kalan istutus?

kala3

Moi! minä tässä mietisin sellasta että saako kaloja istutaa lampeen joka on keskellä metsää? Kun siinä ei ole muita kaloja?

104

6829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Simo Särkinen

      Saat kyllä istuttaa, mutta et vartioida kalojasi ampuma-aseen kanssa.
      Tkp on hyvä ase kalavartijalle.

    • öklöllöö

      Mä miettisin sitä, että miten kala istuu??? Lammesta ny ei niin väliä oo.

      • Traineroffishies

        HÖLMÖ! Tietenkin sitä opetetaan ensin. Samoin tavoin kuin koiraa.


    • lehtori Cousteau

      Kyllä teitä tietämättömiä riittää. Käykää joskus jonkun lammen rannalla ja kurkistakaa veden alle, siellä niitä istuviakin kaloja on. Taidettu lintsata koulun eläinopin tunneilta. Tietämättömyytenne melkein hävettää minuakin.
      http://www.flickr.com/photos/joy_of_living/2113838450/

      • öklöllöö

        Ettei vaan kuvassa ole "shitting fish", kun nuo silmät ovat pullistuneet päästä.


      • kalapaallikko

        tuohan on soini..


    • Sampi Mertaranta

      §345 ( kalastajan opas s.86)

      Kaloja ei saa istuttaa milloinkaan lampeen joka on keskellä metsää. Asian pitkään pohtiminen on myös kielletty.

      Mielestäni kyseistä lain pykälää voidaan tulkita siten, että jos lampi sijaitsee edes vähän sivussa metsän keskipisteestä, niin kaloja voidaan istuttaa.

      Kalan istuttajan kannattaa kuitenkin varmistaa asia kalastusalueen istutusvastaavalta.

    • matoa koukkuun

      Nämä on mutkikkaita juttuja. Istutin kaloja pellolla olevaan lampeen. Pellon omistaja istutti lammen ympäristöön 57000 kappaletta joulukuusen taimia, eli istutuskalalampi on nyt kasvavassa metsässä. EU:n sateliittivakoiluosasto oli kaiken tämän havainnut ja nyt kunnan kalatalouskonsulentti on kimpussa. Tilannetta mutkistaa vielä saamani EU:n kalanistutustuki jota sain neljänä vuonna yhteensä 775000 euroa.Istutuskulut olivat noin 120 euroa.

      Tarkempia tietoja kalan istutuksesta metsälampiin saa Maa- ja metsätalousministeriöstä
      PL30 0023 VALTIONEUVOSTO,
      Puh.(09) 16001
      Fax (09) 160 54202

    • tarkkana nyt

      oletko varma ettei tuo 57000 kappaletta joulukuusen taimia ollutkin marisevahuana istutus.. on hiukan samaa näkoä kauempaa katsottuna.

    • matoa koukkuun

      En kyllä tuollaista uskoisi, olivathan kuusenistuttajat ihan rehellisenoloisia liiviveikkoja. Satoa tosin korjasivat jo elokuulla....jouluun on silloin vielä aikaa....

    • VirveliRane

      Kaikki tuntuu olevan mahdollista. Kalan kouluttaminenkin. Nytkin tuossa pihalla kävelee yli kaksikiloinen hauki. Opetukseen meni kolme päivää ja lopputulos on suorastaan ihmeellinen.

      • öklöllöö

        No niin on, mullakin on lähilammen ympärillä eräänlainen ravirata, ja joka
        kolmas perjantai siellä neli ja puolikiloiset hauet otta mittaa toisistaan triathlonissa.
        Yksi hormooni hauki on voittanut hauenjuoksukilpailun jo viitenä perjantaina ja muut hauet ovat tehneet vetoomuksen lahnojen kilpailukomitealle epäiltyään dopingin käyttöä.


    • KatiskaKake
    • luonnonystävä.

      Kalojen massoittaiset liikkumiset maalla eivät ole aivan harvinaisia. Esimerkiksi särjet vaihtavat lampea/järveä epäsäännöllisesti 4-9 vuoden välein. Tämä tapahtuu suomessa ja skandinaviassa. Venäjän puolella tätä maalla tapahtuvaa joukkovaellusta ei enää tapahdu koska siellä kaikki järvet ovat yhteydessä toisiinsa. (lähde wikipedia)
      Moni varmaan muistaa kun nelostie jouduttiin sulkemaan useiksi päiviksi Heinolan eteläpuolelta särkien todella laajan massamuuton seurauksena. Vuosi taisi olla 1985.

    • Järvinen..

      Mistä tietää, että lampi ei ole järvi?

    • Rainer Savimaja

      Näkeehän sen jo kalojen kävelytyylistä. Eikö edes tuota koulussa opetettu?

    • Raineri edelleen

      Tarkennus edelliseen. Lammessa kasvanut hauki ei kävele pitkään vaan ottaa välillä pienen juoksupyrähdyksen. Järvessä kasvanut puolestaan kävelee pitkiäkin matkoja.

    • eri esimerkkejä:

      Myös kasvit ovat hyvä tunniste siitä onko kyseessä järvi vai lampi.
      Esim. JÄRVIruoko ja JÄRVIkorte kuuluvat selkeästi järven tunnusmerkistöön.
      Kaloista JÄRVItaimen on järven kala.
      Hyönteisten puolelta sitten löytyy LAMPIkorento jonka nimestä voinee päätellä minkälaisesta vedestä on kyse.

    • paimioon menossa

      Näin eilen luonnonoikun. Arviolta 1,7 kilon made käveli turun suuntaan turun motarilla karnaisten tunnelissa. Eiväthän mateet nouse kuivalle maalla yleensä tätän vuodenaikaan.

    • solidaarisuutta

      Äsken meni kakkostiellä nuutajärven kohdalla tienpientareella sokea taimen kantaen selässään kolmea pientä särjen poikasta. Oppaana heillä oli jokihelmisimpukka. En muuten ole ennen nähnyt moista.

    • Meribiologi Kiiski

      Aselain tiukentumisen myötä istuvilta kaloilta vedetään tuoli alta. Kohta kielletään myös seisominen. Kun kissa vielä nostetaan pöydälle, näiden pikku evällisten on lähdettävä käveleen.

    • maj. Sievinen

      Löytyykö uudesta aselaista kohtaa ruutikäyttöisten harppuunoitten käytölle sisävesikalastuksessa. Vanhan lain aikana asia oli selvä mutta miten on nyt?

    • öklöllöö

      Ruutikäyttöinen harppuuna bannataan kalastuslain 30 §:ssä, ja mitäpä sellaisella harppuunalla tekekään istuvien, kävelevien ja jopa juoksevien tikkumuikkujen istutuksessa metsälammen rantamaisemassa??

    • kalansiementäjä

      Tolla harppuunalla on hyvä kaivaa ne istutuskuopat joihin kalansiemenet pudotellaan...

    • kalasta keitoksi

      Taisi mennä viimeisin viesti jo huumorin puolelle. Eiköhän jätetä huumorijutut omille foorumeille ja pysytä asiassa eli tässä tapauksessa kalojen istutuksessa.

    • siirtotyöläinen

      Kaviaari on sammen mätiä. Kaviaari on yksi arvostetuimpia ja kalleimpia kulinaarisia herkkuja ja vauraan elämäntavan symboli. Sana kaviaari juontuu persian sanasta Khāg-āvar (suom. mädin tuottaja). Sana merkitsee persiaksi sekä sampea että sen mätiä.Niimpä päätin tänään herkutella. Menin torille ja ostin kaksi litraa lampisammen mätiä. Eikä maksanut kuin kuusi euroa.
      Tänään meillä herkutellaan, ostin myös suolakurkkuja, sipulia ja pommacia kyytipojaksi.

      • mätä ja maiti

        Mitäs luulet ketä vittu kiinostaa sun mätälammet ja persesanat. Täällä puhutaan istuvista lampikaloista, eikä mistään vitu* syömisjutuista. Osta säki saarioisten kinkkupitsoja niinku kaikki me lampikalojen istumisien erikoisasiantuntijat.


    • A.Puruvesi

      Joo turha tänne mistään suolakurkuista on tulla höpisemään. Menisit vaikka kirjastoon (sulla kuitenkaan varaa ostaa) niin lainaamaan kirjan"Kalojen istutusopas", kirjoittanut Reino Kanveesi 2001. Oppisit sitten muutakin kuin sipulin syömistä. Jos sun kotikylän pikkukirjastosta (onko edes kirjastoa) ei kirjaa löydy tilaa kaukolainana vaikka Oulun yliopiston kirjastosta, sieltä varmasti löytyy.
      Kinkkupitsa on muuten tosimiesten ruokaa ja muruset voi heittää kaloille.

    • pikku kalle

      Tehtiin tänään kässytunnilla pieniä penkkejä kaloille. Ope lupas viedä ne lampeen. Teimme varoiksi kelluvii ja uppoovii niist. Ihkui ne pienet poikaset.

    • ikämies Järvinen

      Hienoa toimintaa teiltä nuorilta. On todella upeaa nähdä että maastamme löytyy näin valveutuneita nuoria. Kukaanhan ei puolusta kalojen oikeutta istuskeluun, ja nyt te autatte näitä pienimpiä. Suurkiitokset teille.

    • vapautta kaloille!

      Olen lähestynyt suurimpia eduskuntapuolueita ja pyrkinyt tiedustelemaan heidän kantojaan kalojen vapaaseen istumisoikeuteen. Vastauksen olen saanut vain perussuomalaisilta jotka lupaavat tehdä kaikkensa vapaan istumisoikeuden puolesta. Heille saattaa jopa kala päästä puolueen jäseneksi, kaikkea muuta heillä jo kuuluu olevankin.

    • kalojen ystävä

      Vihapuhe sekä rasistiset kirjoitukset ovat lisääntyneet kaloja kohtaan. Tähän on puututtava kovalla kädellä. Vai mitä mieltä olette näistä rasistisista kalavitseistä?

      Mitä Eroa on yliajetulla Koiralla ja kalalla? Koiran edessä on Jarrutus Jäljet


      Katsot kiikarin läpi vastarannalle ja näet istuvan kalan. Mitä tunnet?
      Rekyylin.

    • linnan lähipiiri

      Tasavallan rouva presidentti tulee mitä todennäköisimmin puuttumaan ankarasti tähän kalarasistiseen kysymykseen pikkujoulupuheessaan.

      • öklöllöö

        Mitä? Eikö resupentille enää viedä JOULUHAUKEA katajapedille perkattuna rymättylän kalastajien lahjoituksena? Mihin tämä maailma oikeen joutuukaan, EI HAUKEA resitentille vaikka mäntyniemen rannassa on haukien juoksukilpailu???


    • Persujorma

      Syököön Pena jouluna vaikka männynkäpysoppaa. Hauki on ehdottomasti rauhoitettava. Kaikille hauille on ikään ja sukupuoleen katsomatta valtion taattava vapaa liikkumisoikeus valitsemallaan tavalla.

    • KampelaSimo
    • ilta lehti

      Linnanjuhliin oli kuulemma kutsuttu kolmen eri kalalajien istuvat presidentit. Kaikki kieltäytyivät ja kehoittivat muitakin boikotoimaan kyseisiä karkeloita. Syynä tähän on juhlien menu, jonka teemana on kalojen vähemmistöryhmään kuuluva ankerias.

    • LahnaLeo

      Mutta missä viipyy tasa-arvovaltuutettu?

      Tasa-arvovaltuutetun tehtävänä on:
      - valvoa tasa-arvolain noudattamista ja erityisesti syrjintäkiellon ja syrjivän ilmoittelun kiellon noudattamista
      - edistää aloitteiden, neuvojen ja ohjeiden avulla lain tarkoituksen toteutumista
      - antaa tietoja tasa-arvolaista ja sen soveltamisesta
      - seurata kalojen tasa-arvon toteutumista yhteiskuntaelämän eri aloilla.

    • TanssiiTähtienKans

      Mitähän veteraanit aattelee jos, linnanjuhlissa istuvat kuhat vetää poskivalssia...... Irstasta?

    • kalatanssin opettaja

      Ei suinkaan irstasta mikäli kuhat ovat eri sukupuolta. Kuten kaikki tiedämme on kuma nimenomaan erittäin rytmitietoinen kala. Kuhien tanssi olisi saattanut olla hyvinkin näyttävää. Ajatelkaapa kuhapariskunnan pasodoble.

      Mutta asiasta toiseen...nähtiinkö ainuttakaan kalaa Tanssii tähtien kanssa-ohjelmassa. Eivätkö kalat kuulu ohjelmaformaattiin. Esimerkiksi Jani olisi varmasti finaalissa mukana jos hänen parinaan olisi ollut yhdeksän kilon ankerias.

    • Panaman konsuli

      Kalojen asiaa ajaakseen vaimoni kalatalouskonsulentti B.T tulee saapumaan linnan juhliin aidoista muovisista kalansuomuista valmistetussa juhla-asussa. Asuun on istutettu kemikaalein aidon kalan haju. Hän tulee varmasti saamaan ansaitusti palstatilaa linnanjuhla-aiheisissa lehtiartikkeleissa.

      • öklöllöö

        Viime viikolla velkuan saaristossa silakkakaloille sattui aivan alakuloisen ala-arvoinen umpiouto uudestaan uusiutuva kalalajin kolkko kömmähdys. Piirto ja Jetson todettiin olevan juovuksissa boolista ja menettäneen arvostelukykynsä totaalisesti kokonaan.
        Asiaa selostaneet mediareportterit Mutu ja Kiiski lankesivat puolitarkoituksella kaloille tarkoitettuun akvaarioon ja tämän jälkeen he selostivat Jetsonin ja Piirron tapauksen innoittamina sateekaariraudun ja puna-ahvenen pukuvalintoja.


    • kalaaa

      Kalatalousinsinööri Sintti maa- ja metsätalousministeriöstä antoi lausunnon helsinginsanomille jossa hän kertoi, että kaloilla jotka istuvat on enemmän peräpukamia, kuin kaloilla jotka seisovat. Tutkimus oli kestänyt useita vuosia ja maksoi noin 2.7 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriöstä kerrottiin rahan menneen hyvään tarkoitukseen, tärkeän asian tutkimiseen. Kiiski kuitenkin työryhmineen epäilee tutkimuksen tulosta, koska kalojen seuraaminen tapahtui pääasiassa ruotsin laivalla. Tallinnansuunta on seuraava tutkimuskohde toteaa Sintti.

    • kaasuttelija

      Presidenttiehdokas P.Lipponen on myös ottanut kantaa kalojen istumiseen. Hänen mukaansa suomenlahteen laskettu kaasuputki on osoittautunut kaloille erittäin mieleiseksi istumapaikaksi.
      Mikäli tämä pitää paikkansa on kaasuputken mereen laitto ollutkin vuoden luontoteko.

    • Kalanastuttaja

      Ennen kun kaloja aletaan istuttamaan, ne täytyy astuttaa. Me olemme täällä Ranualla kehitelleet kalan astutus ja istutus toimintaa jo jääkaudelta lähtien. Parhaimmat tulokset olemme saaneet kun kesänvanhat muikunpoikaset kasvatetaan kanalassa ja astutetaan maatiaiskukolla keskiviikkoisin, jos ei saja lunta ja pakkasta on alle -58. Sitten vaan keräillään kalanmunat ja istutetaan pottiputkella lammen itärannalle 5m. syvyyteen. Näistä kasvaa sitten aikanaan ainekset lentävään kalakukkoon.

      • en tiedä mistä on kyse, mutta lentäviä kalojahan on pyydystetty koulutetuilla pelikaaneilla Persianlahdella jo vuosisatoja. Ainut ongelma siinä on, että se on muuttolintu, eikä aina osaa tulla takaisin hommiin pesintäreissultaan.


      • wtfuck kirjoitti:

        en tiedä mistä on kyse, mutta lentäviä kalojahan on pyydystetty koulutetuilla pelikaaneilla Persianlahdella jo vuosisatoja. Ainut ongelma siinä on, että se on muuttolintu, eikä aina osaa tulla takaisin hommiin pesintäreissultaan.

        on muuten tehokas pyyntimenetelmä. Pelikaani on helvatan iso lintu ja se kun lentää monttu auki kalaparven läpi, niin pari kiloa kalaa on aina poskessa kun se laskeutuu isäntänsä veneeseen, missä lasti kaivetaan sen kurkusta.


      • Kalakaikkonen
        wtfuck kirjoitti:

        en tiedä mistä on kyse, mutta lentäviä kalojahan on pyydystetty koulutetuilla pelikaaneilla Persianlahdella jo vuosisatoja. Ainut ongelma siinä on, että se on muuttolintu, eikä aina osaa tulla takaisin hommiin pesintäreissultaan.

        Ongelma on minulle tuttu. Toimin aikoinaan kalajoen kansanopistolla lentokalojen opettajana. Monesti varsinkin siiat, heti lentämään opittuaan levisivät kuin varpusparvi, aina japaninmerta myöten ja joskus jopa kauemmaksikin. Käytimme itse Iranilaisia pelikaaneja pyytämään siiat takaisin, mutta huonoin tuloksin. Pelikaanit viipyivät pyyntireissuillaan jopa kolmatta vuotta ja saalis oli järkejään pilaantunut. Todennäköisesti pelikaanit pesivät välillä parikin kertaa, joka selittäisi pitkäänkestäneet pyyntimatkat. Saimme kyllä siiat myytyä aina norjalaisille, mutta hinta oli vähän huono, koska norjalaiset pitivät kapakalan mausta enemmän. Jouduimme lopettamaan lopulta tämän vanhan elinkeinon kannattamatomana.


    • Jarpp 9C

      Oltiin luokka retkellä ranun eläin puistossa joskus viime vuonna kait. oli kivat seurata kun kaloja astuttin. Ku vasin känykällä siit hyvän videon mutta en ny saa sitä kännykäst ulos.mut onhan sitä kiva täst katsoo yksinkin .

    • monni

      Ette voi olla tosissanne

    • kalojen ystävä

      Miksi epäilet?
      Kirjoitettu sana on yleensä totta ja tässä tapauksessa kirjoittajia on monia ja useimmat vieläpä asiantuntijoita.

    • fisumasa

      Jörn Donner aikoinaan sanoi telkkarimainoksessa, "lukeminen kannattaa aina", pitää tämä edelleen paikkansa sillä onhan tämänkin viestiketjun lukemisesta saatava huomattava tietomäärä monelle tavalliselle sukankuluttajalle aivan uutta ja kuitenkin asiaa joka on hyvä tietää sillä tätäkään kaikkea tietoa ei voi kirjoista löytää eikä sitä koulussa opeteta, mutta onneksemme tietokoneaikana saamme monet asiantuntijat saman foorumin äärelle kertomaan kokemuksiaan, joko itse koettuja tahi muulla tavoin tietoon tulleita asioita jotka muutoin saattaisivat hävitä historian hämärään.

      • Kalakaikkonen

        Olet oikeassa fisumasa! Itsekin eläkkeellä olevana kala-asiantuntijana jolla on 50 vuoden kokemus alalta, olisi paljon "hiljaista tietoa" kaloista ja kalastuselinkeinoista ja elimistä. Tämä "hiljainen tieto" on vaan siitä ikävän laista, että sitä ei kertakaikkiaan saa sanotuksi. Vaikka kuinka yrittää, niin suusta ei kuuluu pihaustakaan. Lääketieteellisestihän siinä käy niin, että äänihuulet kertakaikkiaan halvaantuvat tilapäisesti. Lääkehän tähän on olemassa ja se on pullo koskenkorvaa. Silloin kielenkannat notkistuvat ja mikään tieto ei ole hiljaista. Nykyäänkään ei ole kuitenkaan vielä luvallista suorittaa opetustehtäviä humalassa, joka on väistämättä seurausta lääkkeen nauttimisesta. Tämä on johtanut väistämättä siihen, että suomalaisissa kouluissa ei saa tänäpäivänä kunnon opetusta, vaan kaiken tiedon joutuu opiskelija itse hakemaan netistä. Tämän vuoksi olen itsekin siirtynyt tänne jakamaan tietoani.


    • Pässilä

      Vaari vainaa kertoi aikoinaan, että heillä oli joka kesä koulutettu ankerias istumassa seipäännokassa ohrapellolla. Ankeriashan oli kyllä vaikea opettaa istumaan, mutta sitten kun se sen oppi, niin oli vallan mainio linnunpelätin. Käärmemäisen ruumiinrakenteensa vuoksi niiden liikehdintä oli ollut varsin eloisan ja pelottavan näköistä, Miltei uhkaavan! Hauet olivat liian hidasliikkeisiä joten linnut eivät niistä juuri piitanneet. Ja lohikalat eivät jostain syystä sietäneet seivästä hanurissaan ollenkaan, vaan menehtyivät hyvinkin nopeasti valtaisaan kirvelyyn, kun ei ollut käsiäkään millä raapia. Tämän johdosta vielä tänäkin päivänä, ankeriaat kuittailevat lohikaloille jatkuvasti haukkuen niitä kädettömiksi.

    • Muli muli

      Kevät tulee ja jäät lähtee. Nyt jo voi tarkimmat bongarit havaita kaloja istuksimassa jäiden reunoilla ja vanhoilla pilkkireijillä. Virtapaikkojen sulissa istuvat kalat jopa parveilevat, päästäkseen jäänreunalle ensimmäisten joukossa.

    • istutuksesta

      Riippuu vähän mitä meinaat istuttaa, jne. Voi tarvita lupia. Jos kaloja ei ole ennestään, niin luvat varmaankin tarvitsee, koska pääsääntöisesti sellaisten kalojen istuttamiseen tarvitsee luvan joita vesistössä ei ennestään esiinny.

    • .teiskolainen

      Olen tänne Tampereelle istuttamassa ei sempualee piraijoita anskattoonny pienee lampee. Koska piraija varmaankaa ole Meinaan suamessa meinaan alkuperäislaji, eivät Meinaan suamen lait ja asetukset riitä vaa istutuslupa tulee kattonnääs hankkia Eu:n kalatalouskomissaarilta. Hakuprosessin aloitin jo kaksi vuatta nääs sitten sillä puallot ym. lausunnot joutuu ei sempualee hakemaa nin paikallisviranomaisilta kuin maa ja metsätalousministeriöstäkin. Tarve istuttaa piraijoita johtuu kokeilusta jolla näino testataa ovatko piraijat hyäryllisiä salakalastuksen kattonnääs estämisessä.

    • istutuksesta

      Hyvä idea nuo piraijat. Itse olen hakenut lupaa valaskalojen istuttamiseen. Valaat tarvitsevat kuitenkin syödäkseen krilliä, joten niitä pitää myös istuttaa.
      Krillien istutus on kuitenkin valaita paljon vaikeampaa, koska kimpussa ovat sekä terveysviranomaiset, että paikallinen krilli "Masan purilainen", joka uhkaa vetää minua turpaan, jos istutan krillejä hänen reviirilleen.

      • ¢

        häh?

        Eihän valas ole mikään kala vaan lihava norppa, eikä se mitään krilliruokia syö vaan blanktonia jota on metsälammissa vaikka kuinka. Valaitten istutuksessa pitää ottaa huomioon, että ne hengittää nenän kautta ja se on niillä niskassa. Kovin syvään metsälampeen niitä ei sen takia voi istuttaa, kun ne voi hukkua.

        Oletko hakenut määräaikaista lupaa vai toistaiseksi voimassa olevaa?


    • epäluuloinen GT

      Kevättä on jo valaittenkin rinnoissa. Tänään näin pienehkön suovalaan istumassa avannon reunalla ja nauttimassa auringon paisteesta.

      Mutta asiaan, voiko aselupien menetys tulla eteen jos on syyllistynyt kalanistutusrikokseen alle viisi vuotta sitten jatkettuna rikoksena?

      • istutuksesta

        En tiedä oliko tämä kysymys vitsi, mutta vastataanpa kuitenkin.

        Kalastuslain rikkomisesta tuskin seuraa aselupien menetystä. Kyllä sen pitää olla joku viimeinen niitti, jos sillä perusteella aletaan lupia perumaan.

        Tässä vielä asiaa koskeva pykäläkin:

        "121 § (22.12.2009/1462)

        Jos vesialueelle istutetaan kala- tai rapulajia tai niiden kantaa, jota siellä ei ennestään ole, tai alueelle suoritetaan kalojen tai rapujen siirtoistutus, on toimenpiteelle saatava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupa. Luvassa voidaan antaa määräyksiä toimenpiteen suorittamisesta."

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820286


        Ja rangaistus tämän pykälän rikkomisesta:

        "108 § (27.8.2010/773)
        Kalastusrikkomus

        Joka tahallaan tai huolimattomuudesta..

        7) istuttaa vesialueelle kala- tai rapulajin tai sen kannan, jota siellä ei ennestään ole, taikka suorittaa alueelle kalojen tai rapujen siirtoistutuksen ilman 121 §:ssä tarkoitettua lupaa tai lupaehdon vastaisesti,..


        ..on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, kalastusrikkomuksesta sakkoon."

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820286


      • öklöllöö
        istutuksesta kirjoitti:

        En tiedä oliko tämä kysymys vitsi, mutta vastataanpa kuitenkin.

        Kalastuslain rikkomisesta tuskin seuraa aselupien menetystä. Kyllä sen pitää olla joku viimeinen niitti, jos sillä perusteella aletaan lupia perumaan.

        Tässä vielä asiaa koskeva pykäläkin:

        "121 § (22.12.2009/1462)

        Jos vesialueelle istutetaan kala- tai rapulajia tai niiden kantaa, jota siellä ei ennestään ole, tai alueelle suoritetaan kalojen tai rapujen siirtoistutus, on toimenpiteelle saatava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupa. Luvassa voidaan antaa määräyksiä toimenpiteen suorittamisesta."

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820286


        Ja rangaistus tämän pykälän rikkomisesta:

        "108 § (27.8.2010/773)
        Kalastusrikkomus

        Joka tahallaan tai huolimattomuudesta..

        7) istuttaa vesialueelle kala- tai rapulajin tai sen kannan, jota siellä ei ennestään ole, taikka suorittaa alueelle kalojen tai rapujen siirtoistutuksen ilman 121 §:ssä tarkoitettua lupaa tai lupaehdon vastaisesti,..


        ..on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, kalastusrikkomuksesta sakkoon."

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820286

        Minua niin kiinnostas tietää, että tarvitteeko kalanistuttaja kalastuskortin
        kalatalousasioiden kalastuksen kalastamisessa?

        Ethän sä mitään vastannu, kirjoitit vain lakitekstiä toiselta ikkunalta ja lisäsit pari linkkiä. Tyypillistä copy paste-juttua.

        Aloittaja totesi: "Saako kaloja istuttaa", kysyn vaan: miten kala istuu, eihän sillä ole persettäkään?


      • -
        öklöllöö kirjoitti:

        Minua niin kiinnostas tietää, että tarvitteeko kalanistuttaja kalastuskortin
        kalatalousasioiden kalastuksen kalastamisessa?

        Ethän sä mitään vastannu, kirjoitit vain lakitekstiä toiselta ikkunalta ja lisäsit pari linkkiä. Tyypillistä copy paste-juttua.

        Aloittaja totesi: "Saako kaloja istuttaa", kysyn vaan: miten kala istuu, eihän sillä ole persettäkään?

        Perseilyviesti perseestä? Kokeiles kysyä uudestaan tuolta seksi- palstalta peppuseksin osastolta.

        Tässä vielä linkkikin, niin löydät:

        http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3512


      • öklöllöö
        - kirjoitti:

        Perseilyviesti perseestä? Kokeiles kysyä uudestaan tuolta seksi- palstalta peppuseksin osastolta.

        Tässä vielä linkkikin, niin löydät:

        http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3512

        hirmuinen kävelevä petokala havaittu pikkustenlammessa, saalistustavaltaan
        noudattelee predatorille ominaista poikasten ahmimista ja ansaan jäävien väijyntä pyyntiä, varokaa vaan, sillä on sininen lakki ja takki ja lajitoverit kutsuvat sitä hubba bubaksi tai bobba fobaksi.

        Saako kaloja istuttaa metsälampeen vai eikö saa kaloja istuttaa metsälampeen, kas siinäpä kysymys, miten kala istuu?


      • ¢
        öklöllöö kirjoitti:

        hirmuinen kävelevä petokala havaittu pikkustenlammessa, saalistustavaltaan
        noudattelee predatorille ominaista poikasten ahmimista ja ansaan jäävien väijyntä pyyntiä, varokaa vaan, sillä on sininen lakki ja takki ja lajitoverit kutsuvat sitä hubba bubaksi tai bobba fobaksi.

        Saako kaloja istuttaa metsälampeen vai eikö saa kaloja istuttaa metsälampeen, kas siinäpä kysymys, miten kala istuu?

        koskeeko tuo kalastuslaki valaitten istutusta? Tuossahan puhuttiin vain kaloista ja ravuista.


    • Mauri Voltaren

      Kyllä tämä koskee, päähän ja kovasti, ohimoitten kohdalla ihan jyskyttää. Ei valaat kuulu minnekään metsälampeen. Ihan hullua täällä sellaista edes kysellä. Ja mitä valas siellä metsälammessa talvella jään alla edes tekisi, nukkuisiko talviunta. Ja sinä menisit kevätpilkille valasta pilkkimään... sehän vetäisi sinut kairanreiästä jään alle jos siima vaan kestää. Nyt järki käteen hei.

      Vaan kyllä on hyvä kun kohta ei tännekään saa kirjoittaa kuin omalla nimellä, jäävätpä tyhjänpäiväiset viestit pois.

      Kalaoppi olisi ehdottomasti saatava peruskoulun opintosuunnitelmiin. Nuoriso on jo nyt niin vieraantunut luonnosta ettei heillä ole hajuakaan esimerkiksi edellä mainitusta kalojen istuttamisesta vaikka aihe on edelleen nyky-yhteiskunnassa erittäin tärkeä, ja asiahan oli vielä sotien jälkeen hyvinkin tuttu jokaiselle säännöstelyajan eläneelle.

    • Keijo Gerpiili

      Kannatan. Kalaopetusta vaan kouluihin. Lapsena se on jo aloitettava. Nyt on tietämättömyys hyvin nähtävissä, alituiseen uutisoidaan kuinka virveli on tuomittu valtiolle vakavan kalarikoksen tähden ym.
      Mato-onginta myös luvanvaraistettava.

    • salaa,salaa

      Itse ainakin istuttaisin kuten olemme vuosia sitten kaverin kanssa tehneet, mutta,mutta, ÄLÄ KERRO KENELLEKKÄÄN TEKOSISTASI, JOTTA SAAT KALOJASI MYÖS POIS. Muuten tyhjän kopaset kun muut ovat jo käyneet lammella....

    • rattimies Rane

      Vaatiiko alle kymmenen kilon hauki turvaisuimen jos sen istuttaa autoon vaikka kesälomareissulle? Vai riittääkö korokeistuin? Turvaistuimen kanssa selkä kai menosuuntaan.

      • öklöllöö

        No tietenkin vaatii, siinä on vaan semmonen ehto, että turvaistuimessa
        pitää istua jo valmiiksi alle kymppikilonen hauki kalastuslain mukaan,
        juu ja selkä menosuuntaan päin vaan, ehdottomasti kun turvaistuin on
        etupenkillä, eikä se takapenkilläkään haittaa.

        Muuten tuloo penaltia kalastusrikkomuksesta:


    • Esalassie

      Kiinnostasi kalan kouluttaminen metsästyskalaksi. Onko kenelläkään vinkkejä asian suhteen? Kannattaako kouluttaa itse vai viedä ammattilaiselle? Ja onko kotimaan metsästyksessä hauki paras vai mitä suosittelette?

    • Närpiön vihannes

      Myydään.
      Pneumaattinen kalanistutuslaite. Lähes käyttämätön. Takuuta jäljellä 3 vuotta.
      Jätä puhelinnumerosi niin otan yhteyttä.

    • seisottelija

      Oliskos kellään myydä Pneumaattista kalanistutuslaitetta? Mielellään vähän käytettyä. Takuuta pitäis olla jäljellä n.3 vuotta. Ei taho oikeen mistään löytyä käytettynä ja toi mun seisotuslaitekkin on kai jo pois muodista, ku kaikki haluaa vaan niitä istuvia.

    • alan vaihtaja

      Hei kaikki.
      Olen ensi kertaa tällä foorumilla. Luettuani viestiketjua oivalsin täältä löytyvän kala-alan todellisia asiantuntijoita. Niimpä kysynkin seuraavaa; olen 44-vuotias peruskoulun tuntiopettaja, koulutukseltani metronomi. Kalanistutus kiinnostaisi kovasti. Kalatietouteni pohjautuu lapsuuden onkimisharrastukseen. Mistä voisin saada tietoa ja taitoja alkaakseni kalanistuttajaksi? Millaiseen ansiotasoon voi kokopäiväisellä kalanistutuksella päästä?

      • kalanistuttaja on kutsumusammatti. Koulutukseen pääsee vain kutsuntojen kautta, eikä ole mitään pers'aukisten hommaa ollenkaan. Paljonko sulla on varoja heti irrotettavissa esim pankkitilillä tai kassakaapissa?


      • -

        Jaa-a, ei varmaan ole istuttajille omaa toimenkuvaa, vaan kalanviljelijöiden henkilökunta hoitaa sen.
        Otapas yhteyttä Kalatalouden keskusliittoon.

        Jos et ole kovin vakavissasi liikenteessä ja epäilet omia kykyjäsi, niin suosittelen seuraavaa:
        Voit harjoitella kalanistuttamisen ammattia mitenkäs muutenkaan, kuin harjoittelemalla itse vedessä istumista. Pylly paljaaksi ja veteen istumaan, niin saat parhaan tuntuman.
        Kannattaa aloittaa heti, niin saat mahdollisimman hyvän tuntuman eri vuodenaikoihin. Harjoitus tekee mestarin.


    • 14vuotta istuttajana

      Myös kalastuskunnat järjestävät kalanistutuskursseja. Ilman hyväksyttyä kurssisuoritusta ei kalanistutuslupaa voi saada. Kalanistutus on siis luvanvaraista toimintaa. Kurssin suoritus maksaa noin kaksi tuhatta euroa sisältäen kurssimateriaalin. Kursseja järjestetään niin ilta- kuin viikonloppukursseinakin.
      Rahaa on hyvä olla sukan varressa sillä tuloa alkaa aloittavalla kalanistuttajalla olla vasta noin vuoden kuluttua aloittamisesta. Omalla kohdallani kassavirta kääntyi positiiviseksi neljätoista kuukautta aloittamisesta ja nykyinen kalanistutuksesta tuleva bruttoansioni vuodessa on viime vuodet ollut 32-40 miljoonaa euroa.

    • Saarikon siika

      Ei kannata meilläpäin. Kolmatta kertaa vaihdoin firman nimee viikko sitte, eikä enää riitä joppareita, jotka meirän firmalle myis siemenkaloja, on senverran hankittu latua. Koitetaan tolla nimellä viä saada hyvä laina, että vois ostaa huvilan tyttären nimiin.

    • suomutkin rahaksi

      Kiinnostaisko ketään pimeä kuittikauppa kalanistutusbisnekseen verhottuna? Euro sulle kaksi mulle tyyliin. Jätä tänne yhteystietosi, otan yhteyttä.

    • Jori yläaste

      Olikohan toi mutsi tosissaan vai valehteliks se kun tulin yks päivä koulusta ja meilä kotona oli kahvipöydässä vieras, mulle ihan tuntematon mies kalsareisillaan ja mutsilla vaan korseletti ja korkosaapikkaat ja kun kysyin että mitäs täällä tehään niin se vastas että olis niinku kalanistutus käynnissä, niin meinaan vaan että onkohan tollaset asusteet miten yleisiä kun aletaan kaloja istuttamaan kun en tosiaankaan nähny yhtään kalaa missään.

    • Teikankaan istuttamo

      Ei voi olla totta. Ahneus vie taas voiton. Ikaalisten istuttamo irtisanoo 37 istuttajaa tämän vuoden aikana. Liitosta sanotaan, johdon siirtävän tuotantoa kiinaan ja lopettavan istuttamon toimiminnan kokonaan vuoteen 2014 mennessä. Kaikenkaikkiaan lopetus päätös koskee 38 istuttajaa ja välillisesti 39 istuttajaa. Ikaalisten kokoisessa pitäjässä se merkitsee sitä, että joka toinen kaalimaalainen jää työttömäksi. Parkano on luvannut ottaa osan istuttajista hoitamaan alueensa istutuksia nälkäpalkalla. Ikaalisten Kihlakunnanvirasto lupaa uudelleenkouluttaa rehellisimmät istuttajat valvontatehtäviin ja rakentaa heistä erillisen yksikön valvomaan erityisesti keskellä metsää sijaitsevien lampien istutustoimintaa.
      Teikankaan istuttamon tiloihin suunnitellaan tehdasta, jossa tehtäisiin hiekasta sellaisia valkoisia harkkoja joista voi liimata väliseiniä.

    • ktm.

      Ixonos irtisanoo tai lomauttaa enintään 136 henkilöä


      Ilpon Ahven on saanut yt-neuvottelut päätökseen. Ilpon Ahvenenistutus Oyj:n ja sen kotimaisten tytäryhtiöiden henkilöstöstä irtisanotaan tai lomautetaan enintään 136 henkilöä kesäkuun loppuun mennessä.

      Toimitusjohtaja Pylliäisen mukaan yhtiön ruotsinkieliselle pohjanmaalle toimittamien Mex- ja Synd -kehityspalveluiden kysyntä on vuodenvaihteessa vähentynyt merkittävästi. Kysynnän ei odoteta palautuvan aiemmalle tasolle.

      Yt-neuvottelujen piirissä oli konsernin koko kotimaan henkilöstö. Neuvottelujen alussa vaikutusten arvioitiin koskevan yhteensä enintään 150 henkilöä.
      ----------------------------------------------------------------------------------------------

      Kalanistutus kylpee siis pohjamudissa yleisen taantuman keskellä.
      Ala on suurissa vaikeuksissa.

    • Perinneistutus

      Kyllä tämä huolestuttavalta näyttää. Nyt tarvitaan vaan uusia ideoita, miten istutustoimintaa voidaan kehittää. Suomalainen osaaminen on kyllä huipussaan, mutta jotain sysäystä eteenpäin tarvittaisiin. Yksi suuntaus voisi olla luomu. Vaarini aikoinaan kertoi vanhoista istutusmenetelmistä, jossa kalan munat haudotutettiin pontikkapannun jäähdytys vedessä. Siinä kai lämpö nousi juuri sopivaksi. Jos poikaset vielä kylvää vanhalla hevosvetoisella kylvimellä ja lannoitteena käyttää karjanlantaa voi istutusmenetelmää puhua luomuksi.

    • Yrittäjä F.T

      Meillä täällä Ruuttamon Nautasuon pontikkatehtaalla on saatu keittää pontikkaa ihan rauhassa vaikka poliisit kävikin tutustumassa tehtaaseen. Yksityisen elinkeinotoiminnan nimissä saimme jatkaa koska laadimme viranomaisille kirjelmän jossa kerrottiin juuri edellä mainitsemastasi pontikkapannun lauhdevesien käytöstä kalan munien haudontaan. Itä-suomen elykeskuskin antoi lausunnon jossa ko. lauhdeveden tärkeys todistettiin. Näin ollen pontiukan valmistus sai kuudentoista vuoden valmistusluvan. Tosiasiassa ei meillä ole kalan munia tehtaassa milloinkaan ollut. Pontikalla ansaitsee paremmin.

    • Eino 72v
      • Kapteeni kans

        Toi purtilo on vissiin näsijärvellä tällähetkellä. Mielestäni näin sen ilmasta, kun oltiin istuttamassa säynäviä. Työnsin koneen sellaseen 250 jalkaan ja avasin lastaussillan heti, kun oltiin ylitetty näsinneula. Annoin ohjat stuertille ja kävin tuuppasemassa säynävät järveen. Toi C-130 Hercules on ihan hyvä ja halpa kone istutushommiin ja puikoissa pärjää hyvin kaksinkin. Navigointiin tarvitaan mies aina kun lähetään ulkopaikkakunnille pörrään. Laskeskeltiin, että tuo 62 miljoonan dollarin karvalakkimalli tienaa hintansa parissa kuukaudessa takaisin, jos keikkoja vaan saadaan joka viikko. Ei noita istutuskatamaraaneja kannata pois myydä, kun ei niillä oikeen enää ole ku se käyttöarvo. pidä ittelläs vaan ja jossain vaiheessa, eläköitymisen alkuhuuman jälkeen, voi olla ihan kivaakin lähtee vähän mätiä kylvään ihan harrastusmielessä.


    • Saanko seisottaa

      semmoisen järven rannalla, johon on juosten kusten istutettu kaloja?

      Terv: Kanki-Jooseppi
      Ankara kalamies

      • öklöllöö

        Jäykkä kalastustoteemi on varma kalan ottipaikan merkki, sellaisen
        byggeroiminen istukaskalalammen rantaveteen kastelee sukat ja
        housunlahkeet. Kanki-Joosepin tunnistaakin helposti kalansuomuisista
        ja märistä kalsareista sekä toistuvista kokoontumisista sanatorailuun
        lammen vesialueen omistajan kanssa.


      • no tokkiinsa

        Tietysti saa istuttaa, jos kalakoirasi on seisovaa mallia. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan istuvan kalakoiran hankkimista, sellaista joka istuu sen kalan päälle.

        Terv: Istuva Monni
        kalamies Ankarasta


      • istuva monni

        Istuvista kalakoirista kiinnostuneet voivat googlata aiheesta seuraavilla hakusanoilla "shitting fishing dogs".

        Pahoittelen mikäli teksteissäni esiintyy kirjoitusvirheitä. Äidinkieleni on ankaraa.

        Terv: Istuva Monni
        kalamies Ankarasta


    • kansliapäällikkö tm.

      Työvoimahallinto aikoo tulevana suvena velvoittaa pitkäaikaistyöttömät kalanistutuskursseille sekä istukaskalan pyyntikursseille. Sinänsä hyvä idea, saadaan työttömät hampit pois katukuvasta ja saavat tehdä töitä ruokansa eteen.

    • perustyötön

      Joo me tehään täällä työvoimapoliittisella aktivointikurssilla puusta haspelikelaa virveliin. Kyllä kai se onnistuu vaikka mulla on jo 24 kappaletta epäonnistunut. Tuossa lähijoessa pitäis olla runsaasti kolme vuotta sitten istutettua istuvaa siikaa ja niitä päästään pyytämään kunhan avokelat ja vavat on valmiit. Vavat tehään katajasta mutta eikö se ole rauhoitettu kasvi?

      • &onki£

        Rauhoitussäännöksistä voidaan joustaa niin työvoimapoliittisin kuin myös kalataloudellisin syin.


    • työkansa

      Hyvää vapunaikaa kaikill kalanistuttajille. Istutustoimintaa voi harjoittaa
      myös vappuna, vaikka heti vappumarssin jälkeen.

      Toivottaa Kannelmäen kalanistuttajat ry.

    • ¢

      kysyisin vielä, että pitääkö kalanistutuslupahakemukseen liittää lääkärin todistus?

      Ympäristölupa on jo käsittelyssä, vaikka lammen omistaja jätti siitä valituksen. Väittää ettei sitä lampea ole merkitty edes karttoihin. No ei sille kaivurimiehellekkään ole vielä saatu maksettua, kun ei ole tämän lupahelvetin takia saatu vielä istutettua yhtään sinttiä.

    • jouluntoivottaja

      Hyvän joulun toivotus kaikille kalan istuttajille.

      Tänäkin jouluna kruunaa joulupöydän istuva jouluhauki.

      Jouluisin terveisin

      Skräddarskogin kalanistutuslaitos

    • ????????????

      Haluaisin sellasen kotihauen. Saako niitä jostain eläinkaupoista? Onko ne turvallisia lapsiperheissä? Sellanenhan voi olla kasvatessaan hyvinkin vaarallinen. Pitääkö niitä ulkoiluttaa jossain lammella, kun asun kaupunki alueella. On minulla kyllä amme missä hauki voisi käydä pulikoimassa:)

    • Lahnan oma

      Mä oon lahnan kanssa naimisissa.Mitäs siihen sanotte?

    • alle ei voi jäädä

      Seka-avioliitot ovat nykypäivää. Minulla on vastaavanlaista kokemusta suonorsusta jo pitemmältä ajalta.

    • Anonyymi

      Saa koska meillä on lampi siihen istutettiin ahvenia ku siin ei ollu kaloja se on metsän keskellä

    • Anonyymi

      Kuinka pitkää tuomiota kalat tulisivat siellä istumaan? Olosuhteet pitää olla kunnossa jos elinkautisia yms.

    • Anonyymi

      Minä menin naimisiin ankeriaan kanssa mutta se muuttui aika pian virtahevoksi. Mikä nyt neuvoksi?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe