Kannattaako hankkia?

C&N

LUKEKAA!!

Eli haluaisin tietää vähän lisää chinchilloista. Mistä kannattaa hankkia karvapallero? Voiko chinchillaa ottaa mihinkään mukaan? Onko chinchilla seurallinen? Onko suuri moka jos ostaa eläinkaupasta? Sopiiko se koiran kanssa? Miten niitä kuuluu käsitellä? Yms. Itse asun omakoti talossa, Espoossa ja chinchilla tulisi huoneeseeni. En käy ulkomailla paljon mutta pidän kavereiden kanssa hengailusta voiko chinchillan ottaa mukaan kuin koiran?

Ps Olen harkinnut chinchillaa jo kauan. Pps vastatkaa sukkelasti!

13

1178

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Sedä

   Juuri mikään muu eläin kuin koira ei kulje mukana "niin kuin koira", vaikka kissa tai kani saattaa vähän oppiakin seuraamaan. Älä vie chinchua ulos, se stressaa sitä, ja se syö ulkona kaiken eikä se saisi syödä tuoretta ruokaa. Tärkeimpiä syitä muiden jyrsijöiden ulos viemiselle juuri onkin virikkeellinen ravinto.

   http://www.slcry.net/
   Lue ihan alkuun perustiedot tuolta ;) Koiran kanssa sopii mikä tahansa otus, mutta ei ole lainkaan sanottua että koira tottuu toiseen lemmikkiin eikä yritä hyökkäillä. Ensisijaisesti siis koirat erossa muista lemmikeistä, ja jos yhteiselo sujuu, niin yhdessä vapaana vain valvonnan alisena.

   Chinchilla kannattaa ostaa kasvattajalta. Chinchillan elinikään vaikuttaa suuresti sen ravinto, eikä eläinkaupassa/ eläimen kauppaan myyneellä/ mistä ikinä se onkaan tullut ole välttämättä ollut hajuakaan mitä sille kuuluisi syöttää. Poikasena väärin ruokittu lemmikki voi olla jo menettänyt elinaikaaa ja terveyttä, mikä ei varmaankaan ole kivaa? Chinchu on myös aktiivinen otus jolle ei varmaankaan eläinkaupassa ole tarjolla tarpeeksi tilaa. Espoossakin näyttäisi olevan kasvattaja, ja Helsingissä lisää ;)

   • Memmi1

    Tänäpäivänä ne ovat lemmikkejä ja yksilöitä, niin kuin ennen aikaa. Tosin noin 40v. sitte vanhemmat kasvatti satoja ja möi turkistuottajille jne... Muutama vanha-markka satasia varmaan saivatki. Miksi lopettivat ei ole tiedossa. Mutta mitä muistan söpöjä ja aika villejä välillä. Yksi,,, kun vähän kiusasin väänsi pissat mun naamalle. Tosi olin Junnu 9v. Turkki hyvin kasvatettuna on tosi pehmeä ja kaunis. Pari Turkkia löytyy hyllyst vielä, mutta eivät kovin kestäviä. Minkäs teet.....


  • accd
  • C&N

   Kiitti mä viel mietin tota kasvattajaa.....ku eilen sellos oli ihana kuus kuukautinen.

  • QWND

   kumpi on parempi chinchilla vai kesy rotta aattelin vaa 12 vuotiaalle

  • accd

   Eliniän puolesta kesyrotta. Chinchillat voivat elää reippaasti yli 15 vuotta ja noin nuorena voi olla hankala sitoutua niin pitkäksi aikaa samaan lemmikkiin.

  • Sedä

   Riippuu mitä haluaa. Kannattaa aloittaa sillä että etsii tietoa kummastakin lajista ja yrittää ihan itse päättää.

   Rotat on huomattavasti helpompia pitää laumassa ja niitä voi hamstrata eri paikoista monen värisiä ja kuvioisia samaan häkkiin ilman pelkoja tappelusta, ja ne ovat siis ehdottomasti laumaeläimiä. Chillat taas pidetään yksin tai uros-naaras -pareina joista oinen on leikattu. Rotille voi syöttää kaikenmoisia herkkuja, mikä varmaan nuoresta on kivaa, chinsun kanssa taas ruokavalio on hyvin tarkka. Rotat ovat tosi pieniä ja mahuvat kaikkialle, mikä täytyy huomioida juoksuttaessa. Chinchilla ei pääse niin pieniin koloihin mutta toisaalta taas isompana eläimenä vaatii enemmän tilaa. Kumpiakin täytyy kuitenkin juoksuttaa ja niiden kanssa seurustella. Ikäasia on kaksipiippuinen, toisaalta nuoresta voi olla tosi kurjaa, että kaveri kuolee niin pian. Kummankin kanssa on mietittävä tarkkaan, voiko eläimen pitää koko eliniän.

  • minka.l

   Chinchilla kannattaa hankkia kasvattajilta tai jos esim tori.fi:ssä on myytävänä niin voi ottaa yhteyttä täälläkin näkyy paljon myytvieä Chinchilloja paljon. Chinchilloja pitäisi yleensä olla 2 naarasta tai 1 uros. Miks ei 2 urostakin mutta on kuulunut huhuja täällä että urokse eivät tule toimeen keskenään. Chinchillaa ei mielellää saisi kuljetella minnekkään useasti ainakaan. Chinchilla tarvitsee aika paljon seuraa varsinkin iltasella sillä päivällä ne nukkuvat. Chinchilla ei pidä kovista äänistä. Jos esim imuroi samassa huoneessa missä Chinchillat ovat niin ne jähmettyvät paikoilleen. Ei ole haitaksi jos ostaa eläin kaupasta mutta on huonopuoli se että siellä Chinchilla maksaa 100€ KPL . Chinchilla pelkää isoja koiria ja niinkuin kerroin jo niin Chinchillat eivät pidä kovista äänistä niin että jos koira haukkuu niin se ei pidä siitä myös pikku koirat ova äänekkäitä mutta se on parempi kuin suuri koira. Chinchillaa kuuluu käsitellä varovasti ja niitä pitäisi juoksuttaa ainakin jokatoinen päivä. Chinchiulla tarvitsee hiekka kylvyn. Millä se pitää karvansa rasvattomana ja pehmeänä. Mikään tavallinen hiekka ei käy sen pitää olla Chinchilla hiekkaa.

  • ss

   hmm itse ja pitkään harkinnut chinchillaa..mutta joo mulla on kolme apinaa(mun pojat)ja kaks isoa koiraa ja gebut ja leijonaluppa ja akvaario :)
   ja joo kaik elukat on mun vastuulla,mä ne hoidan,ei pienet lapset..kuten joku tossa mietti elukkaa 12 wee muksulle..kyllä vaan oon sitä mieltä et ennen kaikkea vanhemman on oltava valmis sitoutuu lemmikkiin ja hoitaa se,ei ne lapset jaksa ja aina muista jne...liikaa annetaa elukoita pois kun hommataa lapselle ja se ei jaksakkaa huolehtia.ja vanhemmat ei oo mukana hommassa.

   • VALETTA

    EI PIDÄ PAIKKAANSA!
    mä (12w) sain mun ensimmäisen pupun 6w ja hoisin sitä 7w asti ihan ite ja se eli 7vuotiaaks ja kuoli keuhkokuumeeseen ja nytt mull on 3kuinen chinchilla ja vaikka on vasta 1kk ollu nii kyl mä ihan ite hoidan ......


  • accd1

   Oletko saanut hankittua jostain 2 kk vanhan chinchillan? Mistä? Chinchillat ovat luovutusikäisiä vasta 3 kk iässä.

  • luovutusikä

   Chinchillayhdistyksen ohjeiden mukaan chinchillan saa luovuttaa 10 viikon iässä. Kasvattajat yleensä luovuttavat chinchillan 10-12 viikon iässä.

  • accd1

   http://www.chinchilla.fi/hoito-ohje/

   Mikäli on kokenut kasvattaja ja pystyy katsomaan, että chinchilla on tarpeeksi kehittynyt ja valmis muuttamaan uuteen kotiin, voi sen luovuttaa jo 10-viikkoisena.

   2 kk on kuitenkin paljon vähemmän, kuin 10-12 viikkoa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   282
   7257
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   53
   4137
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   108
   3294
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   64
   1657
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   199
   1549
  6. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   92
   1501
  7. Sam Cannon

   Näytellyt emmerdalessa jotain Keviniä. En saa mieleen tätä hahmoa.
   Emmerdale
   5
   971
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   100
   947
  9. Suvi Teräsniska jakoi herkkiä kuvia Simo-rakkaansa kanssa - Tältä he näyttivät nuorina!

   Terapiassakin parisuhdettaan hoitaneet Suvi Teräsniska ja Simo Aalto viettävät tänään 10-vuotiskihlajaispäivää. Lue juttu ja katso kuvat nuoresta pa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   943
  10. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   37
   882
  Aihe