    • astalii

      On paljon perheitä , missä ei tulla töistä kotiin sovittuna aikana! Se jos mikä ärsyttää hoitajaa. Vanhemmat eivät halua ymmärtää ,että hoitajakin odottaa kotiinpääsyä ja menoakin voi olla. Jos työsopimuksessa lukee vaikkapa 15.30 työ päättyy ,niin silloin on myös oltava kotona,eikä hypitä kaupoissa yms. niin kuin valitettavan usein tekevät !! Jos ollaan kaupungin palveluksessa ,niin ruuanlaittokin kuuluu vanhemmille. Vain lämmitys hoitajalle! mutta riippuu varmaan kunnasta.. Vanhemmat voisivat arvostaa enemmän kotiin tullutta hoitajaa, koska kaikki eivät siihen pysty eivätkä halua. Palkkakin pitää olla kohtuullinen. Jos kokopäiväinen niin lähemmäs 2tonnia ja riippuen tietysti lasten lukumäärästä.

    • Hjbnlm

      Joo täällä myös huonoja kokemuksia. Molemmissa perheissä, joissa olen ollut vanhemmat tulevat tosi usein myöhässä kotiin. Mikään ei ärsytä enempää kun myöhästely ja itse jo odottaa töistä kotiin pääsemistä.. Vanhemmat tuntuvat olettavan ettei hoitajalla ole sovittuja menoja ollenkaan kun välillä myöhästymisistä ei edes ilmoiteta. Tämä vituttaa erityisesti jos muutenkin työpäivä esimerkiksi kahdeksaan asti illalla ja joutuu jäämään vielä pidemmäksi ajaksi.

      Nykyisessä paikassa myös palkka tulee aina n. 5pv myöhässä. Lisäksi minun työaikojen muutoksia ilmotellaan päivä tai pari etukäteen, eli vaikka olisikin tiedossa vapaapäivä niin eipä siihen mitään erikoisia suunnitelmia ehdi tehdä. Usein pyydetään myös tekemään pidempää päivää.

      Ärsyttää myös se, että joudun toimimaan viestien välittäjänä päiväkodin ja perheen välillä. Laittaisivat edes kirjallisesti asiat, mutta pitää selittää kaikki toisessa päässä ja kysellä tarvittavia hoitopäiviä ja poissaoloja ja ties mitä.

      Lastenhoitajaa on toki helppo pitää vähän alemmassa arvossa, mutta kannattaisi tosiaan vanhempien ajatella ettei sen hoitajan motivaatio ole välttämättä työtä kohtaan yhtä hyvä silloin kun aina jokin asia muuttuu negatiivisella tavalla, kuin jos kaikki menisi niin kuin on sovittu. Ja kyseessä on se vanhempien oma lapsi jota se hoitaja siellä hoitaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      82
      5896
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2536
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2027
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1785
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe