Vauva omassa sängyssä vai perhepeti?

paniiiikki

Juuri tässä männä viikolla esim MTV3 uutisoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan on haitallista vauvan kehitykselle, jos tämä nukkuu omassa sängyssään. Eli vauvan kehityksen kannalta olisi parasta, jos olisi nk perhepeti.

Meillä vaavi nukkuu omassa sängyssään ja vielä eri huoneessa. Nyt sitten koen oloni ns huonoksi äidiksi. Totta kai hakuan parasta vaavelille, mutta haluan myös itse nukkua. Alussa (noin kuukauden) vauv nukkui samassa huoneessa, mutta se on niin meluisa yöllä, että koin itse enemmän häiritseväni vauvaa, kun kävin katselemassa jokaista sen ääntelyä, vaikka pikkuinen olikin sitten täysin unessa. Ja kuten arvaatte, en nukkunut kovin hyvin.

Mitä mieltä olette? Pitäisikö tässä sittenkin siirtää vaavi takaisi oman sängyn viereen vai jatkaa tällä tavalla? Maalaisjärkeni sanoo, että kaikki menee näin hyvin, kun kaikki saa nukuttua, mutta tuoreena äitinä (ja hysteerisyyteen taipuvaisena) minua pelottaa, että teen nyt tahtomattani hallaa vauvan kehitykselle ja perusturvalllisuuden tunteelle...

Linkki uutiseen:
http://www.mtv3.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2011/10/1421836/yllattava-tutkimustulos---oma-peti-vahingoittaa-vauvan-unta

14

965

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en usko

      Älä nyt syyllisty! Jos vauva nukkuu hyvin omassa sängyssään niin anna nukkua. Toiset vauvat nukkuvat niin paremmin. Miten se sitten voisi olla haitallista kehitykselle?

      Meillä on nukuttu perhepedissä, vaikka se ei ollut alunperin tarkoitus, mutta meillä taas nukuttiin paremmin vieressä. Hirveä itku tuli jos ei päässyt viereen, niin annoin sitten olla vieressä.

      Hellyyttä voi osoittaa myös päivisin mm.pitämällä sylissä tai kantoliinassa. Toiset vauvat tarvitsevat jatkuvasti syliä ja hellyyttä ja toiset viihtyvät vähän enemmän omissa oloissaan.

    • "tutkimus"

      tehty 16 vauvalle, jos käsitin oikein mitattu samat lapset sekä äidin vieressä että yksin, ja monusta aika selvää et jos lapsi tottunu nukumaan äidin vieressä, häiriintyy jos yhtäkkiä pitää nukkua yksin.

      jokainen lapsi yksilö, jotkut ei pysty nukkumaan äidin vieressä jne..

      teet niinkun teille sopii etkä ole sen takia yhtään huonompi äitinä!

    • höpsistäää

      Eihän tutkimuksessa ollut edes kyseessä perhepeti vaan "while they slept on their mother’s chest" eli äidin rinnan päällä... Tottakai lapsi tuntee olonsa siinä turvalliseksi kun kuulee sydänäänet jne muta koitappa nukuttaa 3 vuotiasta rinnan päällä :D höpöhöpö tutkimus taas kerran ja suomenkielinen käännös pyllystä.

      • "tutkimus"

        siis pari ekaa viikko äidin rinnan päällä ja sen jälkeen vierellä...
        Lueppa juttu uusiksi=)


    • tdjyt

      Älä huoli, pieleen se menee kuitenkin :) Ei vais, mut teit niin tai näin, niin varmasti jostain löytyy tutkimus jonka mukaan jotenkin olis voinu tehdä paremmin. Jos ette nuku perhepedissä, niin vauva jää muka jotain oleellista hoivaa vaille, ja jos taas nukutte, niin parisuhde ja sen seurauksena koko perhe muka kärsii, puhumattakaan siitä jos jouduttemyöhemmin turvautumaan joskun unikouluun jotka ovat muka kaiken pahan alku ja juuri (huudattaminen on julmaa ja lempeimpiin menetelmiin turvautuvat eivät anna lapselle mahdollisuutta oppia itsesäätelyä).

      Luota itseesi äitinä. Jos olet perus-tolkun-immeinen niin se on paras ohjenuora!

    • --------------------

      Meillä on kans vauva nukkunut koko ikänsä (9kk) omassa sängyssä, meen huoneessa kylläkin. Mulle oli alusta asti selvää etten ota vauvaa viereeni, en olisi uskaltanut ite nukkua, kun oon niin kova kääntyileen. En oikeasti usko että vauvalle on siitä haittaa, kysyppä äitiltäsi (jos mahd.) kuinka sinä nukuit, jos vastaus on omassa sängyssä, koetko kuitenkin olevasi ok? :) mun tutuissa ei taida olla ketään kellä olis nukkunut vieressä, mut lapset kyl terveitä tavallisia lapsia! on niin paljon muuta mitä lapsen hyväksi voi tehdä päivän aikana että yöt voi viettää erikseen. En kuitenkaan halua mollata heitä jotka ovat perhepedissä nukkuneet, ei vaan sovi kaikille!

      mulla on kans esikoinen menossa ja monesta olen turhaan stressanut, oon viime aikoina yrittäny ottaa vähän löysemmin ja jättää useimmat tutkomukset omaan arvoonsa! Tsemppiä ap:lle ja muille nukkujoille, kuinka sitten nukuttekin!

    • kunhan nukkuu :)

      Minä sanoisin, että jos nukkuu hyvin niin ihan sama onko samassa petissä vai jopa eri huoneessa. Meillä perhepeti on hyvä. Vaikka en enää tyttöä öisin imetäkään niin tuntuu kaipaavan läheisyyttä myös yöllä.

    • oma sänky

      meil oli poika sängys n 1kk ikää saakka, omie kipujeni vuoks ettei tarvinnu noust sängyst ain ylös jne. nukku mu kainalossani ja tissitteli siin.
      sit sain tarpeekseni ku kivutki helpotti ja poika siirty pinnasänkyy joka on meijä sängys kiinni, poika nukkuu hienosti sängyssään ja vanhemmatki saa nukkua rauhassa ja lähekkäin :)

    • LEILAdd

      kummipoika 5kk nukkuu ainakin omassa sängyssään omassa huoneessaan. En hirveästi jaksaisi epäillä vanhempiensa kasvatustaitoja, heillä kuitenkin on 8-vuotias hyväkäytöksinen, koulussa pärjäävä ,sosiaalinen ja urheilullinen tyttö. Mitäköhän olisi jos olis nukkunut vanhempien vieressä...

    • höpsisheijaa

      luottaisin enempi maalaisjärkeen ja äidinvaistoon, kuin satunnaisiin tutkimuksiin . Omasta mielestä 16 lasta on suhteellisen pieni otanta... pitäisi olla isompi otanta ja seurata heidän elämäntaivalta vuosikymmenien ajan ja vastaavasti pitäisi olla kontrolliryhmä ennenkuin kannattaisi tehdä rajuja johtopäätöksiä. Ja vaikka tutkimukset sanoisi mitä, niin lapset on yksilöitä siinä missä äidit ja isätkin. Tuossahan ei käynyt ilmi että millä perusteella testiryhmä oli valittu...

      Näitä tutkimuksia tulee ja menee. Kun tutkitaan jotain tiettyä asiaa, niin lopputulos yleensä ottaa kantaa vain tähän. Myöskin tulkintoja samasta tutkimuksesta voi olla useita. Asioilla on aina kaksi puolta.

      Oleellista on myös se että nukkuuko äiti hyvin jos vauva on vierellä. Jos äiti ei nuku kunnolla, alkaa väsy painamaan pidemmän päälle. Veikkaan että väsynyt äiti on kehityksen kannalta vähintäänkin yhtä huono, jos ei huonompi kuin tämä perhepeti.

      Kyseleppä lähipiiristäsi että kuinka moni on nukkunut perhepedissä. Veikkaan että aikuisväestöstä aniharva (siis kun puhutaan länsimaisesta kulttuurista) ja siltikin valtaosa on tasapainoisia ja hyvinvoipia.

    • Miitutiinu

      Meillä pian kolmekuukautinen tyttö nukkuu pinniksessä. On nukkunut ihan pienestä pitäen. Tähän ratkaisuun päädyttiin siitä syystä, että pelkäsin tukehduttavani tytön, jos nukkuisi meidän sängyssä. Mutta kyllä tässä on kokenut, että on huono äiti, kun tuon valinnan teki. Neuvolassakin painotetaan koko ajan, kuinka tärkeää vauvalle olisi nukkua vanhempien välissä.
      Meillä oli pinnis aluksi noin metrin päässä omasta sängystä. Nyt on raahattu vauvan sänky omaan sänkyyn kiinni niin, että vauvan sängyn pääpääty on meidän sängyn kyljessä. Näin saa helposti laitettua tytölle takaisin tutin suuhun, kun se tipahtaa. Siis meillä tulee yleensä huuto heti, jos tutti tippuu. Toki tyttönen äheltää muutenkin paljon öisin ja oma uni kärsii, mutta viikonlopulla vaihdetaan miehen kanssa aina puolia sängyssä niin saan nukuttua silloin paremmin, kun en ihan kaikkea ähinää kuule sinne toiselle puolelle sänkyä.

      • Puuhpaahpööh

        Oho, neuvola joka varta vasten suosittelee perhepetiä? Monissa paikoissa siitä vielä pelotellaan.

        Syyllisyys hiiteen, juuri tuo teillä käytössä oleva sivuvaunuratkaisu on ehkä se ihanteellisin kaikista: vauva saa haistaa ja kuulla äidin lähellä, aistii äidin hengityksen, rytmittää unisyklejä yhteen äidin kanssa, mutta molemmilla on taatusti turvallista nukkua eikä äidin unta häiritse huoli vauvan hyvinvoinnista. Perhepeti on tietyin edellytyksin turvallinen nukkumismuoto (savuttomat, päihteettömät vanhemmat, ei liian pehmeä peti jne.), mutta sivuvaunu on sitä vielä varmemmin. Eikä se lapsi todellakaan mene rikki vaikka nukkuisi ihan omassa huoneessaan, jos se on ainoa tapa turvata vanhempien lepo. Ilman unta tulee hulluksi ja hullut vanhemmat ei ole lapsen etu :D


    • mirva33

      Perhepeti ehdottomasti! Siinä vaan ei aina ehdi imettämistä lopettaa kun tulee jo siitintä

    • kukintavallaan

      Mä en ainakaan pystyisi itse nukkumaan jos vauva olisi eri huoneessa ja olisi tosi raskasta nousta öisin ylös sängystä. En kuitenkaan uskaltaisi tuollaisessa perhepedissäkään nukkua, missä saisi pelätä kuorsaavan miehen litistävän lapsen. Olen kärsinyt muutenkin univaikeuksista ja tarvinnut ihan oman sängyn nukkumista varten, nyt kuitenkin vauvan kanssa tulee yhdessä nukuttua joskus jopa entistä paremmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe