Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Joulukuu São Miguelilla

Joulukuun keskimääräinen maksimilämpötila Ponta Delgadassa jää hieman 18 ºC:n alapuolelle (17,9 ºC). Vastaava yön minimi laskee 12 ja 13 ºC:n välille (12,6 ºC). Vettä sataa noin 126 mm; sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) kertyy parisenkymmentä (21). Joulukuun loppuun mennessä meriveden lämpötila São Miguelilla laskee yleensä 17 ºC:een. .

Vuoden 2010 joulu- ja uudenvuodenaattoina mittari nousi 18 ºC:een. Jouluaatto Ponta Delgadassa oli myös osittain aurinkoinen. Sää jatkui samantapaisena joulu- ja tapaninpäivinä. Lämmön tunnetta lisäsi korkea ilman suhteellinen kosteus. Azoreiden säälle on tyypillistä pilvisten ja aurinkoisten jaksojen vaihtelu. Sateet ovat yleensä lyhytaikaisia mutta usein toistuvia. Lukija voi tarkistaa lämpötila- ja muut säätiedot Weather Undergroundin (www.wunderground.com) sivustolta osastosta historiallisia säätietoja.

Aurinko Ponta Delgadassa nousee jouluaattona klo 8.07 ja laskee klo 17.36. Valoisalla ajalla on siten pituutta noin 9,5 tuntia. Aurinkotunteja São Miguelilla talvisaikaan on keskimäärin neljä vuorokaudessa.

Joulukuu (1.12.) Portugalissa alkaa kansallisella juhlapyhällä, jota maassa vietetään itsenäisyyden palauttamisen muistoksi. Viikkoa myöhemmin seuraa toinen arkipyhä, jonka aiheena on Marian neitseellinen sikiäminen (Imaculada Conceição). Tapaninpäivää (26.12.) ei Portugalissa ole juhlapyhä.

Joulu- ja uudenvuodenpäivänä ovat kaikki liikkeet Ponta Delgadassa suljettuina. Ponta Delgadan kauppakeskukset (SolMar Avenida Center, Parque Atlântico), supermarketit ja monet lähikaupat (minimercado) ovat avoinna kaikkina muina päivinä. Ponta Delgadan keskustan pienet erikoisliikkeet ovat kiinni paitsi juhlapyhinä myös sunnuntaisin. 26.-27.12. monet erikoisliikkeet pitävät ovensa suljettuina, samoin ravintolat. Kaupankäynti palautuu normaaliksi 28.12., kun kaksi kuukautta kestävä talvialennusmyyntikausi alkaa.

Perinteiseen azorilaiseen ja portugalilaiseen jouluun kuuluu jouluseimi, presépio, joka rakennetaan kodeissa joulukuun ensimmäisellä viikolla, varsin usein Marian neitseellisen sikiämisen muistopäivän aikaan (8.12.). Sama päivä on Azoreilla myös näytetikkunapäivä (Dia das Montras), sillä silloin äänestetään monin paikoin kaunein kaupan näyteikkuna, niin myös Ponta Delgadassa. Päivään on siellä perinteisesti kuulunut myös erilaista viihdettä niin päivällä kuin illallakin kaupungintalon edessä (Praça do Município).

Juluseimiä on näytteillä jota kuinkin jokaisessa Azorien kunnassa. Lagoan kunnnassa São Miguelin saarella on jopa jouluseimimuseo (Museu do Presépio Açoreano). Museo sijaitsee Lagoan kunnantalossa (Paços do Concelho) Santa Cruzin kunnanosassa osoitteessa Edifício dos Paços do Concelho, Largo D. João III. Museo on avoinna ma-pe klo 9-17.

Lajissaan ainutlaatuinen Azoreilla on Isä Evaristo Gouveian rakentama mekaaninen jouluseimi (Presépio Movimentado Prior Evaristo Gouveia), jossa kylän eri toiminnot pyörivät sähkön voimalla. Tämä jouluseimi on avoinna Ribeira Granden kaupunginmuseon (Museu Municipal da Ribeira Grande) tiloissa joulupäivästä (25.12.) loppiaiseen (8.1.) päivittäin iltapäivisin (2010). Museo sijaitsee osoitteessa Rua São Vicente Ferreira, n.º 10, puh. 351 296 470 730.

Yksi São Miguelin erikoisimmista jouluseimistä avataan Furnasissa joulukuun ensimmäisellä viikolla (5.12.2010). Seimi rakennetaan kylän kuumille lähteille (Caldeiras). Sen viehätys perustuu paitsi valoihin myös kuumista lähteistä nouseviin höyryihin. Seimi on parhaimmillaan pimeän laskeuduttua klo 17.30:stä eteenpäin.

Joulumarkkinat Ponta Delgadassa pidetään 1.-8.12. Portas do Marin satamakeskuksessa. Markkinat ovat avoinna päivittäin klo 16-24. Lisätietoja osoitteessa www.portasdomar.pt.

Joulunajan konsertit Ponta Delgadan kaupunkikeskustassa käynnistyvät Coral de São José –kuoron konsertilla São Josén kirkossa (Igreja de São José) 8.12. klo 21.30. Sitä seurannee kuun puolenvälin tienoilla kuoron Orfeão Edmundo Machado de Oliveiran esiintyminen Ponta Delgadan pääkirkossa (Igreja Matriz).
Teatteri Coliseu Micaelensen joulun musiikkiohjelmaan kuuluu Harlem Gospel –kuoron (Harlem Gospel Choir) esiintyminen 5.12. klo 21.30. Teatro Micaelensen jouluohjelmassa on São Miguelin pohjoisrannikolla sijaitsevan Rabo de Peixen kalastajakylän nuorten muusikkojen (Natal no Teatro com a Escola Música de Rabo de Peixe) konserttti 8.12. klo 17.

Jouluaaton ohjelmaan kuuluu keskiyön messu (Missa do Galo) puolenyön aikaan. Tämä jouluyön messu saa kirkot täyteen väkeä. Joulu Azoreilla on perheen juhla. Elämä kaduilla hiljenee jouluaattona klo 18:n jälkeen viimeistenkin kauppojen sulkeuduttua.

Uutta vuotta otetaan vastaan eri hotelleissa, Ponta Delgadan keskusta-aukiolla, teatteri Coliseu Micaelensessa ja Portas do Marin satamakeskuksessa.
Tapahtumista kerrotaan kotisivuillani osastossa Azoreilla tapahtuu ja tästä tarinasta julkaistaan kotisivuillani pitempi versio linkkeineen lähipäivinä. Kirjoittaja antaa mielellään lisätietoja.

7

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen nyt julkaissut lupaamani pidemmän version tapahtumista ja niiden taustasta kotisivuillani osastossa Minun Azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain. Kotisivuilleni löydätte näpäyttämällä ensin nimimerkkiäni ja sen jälkeen avautuvalla sivulla sijaitsevasta valikosta otsikkoa Omat tiedot.

      Tarina "Joulukuu São Miguelilla 2011" on myös luettavissa ja tulostettavissa suoraan kotisivujeni Kuvagalleria-osastosta (Kronikat - São Miguel Joulukuussa 2011). Kuvagalleriasta (luokka Matkaoppaita) löytyvät myös laatimani matkaoppaat "Matkaopas São Miguelille Azoreille aikoville" ja "Ruoka Juoma São Miguelilla".

    • Onko Azoreilla samanlaista kirkollisen meiningin suhteen kuten vaikkapa Madeiralla, että jokaisessa jumalanpalveluksessa kirkko on melkein täynnä väkeä? Osa kirkkoväestä tuntui olevan ulkona, kun kirkko oli suht täynnä. Funchalin rannassa eräässä kioskissa lähellä Se katedraalia tuli sama jumalanpalvelus kioskin radiosta. Lisäksi naispappi julisti sanaa myös englanniksi.

    • Minä en tunne kuvaamaasi "meininkiä" täällä Ponta Delgadassa tai Azoreilla ylipäätään. Arkkipiispamme kertoi eräässä haastattelussaan, josta taitaa tulla jo neljä vuotta, että azorilaisista käy messussa keskimäärin 25 prosenttia. On mahdollista, että tämäkin arvio on optimistinen. Seurakunnat kärsivät varojen puutteesta eikä voittopuolisesti köyhän kansan käsikään ole riittävävn karttuisa. Apua tulee saariryhmästä muualla muuttaneilta siirtolaisilta ja jonkin verran myös kunnilta, mm. kirkkojen rakentamiseen ja korjaamiseen. Kunnat saattavat avustaa siitä huolimatta, että Portugalissa kirkko ja valtio on täysin erotettu toisistaan.

    • Minusta kaikkialla Madeiralla, jossa kävimme kirkossa, kirkot olivat ääriään myöten täynnä, joten ajatus siitä, että paikalliset ovat tosi uskonnollisia, vahvistui. Muulloinkin kuin sunnuntaina.

      • Minun tietoni Azoreista ja Portugalista perustuvat siihen, mitä kirkko itse kirkossakäynnistä ja kirkon tilasta on kertonut, sillä en käy messuissa. Matkailijan kokemukset ovat aina satunnaisia, niin myös nistä tehdyt johtopäätökset - tässä tapauksessa uskonnollisuudesta. Aihe on laajempi ja montahoisempi kuin mitä matkailuteksteissa kirjoitetaan.


    • Joulukonsertti Ponta Delgadan pääkirkossa (Igreja Matriz/Igreja Matriz) torstaina 22.12. klo 21.30. Tässä perinteisessä konsertissa esiintyy yksi Azorien ja São Miguelin tunnetuimmista kuoroista, Orfeão Edmundo Machado de Oliveira, jota johtavat italilaisyntyinen Cristiana Spadaro ja Rita Andrade. Konsertissa laulavat lisäksi Orfeão Edmundo Machado de Oliveiran nuorioskuoro ja sopraano Mónica Cesar. Säestyksestä vastaa Ponta Delgadan konservatorin jousikvartetti. Lisäksi esiintyvät Svetlana Pascoal, piano, Yuri Pankiv, huilu ja Jane Cockshott, oboe.

      Kirkon ovet avataan klo 21.00. Tilasta ei yleensä ole pulaa, mutta hyvän paikan saamiseksi kannattaa tulla paikalle ajoissa.

      21.12. klo 21.30 konsertoi viihdeteatteri Coliseu Micaelensessa Ponta Delgadan kevyen musiikin orkesteri 10-vuotistaipaleenmsa merkeissä. Tämä teatteri sijaitsee Ponta Delgadan keskustassa lähellä hotelleja Vila Nova, Ponta Delgada, Royal Gardcen ja Talisman .

      Vinkki jouluaatoksi: retki Furnasiin ja Terra Nostran puutarhaan. Jos retken tekee aatonaattona voi matkalla poiketa mm. jouluseimimuseossa (Museu do Presécpio Açoriano, Lagoan kunnantalo, Paços do Concelho) ja Vila Franca do Campon kulttuurikeskuksessa (jouluseimi). Furnasin keskustan kuumien lähteiden alueen (Caldeiras) jouluseimen valot syttyvät klo 18:n paikkeilla. Terra Nostran puutarhassa kukkivat tällä hetkellä kauniisti kameliat niille varatussa osastossa. Taksit ovat ajossa melko normaalisti myös jouluaattona. Taksa on todennäköisesti arkipäivän tuntihinta.

      Joulupäivänä avataan Ribeira Granden museossa toimintakunnossa Prior Evaristo Gouveian sähkön voimalla toimiva jouluseimi. Tätä jouluseimeä voi ihastella loppiaiseen saakka (8.1.). Loppiainen ei ole juhlapyhä Portugalissa, vaan sitä vietetään kirkollisesti sunnuntaina, joka osuu välille 2.-8.1.

      Lisätietoja kirjoittajalta.

    • Kysyntätarjonta

      Kait olette huomanneet, että Hispanialla on viime aikoina ollut edukkaita lähtöjä, näin vinkiksi...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2047
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1374
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1311
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      75
      1282
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe