Hyviä vinkkejä

papparatsi

Lissabonissa tuntuu olevan niin paljon mukavia paikkoja, että on tosi vaikea suunnitella parin päivän pyrähdystä siellä. Voisiko joku kokenut Lissabonin kulkija auttaa: jos on vain 2 päivää aikaa, mihin ainakin kannattaa tutustua. Ocenariota on kehuttu, samoin Jorgen linnoitusta - ovatko hyvä, mitä muuta. Entä shoppailu - aikaa on ehkä vain yhteen-kahteen ostariin - olisiko ehkä kannattavampaa käydä jossain kaupoissa vain?
Olisiko helpompi kysyä näin: kerro TOP 3 nähtävyyttä ja paras ostari.
Kiitos....

21

991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2xLisboa

      Ostari:Vasco da Gaman kauppakeskuksessa kannattaa käydä sen ja viereisen aseman arkkitehtuurin vuoksi. Oceanario samalla suunnalla on tutustumisen arvoinen varsinkin jos lapsia on mukana. Jos reissulla on vai aikuisia, käyttäisin ajan muuhun.
      Top3:
      *Belemin torni ja matkanvarrelle sattuva Hieronymoksen luostari, joka on myös maailmanperintökohde, ovat käymisen arvoisia. Tuolla suunnalla on myös kahvila jossa tarjoillaan kuuluisaa leivonnaista, itsellä vielä maistamatta.
      *Alfamassa eli kaupungin vanhimmassa osassa kannattaa vierailla kuten myös Bairro Altossa. Keskikaupunki siinä välissä.
      *linja 28 koettava kuten myös rinneratikka sekä hissi näköalatorniin, nämä aivan keskustassa ja toimivat kulkuvälineinä muihin kohteisiin

    • En kyllä itse jonottaisi siihen Belemin kuppilaan. Siis olen sen tehnyt, mutta ei siinä ollut mitään ihmeellistä. Muualla saa ihan yhtä hyviä jos ei parempiakin leivonnaisia. Myös Madeiralla.

      • Hyvä Eemeli, Portugalissa ei ole mitään "ihmeellistä". Pastel de Belem, liittyy olennaisesti Belem'n historialliseen kaupunginosaan ja Lissaboniin. Kyseessä on kreemitäytteinen vuokaleivos (lehtitaikinavuoka, jossa custard creme -täyte), pitkälti samanlainen kuin pastel de natas. Mainittu café, ei mielestäni kuppila - niitä on vain Suomessa - ei suinkaan ole aina täynnä, vaikka maineensa vuoksi suosittu onkin.

        Lähellä on myös milenkiintoinen merimuseo, Museu da Marinha sekä vaunumuseo, Museu dos Coches.

        Portugali enempää kuin Madeirakaan ei tarjoa ihmeitä, vaan miellyttäviä kokemuksia matkailijalle, joka viitsii paneutua maan historiaan ja kulttuuriin ennen matkaansa. Niiden, jotka hakevat jotakin suurta ja ihmeellistä on matkustettava muualle.


    • Tarkoitin sillä ihmeellisellä sitä mainosta, joka tuohon isonpuoleiseen kahvilaan liittyy. Ei kannata odottaa ihmeellistä. Se että en tiedä siiihen liittyviä tarinoita, ei tee sanomaani huonommaksi. Minusta muualta saa parempaakin tunnelmaa kuin tuolta. Minuun tuo "kahvila" ei tehnyt vaikutusta millään tavalla. Jonotusta siellä on silloin, kun turistibussi pysähtyy kahvilaan. Mielestäni paikkaa hehkutetaan ihan liikaa. Minun mielestäni. Valinta on tehtävä kiireellä, koska muut huohottavat "niskassa", kun paikassa on niin paljon kävijöitä. Jos se on muille nähtävyys, en pane sitä pahakseni.

      • Siltä varalta, että kaikki eivät jaa Eemelin kokemusta ja kenties joitakin kiinnostaa, mistä oikein olemme keskustelleet, panen tähän linkin aiheesta kertovan Wikipedia-artikkelin sivulle: http://en.wikipedia.org/wiki/Pastel_de_nata. Tässä kahvilan omat sivut: http://www.pasteisdebelem.pt/en.html.

        Pastel de Belem on se leivonnainen, joka antoi alun sillä vuokaleivokselle, joka tänä päivänä tunnetaan kaikkialla Portugalissa nimellä pastel de natas lehtitaikinakuorineen ja custard cream -täytteineen. Ilman pastel de natas ei ole portugalilaista kahvilaa. Toinen yhtä tavallinen perinteinen kahvilaleivonnainen maassa on bolo de arroz, joka on korkeahko muffinsin tyyppinen kakku. Muffinseilta näyttävät vuokalevonnaiset kulkevat nimellä queques, joka juontuu englannin sanasta cakes.

        Kahvila, jossa tätä alkuperäistä pastel de Belem'tä tarjotaan ei ole aina täynnä. Ei ainkaan minun niskaani kukaan puhaltanut.

        Oli miten oli, pastel de Belem tai pastel de natas on mitä olennaisin osan Portugalin ruokahistoriaa. Päättäköön jokainen matkailija kohdaltaan, pitääkö siitä sitten tai ei.


    • papparatsi: kävelkää keskustan kävelykatua pitkin ja käväiskää Elevator de Santa Justa hississä. siihen tuolla ylempänäkin viitattiin.

    • papparatsi

      Kiitos paljon 2xLisboa, Eemeli ja Masseur,
      mukavia vastauksia ja vinkkejä tuli - esim. ocenariumin jätämme pois suunnitelmista. Tottahan toki pitää käydä maistamassa pastel de Belemiä ja varmaan sitten pasteerata pitkin poikin kävelykatua. Niin, ja tietysti linja 28 - siitäkin olen kuullut paljon hyvää. Luostari ja ehkä Vasco da Gama saattavat myös kuulua ohjelmaan - Belemin tornia unohtamatta. Etukäteen jo harmittaa tuo vähäinen aika, mutta tarkoituksemme onkin vain tutustua päällisin puolin. Jos olemme yhtään tyytyväisiä, kaupungin voisi sitten joskus yhdistää kunnolla esim. Madeiran matkaan...

    • Top4

      Tässä meidän suosikit - Oceonariumia emme jättäisi pois, se ei suinkaan ole lapsille suunnattu. Lissabonissa asuessamme (2 aikuista) kävimme siellä 2-3 kertaa vuodessa

      Miradouro de Sao Pedro

      Belemin alue (ja jos on aikaa eikä sada niin ainakin toiseen suuntaan kävellen jokirantaa)

      Hotelli Bairro Alton baari

      28 Martim Moniz - Prazeres eli siis koko reitti päästä päähän - ko linjalla on useita "välipäätepysäkkejä" ja jos ratikka kääntyy näillä välipysäkeillä takaisinpäin jää kiinnostavia asioita näkemättä.

      Ostokset: El Corte Ingles

    • Top4: miksi hotelli Bairro Alton baari?

    • 2xLisboa

      En ole käynyt mutta hotellin esitteiden mukaan hotellilta on hienot näköalat. Yksi elämys on ostaa tavallisesta ruokakaupasta pikkukimpale lampaanmaitojuustoa ym. herkkua. Sitten pikkukioskista tölkki kylmää olutta 0,80-1,2€. Jälkiruuaksi pikarillinen Portviiniä kaupan edustalla nautittuna. Tai sitten juustoa portviinin kanssa ja jälkiruuaksi kylmä olut. Ei ne paljoa kahvilassakaan maksa.

    • Sitä näköalaa sieltä yläbaarista minäkin tutkailin nettisivujen kautta. Vaikuttaa hyvältä.

    • maijki

      Jos aikaa on niukalti, ajaisin mennen tullen ratikalla Belemiin Jeronimosin luostariin ja sen kohdalla rannassa olevan löytöretkeilijöiden muistomerkin huipulla kävisin katselemassa hienot maisemat joka suuntaan - Belemin piskuisen tornin jättäisin väliin, sinne on kävelymatkaa ja aikakauden rakennustyyli on upeimmillaan tuossa luostarissa. Ja nauttisin leivokseni jossain muualla edellisjutuista piittaamatta ;)

      Sen sijaan käyttäisin aikaa köpöttelemällä Alfaman katuja ja portaikkoja ylös-alas ja kävisin ihailemassa maisemia S. Jorgen linnakkeelta - sieltä näkee hienosti koko keskustan yli. Ja 28 ratikalla ajellessa kannattaa pysähtyä Cracan näköalapaikalla (Miradouro da Craca). Santa Justan hissillä ylös ja Carmon luostarin raunioiden 'taivaan pilareita' suosittelen myös, jos tuollaisesta vanhasta romanttisesta tykkäätte ;)

      Ostareista tykkäsimme eniten Amoreiraksesta, El Corte Ingles on kuin Stocka, tyyris tavaratalo - ei siis ostari. Orienten suunnan jättäisin tyystin väliin, asema on ruma betonikolossi ja akvaario oli vähän pettymys - yksi iso säiliö, jota katsottiin joka 'kulmalta'. Parasta olivat leikkisät saukot - mutta nämähän ovat makuasioita. Silti en käyttäisi rajallista aikaa moiseen. Paljon mieluummin kuljekselisin ympäriinsä vanhoilla kujilla, nauttisin lasillisen portviiniä tai kirsikkaviinaa jossain piskuisessa baarissa paikallisten keskellä, nauttisin kahvit ja ihanat leivonnaiset pasteleriassa, joita on joka kulmalla - ja vain imisin vaikutteita tuosta kansojen sulatusuunin vilinästä. Ja yhden illan käyttäisin fadojen kuunteluun, mutta en noissa kalliissa turisti-fado-paikoissa vaan jossain pienessä kivassa ravintolassa, jossa mysö fadoa tarjolla - itse tykkäsimme paikasta, joka oli portaikolla Calcada da Carmolta alas Rossion aukiolle, nimeä en muista. Tarjolla oli hyvää perinneruokaa kohtuuhinnalla ja palvelu oli todella kivaa, rentoa ja ystävällistä - eikä fadokaan ollut yhtään hullumpaa. Ja paljon paikallisia - plussana.

      Yrittäkää saada ratikoissa aina istumapaikka niin näettekin jotain maisemia - seisten saa keskittyä pystysssä pysymiseen - ja sateen sattuessa 28 on kuin höyrysauna josta ei näe mitään ulos! Ja suosittelen vedenkestäviä kenkiä - sateen sattuessa kujista tulee liukkaita puroja -- ja sateenvarjon voi vaihtaa säänkestävään hupputakkiin, tuulella ei varjosta ole kuin haittaa kapeilla jalkakäytävillä.

    • Top4

      Bairro Alton baarista on hienot näkymät joen yli, baari on tuon luksushotellin katolla. Hinnat ovat aikalailla korkeat tuossa baarissa, mutta kyllä mielestäni kannattaa maksaa extraa näköalan vuoksi

      Yksi kohde voisi olla ulkoilmakirppis feira da ladra eli varkaiden markkinat, ti ja la aamuisin Alfaman lähistöllä. Siellä on hauska tunnelma

    • 2xLisboa

      Orienten asema on kärsinyt kunnossapidon puutteesta ja rakenteita lähemmin tutkaillessa ruoste ja valumajäljet koristavat niitä. Netistä löytyy paljon kuvia joista voi itse päätellä haluaako nähdä livenä tuon wau-arkkitehtuuria edustavan Santiago Calatravan luomuksen. Iltavalaistuksessa se lienee upeimmillaan. Toki minäkin laitan historialliset nähtävyydet edelle mutta Orienteen pääsee metrolla nopeasti ja kätevästi.

    • papparatsi

      Ihania vastauksia, kiitos paljon itsekullekin. Tuo 2xLisboan vinkki lampaanmaitojuustosta yms on aivan ihastuttava - kiitos siitä. Ja entäpä Maijki: kuvaus iskee erinomaisen osuvasti minua kiinnostaviin asioihin. Vähän on sellainen olo, että tämän keskustelun tulosten mukaan olisi pitänyt suoraan ottaa aikaa Lissaboniin ainakin viikko, mutta ehkä seuraavalla reissulla sitten ainakin 2. .

    • Tänään aamulla LIVillä tuli ohjelma Budjettiviikonloppu Euroopassa. Se käsitteli Lissabonia (miten selviytyä pienellä budjetilla). Osa oli "kovaa" mainosta, mutta siitä saa mielestäni irti asioita ja paikkoja kuitenkin. http://www.livtv.fi/ohjelmat/budjettiviikonloppu-euroopassa/etusivu Jos ei suoraan löydy, niin kokeile haulla: Budjettiviikonloppu Euroopassa. Pituus 21 minuuttia.

    • 2xLisboa

      Lissabonissa tosiaan voi viettää mukavan viikonlopun 200 €:lla. Ihan oman huoneen kylppärillä saa 35€/yö. Yöpymisen ja matkojen jälkeen jää vielä 100€ hummailuun eli 50€/päivä. Jos jättää sen 55 euron fadopaikan väliin niin voi syödä kaksi kertaa päivässä mukavasti, istua kahvilla tai oluella ja ostaa muutaman pääsylipun nähtävyyksiin.

      Katsokaapa Helsinki-jakso. Kaupunki sopinee vain raittiille laihduttajalle. Silloin 200€ näyttää riittävän.

    • papparatsi

      Vielä kaipaisin mielipidettä Freeport Outletistä. Katsoin, että siellä on monen muun lisäksi myös Desigualin myymälä.m Onko jollakulla kokemusta sen hintatasosta. Desigualillahan on ihania tuotteita, mutta kohtuullisen hinnakkaita.
      Vielä pari viikkoa pitää odottaa matkaa...

    • Dikkari

      Ehkä fiksuinta mitä voi tehdä, jos aikaa on niukasti ,on käyttää kaikkiin siirtymisiin taksia, joka on todella halpaa Suomeen verrattuna. Parin kilometrin matka maksaa 3-4 euroa päivällä, yöllä euron enemmän!! Tietty raitsikassa oma tyylinsä on, netistä saa julkisten reittikartan, siitä oli suuri apu, Metroa käytimme kaksi kertaa, ekan ja vikan.

      Lyhyestäkin matkasta kannattaisi käyttää osa visiittiin Sintrassa, linnat ja metsät ovat satumaisia.

      Pyysit kolme kovaa, 1. Jeronimos&kirkko Belemissä. 2. Kahvit Sao Jorgessa iltapäivällä, laskeutuminen ja ilta Alfamassa (linnoitus ei itsessään kummoinen ole, mutta näkymät ovat upeat, Alfamasta löytyy Fadoa, Jazzia, syötävää, originaalia. Se kolmas tuli jo, se Sintra.

      Gulbenkianin museota mainostetaan kovin, itselle se oli pettymys. Ranta Lissabonista Atlantillekin tuli ajeltua, eipä erikoista. Iso siltakin tuli ajeltua, ei kantsi ruuhka-aikaan.

      Uudet lennot ovat hakusessa pääsiäisen seutuun, on se vaan Espanjan ja monen muun maan paikkoihin verrattuna yliveto kohde.

      Pidemmälle matkalle voisi suositella Estrelan vuoristojen koluamista, ajoaika sinne n. 5 tuntia. Reissulle sopii Fatima, itseltä jäi väliin, ei jää toista kertaa.

      KK

    • maijki

      No papparatsi, kerrohan mitä ehditte bongata tuon muutaman päivän aikana - oliko kenenkään vinkeistä paikan päällä enää hyötyä??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2752
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2055
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe