voiko munasolujen laatuun vaikuttaa?

-anna-emilia-

Hei!

Olemme yrittäneet lasta jo kohta 4 vuoden ajan. Yhtään plusaa ei olla testeihin saatu ja toivo alkaa olla mennyttä. Mitään ns. selvää vikaa ei ole löytynyt ja tuntuu, että kysymyksiin vastataan vähän ympäripyöreästi, vähän kuin ei hennottaisi lyödä kortteja tiskiin ja paljastaa koko surkeaa totuutta. Minua taas helpottaisi kuulla onko toivoa vai eikö ole, jotta osaisi asennoitua ja suhtautua asiaan paremmin.

Nyt on takana 4 inssiä ja yksi ivf. Ivf:ssä kaikki näytti hyvältä punktioon asti. Silloin paljastui, että 18 rakkulasta saatiin vain 5 solua ja niistäkin 1 oli ilmeisesti raaka. Loput hedeltmöittyivät, mutta yhtään ei päästy edes siirtämään, koska kaikissa oli jotain häikkää. Oli monitumaista ja muuten omituisesti jakautuneita (granuloituneita? en nyt muista varmaksi tätä termiä). Eli koko projekti tyssäsi siihen ja pettymys oli valtaisa. Lääkäri totesi, että ilmeisesti munasoluissa oli jotain pielessä ja kokeillaan seuraava ivf toisella lääkityksellä.

Yritin kysellä, että millä tavalla pielessä ja onko lopullista, mutta en saanut vastausta. Nyt tiedustelisinkin, että jos munasoluissa todella on jotain vikaa, niin miten lääkkeillä voidaan korjata solussa olevaa ongelmaa? Tuntuu siltä, että jos solussa on vikaa, niin se on niin lopullista ja ei kai siihen voida vaikuttaa? Voiko munasolujen vika mennä ajan kanssa ohi, vai onko niin,että jos näin isosta satsista ei löytynyt yhtään siirtokelpoista, ei sellaista todennäköisesti löydy jatkossakaan? Siittiöt on tutkittu pariin otteeseen ja niiden pitäisi olla ok. Labrasta olivat sanoneet,että vika on todennäköisemmin munasoluissa. Onko mahdollista, että siittiöissä on jotain vikaa, mikä ei näy perustutkimuksissa?

Olen normaalipainoinen, elämäntavat terveelliset, kierto ok joskin lyhyt (22-25pv). Ovulaatio löytyy kotitesteillä kp 12-15. Kuukautiskivut ovat kovat ja suorastaan lamaannuttavat, eikä tavalliset särkylääkkeet auta (säteilee reisiin, hartiaan, alavatsa kramppaa jne.). Hyytymiä tulee paljon ja koko verimäärä hulahtaa vauhdilla alas parissa päivässä. Endoa ei kuitenkan ole havaittu lukuisissa ultrissa lapsettomuustutkimusten aikana (en tosin tiedä onko sitä erityisemmin etsittykään, mutta kai siihen joku olisi kiinnittänyt huomiota jos olisi näkynyt). Voiko tämä vaikuttaa lapsettomuuteen tai munasolujen laatuun?

Kiitos jos joku ehtii vastailla!

2

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -anna-emilia-

      Ai niin, unohdin mainita ikäni. Olen siis 29v. (mies samaten), joten käsittääkseni iän ei varsinaisesti vielä pitäisi ainakaan kokonaan selittää munasolujen (ja alkioidenkin) mahdollista huonoa laatua...

    • Hei,
      Kiitos hyvästä ja kiperästä kysymyksestä! Munasolujen laatuun ei ole helppo vaikuttaa ulkopuolisilla toimenpiteillä, mutta voimme yrittää optimoida olosuhteet, jossa munasolu kehittyy, ensin munarakkulassa ja sitten IVF-laboratoriossa.

      Hormonilääkityksen vaihto voi auttaa saamaan tasapainoisemman rakkuloiden kehityksen ja näin parantaa munasolujen kehitystä. Tämä on mielestäni hyvä suunnitelma.

      On mahdollista, että useissa sinun munasoluista on jokin sellainen vika, jota emme pysty korjaamaan, mutta joukossa on myös täysin terveitä ja kehityskelpoisia munasoluja. Onnistumiseen tarvitaan vain yksi! Uudessa kierrossa olosuhteet ovat aina erilaiset ja uudessa munasolujoukossa voi olla juuri tuo yksi hyvä solu. Eli kannattaa ilman muuta yrittää uudestaan.

      Kysyt myös siittiöiden osuudesta. Kyllä siittiöissä voi olla vikoja, jotka ei näy missään tutkimuksissa, mutta jotka vaikuttavat omalta osaltaan alkioiden laatuun. Siittiön laadun merkitys on kuitenkin pienempi kuin munasolun.

      Endometrioosi, joka on vatsaontelon kalvoilla tai kohdun pinnalla, ei näy ultraäänitutkimuksessa. Mutta jos endometrioosia ei ole näkynyt munasarjoissa (olisi tullut esiin tähän mennessä) niin sinun ei tarvitse olla huolissasi hoitotuloksen suhteen.

      Kerää voimia ja innostusta uuteen hoitoyritykseen!

      Terveisin
      Anne-Maria / Väestöliiton klinikat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      308
      3137
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      222
      1967
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1602
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1404
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      81
      1288
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      272
      1213
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1064
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1051
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      991
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      145
      867
    Aihe