Arne Dahl: Jälkijäristys

alvari.raappavaara

Ruotsin poliisin parasta A-ryhmää seurailevan sarjan loppua ei näy, vaikka toista välillä uutisoidaan. Alunperin 2006 ilmestynyt Jälkijäristys alkaa melkoisesta tömähdyksestä, kun metrojunan viimeisen vuoron viimeisessä vaunussa räjähtää. Sotkua ja vainajiahan siitä syntyy, kymmenkunta. Kunnon kriisinhallintamaassa perustetaan tietennii yli hallinnonhaarojen koottu tutkimusryhmä, jossa ennestään tuttu A-ryhmä on mukana yhdessä läänin-, paikallis-, keskusrikos- ja turvallisuuspoliisin kanssa. Poliisihallinnon sisäinen tutkintakin häärää mukana. Kokouksiahan piisaa ja alkupuoli kirjasta onkin ennemminkin tyhjäkäyntistä jaarittelua raportointi- ja komentosuhteista valtaisan tutkimusorganisaation kesken. A-ryhmän eläkkeelle siirtynyt pomo Hultin kutsutaan hätiin johtamaan koko hommaa. Vähän kuin meidän Södermanin Jaakoppi haetaan hätiin silloin kun on paha paikka. Vaikka valelääkäriskandaali.
Melko mahdottomalta A-ryhmän tehtävä näyttääkin, kun edes kaikkia uhreja ei mitenkään pystytä tunnistamaan vähäisistä jäänteistä. Tavattoman pikkutarkasti ja hetkittäin pitkäveteisesti Dahl kuvaa miten pienistä tiedonmuruista juttua ruvetaan ratkomaan.
Jonniinmoinen yllätys on, kun ennestään tuntematon "Stiffinin pyhät ratsastajat" ottaa vastuulleen terroriteon. Länsimaiden moraalinen rappio riittää syyksi heidän puhelinviestinsä mukaan. Muslimifanaatikot olisikin helppo ja nopea ratkaisu, mutta niin helpolla Dahl ei lukijoita päästä. Ensin pitää selvittää minne ja miksi räjäytetyt miehet olivat menossa, kun junan kulkusuuntakin vie jokaisen kotoa poispäin. Samantien kun poliisit pääsevät näitten ratsastajien jäljille, heitä menehtyy onnettomuuksissa ja oman käden kautta. Tässä vaiheessa lukijakin tajuaa suurempien voimien olevan liikkeellä. Silläkin lukijaa hämätään pitkälle, että matkustajat junaan houkutelleilla ei näytä olevan mitään tekemistä pommin räjähdyksen kanssa. Vai onko? Enpä kerro aivan kaikkea.
Ennestään A-ryhmän tunteva lukija tietää porukan taustat ja persoonat syvenevät tämänkin teoksen myötä. Jos aloitat A-ryhmän seuraamisen tästä kirjasta on ehkä hieman vaikea päästä sisälle jätkien ja tätien keskinäiseen kommunikointiin. Jokaisella on vaivansa ja vahvuutensa, joita ei hirveästi uudelle lukijalle selitellä. Sitäkin paremman peruskurssin islamin historiaa tuntematon saa esimerkiksi uskonnon kahtiajakautumisesta sunnien ja siiojen pääsuuntiin.
Dahlilla on ikäänkuin kaksi vaihdetta kirjoittaessaan. Ensin mennään pitkään ja perusteellisesti perustutkintaa. Välillä raivostuttavan tarkasti yksityiskohtia selittäen. Kun toimintavaihde hyppää päälle niin maailma lopulta pelastuu muutamalla sivulla. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään herkulepoirotmainen vihjeleikki, jossa alkupuolen yksityiskohdista pitäisi nerokkaan lukijan tajuta loppuratkaisu ennen kirjoittajaa. Ennemmin kai realistinen poliisityön kuvaus, jossa tulokset syntyvät rankan puurtamisen ja hetkellisen oivalluksen kautta.
Rohkenen suositella.

3

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nani

      Meillä näyttää olevan sun kanssa samanlainen kirjamaku :)

    • A.R. itte

      haittaakse?

    • Mielestäni varsin osuva arvostelu tästä kirjasta. Aina kirjailija ei voi täysin onnistua aivan nappiin, mutta kyllä Dahl melko takuuvarmaa luettavaa on. Ainakin minä olen tykännyt. Kyllä Dahl kuuluu ehdottomiin kirjahankintoihini. On totta, että päähenkilöiden historiaa on pitänyt seurata jo aiemmin, että pääsee jyvälle toimintatavoista yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4636
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      272
      2712
    3. 133
      1697
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1391
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1337
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1136
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1114
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1067
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe