Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Koira jumittaa lenkillä!

rasitttunut.

2-vuotias saksanpaimenkoiran, karjalankarhukoiran ja labradorin sekoitukseni on tosi rasittava talutettava. Silloin, kun se kävelee eteenpäin, se kiskoo kuin höyryveturi, ja sitten kesken vauhdin ihan äkkiarvaamatta lässähtää istumaan keskelle tietä. Tekee siis totaalisen stopin, ei lähde liikkeelle edes makupalojen avulla. Vasta sitten, kun sitä itseään sattuu huvittamaan tai tulee toinen koira vastaan. Uroskoira siis kyseessä.

Voiko olla koomisempaa näkyä kuin keskellä tietä patsaana istuvaa, hievahtamatonta koiraa naama punaisena kiskova taluttaja?! Mahtavat ne muut koiranomistajat nauraa, kun oma koira tepsuttaa niin siivosti vierellä hihna löysällä ja tottelee käskyjä, ja sitten tulee tämä meidän istuskelija ja minä, joka yritän epätoivoisesti maanitella koiraa jatkamaan matkaa!

Koira ei siis aina ole käyttäytynyt noin, pennusta asti ollut innokas ulkoilija, ennen saattoi jopa yllättää kävelemällä siivostikin, vaikka pientä kiskontaa aina onkin ollut, joka taitaa olla etenkin uroskoirille ihan yleistä. Olen näyttänyt koiralle, että olen johtaja, ja minua totellaan, ja tämän koira pitääkin mielessään kaikkialla muualla paitsi lenkillä. Siellä vain istua kököttää, nuuskii vähän ympärilleen ja rapsuttaa tassulla korvantaustaa. Argh!

Makupalat ja maanittelu eivät siis auta tipan tippaa, kuten ei hihnasta vetäminen tai pannasta tarttuminenkaan, silloin alkavat vain kahta kauheammat hangottelut. Koira on luonteeltaan avoin ja ystävällinen ja varsinkin minulle tosi lempeä. Tottelee kotona ja kaikkialla muualla käskyjä, mutta ei sillä stoppihetkellä. Täysin terve koira, kun eläinlääkärillä viikko sitten käytin peläten jotain kipua tai muuta sairautta, mutta ei mitään. Lääkärin mukaan täysin normaali, terve ja leikkisä nuori koira, jolla ei ole vikaa edes korvien välissä.

Lääkäri ehdotti, että vaihtaisin lenkkeilymaisemia ja maastoja, mutta onhan se aika vaikeaa lähteä koiraa raahaamaan autolla, sen verran tarkkaan ollaan tämän seudun maastot kierrelty :D Ei siis tosiaankaan aina mennä samaa reittiä, vaan vaihdellaan aina suuntaa. Eikä tuo nyt sitten olekaan mitään sellaista pikkuparkkeerausta, vaan ihan varttitunnin (joskus enemmänkin) stoppi, jossa koira parhaimmillaan käy vielä maatekin. Huoh, en ole ikinä ennen kuullut tällaista.

Auttakaa nyt, rasittavaa ulkoiluttaa koiraa, joka vain matelee paikoillaan!

17

11004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • p-

      Meillä on sama ongelma, mutta meillä on kyllä vasta 7kk labbis pentu. Välillä on saatu nameilla eteenpäin, välillä seisoskellaan pitkään ennen kuin taas neiti suostuu lähtemään. Olen myös välillä vaan vetänyt eteenpäin, mutta en oikein usko siihenkään, koska koira alkaa köhimään tahalleen, vaikka sillä on valjaat eikä kurkun kohdalla mitään. Meillä on todennäköisesti kyse vain uhma iästä ja kokeilemisesta. Mutta ymmärrän tunteen, kun muut kävelee ohi ja toiset vielä mainitseekin, että heh, eikö jaksakaan lähteä tai jotain... Jaksamisia=)

    • HMV

      Tässä pari vinkkiä ellet ole kokeillut ja hyödyttömänä hyljännyt: Matkaan mukaan hanska, heitettävä lelu tai pallo. Nyt heität tämän haluttuun suuntaan ja käsky "nouda" tai "perään". Myös lelun heitto haluttuun suuntaan saattaa auttaa.

      Toinen että vain yllätät koiran innostamalla sen jostakin kuten hihkaisulla "heiiii, kato tuolla kani(tai kissa)". Molemmissa konsteissa oikea äänensävy on todella tärkeä.

    • laivaohoi

      Et todellakaan ole koirasi johtaja, sehän pistää sinua ihan alta lipan. Ei kyllä kannattaisi makupaloilla maanitella tuollaisen temppuilun edessä. Itse jo päästäisin meleko pahan ärähyksen ja vaikka perässäni hilaisin. Jo tuo, että se kiskoo sinua lenkillä kertoo, kumpi teistä on johtaja.
      Potki vaikka persuksille, eihän tuossa ole mitään järkeä.
      Et kyllä ole ainoa, joka tuollaisesta käytöksestä kärsii. Mutta jos koira varmasti on terve, on tilanne itseaiheutettu. Hihnassa pitäisi alusta lähtien mennä omistajan ehdoilla, eikä koiran.
      Kysymys on siis hihnakoulutuksen epäonnistumisesta. Voisit mennä kouluttajalle opettelemaan toimivat keinot. Hän näkee, missä teillä menee pieleen.

    • Katso peiliin!

      Miksi syytät koiraasi, kun et ole opettanut sille, että ulkona on turvallista liikkua, että sinä olet luotettava ja mukava, seuraamisen arvoinen?

      Ei koira osa aluonnostaan kävellä hihnassa, jos sitä ei opeteta. Jos kiljut, huudat, kiskot niskasta, luuletko koiran oppivan siitä jotakin? Vai yrittäisikö se raukka päästä kivusta ohi?

    • möllli

      Katso vaan itse peiliin. Voi jestas sentään, kaksivuotiasko ei osaisi opettamatta kävellä? Kuvitteletko että se peloissaan pysähtyy? Kaksivuotiasko ei vielä tunne omistajaansa? Tiesitkö, että myös epämiellyttävät kokemukset opettavat? Sitäpaitsi aloittajahan EI syytä koiraansa, kysyypähän vaan neuvoja toisilta.

    • kahden omistaja

      Meillä on aikalailla sama tilanne. Oon huomannut että namien antaminen vain pahentaa tilannetta, koska sitten koira ajattelee että nyt en varmaan liiku ilman nameja jos kerran äsken annoit... Ja eihän se kävely ole mikään namin arvoinen toiminto :D

      Nykyään olen surutta kiskonut ja en anna sen pomppia minnepäin haluaa. Haistella saa kun minä haluan. Voi mennä sinullakin kauankin ennenkuin oppii mutta sinnikkyys palkitaan. Ja tosiaan meillä myös ainut paikka tuo ulkona hihnassa kun ei tottele tai pitää "pilkkanaan".

      Käytin myös eläinlääkärissä tarkistuttamassa ettei mitään hätää ole, ja löytyikin vakavanlaatuinen selkäongelma. Paapoessani koiraa nimenomaan lenkeillä tottelemattomuus ongelma paheni entisestään. Nyt fysioterapeutin kanssa yhteistuumin ollaan varmoja ettei enää kipuja, vaan korvien välissä tuo ongelma. Liekkö laiskuutta vai tylsistymistä varsinkin kun sinullakin fiksu koira omalla tahdolla höystettynä kyseessä?

      Ajateltiin ruveta säännöllisesti käymään jossain treeneissä jotta saadaan vieläkin parempaa aivojumppaa ja aktivointia :) Ai niin, ja itse pidän koiraa aina metsässä kiinni. Tämähän on vähän mälsää koiran mielestä, mutta sidon sen puuhun hetkeksi ja käyn piilottelemassa edelle nameja. Siinä menee sitten tovi kun niitä etsii ja hyvin väsyttää ainakin meillä.

    • rasitttunut.

      Nameja en koiralle annakaan, houkuttelen vaan niiden avulla jatkamaan matkaa. Ja koira ei pysähdy pelostaan tai kivustaan, vaan ihan jostain muusta syystä! Joskus vain tuntuu, että se tekee koko homman kiusallaan, kun jässittää paikallaan. Ja palloista yms. leluista ei ole tippaakaan kiinnostunut ulkoillessa, oravista ja muista eläimistä kyllä, mutta niitä sattuu hädän hetkellä näkemään uskomattoman harvoin, tietenkin.

      Tänään päivällä, kun ystäväni ja hänen cockerspanielinsa (5v) tuli mukaan lenkille, meidänkään hauva ei paljoa paikallaan istuskellut, vaan ihan touhukkaasti nuuski ja merkkaili pientaretta. Muutenkin tuntui kovasti toimivan vanhemman koiran perässä, kuin ihaillen, ja joka kohta, minkä cockeri kävi nuuhkaisemassa, piti myös meidän epelin käydä tarkistamassa. Samoin kuin keppienkin kanssa, kun cockeri kantoi keppiä ja tiputti sitten maahan, nappasi meidän poika saman tien suuhunsa.

      Pitääkö meidän hankkia toinen koira vain lenkkeilyn takia, vai mitä teemme? Ja kiitos vastauksista :)

      • Laura87...

        Kuulostaisi siltä, että koirasi yksinkertaisesti johtaa kävelylenkkiä. Periaatteessa jos annat koirasi päättää lenkillä mihin tahtiin kuljetaan, niin silloin se johtaa lenkkiä. Ainut tapa korjata asia on opetella lenkillä oleminen aivan uudestaan, uusien sääntöjen mukaan. Esimerkiksi kun lähden koirani kanssa kunnon lenkille niin lenkin alussa koirani saa valita (tai joskus valitsen sen puolesta) kummalla puolella se kävelee ja sen jälkeen sitä puolta ei vaihdeta. Eli en hyväksy lenkin aikan mitään zig-zag liikkeitä. Lenkin aikana ei myöskään pysähdytä nuuskimaan, koska haluan kävellä reipasta tahtia ilman pysähtymisiä. Koirani ymmärtää tämän vallan hyvin ja noin 5 minuutin jälkeen pääsee kiinni lenkkirytmistä. Ei koirani edes halua nuuskia hajuja tai tehdä muuta häiritsevää käytöstä, sillä se nauttii täysin siitä että me vaan kävellään eteenpäin reipasta tahtia. Lenkin jälkeen palkitsen koiraani sallimalla sen nuuskia hajuja. Tämä kuvio on meidän kohdalla toiminut vallan hyvin.

        Uskon tosissani siihen, että koira tarvitsee joka päivä liikuntaa, jossa se pääsee kulkemaan eteenpäin ilman mitään häiriötekijöitä esim. hajujen nuuskimista tai muuta pysähtelyä. Reipas lenkkeily, jossa koiran ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin seurata omistajaansa tuo sille mielen rauhaa. Ihan samalla tavalla kuin ihminen menee salille niin koira purkaa fyysistä sekä mentaalista energiaa lenkkin aikana. Sen takia se onkin niin tärkeetä saada oikein. Tietenkin jos koira ei koskaan pääse purkamaan tätä turhautumista sille luonnollisella tavalla niin se näkyy meille ihmisille tälläisenä käytösongelmana. Hajujen perässä juokseminen ja jatkuva merkkailu kuvastavat enemmänkin turhaantumisen merkkejä. Koirasi ikään kuin haluaisi vain päästä lenkille mutta ei tiedä miten koska kukaan ei sitä ole koskaan sille näyttänyt. Tietenkin hajujen nuuskiminen ja merkkailu on luonnollista mutta tärkeämpää on ensin opetella oikea lenkkityyli ja sitten vasta hauskanpito. Tästä syystä itsekin annan koiralleni palkintona hajujen nuuskimisen, mutta ennen sitä sen pitää tehdä töitä sen eteen. =)


      • Joobax
        Laura87... kirjoitti:

        Kuulostaisi siltä, että koirasi yksinkertaisesti johtaa kävelylenkkiä. Periaatteessa jos annat koirasi päättää lenkillä mihin tahtiin kuljetaan, niin silloin se johtaa lenkkiä. Ainut tapa korjata asia on opetella lenkillä oleminen aivan uudestaan, uusien sääntöjen mukaan. Esimerkiksi kun lähden koirani kanssa kunnon lenkille niin lenkin alussa koirani saa valita (tai joskus valitsen sen puolesta) kummalla puolella se kävelee ja sen jälkeen sitä puolta ei vaihdeta. Eli en hyväksy lenkin aikan mitään zig-zag liikkeitä. Lenkin aikana ei myöskään pysähdytä nuuskimaan, koska haluan kävellä reipasta tahtia ilman pysähtymisiä. Koirani ymmärtää tämän vallan hyvin ja noin 5 minuutin jälkeen pääsee kiinni lenkkirytmistä. Ei koirani edes halua nuuskia hajuja tai tehdä muuta häiritsevää käytöstä, sillä se nauttii täysin siitä että me vaan kävellään eteenpäin reipasta tahtia. Lenkin jälkeen palkitsen koiraani sallimalla sen nuuskia hajuja. Tämä kuvio on meidän kohdalla toiminut vallan hyvin.

        Uskon tosissani siihen, että koira tarvitsee joka päivä liikuntaa, jossa se pääsee kulkemaan eteenpäin ilman mitään häiriötekijöitä esim. hajujen nuuskimista tai muuta pysähtelyä. Reipas lenkkeily, jossa koiran ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin seurata omistajaansa tuo sille mielen rauhaa. Ihan samalla tavalla kuin ihminen menee salille niin koira purkaa fyysistä sekä mentaalista energiaa lenkkin aikana. Sen takia se onkin niin tärkeetä saada oikein. Tietenkin jos koira ei koskaan pääse purkamaan tätä turhautumista sille luonnollisella tavalla niin se näkyy meille ihmisille tälläisenä käytösongelmana. Hajujen perässä juokseminen ja jatkuva merkkailu kuvastavat enemmänkin turhaantumisen merkkejä. Koirasi ikään kuin haluaisi vain päästä lenkille mutta ei tiedä miten koska kukaan ei sitä ole koskaan sille näyttänyt. Tietenkin hajujen nuuskiminen ja merkkailu on luonnollista mutta tärkeämpää on ensin opetella oikea lenkkityyli ja sitten vasta hauskanpito. Tästä syystä itsekin annan koiralleni palkintona hajujen nuuskimisen, mutta ennen sitä sen pitää tehdä töitä sen eteen. =)

        Tässähän ne asiat tulikin jo sanotuksi. Eli sinä määräät tahdin, koira seuraa. Ei toisinpäin. Anna koiralle erikseen lupa nuuskia ja tehdä tarpeensa lenkin alussa ja lopussa. Koiralle tekee hyvää saada nuuhkutella vapaasti puolen tuntia päivässä (yhteensä).


      • naks ja kyllä toimii

        ota naksutinkoulutus käyttöön! varmoja tuloksia.. jos osaa siis. Koiralla on asiaa, sun täytyy ymmärtää sen kieltä! se ei osaa puhua! se puhuu keholla, katseella, ilmeellä, kaikella muulla mutta ei puheella! Sinussa se vika on eikä koirassa! ja et voi yleistää että uroskoirat vetää yms yms. Sinä et osaa kouluttaa, koiraasi käy melkein sääliksi! luuletko että uros koira, tai koira yleensäkään tottelee, jos alistamalla näytät mitä tehdään??! voi kun koiria ei annettaisi sellaisille jotka ei niitä tarvitse!! tule katsomaan minun ja koirieni lenkkeilyä! uros koiria löytyy, niinkuin narttujakin! eikä ole tarvinnut leikkauttaa ketään! asenteesta se kiinni on! koirat tottelee, seuraa vierellä, ja on miltei aina irti lenkilläkin! niin keskustassa kuin maalla metsissä! voi koira raukkaa!!


      • Anonyymi
        naks ja kyllä toimii kirjoitti:

        ota naksutinkoulutus käyttöön! varmoja tuloksia.. jos osaa siis. Koiralla on asiaa, sun täytyy ymmärtää sen kieltä! se ei osaa puhua! se puhuu keholla, katseella, ilmeellä, kaikella muulla mutta ei puheella! Sinussa se vika on eikä koirassa! ja et voi yleistää että uroskoirat vetää yms yms. Sinä et osaa kouluttaa, koiraasi käy melkein sääliksi! luuletko että uros koira, tai koira yleensäkään tottelee, jos alistamalla näytät mitä tehdään??! voi kun koiria ei annettaisi sellaisille jotka ei niitä tarvitse!! tule katsomaan minun ja koirieni lenkkeilyä! uros koiria löytyy, niinkuin narttujakin! eikä ole tarvinnut leikkauttaa ketään! asenteesta se kiinni on! koirat tottelee, seuraa vierellä, ja on miltei aina irti lenkilläkin! niin keskustassa kuin maalla metsissä! voi koira raukkaa!!

        Naks ja kyllä toimii, tuleppa meillä kouluttamaan kaksi koiraa kun olet niin hyvä ja arvostelet muita.! Eri rodut ja luonteet, koiria on monenlaisia kaikki koirat ei vaan kertakaikkiaan ole helppoja. Vaikka koulutat kuinka!!!Sinulla hyvä tuuri kun kaikki menee niin sujuvasti!


    • Hmhmhmmhmmhmmh

      Oletko kokeillut kotiinpäin lähtemistä silloin kun koira päättää tehdä stopin? Jos se vaikka innostuisi taas kävelemään, niin sitten kehuja ja käännyt taas siihen suuntaan mihin päin alunperin olitte menossa.

    • dfghjklöyuu

      meilläkin vähän sama, koira saattaa etenkin nurmikon kohdalla lösähtää mahalleen. Ikää tosin meillä vasta 3kk, tiedä sitten mistä johtuu. Uros myöskin. Ja kyse ei todellakaan voi olla väsymisestä koska saattaa tehdä tämän jo heti piha nurmella :D

      itse olen saanut liikkeelle joko käymässä kutittelemassa kyljestä tai sitten olevinaan teen juoksu pyrähdyksen eli näytän siltä että lähden juoksemaan.. en osaa selittää mutta tää kaveri on heti valmis liikkumaan jos ollaan juoksemassa :D Joskus pelkkä innostuneesti "tule" käsky toimii tai silleen jännittyneesti tuijottaminen silmiin (littyy taas tuohon juoksemaan lähtemiseen tai jtn, ainakin innostuu siitä)

    • Anonyymi

      Hommaa 4.vetoauto ja ulkoiluta sen kanssa niin ei varmasti jumita, tavallisellakin autolla sujuu vauhdikkaasti asfaltilla, vetokoukku on hyvä olla niin on nopea sitoa hihna siihen.

    • Anonyymi

      Yritä miettiä mitä koira haluaa kertoa tai kysyykö se jotain. Poissulje kivut. Meillä auttaa iloinen "mennään!" (ja oma kehonkieli oikeasti eteenpäin, ei koiraan kääntyneenä ja sitä päin katsoen) käsky tai hihnan heittäminen maahan ja itse kävelyn jatkaminen. Nameilla voi saada eteen innostettua, mutta varottava ettei koira ohita mahdollista kipua niitä käytettäessä.

    • Anonyymi

      ^ ja hihnan heittäminen maaha EI sovi kaikille koirille. Meidän koira ei lähde mihinkään, katson vain että ympäristö on turvallinen (ei autotietä/autoja, pyöriä, muita koiria jne), tuo ei välitä edes riistasta. Voi olla iso riski koiralle itselleen ja muille tuo, tunnettava oma koira ja oltava tarkkana.

    • Anonyymi

      Tätini 10-vuotias spanieleitten sekoitus uroskoira tekee samalla tavalla. Mutta tiedämme miksi, hänellä on pieniä kipuja, lääkkeet on lääkäriltä saanut. Nykyisin ei ole onneksi tehnyt ollenkaan. Kävelee vain hitaasti, koska on jo vanhempi.
      Niin sitten olemme huomanneet, jos koiralla on pitkät kynnet ne saattavat tehdä kipeää kävellessä, voisiko se olla syy koirasi "kävelyyn"???

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe