Purple Rainin laulut nerokkaita

Analyysi...

No eivät kaikki, mutta.

Take Me with U:n introssa Prince heittelee täysin epätavallisia sointuja, sitten vaihtaa sävellajia ja menee hienosti sovitettuun säkeistöön. Kertosäkeistön 5-soinnut ovat loistavat ja toisessa versessä kuullaan h-duurimelodiakulku G/A-soinnun päällä: aivan ihastuttava padapadapappappaa -melodia!

Lopussa intron säteilevä ja mystinen viehätys palautetaan - ikään kuin biisi ei olisi 80-luvun popbiisien timantti muutenkin!

Computer Bluen kitarasoolo ja Darling Nikkin pienkuoro-osuus tekevät näistä selkeästi virtuoottisempia numeroita kuin mitä ne olisivat ilman. Ja vain hyvällä tavalla.

When Doves Cry:n lopun syntikka on kuin romantiikan ajan pianosonaatista.

Princen laulutyyli rääkymisineen ja falsetteineen on mielestäni liian vahva - The Beautiful Ones -kappaleen taiteellinen nerokkuus palautuu osittain laulusuorituksen rohkeuteen, omaperäisyyteen, rajoja rikkovaan ilmaisuun. Mutta Prince saisi laulajana useammin olla vain hyvä-ääninen r&b-tulkitsija, koko ajan ei tarvisi tuoda esiin räikeitä laulumaneereita.

Purple Rain -kappale itse ei ole kaksinen.

4

1273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PyyrpleRÄIN

      Mutta Pyrple Räin kuulostaa kertosäkeestä neliöjuuri toiseen kuunneltuna oravan nussimiselta. Ö-luokan vokaalit aiheuttavat lähinnä oksennus reaktion ja liiallisuuksiin mennyt kitaran rimputtelu pilaa jo alusta alkaen biisin mahdollisuudet. Biisi kaipaisi enemmän y-möllissä oloa ja suunnattomasti kaljaa. Sanottakoon, että Princen musiikilliset lahjat eivät riitä edes yhteen hienoon pop-biisin sävellykseen. Mitäs on levy-yhtiön orja. Voi Voi..

      Tohtori musiikkiherra

    • Oletko juntti?

      Mielestäni Prince on todella hyvä säveltäjä, popmusan mittapuilla.

      Taidat olla näitä kolmen soinnun juice-kappaleitten ystäviä, joille ei oikein aukea hieman musikaalisempi musiikki? Usein tämä suomipop-rotu on juuri se, joka huomauttaa että joku ei osaa tehdä hyvää poplaulua.

      Hyvän poplaulun tekemisen ei pitäisi olla itseisarvo - hyvä sävellys kun ei esim. Schubertin, Haydnin tai Beethovenin kohdalla koskaan ollut "hyvä poplaulu".

      Princen "Kiss" on täydellinen poplaulu, ja esim. "Take Me with U" on hyvä esimerkki musiikillisesti erinomaisia saavutuksia sisältävästä, harmittomalta vaikuttavasta rallatuksesta.

      Harmonia on yksi seikka (muilta osin vaatimaton "Money dont matter 2night), mutta Princen sovittamistaidot olisivat yltäneet orkestraatioonkin, jos mies olisi ollut klassisella puolella. Tämä tulee esiin Purple Rainin monista kappaleista.

    • Daddy Pop

      Niinhän ne ovat, ja hienointa Princessä on, että se on tehnyt toistakymmentä yhtä hyvää albumia, vaikka Purple Rain näistä toki onkin kuuluisin. Vähintään samalle tasolle nousevat myös mm. Controversy, 1999, Musta albumi, Prince and the new power generation, Emancipation ja 3121. Niin, ja Sign of the times jopa korkeammalle.

      Jokainen joka näki Princen kesällä Helsingissä tuli varmasti vakuuttuneeksi siitä että tämä mies pystyy tekemään A-luokan albumin aina kun on sillä tuulella. Ja toistakymmentä kertaa se on onneksi ollutkin. Huonoa levyä se ei ole vieläkään oppinut tekemään, mikä on aika hyvin, kun äijä on ollut alalla vuodesta 1978 ja julkaissut melkein 30 levyä.

    • eerojakari

      Princessä osaa ihmistä karkoittanee tietty vaikeaselkoinen kuori ja identiteetti. Mies vältteli julkisuutta, ja oli alusta saakka itsepäinen artisti (ei osallistunut esimerkiksi We Are The World -hyväntekeväisyyskappaleeseen, vaikka kutsu kävi.) Eikä kukaan tiennyt, onko kaveri mies, nainen, musta, valkoinen, homo vai hetero. Tämä on kärjistys, mutta osatotuus siitä, mikä joitakin ihmisiä kenties etäännyyttää tästä hienosta lauluntekijästä ja muusikosta.

      Princessä viehättää hänen laaja-alaisuutensa, mutta julkisuutta ajatellen joskus hän teki jopa itseään marginalisoivia tekoja, jotka ovat pop-artistille epätyypillisiä. Prince ei mennyt sieltä mistä aita on matalin, tai mikä on selkein ja myyvin imago. Oman tien kulkijan on nieltävä seuraukset. 90-luvulla "kannatus" tippui aivan olennaisesti.

      Mitä musiikkiin tulee, ovat 80-luvun levyt ja muutamat 70-luvun ja 90-luvun teokset edelleen erittäin kiinnostavaa ja miellyttävää kuunneltavaa vaativaankin makuun. On itseasiassa hämmästyttävää, että niin hyviä kappaleita kuin "Little Red Corvette", I Wanna Be Your Lover", Diamonds And Pearls", "Kiss", Thieves In The Temple", "I Feel For You", "Nothing Compares 2 U", "Cream" ja "Purple Rain" ei kehuta ja hehkuta enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe