Sisäsiisteys asiaa!

Helppii!!

Eli meillä on nyt neljän kuukauden ikäinen pentu, ja sillä ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä että tarpeet pitäisi tehdä ulos. Kuinka vanhana teidän koirat oppi ton sisäsiisteyden? Ja miten saisin sen tajuamaan!! Siis saattaa juuri kun on tultu ulkoa tehdä tarpeensa sisälle, vaikka olisi juuri tehnyt ne ulos.

18

2570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • +0908985324

      Nykyisellä koiralla oli 3 kuukauden iässä homma jo jollakin tolalla ja 4 kuukauden iässä saattoi sanoa, että koira on sisäsiisti. Muutamia vahinkoja tuli vielä 5 kuukauden ikäisenä silloin milloin koiralla oli maha kuralla.

      Itselläni on kolmas koira ja tuo paskomiskehitys on ollut kaikilla jotakuinkin samanlainen. Asiaa on voinut helpottaa se, että olen ottanut koirani loppukeväällä tai alkukesällä ja asumme rivitalossa, joten koiran saa "viskattua" pihalle sopivan lämpöiseen ilmanalaan hetimmiten kun se alkaa kyykistelemään.

      Koiran olen ottanut aina siten, että olen pitänyt lomaa 2-3 viikon verran jolloin se siisteyskehitys on saatu hyvälle alulle. Sen loman jälkeen olen pitänyt työssäoloaikana koiraa häkissä noin kuukauden verran. Kertaakaan eivät ole tehneet tarpeitaan omaan häkkiin. Ja kun olen käynyt ruokatunnilla tai tullut töistä on koira kiikutettu hetimmiten ulos tarpeilleen.

      Uskon, että minun/ meidän tilannetta on helpottanut sekin, että emme ole koskaan kehuneet tai namihössänneet koiria tarpeiden teosta. Luonnollinen juttu, kun ne tarpeet on tehty ja sillä selvä. Sisälle tekemisistä on annettu pienehkö toru siinä vaiheessa kun koira on jo jollakin asteella hoksinut sen, että sisälle ei paskota. Torut on annettu samalla sekunnilla kun se koira alkaa kyykkimään. Viipeellä niitä toruja on turha jakaa.

      Uskoisin, että ratkaisevimmassa asemassa sisäsiisteyden oppimisessa ovat ne 2-3 ensimmäistä viikkoa kun koira on uudessa kodissa. En osaa sanoa ap:le mitään patenttiratkaisua, kun omalla kohdalla asiat ovat menneet kokolailla putkeen paskomisasiassa, mutta sitä häkkihommaa voisiti kyllä kokeilla; koira on kohtuullisen siisti eläin eikä pasko mielellään omaan pesäänsä. Tsemppiä.

    • Hauhau_

      Älä nyt vaan missään nimessä kuuntele ja laita koiraasi häkkiin! Se on eläinsuojelulaissakin kielletty, häkki saisi olla koko huoneenkokoinen, jotta se olisi "riittävä". Jollain koirilla saattaa kestä jopa vuoden ikäiseksi, että ovat sisäsiistejä. Voisit kokeilla eläinkaupasta ostettavia pentualustoja, jossa on houkutteleva tuoksu ja myös ruohon haju, josta koira helposti siirtyy tekemään kaikki tarpeet ulos. Koirasi ei myöskään yksinkertaisesti vielä pysty vaan pidättämään, meille eläinlääkäri sanoi, että koira keskimääräisesti oppii pidättämään siinä 5 kuukauden iässä. Silloinkin lyhyitä aikoja. Meidän vanhempi koira oppi vasta vuoden ikäisenä olemaan kokonaisen työpäivän pissaamatta, kakkoja saattoi silti tulla. Älä stressaa, matot pois lattialta ja pentusuoja ulko-oven viereen, kyllä se siitä! :)

      • Aloita alusta.

        Unohda heti edellisen suosittelemat "pentualustat". Jynssää huushollista kaikki pissan hajut pois, matot pois lattioilta eikä todellakaan mitään sanomalehti systeemeitä. Aloita tuo sisäsiisteyskasvatus alusta, eli ramppaat jatkuvasti koiran kanssa ulkona, kyllä, vaikka sen 20 kertaa. Turha hössötys ja palkkaus pois.

        Meillä sakemannit olleet sisäsiistejä viimeistään 12 viikkosina, edesmennyt collie oli jo tullessaan 8 viikkoisena.
        Enemmänhän se työtä vaatii jos asuu kerrostalossa, mutta jokainenhan on valintansa tehnyt. Maantasolla asuessa siisteyskasvatus erittäin helppoa, kuten koiran pito muutenkin. Allekirjoita täysin nim. 090.... kirjoituksen.


    • +0908985324

      Hauhau kirjoitti "Älä nyt vaan missään nimessä kuuntele ja laita koiraasi häkkiin! Se on eläinsuojelulaissakin kielletty ...."

      Viittaatko lain 4§:n ?

      "Eläimen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen sekä muutoinkin tarkoituksenmukainen ottaen huomioon kunkin eläinlajin tarpeet. Eläimen pitäminen tarpeetonta kärsimystä tuottavalla tavalla on kielletty..."

      Kysyin asiaa paikalliselta virkaeläinlääkäriltä ja hän otti sen kannan, että mieluummin ilman häkkiä, mutta koulutusmielessä asia voidaan hyväksyä, etenkin kun kyse on tilapäisestä järjestelystä. Käyttämäni pentuhäkin/ aitauksen koko on noin 1,5 m x 1,5 m ja rotu on 15 - 20 kiloinen. Alasta noin puolet on pehmyttä petiä ja toiselta puolelta löytyy vettä ja hammastettavaa.

      Hauhaun metodi voi olla monen mielestä humaani menettely, mutta ap voi varautua siihen, että tulokset tulevat hitaasti jos sittenkään. Hauhauhan tunnustikin, että oppiminen voi parhaassa tapauksessa venyä jopa vuoteen asti. Ihmisillä on muutoinkin turhan paljon intoa mietiskellä asioita siltä pohjalta, että miltä minusta tuntuisi asua siellä suljetussa häkissä 8 tuntia (enimmäkseen nukkuen) 5 päivänä viikossa ja 4 viikon ajan. Voisi jopa väittää, että tallissa oleva kissa osaa arvioida pilttuussa olevan hevosen tuntoja yhtä luotettavasti kuin Hauhau minun koirani tuntoja koulutussession aikana siellä häkissä.

      Olen huomannut myös sen, että ei sitä häkkiä ole koirien puolesta miksikään vankilaksi koettu eikä se ole nähtävästi aiheuttanut mitään traumojakaan. Se on tälläkin hetkellä pystyssä ja viimekin yönä siellä nukkuivat sekä nuorempi koira että seniori (yleensä vanhus, mutta välistä tosiaan molemmat). Vetäytyvät muulloinkin "suojaansa" milloin kokevat että haluavat olla rauhassa ihmisten aiheuttamalta häsläykseltä.

      En ala kiistelemään tästä asiasta tämän enempää. Lähden tästä mökille ja toivottelen itsekullekin koirailijalle mukavaa viikonloppua karvakorvien kera!

      • Pen_tu

        Koiraa voi pitää häkissä TILAPÄISESTI esim. sairauden niin vaatiessa. Sisäsiisteysopetus tai tavaroiden tuhoaminen ei ole hyväksyttävä syy. Häkkien koot on määritelty tilapäistä oleskelua varten ja tämä tilapäisyys tarkoittaa esim. omistajan käyntiä kaupassa (korkeintaan parin tunnin poissaoloa). Muussa tapauksessa, eli jos omistaja on koko päivän poissa, olisi ehkäpä helpointa rajata koiralle jokin tietty ala asunnosta laittamalla ovia kiinni tai hankkimalla koiraportteja. Toki koiralla voi tällöinkin olla häkki turva - ja nukkumapaikkana, mutta niin että häkin ovi on auki ja koiralla pytyy menemään häkkiin ja poistumaan sieltä oman mielensä mukaan.

        "Hauhaun metodi voi olla monen mielestä humaani menettely, mutta ap voi varautua siihen, että tulokset tulevat hitaasti jos sittenkään."

        Koiran eteen on tarkoitus nähdä vaivaa, eikä kaiken voi olettaa onnistuvan heti ilman harjoittelua. Jotkut esim. hankkivat koiralle heti ensimmäisenä kuonopannan/kuristuspannan, vaikka eivät ole edes vaivautuneet opettelemaan hihnassa kulkua. Sama juttu sisäsiisteyden kanssa: se ottaa oman aikansa.

        Aloittajalle: koirasi oppii kyllä, kunhan vain käytät sitä ahkerasti ulkona leikkimisen, nukkumisen ja syömisen jälkeen. Monilla koirilla pidätyskyky alkaa kasvaa noin 5 kk iässä (tällöin koira alkaa oppia myös säännöstelemään omaa juomistaan, eikä juo enää ns. huvin vuoksi). Oma koirani oli 100 % sisäsiisti 8 kk ikäisenä. Se, joka väittää koiransa olleen sisäsiisti 8 viikon ikäisenä, valehtelee suurella todennäköisyydellä. Sisäsiisteys määritellään mielestäni niin, että koira pystyy pidättelemään normaalin työpäivän ajan (8 h). Jos pentua kiikutetaan ulos vartin välein, eikä se sen takia tee tarpeita sisälle, koira ei ole sisäsiisti.

        Pennulle ei mielestäni kannata laittaa sisälle pentualustoja/sanomalehtiä. Ne vain merkitsevät, että sisälle on sallittua tehdä tarpeet. Heti alusta lähtien kannattaa ottaa se linja, että tarpeet tehdään aina ulos.


    • Danskis11

      Hei, ei hätää. Koira oppii kyllä sisäsiistiksi, jollain menee enemmän aikaa toisilla vähemmän. Meidän 4,5kk pentu on lähes sisäsiisti, tekee enää tosi harvoin sisälle mitään. Painittiin aivan samojen ongelmien kanssa kuin ap, mutta sitten tapahtui ymmärrys ja homma alkoi toimimaan. Älä ota turhia paineita, koira vain aina pihalle leikin/unen/ruuan jälkeen.

    • rotikkamix

      Itselläni on 7kuukauden ikäinen pentu, joka ei vieläkään ole täysin sisäsiisti. Päivät menevät hyvin, ellei joudu olemaan liian pitkään yksin, mutta öisin tuntuu tulevan lähes jokayö pissa/kakka lattialle. Hermot menee täälläkin, mutta jaksan silti uskoa että joku päivä neiti tulee vielä järkiinsä ja lopettaa kokonaan ton sisällä sotkemisen. Olisi mukava jo laittaa matot lattialle :)

      Nuo pentusuojat ym. sanomalehdet tosin saattaavat tehdä hieman hallaa, sillä koira taantuu uudelleen siihen että niille paikoille kuuluu sitten tarpeet tehdä. Eli ulkoilua vaan kymmeniä kertoja päivässä :)

    • Vuffela

      Meillä onkin sellainen ongelma, että koiravauva on sairas. Kamala yskä, jota lääkitään antibiooteilla. Ulos ei saa mennä.
      Vuffe tuli meille 2 kuukauden ikäisenä, nyt on jo kolme viikkoa mennyt niin, että ollaan vaan kerran viikossa käyty lääkärireissuilla. Selkeesti on parannusta tullut vointiin ja yskä vähentynyt :) Kovasti jännätään sitä, että oppiiko koira koskaan sisäsiistiksi tällä menolla...

    • Joobax

      Noin 10 kk iässä oli sisäsiisti. Tosin asian oli ymmärtänyt jo 4 kk:n iässä hyvinkin, mutta pidätyskyky ei ollut kehittynyt riittävästi. Lisäksi oli hiukan protestointia.

      Mun koira nukkui pentuna häkissä yönsä ihan muista syistä, eikä se koskaan ollut asiasta ahdistunut ja menee häkkiin innoissaan kuultuaan käskyn (saa makupalan). Yöllä nukutaan. Nyt vanhempana se ymmärtää nukkua muutenkin, joten häkkiä ei enää tarvita. Toimii tosiaan siisteyden opettamisessakin ihan hyvin. Ei se alleen päästele. MUTTA ihmiselle jää vastuu päästää koira häkistä tarpeilleen riittävän usein, jottei koira ole siellä tuskissaan kupla ottassa. Nuorella koiralla rakko täyttyy nopeasti.

    • tipsuihminen

      Vie koiraa ulos syönnin jälkeen, leikin jälkeen, kun alkaa haistelemaan lattiaa siihen malliin että voisi olla hätä, jos tarpeet tulee ulos kehu pissaamisen aikana oikein yli-innokkaasti pentua mutta älä enään pissaamisen jälkeen muuten se yhdistää sen kehumisen väärään asiaan.. jos pissat tai kakat eivät vieläkään tule ulos mene takaisin sisälle ja sitten taas heti ulos. Kun koira tekee tarpeensa sisälle älä sano sille mitään vaan hiljaa siivoa pois pissat ja kakat niin koira yhdistää sen niin että ulos on kiva tehdä kun kehutaan, Joillain koirilla sisäsiisteyskasvatus kestää pidempään joten ole kärsivällinen.. JOS TORUT KOIRAA KUN TEKEE SISÄLLE KOIRA MENEE TEKEMÄÄN JOHONKIN NURKKAAN ASIANSA KUN SILM VÄLTTÄÄ JOTEN ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ TORU KOIRAA KUN TEKEE SISÄLLE TARPEENSA!!

    • Koirkoir

      Oma koira oli aika hidas oppimaan, vielä lähes vuoden ikäisenä saattoi tulla vahinko sisälle silloin tällöin harvakseltaan. Pentuaikana sillä ei tuntunut olevan vielä jossain 4kk:n ikäisenä mitään käsitystä siitä, että ulos pitäisi pyrkiä, lopulta lopetin koiran kantamisen ulos (jotta sinne päästäisiin nopeammin) ja annoin koiran kävellä itse, tuntui se lopulta tajuavan että tuonne pitää mennä ja pyrkiä. Pitkä prosessihan se oli, kun vanhempi koira oli tajunnut ulospyrkimisen ja sisäsiisteysjutun jo nuorena.

    • 540

      mä luin kasvattajan pentuoppaasta, että vie pentu ulos aina ensin samaan paikkaan ja pidä sitä siellä niin kauan kuin pissa/kakka tulee. eipä onnistu meidän neidillä. saatetaan seistä 20 minsaa monta kertaa päivässä samassa paikassa, eikä millään pissaa/kakkaa siihen paikkaan. sitten tullaan sisälle ja menee 1 min ja neiti pissaa sisälle. oon monesti yrittäny myös sitä, et ulos, takas sisäl ja ulos taas - ei auta - silti pissaa sisälle.

      nyt aion, kaikista tein jutuistanne huolimatta ruveta palkitsemaan pentua ulkona. eli jos pissa/kakka tulee sisälle (onneksi neiti kuitenkin on aina osunut sanomalehden päälle) siivotaan jäljet visusti pois, ja kun pissa/kakka onnistuu ulos, niin palkitsen.

      sanokoot te muut "tottuneet" kasvattajat mitä tahansa, mä yritän tällä mallilla ja kerron sitten miten meni!

      • MK

        Kyllä meilläkin alkuaikoina palkattiin (hurjat kehut ja nami) koiraa kun tarpeet tuli sinne minne piti. Sisällä vaan siivottiin pois ilman sen kummempia kuvioita. Kun homma alkoi olla suht hallussa pennulla, annettiin namia enää vain silloin tällöin, kehuja joka kerta. Siitä sitten pikkuhiljaa lopetettiin namien anto kokonaan, samoin kehuminen (se siinä vaiheessa kun pentu oli jo sisäsiisti). Myös jos/kun teki tarpeensa lenkillä kehuttiin ja palkattiin. Ja ihan hyvä, ja sisäsiisti, koira tosta on tullut :) Eikä se kyllä enää odota tai pyydä namia siitä, että tarpeensa tekee..

        Varmaan tän tiedätkin, että pentu kannattaa viedä ulos aina ruoan, leikin ja heräämisen jälkeen. Ja vähintään parin tunnin välein muutenkin. Vanhemmalla pennulla toki tarve päästä tarpeilleen harvenee, eikä siellä ulkona tarvi rampata alituiseen. Yks pissa/kakkapaikka on ihan hyvä käytäntö. Sinne jää hajuja ja merkkejä edellisestä kerrasta ja pentu paremmin yhdistää syyn siihen miksi siellä seistään (ja ehkä myös toimii nopeammin). Pennulle voi myös opettaa käskyn tarpeiden tekoa varten. On ihan kätevä myöhemmin jollei ole aikaa odotella, että koira itse tekee tarpeet vaan pitää saada homma nopeasti hoidettua. Koita vaan jaksaa ravata ulkoa sisälle jollei tunnu tarpeet tulevan, kun tota vähä aikaa jaksaa, niin kyllä se myös palkitsee. Siellä pihalla vaan joutuu joskus oikeasti seisomaan pitkäänkin, kärsivällisyyttä.

        Mitä enemmän siihen sisäsiisteyskoulutukseen jaksaa panostaa pennun ollessa pieni, sen nopeammin ja varmemmin se sen oppii..


    • ajan kanssa

      Omalla pennullani sisäsiisteyden oppimiseen meni aikaa.Käytimme ulkona ja kehuimme aina kun pissat yms tulivat ulos. Jos vahinko tuli sisälle niin pentua ei toruttu eikä todellakaan laitettu kuonoa pissaan. Sisällä oli sanoamlehti eteisen nurkassa ja siihen pentu teki asiansa ellei ulos ehditty ajoissa. Syy hitaaseen oppimiseen löytyi kasvattajasta. Hän oli pitänyt pentuja pienessä häkissä joka oli vuorattu paperilla. Pentu oppi että pissata saa siihen mihin hätä tulee. Häkitystä en hyväksy terveellä koiralla missään olosuhteissa. Kyllä pentusi oppii sisäsiistiksi ajan kanssa. Tosin pitkää pinnaa vaaditaan ajoittain.

    • Kyllä koira oppii

      Vanha tapa on minulla ollut aina.Kuono kuseen tai paskaan jos sisälle tekee ja kehut ulkona.Nykyisin tekee tarpeet jo käskystäkin eli ei tarvitse räntäsateessa hillua koiran "merkatessa"reviireitään tuntikaupalla.Sisällä jo mahatautia tai muuta ei voi pidätellä menee tekemään tarpeet suihkuun suihkukaivon päälle josta helppo poistaa.Sekin opetettu.Koira oppii vaikka pöntölle jos opettaa,kuten naapurin Tanskandogi tekee.Se nostaa kannen ylös tekee tarpeet ja vetää vessan.

      • karmeaa

        Toivottavasti sulla ei ole lapsia. Kaiketi pyyhkisit niittenkin naamat vaippaan! Järkyttävää luettavaa toi sun tekstis. Jos tarkotukses oli provosoida ihmisiä jotka todella välittävät lemmikeistään niin onnistuit. Onnittelut!


    • Anonyymi

      Meillä 5kk eikä ole koskaan kakannut ulos joka kerta pisua tullut. Pentualustoille pissaa ja kakkaa ja täysin pentualustasisäsiisti ja se riittää meille.

    • Anonyymi

      Meillä opi 1-2 kk:n iässä...Tai siis mä opin ja aloin viemään aamulla heti herättyä ulos, eli kannoin ulos ja sit aamupalan jälkeen taas ulos...sillon tulee yleensä myös kakattuakin ja sit ruuan jälkeen klo 11-12 ja sit klo 14-15 välil ku käydään koirapuistossa ja takas sit toimistolle. ja sit töiden jälkeen kun syöty illallinen, niin klo 18-19 on viimeinen semmoinen pakollinen ulkona käynti

      Ihan ensimmäiset 2-3viikkoa vahinkoja tulee, mutta niihin ei sais reagoida millään lailla vaan eleettömästi ikäänku puhdistaa lattia/matto ja jatkaa normaalisti...Eikä mitään palkkioita siitä :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      329
      3061
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      107
      2261
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      87
      1675
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      195
      1596
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      68
      1398
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1283
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1059
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe