Samyang 8mm Fisheye

seppelepäinen

Samyang 8mm Fisheye. Ostin sellaisen taannoin, ja vaikka olen aikaisemmin vierastanut kalansilmää ja pitänyt sitä humpuukina ja rompoolina, niin täytyy sanoa että tähän fisuun oli helppo rakastua. Hankin sen Cyberphotosta ja halukkaat voi tutustua tuohon mutkikkaaseen kertomukseen "ulkomailta ostaminen" palstalta. Alku oli jonkinlaista säätämistä tämän linssin kanssa, vaikka tiesinkin että se on täysin manuaalisäätöinen toiminnoiltaan. Omistan Nikon D90 rungon ja siinä rungossa ainoa oikea säätörenkaan asento on M. Ensin sain aikaiseksi pelkkiä mustia kuvia, kuvasinhan keinovalossa sisätiloissa. Paremmin tutustuttuani objektiivin säätörenkaisiin- joista toinen on aukon ja toinen etäisyyden säätämistä varten- ja semminkin kun älysin napsauttaa kameran AF/ M namiskan M asentoon sekä säätämällä ISO arvoja sopiviksi, alkoi kuvista muodostua varsin siedettäviä. Olen todella iloisesti yllättynyt näinkin halvan fisun laadusta. Tosin etäisyyden säätäminen yhden ja kolmen metrin välillä (säätörengs päästä päähän) ei näytä vaikuttavan mihinkään. Joten opin aika nopeasti että yksinkertaisinta on asettaa se noin kolmeen metriin, ja säätää aukko johonkin vaihteluvälille 5.6- 8 . Näin toimien kuva on terävä kulmasta kulmaan, ja mielestäni väripoikkeamiakaan ei esiinny. Kertakaikkiaan kannatettava kapistus kaikille pikkukennon omstajille. Hauskaa olla pittää. Valokuvatessakin.

16

1375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seppelepäinen

      Niin kuin seppelepäinen nuori morsian on... olin sitten tänään tuota kalansilmää ulkoiluttamassa, ja totesin että maailma näyttää toisenlaiselta kalansilmän kautta katsottuna. Valotuksen kanssa saa olla tarkkana.Kirkossa kävin kuvaamassa jossa kussa oli paljon keinovaloja. Valkotasapaino niin ollen heitteli jonkin verran, lisäksi huomasin kun olin ladannut kuvat koneelle, että iso- arvoa saa lisätä aika ronskisti sisällä kuvatessa. Aukko on sisäkuvissa syytä vääntää kolmosen kohdalle, kun taas ulkona se 5.6-8 väli näyttää sopivimmalta. Totesin myös että ahtaissa tiloissa kuviin saa todellista avaruutta, joten taidanpa seuraavat hautajaiset tahi häät kuvata tällä Samyangilla, melko pitkälti.

    • PentaxKuvaaja

      Täälläkin on ollut käytössä sama objektiivi ja on kyllä ollut edulliseksi ostokseksi positiivinen yllätys. Esimerkiksi remontin jäljiltä kämpän sisätiloista sai paljon mielenkiintoisempia kuvia kun sai "koko" huoneen samaan kuvaan.

      Toinen hauska sovelluskohde on illanvietot ja muut kokoontumiset joissa tunnelma tulee kivasti esiin kun kuvaa porukan keskeltä ja silti näkyy monia kasvoja. Monet eivät edes tajua miten laaja kuvakulma on ja kuvitellessaan olevansa kuvan ulkopuolella, näyttävät sitten lopullisesssa otoksessa luonnolliselta ilman poseerauksia.

      • seppelepäinen

        Juurikin noin. Joskus siitä on tosin hieman haittaakin jonka huomasin siellä turistirysäkirkossa. Änkeevät kameran viereen kuikuilemaan kun luulevat olevansa kuva-alueen ulkopuolella. Mutta kuten totesit, eri tilanteissa laajakulmasta on monenlaista hyötyä ja iloa.


    • käytössä2

      Sait innostumaan asiasta.

      Onkos jotain fiksua kommenttia alla olevasta fisusta:
      Oliskohan tollasella mitään virkaa:
      Designer's 37mm 0.3X Super Wide Angle Fisheye Lens
      Price: $59.40 EUR 48.31 (checkout by credit card)
      http://www.dealextreme.com/p/designer-s-37mm-0-3x-super-wide-angle-fisheye-lens-90992?r=34774240

      Tälläset löytyy jo ennestään:)
      http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29637~r.34774240
      37mm 0.5X Wide Angle 37mm 2.0X Telephoto Lens Filters with 7 Adapter Rings
      Price: $29.70
      Tollanen videokuvaus valo myös käytössä pari viikkoo::
      http://www.dealextreme.com/p/9-6w-160-led-660lm-5400k-video-light-with-three-filters-for-panasonic-cgr-d16s-more-42304?r=34774240
      9.6W 160-LED 660LM 5400K Video Light with Three Filters for Panasonic CGR-D16S More
      Price: $53.60 EUR 43.59 (checkout by credit card)

      Kait taas tartis tilata jotain :)

      • seppelepäinen

        Noista ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta ainakin tämän Samyangin laatu vaikuttaa tasaiselta. Lunastin sitten sen toisenkin samanlaisen jonka Eva- Maria Okyere laittoi matkaan kun luulimma alkuperäisen vallan hävinneen. Tuo ruotsalainen joka kirjoittaa hiukan hoono Suomi mutta muutenhan nuo ruotsalaiset ovat niin mukavia että (rahat pois ja silleen.) Näitähän saa kaksin kappalein samaan hintaan kuin "merkkifisuja". Otin tällä toisellakin muutamia testikuvia, ja näyttää tuottavan yhtä hyviä kuvia kuin toinenkin kappale. Ainoa miinus tulee siitä kun alkuperäisessä puketissa oli mukana Marabou jabb, niin tässä lähetyksessä vain Marabou double nougat, joka on huomattavasti huonompi vaihtoehto. Heh heh


    • käytössä2

      Taidan laittaa jossain sopivassa vaiheessa ton DX:ltä tilaukseen.
      Hinta/laatu suhde mulle OK, (merkkituote kuus kertaa kalliimpi:)

      http://www.digitarvike.fi/product_details.php?p=1229
      299,-
      Century Optics 0,3x "Baby Death" Mark II 37mm

      Uusittu ja paranneltu Mark II-versio jo ennestään uskomattoman hyvästä Century Optics 0,3x "Baby Death fisheye widestä.

      Centuryn lisäkkeissä on tunnetusti erittäin terävä piirto. Tämä linssi on suunniteltu käytettäväksi kameran zoomin ollessa wide-asennossa eikä siten salli kovin paljoa zoomin käyttöä. Linssin kerroin on 0.3x. Ei heikennä valovoimaa. Paino 143g.

      Tai reynox
      Raynox HD-3035 PRO fisheyekonvertteri 0,3x, 37mm 119 EUR
      http://www.cyberphoto.fi/index_fi.php?/info_fi.php?article=356111

    • otsakaljupäinen

      Kalansilmäobjektiivilla valottaminen ei ole periaatteessa erilaista kuin muillakaan objektiiveilla. Varsinkin M-tilassa valotus pitää määrittää itse. Kamera ei tee sitä puolestasi. Sehän sen hienous on.

      Suosittelen etäsisyyden asetamista yhteen metriin kuten vähemmän laajakulmaisilla. Aukko 22 eli tappiin tai mikä sun objektiivissasi on (32, 64). Näillä asetuksilla kuva on terävä koko kuva-alalla siis minimistä (mikä se kussakin obiskassa on) äärettömään. Tarviit jalustan. Et ilmeiseti käytä jalustaa, koska säädät herkkyyttä.

      Jos kuvaat käsivaralla, pitää herkkyyttä (ISO) kasvattaa, kuten teit. Voit selvittä etäisyyden ja aukon vaikutusta terävyysalueeseen esim. ilmaisella DOFMaster ohjelmalla. Mieluummin lähellä terävää kuin äärettömässä - riippuu mitä kuvaat.

      Kokeile mennä ihan lähelle kohdetta, Kuvaa kukkapuska, ruispelto, naurispelto, saniaisia, kusiaisia tms.läheltä. Esim torilla on paljon kukkapuskia. Kuvaa päältä, sivulta ja alhaalta ylöspäin. Esim. tulppanikuvista tulee mahtavia.

      Kamerasi on ilmeisesti croppirunko? Silloin et kuvaa 8 mm polttovälillä vaan pitemmällä; esim 1,6 x 8 mm. Kun kalansilmällä kuvaa läheltä kasveja, saat anteeksi asioita, mitä läheltä kuvattu ihminen ei siedä.

    • seppelepäinen

      Jalusta olisi hyvä olla.. voishan silloin ottaa kuvaa pitkilläkin suljinajoilla. Ainakin tässä Samyangissa jos laittaa aukon tappiin; 22 niin ainakin sisällä tulee aivan mustaa kuvaa vaikka käyttäisi pitkääkin valotusaikaa. Toisaalta 3 ja 5.6 välillä tulee terävää sisätiloissa ja kirkasta lyhyelläkin suljinajalla ja maltillisella isolla. Eikös se muutenkin ole niin päin että mitä isompi lukema aukkorenkaasta sitä pienmmällä aukolla kuvaat? Nuo lähikuvausohjeet oli hyviä. Täytyykin kokeilla kun käyn torilla. Voi siinä tosin olla torikauppiaalla ihmettelemistä...

    • otsakaljupäinen

      DOF kannattaa tarkistaa. Opit hallitsemaan etäisyyden ja terävyysalueen kaikilla objektiiveilla. Jos aukon ja suljinnopeuden kanssa on epäselvyyttä, niin haloo. No, Ajattele aukko käänteislukuna 1/3 on suurempi aukko kuin 1/22. Valotusmittarin neula haarukan keskelle. Kuvaajan pyhä kolminaisuus (aukko - aika/suljinnopeus - herkkyys) pitää olla kirkkaana mielessä. Itse pyydän joskus torikauppiaalta luvan, joskus en. "Saanko kuvata sun kauniita kukkia, ne on tosi hienoja" Kyllä ne luvan antaa.

    • seppelepäinen

      DOF= syväterävyys. Kaikkea sitä kooklettamalla oppii. Valotusmittarikin? Olishan tuo tarpeellinen kapistus kyllä. Olen muuten kuullut että Canoneissa on ominaisuus, wiver tai jotain- jolla voi tarkistaa valotusta manuaalisäätöisellä objektiivillakin. Sen sijaan Nikonin kameroista sellainen uupuu. Sitten on sellainenkin ongelma, että tietokoneen ruudulta kuva saattaa näyttää hyvinkin terävältä ja onnistuneelta, mutta kun teet/ teetät siitä kuvan huomaatkin että tarkennus onkin "lievästi" pielessä. Ajan ja rahan kansssa nuokin ongelmat varmaankin häviää?

    • ots.kal.

      Valotusmittaria en kehota ostamaan ihan aluksi. Kameran mittarilla pärjää vallan mainiosti läpi elämän. Jos haluat täsmentää valotusta, osta harmaakortti sellanen kankainen vai mitä lie ja edullinen.Ulkosessa valotusmittarissa on se huono puoli, että tilanne meni jo, kun pitäis kuvata ja vaan säätää.

      Mun vanhassa 5d:ssä on mm. valkotasapainon säätömahdollisuus valkoisen paperin avulla. Sitäkö tarkoitit? WB:n voi säätää kotonakin PS:lla. Itse kuvaan varjo (shade) väritasapainolla enimmäkseen WBA:n sijaan. AInakin ihmisten kuvaamisessa se on mainio ja antaa lämpiöisen sävyn kuviin yleensä.

      Minusta tuntuu, että C&N:ssa on ihan samat ominaisuudet ainakin kalleimmissa rungoissa ja objektiiveissa. Joitakin painotuseroja tietysti löytyy, ja toinen vääntää rullaa ja toinen painelee nappuloita. Kun hintaa pudotetaan, on jouduttu molemmissa em. merkeissä, ja kaikissa muissakin, karsimaan ominaisuuksia. Näistä noi sit jaksaa täällä vääntää ja keskustella.

    • seppelepäinen

      Niinpä otsis...En tiedä itsekkään mitä oikein tarkoitin. Valkotasapainoa voi tällä D ysikympilläkin säätää ottamalla kuva jostain valkoisesta paperista ja sitten antaa kameran vertailla. Tai jotain. Joskus olen sitä itsekkin yrittänyt, mutten ymmärtänyt onko koko hommasta mitään hyötyä. Automaatille vaan niin hyvää tulee. Harmaakortista erräät jaksaa jauhaa näilläkin palstoilla. Että kuulemma nimenomaan valkotasapainon takia. Mahtavatko itsekkään ymmärtää mitä selittävät...

    • PentaxKuvaaja

      Kyllä sitä löytyy sellaisia tilanteita joissa kameran automaattinen valkotasapainosäätö menee pieleen. Kovin isoa harmia siitä ei ole jos kuvaa RAW-muodossa mutta jos kuvaa suoraan JPG-muotoon niin silloin sallisi menevän kerralla kohdalleen. Joten suosittelisin opettelemaan sen manuaalisen säädön käyttämisen varmuudenvuoksi.

      Erityisesti tietynleiset keinovalot hämäävät ainakin oman kamerani automaattista valkotasapainoasetusta. Silloin saa kuitenkin homman skulaamaan juurikin kun säätää sen manuaalisesti oikeanlaiseksi. Sitten kun mennään tälläisenä syysiltana kadunvarteen kuvaamaan, vieläpä kohtaan jossa on useita erilaisia lamppuja valaisemassa, saattaa yhteen kuvaan tunkea hyvin monenlaista valoa. Ei olekkaan enää ihan helppoa.


      ps. omassa kamerassani (Pentax K5) on loistava ominasuus joka on pelastanut pari kuvaa. Vaikka kuvaisi suoraan JPG-muotoon, voi viimeisen otetun kuvan tallentaa esikatselutilassa vielä lisäksi myös RAW-muodossa. Kannattaa tutkia onko sama temppu mahdollinen ja kytkeä käyttöön ihan vaan hätävaraksi virheellistä valkotasapainoa ajatellen.

    • seppelepäinen

      Kiitos mainiosta vihjeestä! Tavasin kameran manuaalia, ja totesin että tässä Nikon D90 kamerassa on sellainenkin mahdollisuus että kamera tallentaa kuvan sekä RAW että JPEG muotoon samanaikaisesti. Tuota pitää joskus kokeilla. Valkotasapainoon on sitten kaikennäköisiä pika-asetuksia hehkulamppu-loistevalo-suora auringonvalo-salama-varjo-pilvinen- värilämpötila esiasetus käsin. Pitäisi jaksaa lukea tätä manuaalia useammin ja vähän tarkemmin. Nyt sitten ulos ja kokeilemaan.

    • OK

      Olisin voinut keskustella niin kauan, että olis syntyny selitys tolle nyt käyttämälleni nimimerkille. OK.

      Joko, seppis, ositn harmaakortin? Ei sitä välttämättä tarvita muut kuin tukena. Harmaakortti on aina repussani mukana, olkalaukussani ei, Joskus on hyvä ottaa kuva, missä on harmaakortti mukana. Eka portrettikuva, kirkossa kun muut on menny jne. Harmaakortilla voi määrittää oikean valotuksen, Jos mahdollista, tule etukäteen ennen muita paikalle ja mittaa oikea valotus harmaakortin avulla, kun todellinen valaistus on asetettu. Joissakin paikoissa se on vakio. Tämäkään ohje ei päde, vaa riippuu monista muuttujista.

      Harmaakorttikuvan avulla voit säätää vaikka PS:ssa valkotasapainon näppärästi. Saa sen ehkä säädettyä silmälläkin ilman harmaakorttia, jos luotat kalibroituun näyttösi.

    • seppelepäinen

      OK= Otto-Ville Kuusinen? En ostanut harmaatakorttia, enkä varmaan ostakkaan. Tuo Pentaxin mainostama RAW mahdollisuus hoitelee kaiken, kaikki kuvausvirheet. Ei muuta kun sitä kuvankäsittelyohjelmaa käyttelemään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe