ONKO KELLÄÄ KOKEMUKSIA/TIETOA ESTÄÄKÖ ESTROGEENI KALJUUNTUMISEN?

girlyboy!

Jos esim. alkaa vaihtaa sukupuolta (edes hormoonihoidoin) miehestä naiseksi ja on esim 25v ja ei ole vielä alkanut kaljuuntumaan, niin kun sanotaan että testosteronissa on kaljuuntumisen syy (voi katsoa vaikka wikipediastakin tms.) estääkö estrogeenit kaljuuntumisen ?
PS. itse haluaisin aloittaa hormonihoidot, en kuitenkaan halua rintoja enkä vaginaa. En vain halua vanheta miehenä, enkä kuulostaa mieheltä(ainakaan paljon) enkä että vanhetessa minulle ilmestyisi miehisiä piirteitä. Enkä kaljuuntua, mutta kuka nyt haluaisi... Vihaan ja voin pahoin kun minua kutsutaan mieheksi tai äijäksi. Jos minua sanoo pojaksi tai jätkäksi tai kundiksi se ei haittaa taas ollenkaan.

51

1847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • klgjkjhj

      Aloitetaan takaapäin. Perusteluissasi kuulostat aika selvästi transgenderiltä ja kyseisen diagnoosin voisi mahdollisesti saada transtutkimusyksiköltä. Diagnoosipapereilla olisi sitten mahdollista saada tarvittava hormonihoito yksityispuolelta. Tässä tapauksessa estrogeenin tueksi tarvitaan myös antiandrogeenilääkitys jotta se tehoaisi ja on epäiltävissä että pitkäaikainen antiandrogeeni voi olla terveydelle ongelmallinen. Antiandrogeeneista voi luopua jos käy orkiektomiassa.

      Sitten noihin kaljuuntumisongelmiin. Hiustenlähtöä voi torjua muullakin lääkityksellä ilman että pitää korjata sukupuolta. Miehet käyttävät melko yleisesti dihydrotestosteronin (DHT) estäjänä finasteridia jota on saatavissa edullisesti eturauhasvaivojen hoitoon tarkoitettuina lääkkäeinä (Gefina ja sen rinnakkaislääkkeet). Kalliilla hinnalla myydään myös nimenomaan hiustenlähtöä estävää finasteridia (Propecia). Nämä ovat reseptilääkkeitä ja todennäköisesti ihotautilääkäri voisi kirjoittaa reseptin, mutta sen voi saada myös omalta lääkäriltäkin.

    • Kolmois-S

      Sukupuolta ei vaihdeta, se korjataan.

      • glkinsglkignlrgkin

        Ihan yhtä typerä ilmaus tuo korjauskin on. Minä en korjannut sukupuoltani miksikään, se oli hyvä jo syntymässäni: nainen. Sen sijaan kehoni kehityskulku riiteli kovasti neurologiani kanssa ja kehon piirteitä piti "korjata" tai muokata ongelman poistamiseksi. Siinä samalla muutettiin joidenkin ihmisten kohdalla minuun sosiaalisesti liitettyjä luulojakin ja laitettiin kuntoon pari juridista epäkohtaa. Sukupuoleni oli silti alusta asti nainen, samoin kuin kehoni oli naisen keho vaikka väärin kehittynyt.


      • Niin, sukupuoli laitetaan "tasapainoon", tehdään itselle se oikea sukupuoli jossa on hyvä elää tasapainoisena ja hyvin voivana! Se että onko se naisen vai miehen sukupuoli, se riippuu siitä mistä sen tasapainon itselleen löytää!! Minulta se löytyi puolestavälistä!!


      • lkfjhfdgjhs
        thai.t kirjoitti:

        Niin, sukupuoli laitetaan "tasapainoon", tehdään itselle se oikea sukupuoli jossa on hyvä elää tasapainoisena ja hyvin voivana! Se että onko se naisen vai miehen sukupuoli, se riippuu siitä mistä sen tasapainon itselleen löytää!! Minulta se löytyi puolestavälistä!!

        Tuossa tapauksessa ei ole kyse transsukupuolisesta ihmisestä ja nimitys shemale on paikallaan. Transsukupuolinen eikä transgenderkään "laita tasapainoon" sukupuoltaan vaan kokee todellisen sukupuolensa (tai sukupuolettomuutensa) kattavaksi, sitä ei tarvitse etsiä.


      • lkfjhfdgjhs kirjoitti:

        Tuossa tapauksessa ei ole kyse transsukupuolisesta ihmisestä ja nimitys shemale on paikallaan. Transsukupuolinen eikä transgenderkään "laita tasapainoon" sukupuoltaan vaan kokee todellisen sukupuolensa (tai sukupuolettomuutensa) kattavaksi, sitä ei tarvitse etsiä.

        No onneksi et ollut mukana antamassa lausuntoasi kun sain päätöksen transpolilta! Olen kuule täällä Thaimaassa seurannut jo yli 2 kuukautta tätä osaa maailmasta! Niin Suomessa kuin täälläkin, "kiivetään jalat edellä puuhun"!! Sitten kun huomataan että mahdoton on mahdotonta eletaan elämään Ladyboyna. Mistä arvelet johtuvan että tää ryhmä elelee aina pääsääntöisesti yhdessä? Nais porukassa on kiva fiilis, miesporukassa on kiva fiilis, entä ketäs nämä sitten ovat??

        Tarkoitan tasapainolla omaa sisäistä hyvinvointia, elämän tilannetta jolloin voit kävellä normaalisti, hymyillä normaalisti eli elämä ei ole koko ajan tehtyä ja teennäistä!! Mahtavaa kun saan käveleskellä täällä ylpeänä transsukupuolisuudestani eikä silti tarvitse suunnitella etukäteen joka askelta, surku tulee täällä montaa "kanssasisarta"!!!!


    • oliesntgzloisekgnrzi

      Jos et halua rintoja, hormonihoidot tai muutkaan transhoidot eivät ole sinulle ratkaisu. Jos haluat vain estää hiustenlähdön, teet kuten sinua neuvottiin ja hankit vaikka omalta lääkäriltäsi tai yksityiseltä lääkäriltä reseptin finasteridiin. Valitat niille että suvussasi on kaljuuntumista ja että haluat estää sen. Finasteridia määrätään kyllä miehille helposti.

      Hormonihoidoilla ei vaginaa saada.

      Ei kannata vaivata päätäsi transsukupuolisuudella, transgenderiydellä, hoitoprosesseilla tai muullakaan jos ne ei sinua kiinnosta. Hiustenlähdön voit hoitaa muitakin kautta.

    • Vaikka niin

      Haluatko siis olla vanhana rupsahtaneen transvestiitin näköinen ja onko parempi, että sinua kutsutaan tranaksi? Kai ymmärrät, että vanha sinusta tulee joka tapauksessa, teit sitten mitä tahansa?

    • girlyboy!

      kiitti vastauksista ja vikaan vastaisin, että en vanhuutta pelkää MUTTA MIES JA NAINEN VANHENEE ERITAVALLA.
      Vanhetessakin kroppa muuttuu mutta se että muuttuuko se "vanhan miehen" vai "vanhan naisen" kropaksi on se mitä ajan takaa. Minusta välillä tuntuu, että minulla on luonnostaankin naisellisia piirteitä esim hoikka vyötärö ja jalat naiselliset en osaa selittää paremmin ja kasvoistani monesti minua erehtyy luulemaan tytöksi vaikka pitäisin hiuksia kiinni pois kasvoilta jne, enkä edes meikkaa melkein koskaan.
      Pelkään vaan ihan älyttömästi, että muutaman vuoden päästä "kukaan ei enää erehdy luulemaan minua tytöksi vaan joksikin hevarityypiksi"...ja tien että toi kuulostaa hassult mut ihan tosi, tolta musta tuntuu.


      Saako joltain taholta tukea noihin hoitoihin&lääkkeisiin jne?

      Ainiin ja sen unohdin mainita, että en halua myöskään loppu ikää tulla ajelemaan partaa ja viiksiä. Olen 25v, eikä minulla vielä melkein yhtään ole kummatkaan kasvanut kerran pari viikossa aamusin saatan vähän ajella jos näyttää jostain päin vähänkin kasvavan.

      Ja haluun vielä mainita että EN TODELLAKAAN OLE TÄSSÄ SELITTÄMÄSSÄ HUVIKSENI,
      asia oikeesti on päänvaivanani ollut jo aikoja. Yksi juttu vielä minusta heh että jos pitäis itteeni kuvailla ton transgenderiyden suhteen niin vaikka olisin tyttö oikeasti niin olisin silti poikamainen tyttö. Tai se nyt vaihtelee tilanteittain.. Mutta kumminkin edelleenkin ei mua haittaa olla poika jätkä kundi whatever. En vaa halua olla miehinen mies koskaan.. Ja vanheta miehenä.
      Jes kun alko tulee selitystä! Kiitos jo etukätee jos tulee mahtavia vastauksia haluun niitä oikeasti ! Ja rehellisyyttä ennenkaikkea.

      • lkfjljgln

        Laillisia hormonihoitoja ei saa kuin asianmukaisella diagnoosilla (transsukupuolinen tai transgender). Parrankasvu ei lopu hormoneilla, parta pitää poistaa laserilla tai neulaepilaatiolla. Mikäli on saanut em. diagnoosin, hormoneihin saa lääkärin kirjoittamalla B-todistuksella erityiskorvattavuuden, jolloin estrogeenit maksaa apteekissa 3 € / 3 kk annos. Antiandrogeeni on kalliimpaa, reilun 3 kk annos maksaa kelakorvauksen jälkeen n. 66 €. Gefina ja sen rinnakkaislääkkeet ovat halpoja, reilun vuoden annos ilman kelakorvaustakin alle 20 €.

        Transsukupuolinen saa hoitojärjestelmään kuuluvat hoidot ja leikkaukset julkiselta puolella sen mukaisilla taksoilla. Transgender joutuu tukeutumaan yleensä yksityispuolen palveluihin.

        Transdiagnoosin saanti sillä perusteella että haluaa näyttää naiselta mutta haluaa olla kuitenkin mies, voi olla vaikeaa. Jos hakeutuisit transtutkimuksiin, epäilen että sinut lähetettäisiin kotiin "kasvamaan", eli odottamaan sukupuolikokemuksen vakiintumista.


    • Ihan pakko tässä kysyä siitä että kuinka nopeasti hormonihoitoon on päässyt kun on aloittanut keskustelun psykiatrin kanssa?

      Itse olen 30vuotias ja siitä 20 vuotta olen tuntenut itseni naiseksi. Kauhean muurin on joutunu tekemään ettei sakki ole katsonu kieroon. Nyt sitten päätin että meni syteen tai saveen. Muutoksen on tultava nyt ja kaapista ulos kolinallaryminällä.

      • khkjhkj

        Laki ja asetus ohjeistaa aika tarkasti miten ja missä aikataulussa edetään prosessissa.

        Transtutkimuksiin hakeudutaan pyytämällä vaikkapa yleislääkäriltä lähete. Sen voi pyytää omalta lääkäriltä (terveyskeskus, työterveys, ym.) tai varata ajan mistä tahansa lääkäriltä. Eräillä sairaanhoitopiireillä (terveyskeskuksilla) on käytäntönä ohjata ensin tutkittavaksi omalle mielenterveyspuolelle, mutta tähän ei tarvitse suostua koska joka tapauksessa on lähetettävä transtutkimuksiin (syntyy vain viivästystä).

        Transtutkimuksia tekee vain HYKS:n ja TAYS:n tutkimusyksiköt. Helsingissä ei ole varsinaisesti jonoa, yleensä ensimmäisen ajan saa noin kuukauden päähän. Tampereella on toivoton ruuhka ja yleensä ensimmäisen tutkimusajan saa 6 kk päähän.

        Lain mukaan tutkimuksiin pitää käyttää vähintään 6 kk aikaa, jonka jälkeen voi saada transsukupuolisuusdiagnoosin. Joskus epäselvissä tapauksissa aikaa voi kulua enemmänkin. Tämän jälkeen saa lähetteen hormonipoliklinikalle ja asetuksen mukaan hormonihoito aloitetaan saman sairaalan hormonilääkärin toimesta. Jonotusaika hormonipoliklinikalle ensimmäiselle vastaanottoajalle on useita kuukausia. Tilannetta pyritään helpottamaan laatimalla lähete jo ennen diagnoosin antamista jos se näyttää olevan myönteinen.

        Eli hormonihoidon aloitukseen kuluu aikaa tutkimuspaikasta riippuen selvästi alle vuoden tai yli vuoden. Hormonihoidon aloituksen jälkeen hoitavan lääkärin voi vaihtaa esimerkiksi yksityislääkärillekin. Joku yksityislääkäri voi kirjoittaa yksittäisen hormonireseptin jo tutkimusvaiheessa perustellusta syystä, mutta varsinainen säännöllinen hoito aloitetaan yliopistollisen sairaalan asetuksen mukaisen moniammatilliseen työryhmään kuuluvan lääkärin toimesta.

        Hoitoprosessi etenee tämän jälkeen asetuksen määrittelemällä vuoden pituisella arkielämänkokeella, jolloin pitää elää uuden sukupuolen mukaista elämää. Jakson alussa voidaan nimi vaihtaa (maistraatissa) uuden sukupuolen mukaiseksi. Jakson päätyttyä onnistuneesti, haetaan myös toisen tutkimusyksikön psykiatrilta lausunto. Kun on saatu molempien psykiatrien lausunnot ja hormonilääkärin todistus steriilydestä, voidaan hakea uuden sukupuolen vahvistamista. Mikäli on avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, puolison on annettava lupa uuden sukupuolen vahvistamiseksi ja sitä varten hänen on annettava siihen lausunto henkilökohtaisesti maistraatissa. Tämän jälkeen aviolitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin. Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös henkilötunnuksen vaihtamista uuden sukupuolen mukaiseksi. Henkilötunnuksen vaihduttua, voidaan hakea hormonilääkitykselle Kelan erityiskorvattavuus.

        Tämän jälkeen voidaan tehdä genitaalien korjausleikkaukset, mutta ne eivät ole pakollisia Suomessa. Leikkaukset on keskitetty Suomessa HYKS:n Töölön sairaalaan. Tutkimusyksikkö laatii tarvittavan lähetteen ja esikäynnille joutuu jonottamaan muutaman kuukauden. Leikkaukseen jonotusaika on ollut viimevuosina 0-6 kk, tällä hetkellä lienee maksimissa. Muita oheishoitoja voidaan antaa arkielämänkoevaiheessa.

        Tutkimuksia ja hoitoja harkitsevan kannattaa pistää tämä viesti talteen. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.trasek.net/


      • Leikkaukseen pääsyä
        khkjhkj kirjoitti:

        Laki ja asetus ohjeistaa aika tarkasti miten ja missä aikataulussa edetään prosessissa.

        Transtutkimuksiin hakeudutaan pyytämällä vaikkapa yleislääkäriltä lähete. Sen voi pyytää omalta lääkäriltä (terveyskeskus, työterveys, ym.) tai varata ajan mistä tahansa lääkäriltä. Eräillä sairaanhoitopiireillä (terveyskeskuksilla) on käytäntönä ohjata ensin tutkittavaksi omalle mielenterveyspuolelle, mutta tähän ei tarvitse suostua koska joka tapauksessa on lähetettävä transtutkimuksiin (syntyy vain viivästystä).

        Transtutkimuksia tekee vain HYKS:n ja TAYS:n tutkimusyksiköt. Helsingissä ei ole varsinaisesti jonoa, yleensä ensimmäisen ajan saa noin kuukauden päähän. Tampereella on toivoton ruuhka ja yleensä ensimmäisen tutkimusajan saa 6 kk päähän.

        Lain mukaan tutkimuksiin pitää käyttää vähintään 6 kk aikaa, jonka jälkeen voi saada transsukupuolisuusdiagnoosin. Joskus epäselvissä tapauksissa aikaa voi kulua enemmänkin. Tämän jälkeen saa lähetteen hormonipoliklinikalle ja asetuksen mukaan hormonihoito aloitetaan saman sairaalan hormonilääkärin toimesta. Jonotusaika hormonipoliklinikalle ensimmäiselle vastaanottoajalle on useita kuukausia. Tilannetta pyritään helpottamaan laatimalla lähete jo ennen diagnoosin antamista jos se näyttää olevan myönteinen.

        Eli hormonihoidon aloitukseen kuluu aikaa tutkimuspaikasta riippuen selvästi alle vuoden tai yli vuoden. Hormonihoidon aloituksen jälkeen hoitavan lääkärin voi vaihtaa esimerkiksi yksityislääkärillekin. Joku yksityislääkäri voi kirjoittaa yksittäisen hormonireseptin jo tutkimusvaiheessa perustellusta syystä, mutta varsinainen säännöllinen hoito aloitetaan yliopistollisen sairaalan asetuksen mukaisen moniammatilliseen työryhmään kuuluvan lääkärin toimesta.

        Hoitoprosessi etenee tämän jälkeen asetuksen määrittelemällä vuoden pituisella arkielämänkokeella, jolloin pitää elää uuden sukupuolen mukaista elämää. Jakson alussa voidaan nimi vaihtaa (maistraatissa) uuden sukupuolen mukaiseksi. Jakson päätyttyä onnistuneesti, haetaan myös toisen tutkimusyksikön psykiatrilta lausunto. Kun on saatu molempien psykiatrien lausunnot ja hormonilääkärin todistus steriilydestä, voidaan hakea uuden sukupuolen vahvistamista. Mikäli on avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, puolison on annettava lupa uuden sukupuolen vahvistamiseksi ja sitä varten hänen on annettava siihen lausunto henkilökohtaisesti maistraatissa. Tämän jälkeen aviolitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin. Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös henkilötunnuksen vaihtamista uuden sukupuolen mukaiseksi. Henkilötunnuksen vaihduttua, voidaan hakea hormonilääkitykselle Kelan erityiskorvattavuus.

        Tämän jälkeen voidaan tehdä genitaalien korjausleikkaukset, mutta ne eivät ole pakollisia Suomessa. Leikkaukset on keskitetty Suomessa HYKS:n Töölön sairaalaan. Tutkimusyksikkö laatii tarvittavan lähetteen ja esikäynnille joutuu jonottamaan muutaman kuukauden. Leikkaukseen jonotusaika on ollut viimevuosina 0-6 kk, tällä hetkellä lienee maksimissa. Muita oheishoitoja voidaan antaa arkielämänkoevaiheessa.

        Tutkimuksia ja hoitoja harkitsevan kannattaa pistää tämä viesti talteen. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.trasek.net/

        voidaan täysin mielivaltaisesti pitkittää täysin terveenkin ihmisen kohdalla miten pitkään tahansa. Potilaslakiin merkitty 6kk on pelkästään numero paperilla, mutta siitä lääkäreiden ei tarvitse välittää mitään.


      • joku transu
        Leikkaukseen pääsyä kirjoitti:

        voidaan täysin mielivaltaisesti pitkittää täysin terveenkin ihmisen kohdalla miten pitkään tahansa. Potilaslakiin merkitty 6kk on pelkästään numero paperilla, mutta siitä lääkäreiden ei tarvitse välittää mitään.

        Tämä ei pidä paikkaansa. Olet ainakin henkisesti epävakaa. Sekoile muissa ketjuissa niin paljon kun haluat mutta älä enää koskaan jaa väärää tietoa oikeaa tietoa kipeästi tarvitseville, kiitos.


      • Esikäynnistä Töölöss
        khkjhkj kirjoitti:

        Laki ja asetus ohjeistaa aika tarkasti miten ja missä aikataulussa edetään prosessissa.

        Transtutkimuksiin hakeudutaan pyytämällä vaikkapa yleislääkäriltä lähete. Sen voi pyytää omalta lääkäriltä (terveyskeskus, työterveys, ym.) tai varata ajan mistä tahansa lääkäriltä. Eräillä sairaanhoitopiireillä (terveyskeskuksilla) on käytäntönä ohjata ensin tutkittavaksi omalle mielenterveyspuolelle, mutta tähän ei tarvitse suostua koska joka tapauksessa on lähetettävä transtutkimuksiin (syntyy vain viivästystä).

        Transtutkimuksia tekee vain HYKS:n ja TAYS:n tutkimusyksiköt. Helsingissä ei ole varsinaisesti jonoa, yleensä ensimmäisen ajan saa noin kuukauden päähän. Tampereella on toivoton ruuhka ja yleensä ensimmäisen tutkimusajan saa 6 kk päähän.

        Lain mukaan tutkimuksiin pitää käyttää vähintään 6 kk aikaa, jonka jälkeen voi saada transsukupuolisuusdiagnoosin. Joskus epäselvissä tapauksissa aikaa voi kulua enemmänkin. Tämän jälkeen saa lähetteen hormonipoliklinikalle ja asetuksen mukaan hormonihoito aloitetaan saman sairaalan hormonilääkärin toimesta. Jonotusaika hormonipoliklinikalle ensimmäiselle vastaanottoajalle on useita kuukausia. Tilannetta pyritään helpottamaan laatimalla lähete jo ennen diagnoosin antamista jos se näyttää olevan myönteinen.

        Eli hormonihoidon aloitukseen kuluu aikaa tutkimuspaikasta riippuen selvästi alle vuoden tai yli vuoden. Hormonihoidon aloituksen jälkeen hoitavan lääkärin voi vaihtaa esimerkiksi yksityislääkärillekin. Joku yksityislääkäri voi kirjoittaa yksittäisen hormonireseptin jo tutkimusvaiheessa perustellusta syystä, mutta varsinainen säännöllinen hoito aloitetaan yliopistollisen sairaalan asetuksen mukaisen moniammatilliseen työryhmään kuuluvan lääkärin toimesta.

        Hoitoprosessi etenee tämän jälkeen asetuksen määrittelemällä vuoden pituisella arkielämänkokeella, jolloin pitää elää uuden sukupuolen mukaista elämää. Jakson alussa voidaan nimi vaihtaa (maistraatissa) uuden sukupuolen mukaiseksi. Jakson päätyttyä onnistuneesti, haetaan myös toisen tutkimusyksikön psykiatrilta lausunto. Kun on saatu molempien psykiatrien lausunnot ja hormonilääkärin todistus steriilydestä, voidaan hakea uuden sukupuolen vahvistamista. Mikäli on avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, puolison on annettava lupa uuden sukupuolen vahvistamiseksi ja sitä varten hänen on annettava siihen lausunto henkilökohtaisesti maistraatissa. Tämän jälkeen aviolitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin. Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös henkilötunnuksen vaihtamista uuden sukupuolen mukaiseksi. Henkilötunnuksen vaihduttua, voidaan hakea hormonilääkitykselle Kelan erityiskorvattavuus.

        Tämän jälkeen voidaan tehdä genitaalien korjausleikkaukset, mutta ne eivät ole pakollisia Suomessa. Leikkaukset on keskitetty Suomessa HYKS:n Töölön sairaalaan. Tutkimusyksikkö laatii tarvittavan lähetteen ja esikäynnille joutuu jonottamaan muutaman kuukauden. Leikkaukseen jonotusaika on ollut viimevuosina 0-6 kk, tällä hetkellä lienee maksimissa. Muita oheishoitoja voidaan antaa arkielämänkoevaiheessa.

        Tutkimuksia ja hoitoja harkitsevan kannattaa pistää tämä viesti talteen. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.trasek.net/

        on nyt mennyt 11kk enkä ole vieläkään saanut leikkausaukaa. Mitään syytä minulle ei ole kerrottu, joka estäisi leikkauksen. Töölön lääkärit toimivat täysin mielivaltaisesti leikkausten suhteen eikä niitä tunnu sitovan mitkään potilaslait.

        Olen täysin terve, mutta jostain syystä jota minulle ei kerrota en pääse leikkaukseen.


      • Mitenkäs meinaat

        sieltä kaapista ulos tulla, kun sen, niin ryminällä meinaat tehdä?


      • kjöjkölfgkj
        Esikäynnistä Töölöss kirjoitti:

        on nyt mennyt 11kk enkä ole vieläkään saanut leikkausaukaa. Mitään syytä minulle ei ole kerrottu, joka estäisi leikkauksen. Töölön lääkärit toimivat täysin mielivaltaisesti leikkausten suhteen eikä niitä tunnu sitovan mitkään potilaslait.

        Olen täysin terve, mutta jostain syystä jota minulle ei kerrota en pääse leikkaukseen.

        Oletko pyytänyt selvitystä potilasasiamiehen tuella? Toinen vaihtoehto on pyytää selvitys ylilääkäriltä ellei oma lääkäri suostu antamaan selvitystä. Vaikenemiseen ei tarvitse eikä saa tyytyä.


      • Olen ilmoittanut
        kjöjkölfgkj kirjoitti:

        Oletko pyytänyt selvitystä potilasasiamiehen tuella? Toinen vaihtoehto on pyytää selvitys ylilääkäriltä ellei oma lääkäri suostu antamaan selvitystä. Vaikenemiseen ei tarvitse eikä saa tyytyä.

        potilasasiamiehelle, että haluan Sinikka Suomisen tilalle toisen lääkärin. Menen tammikuussa taas Töölöön toisen lääkärin vastaanotolle. Silloin on kulunut kaksi päivää vaille vuosi siitä, kun kävin eka kertaa Töölössä.
        Mitään leikkausta estävää syytä minulle ei ole esitetty ja tietääkseni olen täysin terve.
        Kun menin vuosi sitten eka kertaa Töölöön täysin terveenä ihmisenä niin ajattelin, että saan jo silloin leikkausajan. Sainkin osakseni vain töykeyttä ja ylimielisyyttä.


      • gmknmh
        Olen ilmoittanut kirjoitti:

        potilasasiamiehelle, että haluan Sinikka Suomisen tilalle toisen lääkärin. Menen tammikuussa taas Töölöön toisen lääkärin vastaanotolle. Silloin on kulunut kaksi päivää vaille vuosi siitä, kun kävin eka kertaa Töölössä.
        Mitään leikkausta estävää syytä minulle ei ole esitetty ja tietääkseni olen täysin terve.
        Kun menin vuosi sitten eka kertaa Töölöön täysin terveenä ihmisenä niin ajattelin, että saan jo silloin leikkausajan. Sainkin osakseni vain töykeyttä ja ylimielisyyttä.

        Potilasasiamies ei päätä lääkäreistä. Hän antaa vain neuvoja potilaalle mahdollisia valituksia verten.

        Suomisen tilalle ei ole paljon vaihtoehtoja, vain yksi ja todennäköisesti molemmat käyttävät samoja kriteereitä leikkausesta päätettäessä.


      • Potilasasiamies ei
        gmknmh kirjoitti:

        Potilasasiamies ei päätä lääkäreistä. Hän antaa vain neuvoja potilaalle mahdollisia valituksia verten.

        Suomisen tilalle ei ole paljon vaihtoehtoja, vain yksi ja todennäköisesti molemmat käyttävät samoja kriteereitä leikkausesta päätettäessä.

        päätä lääkäreistä, mutta voi ehdottaa lääkärin vaihtoa ja nyt minulle vaihtuu toinen lääkäri. Suominen on töykeä ylimielinen paska joka ei välitä potilaslaista tippaakaan. Potilaslaissa on määritelty hyvin tarkasti potilaan oikeudet ja myös Suomisen pitäisi niitä noudattaa. Turkinpa Suominen on saanut mitään erivapautta potilaslain noudattamisesta.
        Joka tapauksessa menen toisen lääkärin juttusille, sillä Suomisen kanssa en tule enää vaihtamaan sanaakaan. Lääkäri kokee sen suurena arvovaltatappiona, kun potilas haluaa vaihtaa lääkäriä.


      • Cis suinakkoon
        Potilasasiamies ei kirjoitti:

        päätä lääkäreistä, mutta voi ehdottaa lääkärin vaihtoa ja nyt minulle vaihtuu toinen lääkäri. Suominen on töykeä ylimielinen paska joka ei välitä potilaslaista tippaakaan. Potilaslaissa on määritelty hyvin tarkasti potilaan oikeudet ja myös Suomisen pitäisi niitä noudattaa. Turkinpa Suominen on saanut mitään erivapautta potilaslain noudattamisesta.
        Joka tapauksessa menen toisen lääkärin juttusille, sillä Suomisen kanssa en tule enää vaihtamaan sanaakaan. Lääkäri kokee sen suurena arvovaltatappiona, kun potilas haluaa vaihtaa lääkäriä.

        Sinulle kaikki on aina pelkkää valtataistelua. Ja täysin terve olet, vaikka TIA:a pukkaa jatkuvasti.


      • Oletko cissi saanut
        Cis suinakkoon kirjoitti:

        Sinulle kaikki on aina pelkkää valtataistelua. Ja täysin terve olet, vaikka TIA:a pukkaa jatkuvasti.

        vaihteeksi pääsi selviämään? Typeriä kannanottojasi on jopa kaivattu. Et vaan ilmeisestikään pysty kehittämään kuin viiden sanan lauseita.


      • Mitenkäs meinaat kirjoitti:

        sieltä kaapista ulos tulla, kun sen, niin ryminällä meinaat tehdä?

        Kai vissiin vaatekasojen kera rymähdän kaapista ulos. Yllärinä kaikille(vaikkakin kukaan ei oo vielä tuominnu asiaa.)


      • Cis suinakkoon
        Oletko cissi saanut kirjoitti:

        vaihteeksi pääsi selviämään? Typeriä kannanottojasi on jopa kaivattu. Et vaan ilmeisestikään pysty kehittämään kuin viiden sanan lauseita.

        Ja matematiikannumerosi oli..?


    • Kuka nyt on jakanut

      väärää tietoa?

    • Saa ja ei saa

      Hormoonihoitojen aloittaminen transsukupuolisuuden verukkeella ei ole laillista aloittaa yksityisellä puolella vaikka olisi saanut diagnoosin transsukupuolisuudesta. Hoidon aloittamisen jälkeen hoitavassa yksikössä, voi siirtää hoidon yksityiselle puolelle kyllä.

      Itse kävin parinviikon kuluttua diagnoosin saannin jälkeen yksityiseltä lääkäriltä kysymässä ja vaikka lääkäri puhui "diagnoosin antaneelle" siitä puhelimessa samalla kertaa ja tulos oli että laki kieltää antamasta.

      Jotkut lääkärit kyllä antaa, tai no olen ainakin kuullut näin.

      • kölhjgfhj

        Tilanne on todellakin tuollainen. Asetuksen mukaan hormonihoito on aloitettava lähetteen perusteella saman sairaalan endokrinologin tai gynekologin toimesta ja vasta sen jälkeen voi vaihtaa muun lääkärin hoitoon jos haluaa. Hormonipoliklinikan hoito päättyy noin vuoden hoitojakson jälkeen jolloin siirrytään joko oman terveyskeskuksen tai itse valitun yksityislääkärin hoitoon.

        Jotkut yksityislääkärit eivät välitä asetuksesta tai yksinkertaisesti eivät edes tiedä sen olemassa olosta ja siksi kirjoittavat hormonireseptejä. Lain ja asetuksen tultua voimaan, mm. osa plastiikkakirurgeista alkoi kieltäytyä ennen diagnoosia tehtävistä sukupuoliominaisuuksia muutavista leikkauksista.


      • Saa kyllä

        Ketä kiinnostaa, onko se laillista? 60% viime vuosina tutkimuksiin tulleista aloittivat hormonit itsenäisesti Trans-poliklinikan osastonjohtajan, Aino Mattilan, mukaan. Lisäksi minä itse hain pillerit suoraan yksityiseltä heti diagnoosin saatuani. Tutkimusyksikön työntekijät sanoivat minulle, että se on OK.

        Jos joku kieltää hormonien käytön, voithan toki kasvattaa itsellesi pysyvästi isommat jalat, kädet, polvet, rintakehän, leuan, nenän, matalan äänen ja vaikeasti poistettavan karvoituksen. Ei siinä mitään, jos haluaa välttämättä lakia noudattaa ja mahdollisesti pilata elämänsä niin, ettet ikinä koko loppuelämäsi ajan enää pysty elämään naisena vaan ainoastaan näkyvänä trans-naisena.

        Minä järjestän sekä Suomessa että ulkopuolella joillekin hoitoa tarvitseville ihmisille - kyllä, myös alaikäisille - hormonit netin kautta. En halua kuulla enää miten karua transihmisten elämä on, miten ihmiset tulevat hulluksi odotellessaan hoitoja peräti vuosia, tai miten tämän kankean, tuomitsevan, monopolisoidun hoitojärjestelmän epäonnistuminen pahimmillaan aiheuttaa itsemurhia. Samalla ohjeistan heidät kaiken varalta hedelmöitysklinikoille, joilla on kohtuulliset hinnat ja hyväksyvät transihmisten talletukset.

        Olen säästänyt ihmisiä valtavalta päänvaivalta ja päästänyt heidät irti byrokratian rattaista. Moni tässä tilanteessa murskautuu sinne byrokratian rattaisiin samalla, kun elämä ja keho tihkuvat pikku hiljaa kääntämättömän tiimalasin lävitse. Toivon, että muutkin tekisivät samoin; ehkä auktoriteetkin näin ymmärtäisivät, miten toimimaton ja ajoittain kankea nykyinen järjestelmä on.


      • kklgjkgjhdf
        Saa kyllä kirjoitti:

        Ketä kiinnostaa, onko se laillista? 60% viime vuosina tutkimuksiin tulleista aloittivat hormonit itsenäisesti Trans-poliklinikan osastonjohtajan, Aino Mattilan, mukaan. Lisäksi minä itse hain pillerit suoraan yksityiseltä heti diagnoosin saatuani. Tutkimusyksikön työntekijät sanoivat minulle, että se on OK.

        Jos joku kieltää hormonien käytön, voithan toki kasvattaa itsellesi pysyvästi isommat jalat, kädet, polvet, rintakehän, leuan, nenän, matalan äänen ja vaikeasti poistettavan karvoituksen. Ei siinä mitään, jos haluaa välttämättä lakia noudattaa ja mahdollisesti pilata elämänsä niin, ettet ikinä koko loppuelämäsi ajan enää pysty elämään naisena vaan ainoastaan näkyvänä trans-naisena.

        Minä järjestän sekä Suomessa että ulkopuolella joillekin hoitoa tarvitseville ihmisille - kyllä, myös alaikäisille - hormonit netin kautta. En halua kuulla enää miten karua transihmisten elämä on, miten ihmiset tulevat hulluksi odotellessaan hoitoja peräti vuosia, tai miten tämän kankean, tuomitsevan, monopolisoidun hoitojärjestelmän epäonnistuminen pahimmillaan aiheuttaa itsemurhia. Samalla ohjeistan heidät kaiken varalta hedelmöitysklinikoille, joilla on kohtuulliset hinnat ja hyväksyvät transihmisten talletukset.

        Olen säästänyt ihmisiä valtavalta päänvaivalta ja päästänyt heidät irti byrokratian rattaista. Moni tässä tilanteessa murskautuu sinne byrokratian rattaisiin samalla, kun elämä ja keho tihkuvat pikku hiljaa kääntämättömän tiimalasin lävitse. Toivon, että muutkin tekisivät samoin; ehkä auktoriteetkin näin ymmärtäisivät, miten toimimaton ja ajoittain kankea nykyinen järjestelmä on.

        Suomessa annetaan ala-ikäisille tarvittaessa blokkaushoitoa jolla estetään omien hormonien toiminta kunnes ikää on 18 vuotta.

        Reseptilääkkeiden tilaaminen ja salakuljettaminen ulkomailta ilman reseptiä on rangasitava teko. Lisäksi ei voi olla varma saako oikeita lääkeaineitä. Joissakin maissa esimerkiksi estrogeenit ovat vaarallisempia kuin Suomessa käytettävät.

        Sukusolujen tallennus on taas mahdollista Suomessakin.

        Nykyjärjestelmä on kehittynyt eteenpäin muutaman vuoden takaisesta ja järjestöt pyrkivät parantamaan vielä tilannetta.


      • Ei vielä hyvin
        kklgjkgjhdf kirjoitti:

        Suomessa annetaan ala-ikäisille tarvittaessa blokkaushoitoa jolla estetään omien hormonien toiminta kunnes ikää on 18 vuotta.

        Reseptilääkkeiden tilaaminen ja salakuljettaminen ulkomailta ilman reseptiä on rangasitava teko. Lisäksi ei voi olla varma saako oikeita lääkeaineitä. Joissakin maissa esimerkiksi estrogeenit ovat vaarallisempia kuin Suomessa käytettävät.

        Sukusolujen tallennus on taas mahdollista Suomessakin.

        Nykyjärjestelmä on kehittynyt eteenpäin muutaman vuoden takaisesta ja järjestöt pyrkivät parantamaan vielä tilannetta.

        Ulkomailla oleville järjestän muille horkat samassa maissa olevien toisten kontaktien kautta, eli lääkkeitä ei kulje rajan ylitse. Auttajia on muuallakin ja itse jaan netin kautta vain kontakteja, jotka auttavat.

        Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin.


      • Kun itse aloittaa
        Ei vielä hyvin kirjoitti:

        Ulkomailla oleville järjestän muille horkat samassa maissa olevien toisten kontaktien kautta, eli lääkkeitä ei kulje rajan ylitse. Auttajia on muuallakin ja itse jaan netin kautta vain kontakteja, jotka auttavat.

        Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin.

        hormoonit ilman lääkärin valvontaa, niin siinä voi käydä huonosti. Hormoonit saattavat pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarktin, mutta mitäs sillä on väliä jos halvaantuu kunhan vaan saa ennenaikaisesti hormooneita.
        Sain viikko sitten jo toisen aivoinfarktin vähän yli vuoden sisällä. Onneksi vain sen lievimmän muodon eli TIA:an. Tällä kertaa oikea silmäni sokeutui joksikin ajaksi, mutta mitäs sillä on väliä, kunhan vain rinnat kasvavat.
        Ottakaa vain hormooneita ilman lääkärin valvontaa ja kantakaa sitten itse seuraukset, kun makaatte halvaantuneina.


      • No ei se
        Kun itse aloittaa kirjoitti:

        hormoonit ilman lääkärin valvontaa, niin siinä voi käydä huonosti. Hormoonit saattavat pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarktin, mutta mitäs sillä on väliä jos halvaantuu kunhan vaan saa ennenaikaisesti hormooneita.
        Sain viikko sitten jo toisen aivoinfarktin vähän yli vuoden sisällä. Onneksi vain sen lievimmän muodon eli TIA:an. Tällä kertaa oikea silmäni sokeutui joksikin ajaksi, mutta mitäs sillä on väliä, kunhan vain rinnat kasvavat.
        Ottakaa vain hormooneita ilman lääkärin valvontaa ja kantakaa sitten itse seuraukset, kun makaatte halvaantuneina.

        valvonta niin valtavan tiukkaa ole. Mun tapauksessa riitti että faksattiin veriarvot polille ja sieltä tuli resepti postissa. Näin siis virallisessa systeemissä. Eka kontrolli reilun viiden kuukauden kuluttua aloittamisesta. Jos joku tutkituttaa omin päin terveydentilansa ja pitää annostuksen järkevänä niin lieneekö kovin paljon vaarallisempaa.


      • ölklkhjd
        Ei vielä hyvin kirjoitti:

        Ulkomailla oleville järjestän muille horkat samassa maissa olevien toisten kontaktien kautta, eli lääkkeitä ei kulje rajan ylitse. Auttajia on muuallakin ja itse jaan netin kautta vain kontakteja, jotka auttavat.

        Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin.

        "Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin."

        Ellei ole mitään erityistä syytä venyttää tukimuksia yli lain määräämän 6 kk, jopa Tampereella jossa on pisimmät jonot, saadaan ilmeisesti diagnoosi noin vuodessa. Rahaa tuohon ei kulu mainittavasti koska tutkimuskäynnit ei maksa tutkittavalle mitään, vain matkakulujen omavastuun 2 x 9,25 € ja käyntejä tulee tutkimusaikana noin puolisenkymmentä. Ainakaan Suomessa ei voi sanoa että transtutkimukset veisi varat vähiin. Palkkakulujenkin menetyksen voi välttää sillä että ottaa tutkimuspäiväksi vuosilomaa. Työtön ja opiskelija pystyy hoitamaan tutkimukset avustuksillaan kunhan ensin maksaa matkaliput niin saa Kelasta aikanaan omavastuuta lukuunottamatta rahat tilille.


      • Riskipeliä kuitenkin
        Kun itse aloittaa kirjoitti:

        hormoonit ilman lääkärin valvontaa, niin siinä voi käydä huonosti. Hormoonit saattavat pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarktin, mutta mitäs sillä on väliä jos halvaantuu kunhan vaan saa ennenaikaisesti hormooneita.
        Sain viikko sitten jo toisen aivoinfarktin vähän yli vuoden sisällä. Onneksi vain sen lievimmän muodon eli TIA:an. Tällä kertaa oikea silmäni sokeutui joksikin ajaksi, mutta mitäs sillä on väliä, kunhan vain rinnat kasvavat.
        Ottakaa vain hormooneita ilman lääkärin valvontaa ja kantakaa sitten itse seuraukset, kun makaatte halvaantuneina.

        Veritulppa aivoissa voi aiheutua vain pillereitä nielemällä ja yliannostuksella, tai sitten on oltava todella huonossa kunnossa, tupakoitava, oltava ylipainoa ja ikää yms. joten edes lääkärin valvonnassa oleminen ei pelasta sinua silloin.

        Verikokeissa voi käydä itse ja pyytää mittauttamaan tietyt arvot. Jos lääkkeitä käyttää näin itsenäisesti vuodenkin ajan, ei silloin ole vielä mitään riskiä. Itse asiassa antamani ohjeet ovat vielä varovaisempia kuin endokrinologin viralliset.

        Ilman mitään vastuuta omasta terveydestäsi, huonossa kunnossa voisit kuolla johonkin muuhunkin lääkkeeseen jota terkkarista kirjoitetaan kuin liukuhihnalta ilman sen kummempia kokeita. Hormonit ovat vain niin vaikeasti saatavissa koska ne ovat "vastakkaisen sukupuolen" ja se on "epänormaalia", jolloin sitä "pitää valvoa".

        Suhteellisesti transition ja HRT:n aloittaminen on aina kiireellisempää nuoremmalle, koska sitä paremmin fyysinen ja psykososiaalinen kehitys lähtee kulkemaan oikeille raiteille, mitä aikaisemmin hoidot aloittaa. 15v:n ja 25v:n aloittajan välillä on valtava ero juuri sen fyysisen ja psykososiaalisen kehityksen välillä mitä hoidoilla saadaan toteutettua, kun taas 35v:n ja 45:n välillä ero ei ole läheskään yhtä merkittävä.

        Siksi auttamisen kohderyhmä on lähinnä ne nuoret, jotka ovat myös yleensä paremmassa kunnossa mitä tulee noihin edellämainittuihin terveydelle haitallisiin tiloihin.


      • Ei ole syytä ei
        ölklkhjd kirjoitti:

        "Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin."

        Ellei ole mitään erityistä syytä venyttää tukimuksia yli lain määräämän 6 kk, jopa Tampereella jossa on pisimmät jonot, saadaan ilmeisesti diagnoosi noin vuodessa. Rahaa tuohon ei kulu mainittavasti koska tutkimuskäynnit ei maksa tutkittavalle mitään, vain matkakulujen omavastuun 2 x 9,25 € ja käyntejä tulee tutkimusaikana noin puolisenkymmentä. Ainakaan Suomessa ei voi sanoa että transtutkimukset veisi varat vähiin. Palkkakulujenkin menetyksen voi välttää sillä että ottaa tutkimuspäiväksi vuosilomaa. Työtön ja opiskelija pystyy hoitamaan tutkimukset avustuksillaan kunhan ensin maksaa matkaliput niin saa Kelasta aikanaan omavastuuta lukuunottamatta rahat tilille.

        Ei ole mitään syytä, mutta silti on mennyt yli vuoden, yli kaksi vuotta useammilla tuntemillani. Eräällä tapauksella meni hoitojärjestelmän törttöilyjen vuoksi peräti viisi vuotta. Lait eivät näköjään kiinnosta.


      • Varojen vähyys
        ölklkhjd kirjoitti:

        "Nykyjärjestelmän aikana on pelkästään jonojen takia ollut monia tutkimuksissa yli kaksi vuotta ja varat ovat vähissä, joten huonosti menee vieläkin."

        Ellei ole mitään erityistä syytä venyttää tukimuksia yli lain määräämän 6 kk, jopa Tampereella jossa on pisimmät jonot, saadaan ilmeisesti diagnoosi noin vuodessa. Rahaa tuohon ei kulu mainittavasti koska tutkimuskäynnit ei maksa tutkittavalle mitään, vain matkakulujen omavastuun 2 x 9,25 € ja käyntejä tulee tutkimusaikana noin puolisenkymmentä. Ainakaan Suomessa ei voi sanoa että transtutkimukset veisi varat vähiin. Palkkakulujenkin menetyksen voi välttää sillä että ottaa tutkimuspäiväksi vuosilomaa. Työtön ja opiskelija pystyy hoitamaan tutkimukset avustuksillaan kunhan ensin maksaa matkaliput niin saa Kelasta aikanaan omavastuuta lukuunottamatta rahat tilille.

        Mitä varojen vähyyteen tulee, puhuinkin varoista joita käytetään trans-tutkimuksiin ja hoitoihin. Niinkin oleellisia ja tärkeitä hoitoja kuin vartalon epilaatiota tai FFS:ää harvoin pystytään järjestämään. Usein ollaan oltu kankeita ja takkuisia hoitotahoilla pelkän naaman laseroinnin kanssa, joka periaatteessa "pitäisi" olla standardi osa hoitoja. Koska varat riittäviin hoitoihin selvästi puuttuvat, lääkehoidot pitäisi *aina* aloittaa alaikäisenä jos mahdollista, jotta kalliilta leikkauksilta vältyttäisiin eikä lopputulos olisi niin surkea, että psykososiaalinen hyvinvointi huononee eikä parane.


      • Kaksi vuotta?
        Ei ole syytä ei kirjoitti:

        Ei ole mitään syytä, mutta silti on mennyt yli vuoden, yli kaksi vuotta useammilla tuntemillani. Eräällä tapauksella meni hoitojärjestelmän törttöilyjen vuoksi peräti viisi vuotta. Lait eivät näköjään kiinnosta.

        Itse hakeuduin tutkimuksiin Tampereelle alkuvuodesta 2009. Siitäiitä päivästä 1.5 vuotta niin kaikki hoidot oli aloitettu sinä aikana, että kyllä toi vuosikin kuulostaa kohtuu pitkältä jos puhutaan ihan pelkästä tutkimus vaiheesta. Silloinen keskimääräinen tutkimuksista läpimeno aika oli 7-8 kuukautta.


      • ölkgjgksg
        Varojen vähyys kirjoitti:

        Mitä varojen vähyyteen tulee, puhuinkin varoista joita käytetään trans-tutkimuksiin ja hoitoihin. Niinkin oleellisia ja tärkeitä hoitoja kuin vartalon epilaatiota tai FFS:ää harvoin pystytään järjestämään. Usein ollaan oltu kankeita ja takkuisia hoitotahoilla pelkän naaman laseroinnin kanssa, joka periaatteessa "pitäisi" olla standardi osa hoitoja. Koska varat riittäviin hoitoihin selvästi puuttuvat, lääkehoidot pitäisi *aina* aloittaa alaikäisenä jos mahdollista, jotta kalliilta leikkauksilta vältyttäisiin eikä lopputulos olisi niin surkea, että psykososiaalinen hyvinvointi huononee eikä parane.

        On aivan itsestä kiinni, ymmärtääkö lähteä nuorena tutkimuksiin ja hoitoihin. Aikaisemmin hoitoja oli erittäin vaikeaa saada, mutta nyt on jo yhdeksän vuotta ollut mahdollisuus päästä tutkimuksiin ainakin 18 vuotiaana ja aivan viimevuosina vieläkin nuorempina. Mutta jos ihminen ei ymmärrä missä on vika ja viivyttelee tutkimuksiin ja hoitoihin lähtöä, se ei ole hoitojärjestelmän vika.

        Mustien partakarvojen laser-epilointi on järjestetty, joskin hoitokertojen määrä ei riitä kaikille. Vaalean parran ja vartalon karvoituksen poisto menee omaan piikkiin. FFS ei ole ollut Suomessa rutiininomaista toimintaa hoitojärjestelmässä, koska Suomesta ei ole saatavissa laadukasta hoitoa ja esimerkiksi Thaimaahan ei haluta lähettää potilaita julkisen puolen rahoituksella vastuukysymysten vuoksi.

        STM on aikanaan hoitoja määritellessään ilmeisesti käyttänyt jonkinlaista kustannustehokuuden mittaria jolla pääosa potilaista saa haluamansa hoidot riittävällä laadulla, mutta erikoisemmat ja kalliit hoidot on jätetty tarveharkintaan.


      • ei niin helppoa
        ölkgjgksg kirjoitti:

        On aivan itsestä kiinni, ymmärtääkö lähteä nuorena tutkimuksiin ja hoitoihin. Aikaisemmin hoitoja oli erittäin vaikeaa saada, mutta nyt on jo yhdeksän vuotta ollut mahdollisuus päästä tutkimuksiin ainakin 18 vuotiaana ja aivan viimevuosina vieläkin nuorempina. Mutta jos ihminen ei ymmärrä missä on vika ja viivyttelee tutkimuksiin ja hoitoihin lähtöä, se ei ole hoitojärjestelmän vika.

        Mustien partakarvojen laser-epilointi on järjestetty, joskin hoitokertojen määrä ei riitä kaikille. Vaalean parran ja vartalon karvoituksen poisto menee omaan piikkiin. FFS ei ole ollut Suomessa rutiininomaista toimintaa hoitojärjestelmässä, koska Suomesta ei ole saatavissa laadukasta hoitoa ja esimerkiksi Thaimaahan ei haluta lähettää potilaita julkisen puolen rahoituksella vastuukysymysten vuoksi.

        STM on aikanaan hoitoja määritellessään ilmeisesti käyttänyt jonkinlaista kustannustehokuuden mittaria jolla pääosa potilaista saa haluamansa hoidot riittävällä laadulla, mutta erikoisemmat ja kalliit hoidot on jätetty tarveharkintaan.

        Ei sitä niin helposti nuorena tehdä jos on vanhoilliset vanhemmat tai asuu jossain korvessa. Lisäksi 12-16v nuori joka joutuu lääkehoitojen alkamista odottelemaan parikin vuotta lähetteen tekemisestä tai tutkimusten alkamisesta kärsii fyysisesti paljon enemmän, kuin vanhempi potilas.

        Vaaleiden partakarvojen, miehisen kehon karvoituksen, tai miehisten kasvoluukertymien poistaminen ei ole mitään "erikoista" tai "erityistä". Aivan perustavanlaatuisia sukupuolen tunnusmerkkejä ovat siinä missä tummat partakarvat, aataminomena tai alapääkin, ehkä jopa enemmänkin sitä. STM:n muinainen arvio tarpeellisuudesta on aliarvio.

        En ymmärrä miksi ihmeessä Thaimaasta puhutaan niin paljon, vaikka päteviä FFS-kirurgeja löytyy Euroopasta ja USAstakin. Thai-kirurgit ovat maineikkaita ja kokeneita SRS:ssä, mutta FFS:ää tehtiin Euroopassa ja USAssa pitkään ennen Thaimaata ja näiltä mantereilta löytyy parempi tietotaito eurooppalaisten kasvojen feminisoimiseen. Hintaluokkakin on sama.


      • lhmkgkjdf
        ei niin helppoa kirjoitti:

        Ei sitä niin helposti nuorena tehdä jos on vanhoilliset vanhemmat tai asuu jossain korvessa. Lisäksi 12-16v nuori joka joutuu lääkehoitojen alkamista odottelemaan parikin vuotta lähetteen tekemisestä tai tutkimusten alkamisesta kärsii fyysisesti paljon enemmän, kuin vanhempi potilas.

        Vaaleiden partakarvojen, miehisen kehon karvoituksen, tai miehisten kasvoluukertymien poistaminen ei ole mitään "erikoista" tai "erityistä". Aivan perustavanlaatuisia sukupuolen tunnusmerkkejä ovat siinä missä tummat partakarvat, aataminomena tai alapääkin, ehkä jopa enemmänkin sitä. STM:n muinainen arvio tarpeellisuudesta on aliarvio.

        En ymmärrä miksi ihmeessä Thaimaasta puhutaan niin paljon, vaikka päteviä FFS-kirurgeja löytyy Euroopasta ja USAstakin. Thai-kirurgit ovat maineikkaita ja kokeneita SRS:ssä, mutta FFS:ää tehtiin Euroopassa ja USAssa pitkään ennen Thaimaata ja näiltä mantereilta löytyy parempi tietotaito eurooppalaisten kasvojen feminisoimiseen. Hintaluokkakin on sama.

        "Lisäksi 12-16v nuori joka joutuu lääkehoitojen alkamista odottelemaan parikin vuotta lähetteen tekemisestä tai tutkimusten alkamisesta kärsii fyysisesti paljon enemmän, kuin vanhempi potilas."

        Sen verran tarkennusta että nykyisin nuorelle voidaan aloittaa blokkaushoito heti diagnoosin jälkeen ja sillä mennään siihen saakka kun laki sallii varsinaisen hormonihoidon. Nuorten tutkimukset pitäisi mennä samassa 6 kk ajassa kuin vanhemmillakin.


      • Pitäisi ja pitäisi
        lhmkgkjdf kirjoitti:

        "Lisäksi 12-16v nuori joka joutuu lääkehoitojen alkamista odottelemaan parikin vuotta lähetteen tekemisestä tai tutkimusten alkamisesta kärsii fyysisesti paljon enemmän, kuin vanhempi potilas."

        Sen verran tarkennusta että nykyisin nuorelle voidaan aloittaa blokkaushoito heti diagnoosin jälkeen ja sillä mennään siihen saakka kun laki sallii varsinaisen hormonihoidon. Nuorten tutkimukset pitäisi mennä samassa 6 kk ajassa kuin vanhemmillakin.

        Pitäisi mennä 6 kk ajassa, mutta entäs kun ei läheskään aina vaan mene?


      • khkjhdj
        Pitäisi ja pitäisi kirjoitti:

        Pitäisi mennä 6 kk ajassa, mutta entäs kun ei läheskään aina vaan mene?

        Nykyisessä ruuhkatilanteessa tutkimuksia ei ole varaa tehdä yli kuutta kuukautta kun uusia tutkittavia pukkaa koko ajan lisää. Ajan venähtäminen yli tuon 6 kk on mahdollista Tampereella jossa resurssipula voi aiheuttaa liian pitkiä käyntivälejä ja tutkimusissa pitää käydä ne aiheeltaan määrätyt käynnit. Jos aika venyy muuten yli rajan, silloin tutkimuksissa on todettu aihetta lisätutkimuksiin mutta ei ole kuitenkaan heitetty heti kotiin kasvamaan.

        Nuorten tutkimuksista on vielä erittäin vähän kokemusta kun tutkittavia on ollut niin vähän.


      • Älä puhu paskaa
        lhmkgkjdf kirjoitti:

        "Lisäksi 12-16v nuori joka joutuu lääkehoitojen alkamista odottelemaan parikin vuotta lähetteen tekemisestä tai tutkimusten alkamisesta kärsii fyysisesti paljon enemmän, kuin vanhempi potilas."

        Sen verran tarkennusta että nykyisin nuorelle voidaan aloittaa blokkaushoito heti diagnoosin jälkeen ja sillä mennään siihen saakka kun laki sallii varsinaisen hormonihoidon. Nuorten tutkimukset pitäisi mennä samassa 6 kk ajassa kuin vanhemmillakin.

        Alle 18v nuori ei saa mitään hoitoja eikä varsinkaan 12 vuotias. Kukaan ei ota sitä vastuuta, että alaikäistä aletaan hoitamaan ja sitten ollaankin raastuvassa, kun nuori sanookin, että syyllistyitte hoitovirheeseen.

        12-16 vuotiaalla on vielä sukupuoli-identiteetti täysin hakusessa eivätkä itsekään tiedä mitä haluavat. Kukaan lääkäri ei tee lähetettä 12-16 vuotiaalle sukupuolenkorjaushoitoihin.


      • Blaa blaa
        Älä puhu paskaa kirjoitti:

        Alle 18v nuori ei saa mitään hoitoja eikä varsinkaan 12 vuotias. Kukaan ei ota sitä vastuuta, että alaikäistä aletaan hoitamaan ja sitten ollaankin raastuvassa, kun nuori sanookin, että syyllistyitte hoitovirheeseen.

        12-16 vuotiaalla on vielä sukupuoli-identiteetti täysin hakusessa eivätkä itsekään tiedä mitä haluavat. Kukaan lääkäri ei tee lähetettä 12-16 vuotiaalle sukupuolenkorjaushoitoihin.

        Siksi 12-vuotiaana on aloitettava blokkaushoito, koska päätöstä luuston kasvusta tai äänenmurroksesta ei enää 16 tai 18-vuotiaana tehdä. Tutkimuksissa ON alaikäisiä ja olen itsekin neuvonut heitä toimimaan lääkäreiden kanssa niin, että saavat lähetteen. Lääkärin on pakko suostua lähetteen tekoon, sillä hänellä itsellään ei ole valtuutta evätä sukupuolenkorjaushoitoja. Lääkäri on joka kerta joutunut suostumaan kun STM:n säädöksiin on viitattu, tai muuten hän tekisi hoitovirheen josta hänet voisi käräyttää.


      • Blaa blaa
        Älä puhu paskaa kirjoitti:

        Alle 18v nuori ei saa mitään hoitoja eikä varsinkaan 12 vuotias. Kukaan ei ota sitä vastuuta, että alaikäistä aletaan hoitamaan ja sitten ollaankin raastuvassa, kun nuori sanookin, että syyllistyitte hoitovirheeseen.

        12-16 vuotiaalla on vielä sukupuoli-identiteetti täysin hakusessa eivätkä itsekään tiedä mitä haluavat. Kukaan lääkäri ei tee lähetettä 12-16 vuotiaalle sukupuolenkorjaushoitoihin.

        Voit lisäksi soittaa kumpaankin tutkimusyksikköön ja kysyä alaikäisten hoidoista, sieltä kyllä vahvistetaan tämä tieto sinulle.


      • khjghfdjh
        Älä puhu paskaa kirjoitti:

        Alle 18v nuori ei saa mitään hoitoja eikä varsinkaan 12 vuotias. Kukaan ei ota sitä vastuuta, että alaikäistä aletaan hoitamaan ja sitten ollaankin raastuvassa, kun nuori sanookin, että syyllistyitte hoitovirheeseen.

        12-16 vuotiaalla on vielä sukupuoli-identiteetti täysin hakusessa eivätkä itsekään tiedä mitä haluavat. Kukaan lääkäri ei tee lähetettä 12-16 vuotiaalle sukupuolenkorjaushoitoihin.

        Nyt on erotettava sukupuolenkorjaushoidot (=peruuttamattomat hormonihoidot ja leikkaukset) ja nuorille kohdistettu blokkaushoito jolla vain estetään omien sukupuolihormonien toiminta. Mikäli alaikäinen tulee toisiin aatoksiin tullessaan täysi-ikäiseksi (tai ennen sitä) blokkaushoito lopetetaan ja omien hormonie toiminta käynnistyy. Mikäli nuori täysi-ikäiseksi tultuaan on edelleen vakaasti sitä mieltä että haluaa sukupuolenkorjaushoitoihin, hänelle aloitetaan toisen sukupuolen mukaiset hormonit ja hoidot.

        Nuorten transtutkimuksissa pyritään tekemään yhteistyötä vanhempien kanssa.

        Nuorten uusi tutkimuskäytäntö on aloitettu Suomessa jo viime vuonna.


      • Turhauttavaa
        Saa kyllä kirjoitti:

        Ketä kiinnostaa, onko se laillista? 60% viime vuosina tutkimuksiin tulleista aloittivat hormonit itsenäisesti Trans-poliklinikan osastonjohtajan, Aino Mattilan, mukaan. Lisäksi minä itse hain pillerit suoraan yksityiseltä heti diagnoosin saatuani. Tutkimusyksikön työntekijät sanoivat minulle, että se on OK.

        Jos joku kieltää hormonien käytön, voithan toki kasvattaa itsellesi pysyvästi isommat jalat, kädet, polvet, rintakehän, leuan, nenän, matalan äänen ja vaikeasti poistettavan karvoituksen. Ei siinä mitään, jos haluaa välttämättä lakia noudattaa ja mahdollisesti pilata elämänsä niin, ettet ikinä koko loppuelämäsi ajan enää pysty elämään naisena vaan ainoastaan näkyvänä trans-naisena.

        Minä järjestän sekä Suomessa että ulkopuolella joillekin hoitoa tarvitseville ihmisille - kyllä, myös alaikäisille - hormonit netin kautta. En halua kuulla enää miten karua transihmisten elämä on, miten ihmiset tulevat hulluksi odotellessaan hoitoja peräti vuosia, tai miten tämän kankean, tuomitsevan, monopolisoidun hoitojärjestelmän epäonnistuminen pahimmillaan aiheuttaa itsemurhia. Samalla ohjeistan heidät kaiken varalta hedelmöitysklinikoille, joilla on kohtuulliset hinnat ja hyväksyvät transihmisten talletukset.

        Olen säästänyt ihmisiä valtavalta päänvaivalta ja päästänyt heidät irti byrokratian rattaista. Moni tässä tilanteessa murskautuu sinne byrokratian rattaisiin samalla, kun elämä ja keho tihkuvat pikku hiljaa kääntämättömän tiimalasin lävitse. Toivon, että muutkin tekisivät samoin; ehkä auktoriteetkin näin ymmärtäisivät, miten toimimaton ja ajoittain kankea nykyinen järjestelmä on.

        Tällaista apua olen koittanut löytää. Jotta transpoika pääsisi alkuun toivomiensa muutosten kanssa ja saisi mieshormoneita. Kun transpoli hyllyttää täysin ilman pätevää syytä. Tieto avusta ulkomaillakin on kiven alla. Valmiita prosessiin omalla kustannuksellakin, kunhan vain nyt jostain saisi apua. Kun Suomessa on kohtelu totaalisen asiatonta ja nöyryyttävää - ainakin tähän mennessä. Kellään antaa tarkempia yhteystietoja tai neuvoja?


      • MilläTavalla
        Turhauttavaa kirjoitti:

        Tällaista apua olen koittanut löytää. Jotta transpoika pääsisi alkuun toivomiensa muutosten kanssa ja saisi mieshormoneita. Kun transpoli hyllyttää täysin ilman pätevää syytä. Tieto avusta ulkomaillakin on kiven alla. Valmiita prosessiin omalla kustannuksellakin, kunhan vain nyt jostain saisi apua. Kun Suomessa on kohtelu totaalisen asiatonta ja nöyryyttävää - ainakin tähän mennessä. Kellään antaa tarkempia yhteystietoja tai neuvoja?

        kohtelu on asiatonta nöyryyttävää?


    • Hmm. Eli siis minulla on toivoa tai sitten ei. :/

      Byrokratia on kyllä harmittava keksintö.

    • Kaljuuntumisesta

      Aloittajalle tiedoksi, että testosteronikaljuuntuminen ei liity varsinaisesti elimistön hormonitasoihin eikä sitä voi siis hoitaa estrogeeneilla tai testosteronilla.

      Testosteronikaljuuntuminen tarkoittaa sitä, että hiuksen syntysijoilla karvatupessa on paikallisesti tietty testosteronin vaikutus, joka aiheuttaa karvatupin kuolemisen, eikä hius tällaisessa kuolleessa karvatupissa enää kasva. Testosteroni-kaljuuntumista esiintyy tämän takia myös naisilla.

      Kaljuuntumiseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä pyritään estämään mm. finasteridilla.

      Plastiikkakirurgiassa on nykyään useita keinoja hoitaa kaljuuntumista (mm. hiustensiirrot, joissa hiuksia täytyy kuitenkin kasvaa jossain sen verran, että voidaan siirtää).

    • Ps-terapeutti-36

      Aloittajalle: hakeudu terapiaan. Et ole transgenrinen, vaan kärsit sairaaloisesta vanhenemisen pelosta. Sitä on kutsuttu joskus myös niemellä aikuistumisen pelko. Sen on epäilty olevan mm. syynä anoreksiaan.

    Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1459
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1358
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      32
      1340
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      41
      1283
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1228
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1126
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe