Eemelin reisu 2

eemeli10_

Paikat lentokoneeseen on varattu. Lauantaina klo 17.10 starttaa TAPin kone Lissaboniin. Toivottavasti tällä kertaa ei tule mitään lentosotkuja. Madeiran maisemiin oikea jalka inhottavan arka. Voi olla osin tuskaa kävellä jyrkkiä teitä. Toivon, että kesäisen lämmin sää parantaa.

Aika lämpöisissä oloissa mentäneen ensimmäiset päivät. 21 aluksi ja 18 loppupuolella. Ja suhteellisen aurinkoista luvassa. Ja vielä kun Suomessa sunnuntaina pakkasta. Nyt lähdemme 5 asteesta liikkeelle. Mitähän mahtaa olla tullessa?

Saa kysellä kuulumisiamme, mutta tuo netin vaikeus hotellissa tehnee sen, että kommentoin ainoastaan muutaman päivän välein työemailien lomassa. Ne on yrittäjän valitettavasti hoidettava.

76

955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • On muuten luvassa Portugaliin yleislakko 24.11. Saa nähdä, seisahtuuko Funchal yhtään. Sattuu olemaan pieni juhla sinä päivänä. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

      Tiedätkö Masseur yhtään lisää asiasta?

      • Lakko purree julkisella sektorilla, yksityissektorilla sen vaikutus jäänee vähäisemmäksi. Lakko vaikuttaa voimakkaasti lentoliikenteeseen kaikkialla maassa sekä metroon ja bussi- ja junaliikenteeseen Portugalin mantereella. Sairaat hoidetaan, mutta mutta todennäköisesti leikkauksia ei tehdä eikä lääkärin vastaanottoja pidetä hoitohenkilökunnan poissaolon vuoksi. Monilta osin tilanteen näkee vasta lakkopäivänä.


    • Yksi pieni toive lentomatkaa jatellen: olisipa pilvetöntä yöllä Funchalissa, kun laskeudumme. Valot voivat olla aika hienot koneesta. Matkalaukut suunnilleen pakattu.

      Sadetta ilmoittaa tälle päivälle Windowsin gadget (pienoisohjelma), mutta moni sääennustus kertoo, että pääosin on seuraavat päivät aurinkoisia. Eniten ehkä odotamme Funchalin jouluvalojen näkemistä. Ei oteta stressiä levadoista tai mistään muustakaan. Jos löytäisi jonkun hyvän taksikuskin päiväksi, niin se olisi hyvä juttu. Tietääkö kukaan, mistä Marion saisi kiinni? Se suomea puhuva opas/taksikuski.

    • eemela

      Mariota voi kysyä Pestanan kioskin Minnalta. Minnan kioski on Estrada Monumentalin varrella Lidossa Gorgulhohotellista Funchaliin keskustaan päin: ensin on Coral-kahvila/kuppila ja sitten Pestanan kioskitalo. En sitten tiedä, tekeekö Mario yksityiskeikkoja, mutta Minna tietää varmaan.

    • obrigado1

      Miramar on hyvin hoidettu puutarhamainen hotelli.Eemeli meillä suomalaisilla on siellä lempitarjoilija Antero.Hän on yleensä allasalueen baarissa.Antero on hänen sukunimensä,mutta tietää hyvin,että se on suomalainen etunimi.Jos haluaa pikaruokaa meidän lounastyyliin noutopöydästä niin Pingo Doceen.Salaatit lihat kalat kuinka haluaa itse ottaa 9,98 Kg .Punnitaan kassalla ja maksetaan.Kaksi pientä olutta ja ruoka 6,50€.Camara De Lobosissa lounas kahdelle 14,60 pöytään tuotuna sis.4pientä olutta ja tonnikalapihvit riisiillä ja salaatilla.Koitahan jaksella me ollan jo täällä pimeässä sateisessa kotomaassa.

    • Yritin moneen otteeseen päästä kirjoittamaan palstalle, mutta hotelli Miramar on suomi24:n mukaan vihamielinen osoite, joten ei onnistunut omalla nimimerkillä eikä kirjautumattomallakaan. Koetan laittaa "uutta" tietoa aina silloin tällöin matkastamme.

    • Säät olivat varsin mukavat. Alimmillaan aikaisin sunnuntaiaamusta 26.11. 16 astetta. Päivisin vähintään 20 astetta ja aina välillä jopa 24 astetta. Sateita ei käytännössä ollut. Ylhäällä oli tihkua (=pilvi) ja hiukan joutui käyttämään auton lasinpyyhkimiä. Matka oli kaiken kaikkiaan tosi mukava.

      • Niistä Funchalin jouluvaloista: näimme, kun niitä rakennettiin, mutta emme ollenkaan päällä. Urakoitsija oli vaihtunut ja vaikuttaa siltä, että valot syttyvät vasta 6.12.11 jälkeen. Samoin hotelli Miramaren valoja laitettiin kuntoon, mutta eivät olleet päällä meidän aikanamme valitettavasti.

        Vuokrasimme jo ensimmäisenä päivänä auton hotellin viereisestä vuokraamosta. 138 e neljästä päivästä (3 päivän hinta, 4.päivä ilmainen) . Kun kausi oli hiljainen, saimme ylemmän luokan kärryn alemman hintaan (tai niin meille sanottiin). 1,3 litraisella moottorilla oli silloin tällöin vaikeuksia ylämäissä. Monesti mentiin ainakin mutkissa ykkösellä. Ja jopa moottoritiellä kakkosella, kun ei vain kulkenut. En vuokraisi halvinta autoa (1 litran koneita).


    • Saarella oli turistikausi ohi, joten esim. pienemmillä paikkakunnilla kaikki paikat eivät olleet auki tai niistä sai vain "paikallisia" palveluja. Churchillin kahvila kalastajakylässä on näköjään auki ainoastaan kesäisin, pohjoispuolen kahviloissa oli tarjolla usein vain kahvia, pientä syötävää, olutta/väkeviä, mutta ei esim. kahvileipiä.

      • Turistikausi Madeiralla on ympärivuotinen. Myöhäissyksy, talvi ja varhainen kevät (1.11.-31.3.) ovat matalasesonkia. Poikkeuksena on vuodenvaihde, joka tuo Madeiralle mm. 40 000 risteilyvierasta, mikä lienekään sitten lentäen saapuva määrä.


    • Nyt näkyi tuo matalasesonki. Risteilylaivojakin tuli vain pari kappaletta, kun viime keväänä niitä oli kaksin kappalein melkein joka päivä. jotkut hinnat ovat halvempia matalasesonkina. Esim. hotellien ja autonvuokrauksen hinnoissa näkyy hiukan.

      Tuli muuten taas nähtyä Lissabonin taksien huijausjutut. Taksi väitti huonolla englannilla, että pitää maksaa 3 eur extraa, koska kyyti oli lentokentältä. Ei ollut niin paljoa kolikoita, joten annoin 1,50 eur. Siihen tyytyi. Poikkesimme Lissabonissa seuraavaa lentoa odotellessamme.

      • Lakko (24.11.) ei juurikaan näkynyt Madeiralla. Yksi kokoontuminen Sen aukiolla ja ehkä joku liike kiinni, mutta siitä en ole varma. Ja busseja kulki hieman tavallista harvemmin. Näin minulle kerrottiin.


      • ????????????

        tippi,meillä tuo olisi harmaa talous


      • Kyllä ainakin meillä täällä Ponta Delgadassa käy aina enemmän risteilyaluksia keväällä kuin syksyllä. Epäilenpä, että kyseessä on sama ilmiö Funchalissa. Tietooni ei ole tullut, että risteilybisnes kärsisi lamasta.


      • masseur kirjoitti:

        Kyllä ainakin meillä täällä Ponta Delgadassa käy aina enemmän risteilyaluksia keväällä kuin syksyllä. Epäilenpä, että kyseessä on sama ilmiö Funchalissa. Tietooni ei ole tullut, että risteilybisnes kärsisi lamasta.

        Samaa itsekin ajattelin, kun noita aluksia oli aika vähän.

        Keväällä turisteja oli sankoin joukoin, nyt ehkä enemmän madeiralaisia liikkeellä. Monessa kahvilassa saattoi olla pelkästään paikallisia. Kuitenkin paljon suomalaisia tuli mm. Lidon pääkadulla vastaan.

        Hotellissa oli kansallisuuksia laidasta laitaan. Yhteen asiaan kiinnitimme huomiota (älkää käsittäkö minään rotujuttuna). Tummapintaisia ihmisiä on Madeiralla hämmästyttävän vähän vaikkapa verrattuna Lissaboniin tai Helsinkiin.


      • Näin se menee

        Pientäkös tuo? Suomalaisen taksin tilaaminen puhelimella maksaa vähintää 2€. Ennakkotilausmaksu siihen päälle yli 6€. Yleensä taksamittarissa on 10 € pohjia siinä vaiheessa kun hyppää kyytiin. Lissabonissa kentälle pääset 8 € ja Helsingissä 40 €.


      • Näin se menee kirjoitti:

        Pientäkös tuo? Suomalaisen taksin tilaaminen puhelimella maksaa vähintää 2€. Ennakkotilausmaksu siihen päälle yli 6€. Yleensä taksamittarissa on 10 € pohjia siinä vaiheessa kun hyppää kyytiin. Lissabonissa kentälle pääset 8 € ja Helsingissä 40 €.

        Lissabonissa voi helposti joutua maksamaan jopa 30 e, jos ei pidä varaansa. Keskustasta ja keskustaan lentokentän välillä varmaan juuri tuo 8-12 e ja esim. linnoituksen paikkeille hiukan enemmän. Masseurin tapa toimia tuossa alempana on varmasti hyvä.


    • Ajattelin hetken pyytää kuittia, kuten jossain on opetettu, että paikalliset "oppisivat" ns. oikeille tavoille. Se meni tipistä.

      • Kuitin pyytämiselle on tuskin merkitystä. Todennäköisesti saat pienen palan paperia, jonon on painettu taksifirman tiedot, mahdollisesti allekirjoituksella tai ilman. Saattaa olla, että määräkin puuttuu - voit kirjoittaa sen itse. Näin oli monessa maassa ainakin silloin, kun itse matkustin työasioissa.

        Kun nousette taksiin, seuratkaa taksimittaria. Katsokaa, mistä se alkaa ja vilkaiskaa mittaria silloin tällöin matkan aikana. Varmistautukaa, että mittari on näkyvillä koko matkan ajan. Aloitusmaksu Lissabonissa on muistaakseni 2,60 e, matkatavaroista saa veloittaa 1,60 e. Kentältä Lissabonin keskustaan maksaa noin 12 e, iltaisin ja sunnuntaisin todennäköisesti jonkin verran enemmän. Kannattaa yksinkertaisesti kieltäytyä maksamasta ylihintaa, Kuljettaja yleensä kyllä luopuu vaateistaan, kun huomaa, että asiakas on hintatietoinen. Minulla on melko tuore kokemusta tilanteesta, jossa kuljettaja pudotti hintaa 3 euroa, kun sanoin, että matka oli liian kallis.

        Jotkut kuljettajat saattavat ajaa pitemmän reitin kuin olisi tarpeen. Tämä on matkailijalle vaikeampi juttu, kun lyhintä ajoreittiä ei tunne.


    • Miten on mahdollisen tipin suhteen? Nyt tuntuu siltä, että maksan vain sen mittarissa näkyvän summan. Illalla/yöllä oli Funchalissakin muistaakseni 1,50 eur lisämaksu. Lentokentälle mentäessä Funchalissa kannattaa etukäteen sopia hinnaksi 25 eur, niin ei tule mitään muttia. Ja ennen matkaa Funchaliin kannattaa pyytää tuttua taksifirmaa tulemaan paikalle. Silloin saa sen matkan 25 euroon, kun me esimerkiksi maksoimme jotain 35 eur jonosta otetulle taksille. Pestana Miramarin "vakiotaksikuskit" Alves -sukunimiset isä ja poika sekä heidän serkkunsa olivat hyviä ja hyvää englantia osaavia kuskeja. Isä osaa myös hiukan suomea.

      Pieni lisäpiirre Miramarista taksilla lähdön suhteen: taksien on pakko käydä kääntymässä hiukan Lidoon päin lähellä Cliff Baytä, koska kaksoissulkuviivaa hotellin kohdalla ei saa ylittää. Se ei ole ylimääräisen matkan kerryttämistä.

      • ????????????

        www.youremotion.pt
        Tämä on meidän tapa liikkua,jos otat et aja.Hinta,laatu ok.


      • ???????????? kirjoitti:

        www.youremotion.pt
        Tämä on meidän tapa liikkua,jos otat et aja.Hinta,laatu ok.

        Tuolla sivustolla ei ollut mitään hintoja. Voisitko hieman valaista?


    • En suosittele Madeira Shoppingia. Joku sanoikin sen olevan vähän "out". Ainakin sen tiedämme, että se aukeaa vasta klo 10. Enimmäkseen siellä on vain parkkitilaa sekä katolla että alemmilla tasoilla. Kaikki liikkeet ovat yhdessä tasossa ja laajalla alueella. Silti liikkeitä vaikutti olevan aika vähän. Ehkä se onkin tarkoitettu "pelkästään" autoilevien madeiralaisten käyttöön.

      • Näköalatasanteen rakentaminen Cabo Giraolla taitaa kestää. Siellä on edelleen kyltti rakennusaikaisista häiriöistä, mutta mitään rakentamista ei tapahdu.


    • Onko Madeiralla tapana valmistaa kalat kokonaisina suolineen päivineen? Meistä se tuntui vähintään omituiselta. Suomessa ei tulisi mieleenikään tehdä niin, kun olen kalastanut ja valmistan kalla ruuaksi.

      • Portugalissa, mukaanlukien Madeira ja Azorit, on perinteisesti ollut tapana grillata lautaselle sopivat kalat kokonaisina, tosin perattuina ja suomustettuina. Tiettyjä kaloja (mm. abrótea) myös fileoidaan. Isot kalat leikataan yleensä viipaleiksi (posta, steak) poikkipäin ennen valmistusta. Pienet kalat, kuten piikkimakrillit (chicharro, suomenkielisestä nimestään huolimatta piikitön) valmistetaan kokonaisina, kuten Suomessa muikut ja voidaan syödä ruotoineen päivineen.

        Viimeisen 17 vuoden aikana minulle ei Portugalissa (eikä muuallakaan) ole tarjottu kalaa sisämyksineen. Mikähän kala oli kyseessä?


      • masseur kirjoitti:

        Portugalissa, mukaanlukien Madeira ja Azorit, on perinteisesti ollut tapana grillata lautaselle sopivat kalat kokonaisina, tosin perattuina ja suomustettuina. Tiettyjä kaloja (mm. abrótea) myös fileoidaan. Isot kalat leikataan yleensä viipaleiksi (posta, steak) poikkipäin ennen valmistusta. Pienet kalat, kuten piikkimakrillit (chicharro, suomenkielisestä nimestään huolimatta piikitön) valmistetaan kokonaisina, kuten Suomessa muikut ja voidaan syödä ruotoineen päivineen.

        Viimeisen 17 vuoden aikana minulle ei Portugalissa (eikä muuallakaan) ole tarjottu kalaa sisämyksineen. Mikähän kala oli kyseessä?

        Sardiineja. Ne olivat melko suurikokoisia. Sain joltain kuulla, että näin on yleinen tapa Madeiralla. Jos olisikin ollut muikun tapaisia pieniä kaloja, niin kokonaisena paistettu olisi ollut hieno juttu, mutta ei sentään sisälmyksineen. Pää saa olla ja sen voi hyvin syödä, jos kala on pieni. Minä tykkään todella paljon muikuista.

        Tuon kokemuksen takia menimme 24.11. Fonteen. On kuulemma eri kokit näissä ravintoloissa (Adega ja se toinen Miramarin parempi ravintola). Näin kyllä, että kokit ja tarjoilijat olivat yhtenä päivänä yhdessä ravintolassa ja seuraavana päivänä tarjoilemassa aamiaista jne. Yksi tarjoilijoista kiersi kolmea ravintolaa jopa saman vuorokauden aikana.


      • eemeli10_ kirjoitti:

        Sardiineja. Ne olivat melko suurikokoisia. Sain joltain kuulla, että näin on yleinen tapa Madeiralla. Jos olisikin ollut muikun tapaisia pieniä kaloja, niin kokonaisena paistettu olisi ollut hieno juttu, mutta ei sentään sisälmyksineen. Pää saa olla ja sen voi hyvin syödä, jos kala on pieni. Minä tykkään todella paljon muikuista.

        Tuon kokemuksen takia menimme 24.11. Fonteen. On kuulemma eri kokit näissä ravintoloissa (Adega ja se toinen Miramarin parempi ravintola). Näin kyllä, että kokit ja tarjoilijat olivat yhtenä päivänä yhdessä ravintolassa ja seuraavana päivänä tarjoilemassa aamiaista jne. Yksi tarjoilijoista kiersi kolmea ravintolaa jopa saman vuorokauden aikana.

        Aina oppii uutta. Meillä on jäänyt sardiinien syönti Algarveen, jossa niistä on sisälmykset poistettu ennen grillausta.


    • 11+19

      Kalla = kalaa ;(

    • Meillä kävi taas ilmiömäinen tuuri. Saimme jättimäisen johtotason sviitin tai miksi sitä sitten kutsutaankin tavallisen superior studion sijaan. Sijaitsevat vanhassa päärakennuksessa ja niitä on neljä kpl. Varsinkin alakerran sviiteisssä on järisyttävän isot parvekkeet. Ketän muuta ei majoittunut siihen rakennukseen.

      Ulkouima-altaiden veden lämpötila ei houkutellut minua eikä montaa muutakaan vilukissaa uimaan. Kävin sisäaltaan jälkeen kokeilemassa muutaman vedon, mutta sitten kiireellä pois. Oiskohan ollut ulkoaltaassa n. 20-22 astetta tai vähemmän. Aurinkotuoleissa oli kohtalaisesti väkeä, mutta ei tungosta.

    • Jos haluaa "kivan" reitin kaupunkiin autolla, niin suosittelen Monten korituolien lähtöpaikalta alas laskevaa yksisuuntaista tietä. On melkoista laskua välillä lähes suoraan alaspäin. Kapea tie. Monten kirkon (ja Telefericon yläaseman) lähellä oleva parkkipaikka on kai ainoa, jonne voi luvallisesti pysähtyä. Parkkipaikka näkyy hissin yläasemalta.

      Paras ja halvin parkkipaikka keskustassa on kauppahallia vastapäätä oleva kauppakeskusksen parkkihalli (0,65 e/h). Sinne mennään yksisuuntaista katua kohti kauppahallia.

      • obrigado1

        Kyllä kävi hyvä tuuri,että pääsee Miramarissa asumaan vanhaan arvokkaaseen päärakennukseen.Ostaessaan tätä Miramar-Village tonttia,joutui Pestana lupautumaan,että alue säilyy mahdollisimman paljon puutarhana.Laatuun Pestana konserni satsaa.Omalla viikolla Promenadessa suomalainen hekilöstö tähdensi,sitä,että epäkohdista pitää kertoa,jotta asiat saadaan kohdalleen.


    • palstan lukija

      Minusta Eemeli rouvineen oli ilman muuta ansainnut upgraden sviittiin ihan jo pelkästään siksi että jaksaa täällä kirjoittaa ja opastaa muita matkailjoita aktiivina. Teillähän oli viime kerrallakin tuuria kun saitte hienomman hotellin! Itselle ei koskaan tuollaista ole sattunut, mutta koitan olla vilpittömästi iloinen toisen puolesta - pienellä kateus-sivumaulla tietysti ;) Ne vanhan päärakennuksen "kartanon" sviitit on varmasti ihania.

      Aiotko Eemeli vielä kolmannen kerran suunnistaa Madeiralle ja jos, niin mikä olisi hotellivalintasi seuraavaksi?

      • Kävimme katsastamassa hotelli Monte Carloa. Minä voisin hyväksyä sen, mutta vaimo sanoi minun opettaneen hänet liian vaativaiseksi, joten saattaa jäädä kokematta. On se tosiaan ihan eri luokkaa kuin Cliff Bay tai Miramar/Village (huonompaan suuntaan). Nuorempana olisin ollut menossa päätä pahkaa moiseen hotelliin. Ne jotka aikovat mennä sinne, älkää olko turhan vaativia hotellin suhteen ja siitä, miltä siellä näyttää. Paikka on aivan upea ja joskus hotellikin on ollut varsin hieno. Tarvitsisi lähinnä maalia, uusia mattoja jne. Maisemat sieltä ovat parhaasta päästä (jopa piha-aukioltakin). Uima-allas ei niinkään.

        Seuraavasta paikasta on vaikea sanoa. Kyllä varmaan mennään vielä. Eri asia on, mikä se hotelli seuraavaksi olisi. Jouluvalojen sytyttämisen siirtyminen harmittaa, joten sellainen joulun jälkeen - uusi vuosi olisi tosi kiinnostava aika (jouluvalot/ilotulitus). Tämähän oli meidän toinen Madeiran reissumme tänä vuonna ja samalla toinen kaikenkaikkiaan. Jatkan näitä kirjoitteluja työn/vapaa-ajan lomassa silloin tällöin. Sanon asiat aika suoraan, joten älkää kukaan ottako nokiinne. En halua mollata kenenkään "omaa" hotellia, vaan kertoa miltä itsestä tuntuu.

        Kävimme muuten Reidsin sisällä katsomassa maisemaa ja ulkoaamiaispaikkaa. On ihan hulppean näköistä, mutta vähillä rahoillamme minua ei saisi kuulemani mukaan nelinkertaisen hintaiseen majoitukseen. Ja kuulemani mukaan huoneet ovat aika ahtaat.

        Cliff Bayssä kävimme illallisella Rose Gardenissa, joka on samalla paikan halvempi aamiaisravintola. En ehkä menisi illasta iltan syömään, vaikkakin seisovan pöydän antimet olivat huikaisevia ja myös ilo silmälle. Kun olisi vielä ollut kerrottuna, mitä joissakin hienoissa ruokarakennelmissa oikein oli. Cliff Bay näytti edelleen tosi upealta niin sisältä kuin ulkoakin. Suosittelen kaikkia tekemään "läpikävelyn" johonkin hotelliin ja jos sitten joku tulee kysymään, niin sanoo niinkuin me Monte Carlossa, että tulimme katsastamaan paikkaa. Saattaa saada ystävällisen kierroksen hotellissa.

        Pestanan Santa Maria (?) linnoituksen vieressä ei oikein säväyttänyt niinkuin ei myöskään kuvien perusteella. Kävelimme senkin läpi ja kurkkasimme uima-altaalle myös. Mm. puutarha on vähäinen Miramar/Villageen ja Cliff Bayhin verrattuna.

        Oli "pakko" kurkata myös Gorgulhoon (oliko se nimi noin?). Pienenpuoleinen vastaanotto ja samat kurjan näköiset ulkoseinät ja parvekkeet. Sisältä ei näyttänyt niin pahalta. Ja tiedän vain yhden suomalaispariskunnan kertoman siitä, miten vesi oli valunut suihkusta pitkin huoneen lattiaa. Melkein meille saisi maksaa, että sinne menisimme yöpymään.


      • eemeli10_ kirjoitti:

        Kävimme katsastamassa hotelli Monte Carloa. Minä voisin hyväksyä sen, mutta vaimo sanoi minun opettaneen hänet liian vaativaiseksi, joten saattaa jäädä kokematta. On se tosiaan ihan eri luokkaa kuin Cliff Bay tai Miramar/Village (huonompaan suuntaan). Nuorempana olisin ollut menossa päätä pahkaa moiseen hotelliin. Ne jotka aikovat mennä sinne, älkää olko turhan vaativia hotellin suhteen ja siitä, miltä siellä näyttää. Paikka on aivan upea ja joskus hotellikin on ollut varsin hieno. Tarvitsisi lähinnä maalia, uusia mattoja jne. Maisemat sieltä ovat parhaasta päästä (jopa piha-aukioltakin). Uima-allas ei niinkään.

        Seuraavasta paikasta on vaikea sanoa. Kyllä varmaan mennään vielä. Eri asia on, mikä se hotelli seuraavaksi olisi. Jouluvalojen sytyttämisen siirtyminen harmittaa, joten sellainen joulun jälkeen - uusi vuosi olisi tosi kiinnostava aika (jouluvalot/ilotulitus). Tämähän oli meidän toinen Madeiran reissumme tänä vuonna ja samalla toinen kaikenkaikkiaan. Jatkan näitä kirjoitteluja työn/vapaa-ajan lomassa silloin tällöin. Sanon asiat aika suoraan, joten älkää kukaan ottako nokiinne. En halua mollata kenenkään "omaa" hotellia, vaan kertoa miltä itsestä tuntuu.

        Kävimme muuten Reidsin sisällä katsomassa maisemaa ja ulkoaamiaispaikkaa. On ihan hulppean näköistä, mutta vähillä rahoillamme minua ei saisi kuulemani mukaan nelinkertaisen hintaiseen majoitukseen. Ja kuulemani mukaan huoneet ovat aika ahtaat.

        Cliff Bayssä kävimme illallisella Rose Gardenissa, joka on samalla paikan halvempi aamiaisravintola. En ehkä menisi illasta iltan syömään, vaikkakin seisovan pöydän antimet olivat huikaisevia ja myös ilo silmälle. Kun olisi vielä ollut kerrottuna, mitä joissakin hienoissa ruokarakennelmissa oikein oli. Cliff Bay näytti edelleen tosi upealta niin sisältä kuin ulkoakin. Suosittelen kaikkia tekemään "läpikävelyn" johonkin hotelliin ja jos sitten joku tulee kysymään, niin sanoo niinkuin me Monte Carlossa, että tulimme katsastamaan paikkaa. Saattaa saada ystävällisen kierroksen hotellissa.

        Pestanan Santa Maria (?) linnoituksen vieressä ei oikein säväyttänyt niinkuin ei myöskään kuvien perusteella. Kävelimme senkin läpi ja kurkkasimme uima-altaalle myös. Mm. puutarha on vähäinen Miramar/Villageen ja Cliff Bayhin verrattuna.

        Oli "pakko" kurkata myös Gorgulhoon (oliko se nimi noin?). Pienenpuoleinen vastaanotto ja samat kurjan näköiset ulkoseinät ja parvekkeet. Sisältä ei näyttänyt niin pahalta. Ja tiedän vain yhden suomalaispariskunnan kertoman siitä, miten vesi oli valunut suihkusta pitkin huoneen lattiaa. Melkein meille saisi maksaa, että sinne menisimme yöpymään.

        Obrigado: valitin heti seuraavana päivänä sängystä, mutta ilmeisesti ihan väärälle henkilölle. Marisa ja Micaela Nunes laittoivat vauhtia aisaan heti, kun kuulivat. Laitoin heille emailin hotellista käsin. Huoneen vaihto tapahtui heti, kun tulimme ajelultamme takasin. Email oli jostain syystä mennyt manner-Portugaliin, josta se ohjautui näille managereille.

        Suosittelen kaikille kirjeenvaihtoa emailillä ennen paikan päälle menoa. Tulee heti kotoisempi tuntu ja satsaavat enemmän asiakkaaseen. Minä olin 2 kk ennen paikan päälle menoa mailailemassa. Ja olen ihan tyytyväinen siihen, että otettiin Booking.com in kautta varaus, vaikka olisimme saaneeet jotain 15% halvemmalla suoraan hotellilta (2 kk ennen varaus ja 7 vrk tai yli).

        Tuon sviitin vuorokausihinta matalasesonkinakin on pitkästi yli 300 eur/vrk. Missään en ole törmännyt niin hulppeaan parvekkeeseen. Luulen, että uima-altaan väki meidän kävellessämme parvekkeella ajattelivat joidenkin upporikkaiden asustavan hotellissa. Tuntu oli itselläkin välillä sellainen, vaikka ihan pienellä budjetilla olimmekin liikkeellä.


      • Madeirankävijä
        eemeli10_ kirjoitti:

        Kävimme katsastamassa hotelli Monte Carloa. Minä voisin hyväksyä sen, mutta vaimo sanoi minun opettaneen hänet liian vaativaiseksi, joten saattaa jäädä kokematta. On se tosiaan ihan eri luokkaa kuin Cliff Bay tai Miramar/Village (huonompaan suuntaan). Nuorempana olisin ollut menossa päätä pahkaa moiseen hotelliin. Ne jotka aikovat mennä sinne, älkää olko turhan vaativia hotellin suhteen ja siitä, miltä siellä näyttää. Paikka on aivan upea ja joskus hotellikin on ollut varsin hieno. Tarvitsisi lähinnä maalia, uusia mattoja jne. Maisemat sieltä ovat parhaasta päästä (jopa piha-aukioltakin). Uima-allas ei niinkään.

        Seuraavasta paikasta on vaikea sanoa. Kyllä varmaan mennään vielä. Eri asia on, mikä se hotelli seuraavaksi olisi. Jouluvalojen sytyttämisen siirtyminen harmittaa, joten sellainen joulun jälkeen - uusi vuosi olisi tosi kiinnostava aika (jouluvalot/ilotulitus). Tämähän oli meidän toinen Madeiran reissumme tänä vuonna ja samalla toinen kaikenkaikkiaan. Jatkan näitä kirjoitteluja työn/vapaa-ajan lomassa silloin tällöin. Sanon asiat aika suoraan, joten älkää kukaan ottako nokiinne. En halua mollata kenenkään "omaa" hotellia, vaan kertoa miltä itsestä tuntuu.

        Kävimme muuten Reidsin sisällä katsomassa maisemaa ja ulkoaamiaispaikkaa. On ihan hulppean näköistä, mutta vähillä rahoillamme minua ei saisi kuulemani mukaan nelinkertaisen hintaiseen majoitukseen. Ja kuulemani mukaan huoneet ovat aika ahtaat.

        Cliff Bayssä kävimme illallisella Rose Gardenissa, joka on samalla paikan halvempi aamiaisravintola. En ehkä menisi illasta iltan syömään, vaikkakin seisovan pöydän antimet olivat huikaisevia ja myös ilo silmälle. Kun olisi vielä ollut kerrottuna, mitä joissakin hienoissa ruokarakennelmissa oikein oli. Cliff Bay näytti edelleen tosi upealta niin sisältä kuin ulkoakin. Suosittelen kaikkia tekemään "läpikävelyn" johonkin hotelliin ja jos sitten joku tulee kysymään, niin sanoo niinkuin me Monte Carlossa, että tulimme katsastamaan paikkaa. Saattaa saada ystävällisen kierroksen hotellissa.

        Pestanan Santa Maria (?) linnoituksen vieressä ei oikein säväyttänyt niinkuin ei myöskään kuvien perusteella. Kävelimme senkin läpi ja kurkkasimme uima-altaalle myös. Mm. puutarha on vähäinen Miramar/Villageen ja Cliff Bayhin verrattuna.

        Oli "pakko" kurkata myös Gorgulhoon (oliko se nimi noin?). Pienenpuoleinen vastaanotto ja samat kurjan näköiset ulkoseinät ja parvekkeet. Sisältä ei näyttänyt niin pahalta. Ja tiedän vain yhden suomalaispariskunnan kertoman siitä, miten vesi oli valunut suihkusta pitkin huoneen lattiaa. Melkein meille saisi maksaa, että sinne menisimme yöpymään.

        Porto Santa Marian etuna on sen hyvä sijainti keskustan tuntumassa vanhassa kaupunngissa ja runsas aamiainen. Ja sielläkin on hyvä palvelu.
        Yksiöt ovat aika pienet ja uima-allas alue pieni, kuten Eemeli sanoikin. Vähän ehkä persoonaton ketjuhotelli.


    • Juuri tuollainen vaikutelma jäikin pikavisiitistä. Se on tosi lähellä keskustaa. Hotelli on kovasti kehuttu TripAdvisorissa. Persoonaton kuvaa hyvin hotellia verrattuna vaikka hotelli Monte Carloon. Toki tasoa löytyy Porto Santa Mariasta (vertaa **** vastaan ***). Tasokkaammista hotelleista taitaa olla lähimpänä keskustaa.

    • Kerroin jossain aiemmassa ketjussa, että Funchalissa uuden vuodenvaihde on kallista aikaa. Kun katson sitä vaihetta Miramarissa, niin hinnat ovat n. 2,5 kertaiset matalasesonkiin verrattuna. Vertasin superior studiota 8 päivän ajalta.

      • Kertoilen hiukan lisää hotelli Miramarista. Se uima-allas, joka näkyy ulkokuvissa, on Miramarin vastaanoton päällä. Jos haluatte käydä katsomassa hotellia, menkää pääovesta sisään (niitä on kaksi). Jos menette siitä, mihin taksit tulevat, niin siitä receptionin ohi vasemmalle jakäytävän perille. Siellä olevalla hissillä seitsemänteen kerrokseen ja ihailemaan Funchalin näkymää siitä hissien ulkopuolelta. Ai että miksi sinne. Ihan uteliaisuuttanne käykää katsomassa. Sekä yö- että päivänäkymä on hieno. Jos tunnette itsenne vaivautuneeksi pelkästä katselusta, niin kysykää tietä Villagen ulkobaariin ja nauttikaa virvokkeita. Sieltäkin on kiva näkymä kaupunkiin.

        Hotellissa on biljardipöytäsali. Kepit ovat hiukan kulahtaneita, mutta kyllä niillä harrastelija pärjää. löytyy myös pingissali. Sitä emme testanneet. Miramarin edessä on ulkoallas, joka kuulemma läpiää aurinkokennoilla, joten mitän löhöilyä vedessä ei pysty harrastamaan kuin jääkarhut ja "avantouimarit". Altaan vieressä on sisäallas, jonka vesi on 28 astetta. Ulkouima-altaan baari ei ole ainakaan matalasesonkina käytössä eikä myöskään päärakennuksen sisäbaari. Pizzeria Luigista saa maittavaa pizzaa ja pastaa. Sinne mennään Miramarin sisäänkäynnin vierestä (hotellin ulkoa kadun varresta).

        Villagen puolella eli nelisen kerrosta ylempänä on toinen ulkouima-allas. Sen yhteydessä on baari (tai kaksikin). Ne sijaitsevat aamiaishuoneen ulkopuolella. Aamiaishuone on yhteinen Villagelle ja Miramarille. Villagen takaa (tai oikeastaan ympäri) kiertää puisto, jossa on varsin kattava kasvivalikoima. Osasta löytyy nimetkin (kuten myös Cliff Bayn puutarhasta). Jos osaa oikean reitin Miramarista Villagen läpi ja vielä Villagen vastaanoton ohikin, päätyy Lidoon vievälle isolle tielle.


      • ´Funchalia markkinoidaan Portugalissa ja kansainvälisesti uudenvuoden vastaanoton paikkana. Kaupungin käyntikortti on uudenvuoden ilotulitus. Kuten yllä kerroin, risteilyvieraita odotetaan noin 40 000. Kaiken kaikkiaan Madeiran autonominen hallitus käyttää joulun- ja uudenvuoden ajan koristuksiin ja tapahtumiin änä vuonna tyhteensä 3,5 milj. euroa. Jouluvalot syttynevät nyt tavallista myöhemmin (vuonna 2010 ne syttyivät 27.11.) säästösyistä, Madeiran talous kun pahasti kuralla.

        Ilotultiuksesta on videoita Youtubessa.


      • Madeirankävijä

        Näin on. Olen menossa Madeiralla uudenvuoden päivänä. Tällä kertaa menen hotelli Terace Mariin. Kaksi enismmäistä vuorokautta maksaa reilut 70 €, seuraavat taisi olla reilut 40 €.

        Olen ollut aiemmin hotellissa kymmenisen vuotta sitten ja tykistyin. Ainoa huono puoli on sijainti = vähän turhan kaukana keskusta, noin 1,5 km. Mutta sen kestää vielä.


      • eemeli10_ kirjoitti:

        Kertoilen hiukan lisää hotelli Miramarista. Se uima-allas, joka näkyy ulkokuvissa, on Miramarin vastaanoton päällä. Jos haluatte käydä katsomassa hotellia, menkää pääovesta sisään (niitä on kaksi). Jos menette siitä, mihin taksit tulevat, niin siitä receptionin ohi vasemmalle jakäytävän perille. Siellä olevalla hissillä seitsemänteen kerrokseen ja ihailemaan Funchalin näkymää siitä hissien ulkopuolelta. Ai että miksi sinne. Ihan uteliaisuuttanne käykää katsomassa. Sekä yö- että päivänäkymä on hieno. Jos tunnette itsenne vaivautuneeksi pelkästä katselusta, niin kysykää tietä Villagen ulkobaariin ja nauttikaa virvokkeita. Sieltäkin on kiva näkymä kaupunkiin.

        Hotellissa on biljardipöytäsali. Kepit ovat hiukan kulahtaneita, mutta kyllä niillä harrastelija pärjää. löytyy myös pingissali. Sitä emme testanneet. Miramarin edessä on ulkoallas, joka kuulemma läpiää aurinkokennoilla, joten mitän löhöilyä vedessä ei pysty harrastamaan kuin jääkarhut ja "avantouimarit". Altaan vieressä on sisäallas, jonka vesi on 28 astetta. Ulkouima-altaan baari ei ole ainakaan matalasesonkina käytössä eikä myöskään päärakennuksen sisäbaari. Pizzeria Luigista saa maittavaa pizzaa ja pastaa. Sinne mennään Miramarin sisäänkäynnin vierestä (hotellin ulkoa kadun varresta).

        Villagen puolella eli nelisen kerrosta ylempänä on toinen ulkouima-allas. Sen yhteydessä on baari (tai kaksikin). Ne sijaitsevat aamiaishuoneen ulkopuolella. Aamiaishuone on yhteinen Villagelle ja Miramarille. Villagen takaa (tai oikeastaan ympäri) kiertää puisto, jossa on varsin kattava kasvivalikoima. Osasta löytyy nimetkin (kuten myös Cliff Bayn puutarhasta). Jos osaa oikean reitin Miramarista Villagen läpi ja vielä Villagen vastaanoton ohikin, päätyy Lidoon vievälle isolle tielle.

        Pakko kommentoida omaa kirjoitusta. Oikea-vasen menivät ylläolevassa sekaisin. Jos menette käymään hotelli Miramarissa, niin vastaanotosta oikealle tietenkin. Käytävää aina hisseille asti ja ylös ihailemaan maisemaa. Sama koskee tietty hotellissa asuvia, jos ei "eksy" tuolle hissille.

        Hotellikompleksi on sen verran iso, että kestää aikansa löytää suoria reittejä vaikkapa Miramarista Villagen puolelle. Jos menee "turistina" tuohon hotellikokonaisuuteen, sinne "eksyy" helposti.


    • Sekä säästösysitä että siitä johtuen, kun urakoitsija vaihtui viime tingassa. Uuden vuoden ilotulitusta pidetäänkin maailman henoimpana (kuulemma). Nuo valot maksavat varmaan paljon ja niiden rakentamiseen menee hurja aika. Siellä ne ukot kiipelivät puissa ja pystyttivät pylväitä pelkästään jouluvaloja varten. Ne valot ovat suurimmalta osalta hehkulamppuja, joten kulutus mahtaa olla melkoinen.

      • Juu olen katsonut videoita, mutta ei aja samma asiaa. Oletko masseur käynyt katsomassa Funchalin ilotulitusta ja onko sen tapaistakaan Azoreilla?


      • Madeirankävijä
        eemeli10_ kirjoitti:

        Juu olen katsonut videoita, mutta ei aja samma asiaa. Oletko masseur käynyt katsomassa Funchalin ilotulitusta ja onko sen tapaistakaan Azoreilla?

        Madeiran ilotulitus on mahtava. Voisin kuvitella, että tänä vuonna vaatimattomampi taloustilanteesta johtuen, tiedä häntä.


      • Madeirankävijä kirjoitti:

        Madeiran ilotulitus on mahtava. Voisin kuvitella, että tänä vuonna vaatimattomampi taloustilanteesta johtuen, tiedä häntä.

        Ilotulitus on Madeiran visiittikortti ja siten investointi. Siihen eivät säästötoimet ainakaan tänä vuonna pure. Vuodet 2012 ja 2013 Portugalissa tulevat olemaan huomattavasti vaikeampia kuin kulunut vuosi.


      • masseur kirjoitti:

        Ilotulitus on Madeiran visiittikortti ja siten investointi. Siihen eivät säästötoimet ainakaan tänä vuonna pure. Vuodet 2012 ja 2013 Portugalissa tulevat olemaan huomattavasti vaikeampia kuin kulunut vuosi.

        Olen samaa mieltä masseurin kanssa, että tätä puolta eivät vähennä Funchalissa. Silloin (Uuden vuoden aattona) Funchal tekee kovan tuloksen turisteilla. Ja jouluvaloihin satsaaminen näkyi pelkästään rakenteluista viime viikolla. Satsataan ja paljon. Lissabonin jouluvalot ovat varsin vaatimattomat Funchaliin verrattuna.


      • jokapaikanmatkaaja

        Funchalin Jouluvalot ovat sanoinkuvaamattomat ja vaihtuvat vuosittain, vain puiden ja puistojen valaistus pysyy lähes samana. Uudenvuoden ilotulitus samoin upea.Olemme olleet useasti joulun alla ja silloin matkojen hinnat ovat jopa halvat .Kesäkuussa mennään ja silloin siellä on ilotulituskilpailut , joka viikonloppu eri toimija.. ja joku voittaa. Pari viikonloppua Funchalissa , muutoin vaellellaan siellä sun täällä..vuorilla ja laaksoissa. Ihanaaaa......... muuten..eemeli..... kommentointiasi on mukavaa seurata...olenpa tainnut jopa itse innostua ....


      • jokapaikanmatkaaja kirjoitti:

        Funchalin Jouluvalot ovat sanoinkuvaamattomat ja vaihtuvat vuosittain, vain puiden ja puistojen valaistus pysyy lähes samana. Uudenvuoden ilotulitus samoin upea.Olemme olleet useasti joulun alla ja silloin matkojen hinnat ovat jopa halvat .Kesäkuussa mennään ja silloin siellä on ilotulituskilpailut , joka viikonloppu eri toimija.. ja joku voittaa. Pari viikonloppua Funchalissa , muutoin vaellellaan siellä sun täällä..vuorilla ja laaksoissa. Ihanaaaa......... muuten..eemeli..... kommentointiasi on mukavaa seurata...olenpa tainnut jopa itse innostua ....

        Kiitos kommentistasi "jokapaikanmatkaaja". Yritän olla "oma itseni". Joskus tulee ylilyöntejä tekstiin, mutta kun kertoo avoimesti tuntemuksistaan, siitä saattaa joku ehkä saada jotain irti.

        Mihin aikaan kesäkuussa nuo ilotulituskilpailut ovat? Onko teille joku vakiohotelli Madeiralla, jota voitte suositella?

        Jos siirtyisivät LEDeihin, niin valot voisivat olla puissa aina (ehkä) ja kulutus olisi pienempi. Joulukuun alkupuolella olisi mahtavaa päästä synttärireissulle Funchaliin. Toivossa on hyvä elää. Jos olisin silloin eläkkeellä vaikkapa.


      • jokapaikanmatkaaja
        eemeli10_ kirjoitti:

        Kiitos kommentistasi "jokapaikanmatkaaja". Yritän olla "oma itseni". Joskus tulee ylilyöntejä tekstiin, mutta kun kertoo avoimesti tuntemuksistaan, siitä saattaa joku ehkä saada jotain irti.

        Mihin aikaan kesäkuussa nuo ilotulituskilpailut ovat? Onko teille joku vakiohotelli Madeiralla, jota voitte suositella?

        Jos siirtyisivät LEDeihin, niin valot voisivat olla puissa aina (ehkä) ja kulutus olisi pienempi. Joulukuun alkupuolella olisi mahtavaa päästä synttärireissulle Funchaliin. Toivossa on hyvä elää. Jos olisin silloin eläkkeellä vaikkapa.

        Ei vakihotellia, oleme asuneet vaikka missä, mutta Quinta da penha da Franka on yksi viehättävimpiä ja sijainniltaan ehkä paras, se on vanha kartano, jossa on uudisosa rannassa, Savoysta kaupunkiin päin. Asuimme päärakennuksessa, normi huoneet mutta hotellin tunnelma on viehättävä ja puistomainen piha uima-altaineen. Flyygelimusiikkia oleskelutiloissa.
        Kesäkuun kilpailut ovat neljänä viikonloppuna.
        Toivottavasti pääsette joulukuussa, kyllä valot yleensä jo kuun alkupuolella syttyvät, vaikka viime jouluna onko ollut jotain poikkeusta? Minäkin vietän Joulukuussa syntymäpäiviä, viimeksi Madeiralla 09


      • jokapaikanmatkaaja kirjoitti:

        Ei vakihotellia, oleme asuneet vaikka missä, mutta Quinta da penha da Franka on yksi viehättävimpiä ja sijainniltaan ehkä paras, se on vanha kartano, jossa on uudisosa rannassa, Savoysta kaupunkiin päin. Asuimme päärakennuksessa, normi huoneet mutta hotellin tunnelma on viehättävä ja puistomainen piha uima-altaineen. Flyygelimusiikkia oleskelutiloissa.
        Kesäkuun kilpailut ovat neljänä viikonloppuna.
        Toivottavasti pääsette joulukuussa, kyllä valot yleensä jo kuun alkupuolella syttyvät, vaikka viime jouluna onko ollut jotain poikkeusta? Minäkin vietän Joulukuussa syntymäpäiviä, viimeksi Madeiralla 09

        Ihan siistin näköinen ja mukavanoloinen hotelli tuo Quinta da penha da Franka. Onko sieltä päärakennuksesta merinäköalaa huoneista?
        http://www.booking.com/hotel/pt/quinta-da-penha-de-franca.en.html

        Muistatko millainen aamiainen?


      • jokapaikanmatkaaja
        eemeli10_ kirjoitti:

        Ihan siistin näköinen ja mukavanoloinen hotelli tuo Quinta da penha da Franka. Onko sieltä päärakennuksesta merinäköalaa huoneista?
        http://www.booking.com/hotel/pt/quinta-da-penha-de-franca.en.html

        Muistatko millainen aamiainen?

        Hei eemeli, Penha da Frankasta kysyit...Suuria jakarandoja pihalla ihanan sinisessä kukassa keväällä ja alkukesästä.
        Sivuttainen merinäkymä ja tilava parveke, Ei mitään kunnon muistikuvaa aamiaisesta, seisova pöytä ,mutta tuskin mitään ihmeellistä, ihan normi luulisin.Suora merinäköala on hotellin uudisosassa , joka on rannassa, emme käyneet huoneita katsomassa, mitä ohimennessä näkyi jos siivooja oli paikalla, muistaakseni tilavilta vaikuttivat.


      • Madeirankävijä
        jokapaikanmatkaaja kirjoitti:

        Hei eemeli, Penha da Frankasta kysyit...Suuria jakarandoja pihalla ihanan sinisessä kukassa keväällä ja alkukesästä.
        Sivuttainen merinäkymä ja tilava parveke, Ei mitään kunnon muistikuvaa aamiaisesta, seisova pöytä ,mutta tuskin mitään ihmeellistä, ihan normi luulisin.Suora merinäköala on hotellin uudisosassa , joka on rannassa, emme käyneet huoneita katsomassa, mitä ohimennessä näkyi jos siivooja oli paikalla, muistaakseni tilavilta vaikuttivat.

        Olin hotellissa 4-5 vuotta sitten ja silloin aamiainen oli mainittu "normi", mutta ihan hyvä ja runsas. Tuoreita hedelmiä oli runsaasti. Muutoin normilla tarkoitan munakas, nakit, pekoni, leipä ja leikkele -linjaa.


    • Lisboajoulu

      Löysin sattumalta tämän keskustelun googletellessani Lissaboniin ja Portugaliin liittyviä juttuja. Kiinnostaisi tietää, millaista Lissabonissa on joulun aikaan ja jouluaattona joulupäivinä? Miten esimerkiksi ravintolat ja kaupat ovat auki? Olemme siis matkaamassa jouluksi Lissaboniin. Kaikki vinkit tulevat varmasti tarpeeseen. :) Olen kyllä jo saanut monenlaista tietoa Lissabonista, mutta ei ole haitaksi kuulla lisää paikasta enemmän tietäviltä. :)

      • obrigado1

        Välillä tulee ajatus,että pitää sitten mennä Dubaihin jos tuntuu siltä ,että ei kaikki täsmää.Sitten voi tietysti tulla siellä taas pettymys,ettei saanut rahoilleen vastiketta.
        Milloinkahan ihminen on tyytyväinen ratkaisuihinsa.Itse kuitenkin valintansa tekee onneksi voi syyttää vain itseään huonoista valinnoista.Palvelua voi aina kritisoida
        ruoka tehdään aina sen ravintolan systeemillä mihin astut sisälle.Oudossa paikassa voit joutua viettämään viikon saamatta itsellesi haluamaasi kohtelua saatikka lempiruokaasi


      • Lissabonin joulusta on kysytty monena aikaisempana vuonna Suomi24 matkailupalstalla Lissabonin osastossa. Tässä haku aikaisemmista keskusteluista: http://keskustelu.suomi24.fi/search/s24search/joulu tid:5508?sort=created&perpage=25&term_keywords=joulu

        Portugalissa on kaksi juhlapyhää, jolloin kaikki kaupat ovat lähtökohtaisesti kiinni, joulupäivä ja uudenvuodenpäivä. Joulupäiviä on vain yksi, 25.12. Aattona liikkeet sulkeutuvat klo 18:aan mennessä. Suurilla paikkakunnilla, kuten Lissabonissa saattaa olla joitakin poikkeuksia, esim. minimarketteja (minimercado) voi olla auki myös joulupäivänä (noin klo 9-14).

        Joulu on Portugalissa perhejuhla, mutta ravintoloita on auki jouluaattoiltana, joitakin myös joulupäivänä, etenkin Lissabonissa. Jos hotellissanne on kunnon ravintola, se tarjoaa varmasti aterian niin jouluaattoiltana kuin kuin lounaankin joulupäivänä.

        Museot ja muut nähtävyydet sisätiloissa ovat kiinni joulupäivänä. Tähänkin voi olla joku poikkeus. Muistelisin että esim. Oceanário (näkemisen arvoinen iso akvaario Parque das Naçõesin alueella Tejo-joen rannalla) avautuu iltapäivällä. Kannattaa myös tarkistaa, onko joitakin sellaisia "ulkopaikkoja" kuten eläintarha tai kasvitieteellinen puutarha avoinna.

        Kaupungissa on mukava kävellä, kun liikennettä on vähän. Julkinen liikenne ei kuitenkaan pysähdy jouluaattona, kuten esim. Helsingissä.

        Tänä jouluna jouluvalot Portugalissa ovat vähäiset (Funchalia lukuunottamatta) säästötoimista johtuen.

        Maanlaajuiset kausialennusmyynnit alkavat 28.12. ja kestävät kaksi kuukautta.


    • Esim. viime sunnuntaina oli aika mukavasti paikkoja auki, vaikka olimme klo 18 kieppeillä kaupungissa. Siellä oli enemmän joulutunnelmaa kuin Madeiralla.

    • Obrigado1: Itse en ainakaan puhu vaikkapa lempiruuista (tai halua suomalaista matkallani). Haluan kokeilla paikallisia, mutta jossain kohtaa se raja menee. Kerron tuntemuksistani lähes siten kuin tuntuu. Joku voi ottaa sen henkilökohtaisena kritiikkinä, mutta sitä en halua tehdä. Itselläni tämä on samalla jonkinlaista matkaraporttia "keskustelun" muodossa. Jokaisessa hotellissa ja ravintolassa on erilaisia näkemyksiä eri ihmisillä. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta ja joku ei mistään. Meillä ainakin oli hyvä reissu.

    • 5xMadeira

      Suosittelen Madeiralla Pestana-ketjun hotellia Pestana Palms.
      Menisin vielä neljännenkin kerran, saattaa se olla jo ensi vuonna.

    • Oletko ollut monessa muussakin hotellissa Madeiralla? Miksi suosittelet sitä? Onko se se pyöreähkö hotelli hiukan Cliff Baystä Lidoon päin?

    • Ihmettelin muuten sekä Funchalissa että Lissabonissa sitä, että taksit ajavat ihan niinkuin heillä olisi automaattivaihteisto. Vain harvoin vaihdetaan pienemmälle vaihteelle. Luulisi autojen kärsivän moisesta.

      Auton vuokraus on varsin helppoa Funchalissa. Me vuokrasimme hotellin viereisestä vuokraamosta auton. Jos kuski ei ole Suomessa kohtalaisen varma ajaja, en kokeilisi ajoa Madeiralla. On sen verran kinkkisiä paikkoja joka käänteessä. Meillä ei ollut yhtä GPS:n kummallista käännettä lukuunottamatta mitään pahoja kokemuksia kapeista teistä. Jouduimme sellaiseen paikkaa, josta ei meinannut päästä eteen eikä taakse. Ja umpijyrkkä paikka. Paikallinen nainen ohjasi minua. Vaimo ei uskaltanut olla kyydissä. Enpä ole eläessäni pelännyt niin paljoa kuin silloin.

      Pohjoispuolella saarta jossain Ponta Delgadan kieppeillä on kapeita, vanhoja tunneleita ja tie menee erittäin jyrkkien rantatörmäiden kohdalta. Siellä ei pääse ohittamaan kuin tietyissä paikoissa. Bussien kulkua ihmettelin. Turistibussit eivät mene noille jyrkänteille juuri ollenkaan. Hyville kuskeille suosittelen reittiä.

      • Roadtrips

        Ponta Delgadan ja Sao Vicenten välissä on ollut perinteistä kapeaa tietä ja ilmeisesti sitä ei ole ainakaan vielä "oikaistu". Ennenhän yhtä kivaa osuutta oli aika paljon pohjoisrannikolla ja jota kaikkien bussien ja rekkojen oli pakko ajaa.

        Lähempänä Porto Monizia on niitä vanhoja rantaosuuksia nyt yksisuuntaisina turistiteinä (ajetaan länteenpäin), mutta ne eivät ole aina avoinna.

        Maisemateistä pitävän kannattaa ajaa muutenkin Santanan tienoilla vanhaa maantietä mikä kulkee ylempänä, sieltä on paremmat maisemat mutta 5* kertaa hitaampaa kuin uusien tunneleiden kautta.


      • Sukua tulelle

        GPSn käytöstäkin on tullut varoiteltua, että se saattaa yrittää sielläkin hölmöä reittiä, kuten täällä kotomaassakin, eli kartta aina avuksi mukaan.
        GPS on hyvä renki, mutta surkea isäntä...


    • Juu se on huomattu myös Suomessa. Tässä tapauksessa ei ehditty oudossa paikassa katsoa karttaa, kun jo oltiin pielessä. GPS sitten kertoi "lyhintä" tietä takaisin eli sellaisista paikoista, joista ei päässyt mihinkään. Tuon ekan töpeksinnän jälkeen ei uskottu mitä tahansa, joten loppuosa autoilusta meni ihan hyvin.

    • Paluu kannattaakin tehdä uusien tunneleiden kautta, jos ilta hämärtyy, eikä halua koluta outoja reittejä pimeässä.

      • Tuon kakkosvideon maisemista osan menimme läpi, mutta toiseen suuntaan. Noista videoista saa kalpean käsityksen siitä, miten jyrkkää siellä on.


      • Yksinäinen matkustaj

        Nimimerkki: Jos uskallat

        Kiitos sinulle kun laitoit nuita linkkejä, sillä nuo videot auttaa varmasti heitä, jotka aikoo ajaa autolla noita tietä pitkin.

        Jossain videossa oli ne ihanat pilvet - ilmeisesti siinä Mix -kohdalla.


    • Ja kolmannessa videossa saa vielä paremman käsityksen. Jos noiden videoiden perusteella tuntuu hurjalta, niin en suosittele menemistä noille vanhoille teille vuokratulla autolla.

      • Taivas voi pudota

        Näinhän se on.
        Reilu 10 v sitten tiet olivat tuollaisia pidempiä matkoja Santanan ja Porto Monizin välissä ja kun moottoriteitä ei ollut, oli liikennettäkin enemmän.

        Emäntäväki hermostuu siinä kohtaa kun ihmettelevät asfaltin "vekkejä" ja kun selviää mistä se johtuu. Olihan siinä 3s videossa heti liikennemerkkikin aiheesta...


    • Siis suosittelen näitä reittejä, jos kuski on kohtuullisen varma. Ovat ne näkemisen arvoisia. Kyllä meilläkin vaimo sanoi alkupätkällä, että ei kyllä varmana mennä tuonne.

    • "Palstan lukija" kyseli seuraavasta hotellistamme. En oikein osaa sanoa. Olisi kiva kokeilla jotain muuta hotellia, kuin nuo kaksi aiempaa. Clff Bay ei varmaan tule edes kysymykseen hintansa takia. Matkailuamme tulee rajoittamaan vaimon alkanut työttömyys. Ei saa kuulemma matkustaa kuin 1 viikon vuodessa. Minusta ihmeellinen rajoite, koska hänen on lähes mahdotonta saada töitä ikänsä puolesta.

      Itseäni kiinnostaisi New York - San Francisco - Los Angeles reissu.

    • arcoiris2

      kyllä se on talustilanne jo pari vuotta vaikuttanut Funchalin jouluvaloihinkin...ne ovat kutistuneet huomattavasti loiston päivistä, toki ne ovat näyttävät yhä, mutta tänä vuonna meinasi parku päästä kun satamalaiturilta puuttui se portti jossa vuosiluku vaihtuu ja laiturin päässä tökötti joku vähäpätöinen tikku (joulukuusi) jonne ei päässyt edes sisälle, mitään muuta pienten valolätkien lisäksi ei ollut...led valoihin on näiden kuvioiden osalta siirryttykin, mutta vielä on paljon isompikulutuksisia lamppuja varsinkin niissä puissa...tuli jopa yksi sähkökatkokin....ne olivat aikanaan niin tavallisia kun jouluvalot vei kaiken sähkön että joulun aikaan hotelleissa kiellettiin menemästä hisseihin ettei tarvinnut jäädä kerrosten väliin jumiin sähkökatkon ajaksi...tämäkin sähkökatko aiheutti hotellin hissiin jonkinlaisen vian, mutta onneksi kukaan ei jäänyt sinne sisälle. Niin ja ilotulitukseen tämä säästäminen vasta vaikuttikin, kun 2011 2012 vaihteessa rahaa meni enemmän kuin koskaan kolmisen miljoonaa euroa niin tämän vuoden säästöbudjetti oli 1,6 miljoonaa, tokihan sillä vielä ihan näyttävän ilotulituksen sai aikaiseksi, mutta niille jotka ovat nähneet niitä tosi hienojakin oli varmasti pettymys tämä viimeisin...järjestäjä oli myös eri kuin muutamana viime vuonna joten se oli siksikin erilainen

    • Meillä oli tarkoituksena katsastaa jouluvalot Funchalissa ja viettää syntymäpäivää siellä, mutta tapahtui jotain, joka peruutti matkan. Ehkä joskus vielä. Vuosi sitten meidän piti nähdä jouluvalot matkan loppuvaiheessa, mutta säästökuuri ja valofirman vaihtuminen siirsivät aloitusta parilla viikolla. Ainoa mitä näimme oli se, että valoja asennettiin puihin meidän siellä ollessamme.

      Oletko arcoiris2 pitkiäkin aikoja vuosittain Madeiralla? Erittäin kiva, että olet tullut piristämään välillä hyvinkin hiljaista Madeira-keskustelua.

    • arcoiris2

      olen siellä 4-6 vk vuosittain...joskus jopa 8 vk, yhen talven olen asunut siellä kokonaan eli puolen vuoden rupeaman. aina voi ihmiselle sattua vaikka mitä, minullekin on käynyt niin että läheisen kuolema on muuttaanut matkasuunnitelmat, silloin ei ollut Madeira kyseessä, käyn aina välillä jossain muuallakin. ihmettelin suuresti tänä siis juuri päättyneenä jouluna kun joulukuun 10 oli vielä kaikki joulujuttujen rakentelu ihan vaiheessa vaikka 8 pv oli ollut se virallinen jouluvalojen sytyttämistilaisuus...ja olin kauhuissani kun opas sanoi että kaikki valot on jo laitettu...mutta onneksi opas oli väärässä ja se iso seimikin siihen arriagalle ilmestyi ja aukiolle suihkulähteen ympärille presepio sekä sao franciscon puistoon juna yms sekä chafarizin aukiolle kukka-asetelma suihkulähteen ympärille...vaikka sekin oli pienempi kuin ennen...säästöistä huolimatta niitä valoja on enemmän kuin jos laskisi Suomen 20 suurimman kaupungin kaikki jouluvalot yhteen...se valojen asentamisen katselukin on aika mielenkiintoista puuhaa...mutta onhan se pettymys jos niitä ei näe...joku vuosi sitten paremmalla onnella, suosittelen uutta vuotta vaik onkin kallis, on se niin vaikuttava se ilotulitus, kerran kannattaa ainakin katsoa...itse addiktoiduin niin että 12 kertaa olen sen nyt nähnyt...vaikka ekasta kerrasta pyörryksissä ajattelin että wow millainen onni oli saada nähdä tämä ihme edes kerran...tosin paikalliset vähätteli ja sanoi että voi kun olisit ollu viime vuonna kun vuosituhat vaihtui, täähän oli vaan puolet siitä kestoltaan....minähän tietty oitis huomautin että oikeestihan se vuosituhat vaihtuu vasta nyt koska ikinä ei o ollu semmosta vuotta kuin 0...mutta aina on paukut ja se kokoluokka säväyttäneet...vielä kun kerran saisi nähdä sen mereltä, sieltä näkee koko amfiteatterin ja jokaisen paikan mistä niitä raketteja tulee...kun niiltä ei nyt ihan kaikki rahat loppuisi

    • jokapaikanmatkaaja

      Apua.. suunnittelemme lapsenlapsen viemistä seuraavassa vuodenvaihteessa katsomaan jouluvaloja ja ilotulitusta.. hän ihastui paikkaan kun olimme viime huhtikuussa. Toivottavasti heillä rahat riittää .. Joulukuussa olen ollut viimeksi -09, enkä silloin mitään radikaalia muutosta valoissa vielä huomannut.
      Arcoiris.. miten pääsit mereltä ilotulitusta katsomaan ? Olemme olleet vain kerran uudenvuoden aikaan siellä, joskus -90 luvulla ja silloin katselimme sen "pusu- puistosta", sieltäkin näkymä oli upea, mutta varmasti meri olisi paras.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 131
      3787
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      97
      3439
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2478
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1436
    Aihe