Marko Hautala: Torajyvät

alvari.raappavaara

Pikkusen mietin, jotta kuuluuko Torajyvät ennemminkin tuonne dekkaripuolelle. Onhan siinä jännitystä ja kauhua valita asti. Päädyin kuitennii tämän palstan alle, kun se itte dekkari puuttui. Hautalahan on asialla jo neljättä kertaa, vaikka minulle tämä oli ensimmäinen lukukokemus.
Vaivaa hän on nähnyt muotoa miettiessään. Kuljetaan lomittain 1600-luvun noitaoikeudesta nykyhetkeen. Välillä takaudutaan reilu kymmenen vuotta minäkertoja Jennin ensilempeen. Josta sukeutuukin melkoinen soppa.
Vanhimmalla aikatasolla kuskataan veneellä tuomiolle noituudesta ja harhaoppisuudesta syytettyä Jakob Mörttiä. Paatti menee totaalisesti kiville ja autiolle saarelle jäänyt porukka melkein syö toisensa hengiltä apua odotellessaan. Vahvin tai viisain pärjää, Mört pelastuu ja perustaa tietennii oman uskonlahkon. Peileistä ja torajyvän myrkyistä teologista sisältöä ammentava porukka elää eristyksissä Pohjanlahden rannikon Spegelön saarella.
Nykytasolla samalle saarelle matkaa mainittu Jenni, hänen adhd-poikansa Miro ja nykyinen miehensä, nouseva politiikkakyky Aaron. Tarkoitus on tavata perillä Jennin edellinen puoliso, Aaronin poika Markus. Samalla selviteltäisiin perheyhteisön historian kipupisteitä. Markus on keskiaikatutkija, joka on hirvikolarissa vammautunut pahoin lähes vihannekseksi. Markusta hoitaa Jennin sisar Iina, todellinen laupias samarialainen. Ainakin siltä näyttää. Samaan sukutapaamiseen on tulossa myös Jennin ex-anoppi eli Markuksen äiti ja samalla Aaronin exä Liisa. Joten totaalikatastrofin ainekset on ilmassa.
Pelkoa, kauhua ja vaarallisia tilanteita Hautala rakentaa tutuin keinoin. Nähdään harhoja, liekkö torajyvien nauttimisen seurausta, outoja ihmisiä hiippailee rannalla huutamassa merelle ihan Huutajien tyyliin, ja kalatkin hehkuu pimeässä. Kaiken päällä roikkuu muinaisen mörttiläisyyden nykyisten harjoittajien luoma painostava ilmapiiri. Ja kysymys: Kukakohan on Miron isä, biologisessa tai hengellisessä mielessä?

Jotenkin jäi kummallinen olo. En pitänyt, kun mystiikka ei uppoa kyyniseen skeptikkoon. Kuitenkin luin loppuun herpaantumattomalla mielenkiinnolla.
Rohkenen suositella, jos keskiaika, sekavat uskonlahkot, kimurantit perheskandaalit ja noituus kolahtaa eikä kaikkien faktojen ole ihan väliä kohdata reaalimaailmaa.

1

357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A R itte

      Jotakin Hautala tuosta faktapuolesta Kirjamessuilla mainitsi. Rippeitä omatekosesta uskosta vissiin eli jollakin saarella vielä muutama vuosikymmen sitten. Harmi, kun en tehnyt muistiinpanoja ja korvasta sisään mennyt valunut kurkusta alas pysyvää muistijälkeä jättämättä. Jos asia todella kiinnostaa niin kysy Hautalalta. Vaikutti ihan mukavalta mieheltä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4783
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1816
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1536
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1102
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1091
    Aihe