Osaako teidän 9 v (3luokalla) oleva lukea ihan sujuvasti jo?

-huoh-

Moj kysynkin täältä osaako teidän 9 vuotias lukea jo ihan sujuvasti? Meidän ei osaa eli kirjoittaminenkin on vielä hidasta. Nyt sitten otettu meihin vanhempiin yhteyttä että joskos haluttais lisätutkimuksia oppimisvaikeuksista. Miten siis teillä?

10

4747

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jflbjmk

      Ei meillä kauhean sujuvasti lue vielä edes viidesluokkalainen (eikä neljäsluokkalainenkaan). Kirjoittaa kohtalaista vauhtia, mutta virheitä on pilvin pimein tekstissä. Mitenkään ei kukaan ole vielä huolissaan ollut. En sitten tiedä, olenko minä liian vaativa ja sinun lapsesi vielä paljon hitaampi, vai ovatko sinun lapsesi koululla opettajat enemmän huolissaan asioista kuin meidän lasten koululla.

    • Hanhikorppikotka

      Osaa kyllä, oppi lukemaan heti neljä vuotta täytettyään eikä sen jälkeen ole silmiään luettavasta irroittanut.

      Lapset oppivat eri asioita valtavan eri tahtiin. Lukutaito on kyllä niin tärkeä, että se pitäisi ehdottomasti saada kuntoon. Minusta pitäisi tutkia, sittenhän tiedetään.

      • jflbjmk

        Kyllä meilläkin tuo esikoinen luki jo nelivuotiaana ja lukee kirjoja mielellään ja paljon edelleen. Ymmärtääkin lukemansa, ainakin siitä päätellen, että omaksuu lukien tietoa valtavasti. Mutta jos ääneen pitää lukea, niin takertelee mielestäni kohtuuttoman paljon. Toiseksi vanhin, neljäsluokkalainen, oppi myös lukemaan ennen kouluikää, mutta ei ole yhtä innokas lukija kuin esikoinen.

        Tuota juuri ajattelin, että ehkä minä odotan liian puhdasta suoritusta tai sitten lapseni tosiaan ovat hitaamman puoleisia lukemisessa, joten ääneen lukeminen ei onnistu. En tiedä.


    • Vanhemmat mukaan opi

      Harjoituta, harjoituta, harjoituta, mutta ilolla ja huomaat, ettei siinä mitään lisätutkimuksia tarvita. Varsinkin pojan kohdalla on hyvinkin vielä viidennellä ongelmia, kun lukemista olisi paljon jo, mutta kiinnostus ikäänkuin uupuu paljouden ja ei kiinnostamisen alla.
      Sopiikin kysyä, onko kaikki pakkolukeminen vielä viidesluokkalaisillakaan niin tärkeää, jos seurauksena on kiinnostuksen lopahtaminen kaikkeen opiskeluun. Tuoss iässä pitäisi opettajan erityisen herkästi nähdä lapsen erityisosaaminen; joillakin matikka, toisilla urheilu tai käsityö jne. Ala-asteella vaaditaan opettajalta todellista näkökykyä ja samalla taitoa kannustaa. Itselläni on monen lapseni koulunkäynneistä näkemyksiä ja kokemuksia laidasta laitaan. Siinä missä yksi ope tyrehdytti koulunkäyntihalut, heti kohta toinen ope saatteli iloisiin urheiluharrastuspeleihin ja sitä kautta numerot kohisten nousi myös muissakin aineissa. Ei yksin joulun iloa, vaan aina koulun iloa kaikille lapsille toivon.

    • kkdkdkdofkof

      Mutta LuKi-häiriö kannattaa kyllä tutkia, sillä saa hyötyä myöhemmin. Jopa YO-kirjoituksissa voi saada lisäaikaa tms.
      Mutta tietysti voi olla, että kannattaisi löytää jokin lapsen mielestä mielenkiintoinen kirja, jota ensin te vanhemmat voisitte lukea hänelle, ja hän sitten jatkaisi itse. Innostus lukemiseen lisääntyisi. Vaihtoehtoisesti jotain "palkintoja" lukemisesta, tyyliin "kun olet lukenut nämä 3 itse valitsemaasi kirjaa, mennään heselle syömään". No okei ei ehkä paras esimerkki, mutta tajusit kai.

      Itse opin lukemaan vähän ennen kuin täytin 5, ja luin esim 4 ensimmäistä Harry Potter-kirjaa ennen kuin menin ekaluokalle. Nykyään olen nopea ja hyvä lukija, sekä kirjoitan lähes virheetöntä tekstiä (mitä ei tästä viestistä huomaa, koska en jaksa keskittyä siihen, mitä kirjoitan ;))

    • Kokemus-K

      Tässä on oikeastaan kaksi eri puolta. Toisaalta lapset kehittyvät eri vauhtia ja voi olla ihan normaalia että 9-vuotias ei ole vielä kovin sujuva lukija. Varsinkin liikunnallisesti ja toiminnallisesti suuntautunut poika voi olla vielä kehittymätön lukija. Se on siis ihan ymmärrettävää.

      Mutta toinen puoli on se että kolmannelta luokalta lähtien koulu vaatii koko ajan enemmän ja enemmän lukemiseen perustuvaa oppimista. Ja tätäkään ei oikein pääse mitenkään pakoon. Joten jos lukeminen on kovin heikkoa, voi myös koulunkäynti muuttua lapselle raskaaksi ja vaikeaksi. Itsetunto heikkenee ja oppimistulokset laskevat entisestään. Tätä voi olla myöhemmin hankala paikata.
      Joten tästä näkökulmasta lukimisvaikeuksiin kannattaisi suhtautua vakavasti vaikka se ei sinällään vielä puuttumista kaipaisikaan.

    • hhulivilin äiti

      Arvostelut kaikilla äidinkielen osa-alueillä oli kohdassa "hyvä".

      Lapsi oppi lukemaan juuri ennen 1lk joulua, olin jo varma ettei opi ollenkaan. Hän sai lähes 3kk ajan pyynnöstäni erityisopetusta. Häntä ei olleet aakkoset kiinnostaneet laisinkaan ennen koulua, joten hän aloitti tosi tyhjältä pulpetilta.
      Ilman aikaisessa vaiheessa aloitettua erityisopetusta hän tuskin olisi näin hyvä lukija mitä nyt on.

      Onkohan teilläkin jäänyt varhainen puuttuminen ongelmiin huomiotta? kaikissa kunnissa ei ole helppo saada apua heti kun tarve ilmenee.

    • vikaavikaavikaa

      Jos lapsi ei osaa lukea viimeistään 2-luokan jouluun mennessä, on hänessä vikaa. Poikkeuksena mainittakoon steiner-koulu, jonka oppilaiden ei tarvitse osata lukea kunnolla edes 9-luokallakaan.

      • Anonyymi

        Höpöhöpö itessäs on vikaa kun tollasia kirjotat.


    • tekemällä oppii

      Moni vilkaskin poika tai tyttö oppii lukemaan ja viitsii lukea, kunhan aihe kiinnostaa. Aku Ankka tai oikeastaan mikä tahansa lasta kiinnostava sarjakuva esimerkiksi on hyvä. Aku Ankassa käytetään hyvää kieltä, mutta valitse lasta kiinnostava, kunhan siinä on teksitiä niin vähitellen lapsi alkaa lukea niitäkin vaikka alkuun selaa pääasiassa kuvia.

      Älä pakota lukemaan liikaa, mutta innosta siihen heti jos lapsi osoittaa hetkenkään kiinnostusta asiaan. Voitte hyvin lukea yhdessä vaikka jääkiekkosääntöjä tai ötököiden elämästä tai fantasiatarinoita. Lukekaa yhdessä vaikka niin, että lapsi lukee yhden lauseen ja sinä kaksi tai lopun kappaleen, jotta tarina kuitenkin edistyy ja lapsi ei turhaudu. Meillä luettiin mm Harry Potteria neljäsluokkalaisten kanssa yhdessä ääneen.

      Telkkaristakin tulee esim Pokemoneja yms tekstitettyinä. Vaikka teksti on varsin nopeaa, niin lapsi kuitenkin yrittää lukea sitä jos sarja kiinnostaa. Voit auttaa lukemalla tekstin loppuu, kun hän saa tavattua alun. Tällä tavalla voi myös harjoittaa jo hankitun lukutaidon nopeuttamista lapsen huomaamatta.

      Jos koulusta tarjotaan erityiopetusta lukemiseen ja kirjoittamiseen, kannattaa se kyllä ottaa vastaa, eikä tutkimuksia kannata pelätä. Ajoissa huomatut ongelmat ovat yleensä hoidettavissa niin, että ne eivät estä esim lapsen opintoja jatkossa. Mutta jos oppimisvaikeudet tai hahmotushäiriöt jäävät huomaamatta, voi elämä vaikeutua jatkossa oleellisesti. Vai mitä mieltä olette siitä, että jos lapsi ei hahmota lukujen suuruusjärjestystä vielä peruskoulun jälkeenkään, niin hän ei voi käydä yksin kaupassa, koska ei tiedä riittääkö 50 e 22 e:n ostoksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      30
      2019
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      6
      1812
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1301
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1194
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1175
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      11
      1097
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1051
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1015
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1014
    10. 11
      994
    Aihe