Kuluttaja ja pelien piratismi.

Tuottaja

Nykymaailmassa ilmeisesti moni ihminen on käsittänyt piratismin väärin. Niin piratismia vastustavat ihmiset kuin myös kannattavat ihmiset. Yleinen kuva piraatista lienee tämäntyyppinen; "Piraatti haluaa kaiken ilmaiseksi".

Olkoon tämä yritykseni selittää ihmisille, että piratismiin on syy niinkuin kaikkeen muuhunkin. Sille on tarve ja sen tarpeen loi alunperin itse peli-, musiikki-, elokuva- ja muu software teollisuus.

Raapaisematta pintaa voi myös tavallinen ihminen sanoa; "Syyhän on selvä. Piratismi on olemassa, koska hinnat ovat kohtuuttomia.". Ja tämähän pätee myös. Kohtuuttomat hinnat ovat aina suuri ongelma.

Steam palvelu on hyvä esimerkki siitä, miten hyvin halpa myynti toimii. Kun katsot peliä joka maksaa 50 euroa, joudut harkitsemaan tarkasti. Erittäin tarkasti. Onko tämä sen arvoinen? Tulisiko tästä minulle tarpeeksi pitkään viihdykettä? Yksinkertaisin ratkaisu on piratismi. Kokeile ja maksa jos tykkäät. Kuitenkin moni ei tälläiseen toimintaan usko.

Mitäpä silloin, kun Steam palvelussa on alennuskausi (kuten nyt) ja samainen 50 euron peli myydään 10 euron hinnalla? Rima laskee. Osto on paljon todennäköisempää, koska siinä vaiheessa ollaan liikkellä mentaliteetilla "No, kymmenen euroahan se vain on."

Jos hinnat laskisivat, piratismin tarve vähentyisi. Sama pätee myös elokuviin, musiikkiin (spotify toimii hyvin tosin vaihtoehtoisena järjestelmänä) ja ylipäätänsä softwareen. Ei tosin täysin kaikkeen softwareen - esim. syntikka softat (mitä itse käytän), ymmärrän täysin, miksi ne ovat kalliita. Ostokunta on pieni, mutta valmis maksamaan hyvästä tuotteesta. Ja tuotteista on helppo saada demon avulla täydellinen käsitys siitä, mihin se pystyy.

(Olen siis musiikin tuottaja. Musiikkia en myy, enkä koskaan tule myymään. Jos ikinä haluan tehdä rahaa musiikilla, niin live ja dj keikat. )

Jokatapauksessa, kohtuuttomat hinnat eivät ole se ainoa syy piratismille. Pää-asiallinen syy kylläkin, mutta hintojen alta löytyy kasa muita syitä, miksi kuluttajista on tullut epävarmoja. Siis miksi piratismia harrastetaan.

Hyvänä esimerkkinä on tuotteen laatutakuu. Sellaista ei vain ole virtuaalimaailmassa. Miten selität, että joku bändi vaihtoi liikaa suuntaa sinun makuasi varten? Miten selität, että peli oli äärettömän huonosti toteutettu etkä pitänyt siitä? Tai parhain kaikista - miten selität, että peli ei vain toimi tietokoneellasi yhteensopivuus syistä joita ei mainittu missään?


On ollut jo liikaa pelejä tänä vuonna, mitä kaikki ovat odottaneet, joista kuitenkin tuli vain floppeja. Kaikki tilasivat ennalta (ehkä huono ratkaisu), mutta peli ei vain ollut mitä luvattiin. Tiedän viimeisen kahden vuoden aikana vain kaksi peliä, joiden julkaisun jälkeen tarjottiin pelistä rahat takaisin. Toisessa tapauksessa eivät edes vieneet pelin käyttö-oikeutta sinulta.


Toinen, äärettömän hyvä syy on pelien 'extra sisältö' joka usein myydään erikseen ja taas, kohtuuttomilla hinnoilla. Tämä pelleily alkoi jokunen vuosi sitten, eikä tunnu olevan loppua. Tätä extra sisältöä myydään joissakin tapauksissa jo ensimmäisenä päivänä kun peli on julkaistu. En siis puhu lisäosista, vaan pienenpienistä ladattavista bonus sisällöistä, jotka ovat melkein saman hintaisia kuin lisäosat ennen olivat.

Huom. Useimmiten 'julkaisupäivä extra sisällöt' ovat tehty puhtaasti sitä varten, että ennalta tilaajat saavat kyseisen sisällön ilmaiseksi. Täten siis, rohkaistaakseen ennakko tilaamista. Joka on myös harvinaisen hämärää toimintaa - pelkääkö julkaisija, että arvostelut tuhoavat pelin?


Sitten viimeisin ja totisesti huvittavin. Peleissä oleva (useimmiten piilotettu) softa piratismin estämistä varten. Joka kerta kun ostat pelin, maksat myös siitä. En tiedä, enkä halua tietää näiden ohjelmien aiheuttamat kulut. Varsinkaan en halua tietää, miten paljon paremmin sen rahan olisi voinut sijoittaa.

Surullisinta on kuitenkin se, että nämä ohjelmat voivat olla vahingollisia / haitallisia tietokoneellesi. Eräässä pelissä nimeltä Spore, oli tämänkaltainen ohjelma, jota he ylistivät taivaisiin. Kunnes hävisivät oikeudessa kun alettiin nostaa syytteitä tietokoneen vaurioitumisesta ohjelman takia (todistettavasti).

Sillä valin, piraatit nauttivat pelistä ilman kyseistä ohjelmaa. Kyseinen ohjelma ei vaikuttanut millään tavalla mihinkään. Nämä ohjelmat parhaimmillaan kestävät muutaman päivän, ennenkuin ne on murrettu. Myös online aktivointia vaativat yms pelit murretaan hetkessä.

Miksi pitää nähdä niin suuri vaiva turhan takia?



Piratismille on syy. Suurin syy on ahneus. Mutta kumman ahneus, piraattien vai tuotteen julkaisijoiden / tuottajien?

0

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

        Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
        Ikävä
        77
        1766
      2. Tietysti jokainen ansaitsee

        Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
        Ikävä
        18
        1679
      3. Millä voin

        Hyvittää kaiken?
        Ikävä
        14
        1468
      4. En voi sille mitään

        Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
        Ikävä
        12
        1164
      5. 50+ naiset kyl

        Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
        Ikävä
        19
        1153
      6. Välitän sinusta mies

        Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
        Työpaikkaromanssit
        5
        1151
      7. hieman diabetes...

        Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
        Pattaya
        12
        1106
      8. Annetaanko olla vaan

        Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
        Ikävä
        29
        1101
      9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

        siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
        Tunteet
        6
        1089
      10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

        Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
        Kielipolitiikka
        7
        1074
      Aihe