Tosi karua...

utivårhagen

Luin tämän uutisen: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102614631308_uu.shtml

Ja sen jälkeen aloin tosissani miettiä, miten onnekas olenkaan kun omistan luotettavan, järkevän oikeudenmukaisen ja pohjimmiltaan hyväsydämisen laumanvartijan. Painoin oman laumikseni, pyreneittenmastiffin pään vasten rintaani ja katsoin sen sielukkaita ruskeita silmiä.
Voisiko se koskaan satuttaa minua, jos känninen mies pyytäisi? Ei todellakaan.

Päin vastoin, se suojelisi minua. On vaikea uskoa että tällaista edes tapahtuu, että koira repii omalta emännältä korvan irti, kun joku käskee.
Laumanvartija ymmärtää tilanteen ja olisi varmasti kaikista käskyistä huolimatta pysäyttänyt hyökkääjän toimet, vaikka se olisi vaatinut sen oman hengen.

Miten onnellisia laumanvartijoiden omistajat saavatkaan olla. Ne antavat takaisin kaiken sen rakkauden mitä ovat itse saaneet elämänsä aikana osakseen.
Ei tarvitse pelätä, koska koira pitää turvassa niin kauan kuin siinä henki pihisee.

12

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SuuriSäkä

      Juu, ei tosiaan paljon kiinnosta noi -käskettävät- rodut...
      Olis mukava kutsua toi äijä meille kylään, keskari portilla..

    • what about dogs?

      en kyllä pidä laumanvartiontikoiria sen "ymmärtäväisenpänä" kuin muitakaan perus fiksuja koiria.

    • jdjdtjdjyjs

      Väärissä käsissä koiran rodulla ei ole merkitystä... Koira on eläin jonka saa tottelemaan käskyjä. Taas täällä yritetään rotikan mainetta pilata, hyvä ja turvallinen rotu, tuossakin tapauksessa joutunut sairaan ihmisen käsiin. Huomioiko kukaan, että vaikka oli alistettu täysin miehen käskynalle hyökkäämään, niin koira tajusi tilanteen ja yritti vetää miehen hihasta pois? Mies tuossa on hirviö, koira ja vaimo saaneet molemmat varmasti osansa väkivallasta.

      Omassa koirassani on rotikkaa ja kun sen ruskeisiin silmiin katson, niin en näe muuta kuin pyyteetöntä rakkauta minua kohtaan, saman rakkauden näkevät varmasti kaikki muutkin ketkä ovat siihen tutustuneet. Omani oli edellisessä kodissa huonolla pidolla ja opetettu mm. käteen iskemään kiinni. Nyt kuntoutunut, totteleva kotikoira, joka pitää paljon ääntä, mutta ei käy kiinni ihmisiin eikä eläimiin.

      • Estrelan omistaja

        Kaikkia koiria et saa tottelemaan käskyjä ehdottomasti; osa on jalostettu siihen ja osa ei. Laumanvartijat on jalostettu toimimaan itsenäisesti, vaikkakin on toki ns. helpompia ja vaikeampia laumisrotuja. Esimerkiksi estrela on jokseenkin helppo saada tottelemaan, mutta esimerkiksi kaukasianpaimenkoiraa ei yleensä voisi vähempää kiinnostaa, jos joku koittaa käskeä esimerkiksi noutamaan keppiä.


    • Seon fakta

      Niin mutta pystiffiä et saa koulutettua ottamaan kiinni

    • fgsethsejtrdgbxd

      Tuota.. Kyllä sen Pureneiden mastiffinkin saa iskemään kiinni koulutuksella. Jokainen koira on koulutettavissa. Se on sitten eri asia jos koira on vaan niin kiltti, tai arka tai mitä nyt ikinä onkaan ettei koulutus mene perille. Voi että ihmiset on tyhmiä x|

    • ----------------

      Suomi on mielenkiintoinen maa lainsäädännön näkökulmasta. Varmaan tämäkin setä selviää sakoilla tästä. Ihan hyvin vois mun puolesta heittää äijän tontille, missä olis 4-5 laumista irti ja alue suljettu.

    • Käskettävät rodut?

      Rottikset jalostettiin alunperin paimentamaan karjaa jossainpäin Saksaa. Ne jos mitkä on laumanvartijoihin lueteltavia koiria.

      Mitä tohon uutiseen tulee, jokanen koira on koulutettavissa käymään kiinni ja tekemään vaikka mitä, varsinkin jos sitä yllytetään. Koira tekee aina niinku lauman johtaja käskee ja tässä tapauksessa se johtaja oli ilmeisesti perheen isäntä. Olkoon lauman jäsen tai ei, myös luonnossa susilaumassa tapahtuu tällasta "heikkojen karsimista", tai suoranaisia petoksia, jossa koko lauma kääntyy syystä tai toisesta jotain lauman jäsentä vastaan. Koiran mentaliteetti on kuitenkin paljon lähempänä suden kuin ihmisen omaa. Se on eläin, joka kyllä pystyy rakastamaan ja osoittamaan kiintymystä, mutta joka tulee aina olemaan viettiensä ja vaistojensa vanki.

      • Akbash

        No siinäpä taas puhuu eräs mistään mitään tietämätön asiantuntija:) Jo ensimmäinen lauseesi paljastaa, että olet asian ytimestä täysin pihalla.

        "Rottikset jalostettiin alunperin paimentamaan karjaa" --> laumanvartijat eivät juuri koskaan paimenna karjaa, vaan nimenomaan oleskelevat sen läheisyydessä rauhanomaisesti, ilman turhaa saalistusviettiä, joka saisi ne jahtaamaan ja paimentamaan vartioimiansa eläimiä.

        Kenties tosin lammaslaumaa vartoiva laumanvartijakin saattaa lähteä seuraamaan, mikäli esim. nuori lammas lähtee harhailemaan poispäin laumasta, mutta tuskinpa se sitä varsinaisesti paimentaa takaisin laumansa pariin..

        Laumanvartijat elävät rauhanomaisessa sovussa vartioitavan laumansa kanssa. Ne pyrkivät haukunnalla ja partioimalla lauman ympärillä yms ennaltaehkäisevästi pitämään petoeläimet loitolla lauman läheisyydestä, pedon tullessa liian lähelle laumaa varoittaa laumanvartija tunkeilijaa, mutta jos tämä ei peräänny, hyökkäävät yleensä urokset pelotta pedon kimppuun.

        Monesti laumanvartijan lisäksi käyttää paimen apunaan paimentavaa, pienempää koiraa, mutta tämä ei olekele lauman luona 24h, esim yöaikaan.


      • Ota selvää.

        Laumanvartija ei paimenna, se vartioi laumaa silloin, kun ihmiset ovat poissa.


    • Tundra....

      Totta, ja laumanvartijat ei ole palveluskoira rotuja, en usko todellakaan että vaikka esimerkiksi tiibetinmastiffi hyökkäisi käskystä ketään ihmistä kohti, jos ihminen ei ole koiran mielestä millään tavalla uhkaava.
      Ne on toiminut ja toimii aina agressiivisuus asioissa omien päätöksiensä mukaisesti.
      Esimerkiksi hyvin vahtiviettinen laumanvartijani ei reagoi jos sille sanoo pihalla ; kuka tulee!!?? Jos koira kuulee itse että kukaan ei ole tulossa.. se vain haukottelee!
      Suuren kunnioituksen saa myös se, joka voisi motivoida koirani noutamaan palloa, kun se ei sitä edes vilkaise. :)

    • joku roti..kka

      koira teki saman kuin olisi tehnyt susikin. heikointa revitään. koirathan tekevät laumassa näin. koitti hädissään isäntää että eikö jo riittäs..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7371
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2382
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1359
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe