Apua rotikan kanssa!

äksyrotikkka

7v rotikkauroksemme on aina ollut luonteeltaan rento ja kohtuullisen avoin, tietysti jossain määrin varautunut, mutta rotikaksi äärettömän lempeä ja pitkäpinnainen. Koira on ollut meillä 10-viikkoisesta asti.

Nyt ongelmaksi on tullut murina ja jopa hampaiden paljastelu ihmisille ja muille eläimille. Siskonlapsia rotikka tuntuu inhoavan, enkä uskallakaan koiraa heidän lähelleen viedä. Koira saattaa murahtaa myös minulle tai miehelleni, jos vaikkapa kaulapannasta tartutaan tai ylitse kävellään koiran maatessa lattialla. Muille koirille ja vieraille ihmisille koira murisee, esittelee hammaskalustoaan ja saattaa jopa tehdä valehyökkäyksiä, jolloin sitä joutuu todella ojentamaan.

Tämän takia en enää uskalla käyttää koiraa yksin lenkillä, sillä se on muuttunut täysin aggressiiviseksi ja jossain määrin, ikävä sanoa, myös arvaamattomaksi. Koira on peruskoulutettu rotikan tarpeiden mukaisesti jo pennusta alkaen, eikä käytöksessä tai luonteessa ole koskaan ollut ongelmia.

Eläinlääkärilläkin koiran käytimme vain vajaa viikko sitten juuri tuon käytöksen takia, ja sielläkin oikein ahkerasti muristiin ja irvisteltiin. Koirasta ei mitään ainakaan fyysistä vikaa löytynyt, vaikka sisäelimiä ja luita myöten tutkittiin. Kummallinen käytös alkoi muutama kuukausi sitten, ja viimeisten parin viikon aikana se on vain pahentunut.

Onko rotikkamme tullut jo vanhuudenhöperöksi, vai mikä koiraa vaivaa? Pikaisia vinkkejä ja vastauksia, kiitos!

11

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Jos koiran käytös muuttuu noinkin paljon lyhyen ajan myötä, niin siihen täytyy olla jokin kipua aiheuttava syy. Vanhuuden aggreksi tuota murahtelua ei voi ajatella. Terveystutkimus ei kerro esim. aivokasvaimen olemassa oloa. Koiran itsesuojeluvaisto toimii siltä pohjalta mitä koira tuntee. Näin ollen vaikka koira luottaisi ja kunnioittaisi omistajaansa sen omat tuntemukset määräävät sen käyttäytymän toisin. Minulla on pitkä kokemus rotikoista ja täytyy sanoa, että koirallanne on jokin sairaus. Terve, vanha koira ei reakoi noin voimakkaasti omistajaansa. Helsingissä eläinlääkäriasema Aisti on erikoistunut koirien hermostollisiin sairauksiin. Jos haluatte tutkituttaa tarkemmin.

      En haluaisi millään tätä sanoa, mutta ikävä kyllä teidän yhteinen aikanne olisi parempi lopettaa, ajoissa.

      • normaalia elämää

        Ei 7-vuotiasta rotikkaa tarvitse tuosta vaan piikille viedä. Suosittelen rotikalle annettavaksi pitkiä maastolenkkejä, ja koiralle tarjottavaksi kaikkia kivoja virikkeitä, esim. harrastuksia enemmän, niin kyllä se siitä vit utus hellittää rotikalla.


    • rusettirinta.

      Murahtelu omalle väelle ja hampaiden paljastelu vieraille ihmisille on niin poikkeavaa käytöstä rotikalta, että se ei johdu virikkeiden puutteesta. Hampaitaan rottis ei näytä, kuin tarkoituksella. Hyökkävyys ulkona on aivan toinen asia. Siinä rottis dominoi omaa reviiriään. Virekkeettömyys ei aiheuta omalle väelle irvistelyä jos ottaa kaulapannasta kiinni tai kulkee ylitse. Ei siinäkään tapauksessa, että rottis olisi aikaisemmin tottunut virikkeellisempään elämään. Rottis sopeutuu aika nopeasti muutokseen ja sopeutumisvaiheessa saattaa ottaa kiellettyjä tavaroita tai narttu pissata yksin jäädessään. Jos ajatellaan, että rottiksella on 80kg puruvoima hampaissaan ja irvistely on puremisen ensimmäinen vaihe, on vaara, että rottis puraisee perheen heikompaa esim. lasta tai vaimoa. Tilanteen, jossa sellainen voisi tapahtua ei tarvitse olla suurikaan, joten sitä ei voi ennakkoon estää. Liian usein käytöshäiriöön etsitään syytä virikkeettömyydestä, kunnes totuus tulee vastaan kantapään kautta opittuna. Sitä en toivoisi ainakaan tälle 8 viikkoisesta asti perheen lemmikkinä eläneelle. Kunniakas ero on paljon parempi, kuin ikävän sattuman kautta aiheutettu ero.

    • ojkhfd

      Ihan klassinen dominanssi kyseessä, uskallan väittää. Just toi murahtelu yli ja ohi kävellessä on niitä juttuja. Muriseeko kun silittää myös? Tuntuu aika vaaralliselta. Tiedän koska omalla kohdallani on ollut ihan vastaanvanlainen tapaus. Voisin pistää pääni pantiksi että mistään fyysisestä viasta ei ole kyse. Ihme vaan että noin vanhana alkanut toi. Yleensä ilmenee jo paljon nuorempana. Tsemppiä.

    • mepo

      Itselläni kaksi rotikkaa... toinen jouduttiin lopettamaan syövän takia. Ilmeni kahdessa viikossa. Tuona aikana ei osoittanut nekatiivistä käytöstä. Ei se tosiaan aina kipukaan ole se syy miksi koirasi käytös on muuttunut. Itse kokeilisin virikeellistä toimintaa ja toisten koirien kanssa oleilua. Voi olla vain tylsistymistä. Edesmennyt koirani vaati vielä vanhalla iällään 11v liikuntaa ja touhua oman kunnon mukaan. Nyt nuoremman koiran kanssa joutuu tekemään palon työtä jotta ikävä ja yksinolo ei käy hermoille...
      Toivottavasti saat pitää koirasi vielä pitkän aikaa...

    • sixrottsss

      Tuskin tuo klassinen dominanssi on yhtäkkiä syntynyt seitsemän vuoden jälkeen? Otaksuisin kuitenkin koiran terveydellistä tilaa.Suosittelisin läpikohtaista eläinlääkäritutkimusta,virtsa-ja verikokeineen.Onko teidän koiran tilassa ja elämässä tapahtunut jotain muutosta lähi-aikoina?

    • rottisharrastaja

      Moi!

      Käy näyttämässä koiraasi paikallisessa SRY:n (Suomen Rottweileryhdistys) alaosaston koulutuksessa. Sieltä saanet lisää vinkkejä ja ajatuksia kokeneilta harrastajilta. Ehkä huomaat, että voit omalla käytökselläsi vaikuttaa rottikkasi (huonoon) käytökseen. SRY:n kouluttajat myös ohjannevat koirasi eläinlääkärille, mikäli on aihetta epäillä että ensimmäisellä lääkärikäynnillä on jäänyt jotain huomaamatta.

      Lisätietoa: http://www.rottweiler.fi/
      Alaosastot: http://www.rottweiler.fi/sivu.php?s=alaosastot_ja_kerhot

      Tsemppiä!

    • sixrottssss

      Todennäköisesti ei tässä tapauksessa sry:n koulutuskentät auta,eikä klassisen dominanssin analyysit ottaen huomioon koiran iän ja aiemman käytöksen.Koirasi on 7 v.,ei se toki mikään vanhuudenhöperö ole vielä!eikä uhmaikäinen Koiran nopea käytöksen muutos kielii lähinnä terveystilanteesta.Otettiinko koirastasi verikokeet,ja mielellään laajempi otos?Otettiinko virtsakokeet?Toivotaan ,että syy löytyy! Tsemppiä!

    • Tääsiismunhavainto

      En omisa rottweileria, mutta sairas koira reagoi voimakkaimmin juuri niissä tilanteissa, mitkä terveen nuoren koiran kohdalla voi suoraan yhdistää dominoivaan käytökseen.

    • Tötsö

      Tutkitiinko näkö?
      Oirekuva sopii moneen mutta myös mm. näön heikkenemiseen

    • vanhuus ei tule yks.

      Samoilla linjoilla, näön ja kuulon heikkeneminen vaikeuttaa koiran elämää suuresti. Silmätarkastus, kuulotutkimus kannattaisi tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe