Entä jos siitä tuleekin tosi huono?

hilla

Hei kaikki te muut perfektionistit,

miten te suhtaudutte siihen riskiin että gradustanne tuleekin tosi huono? Itse en meinaa saada nukuttua, saati sitten kirjoittamaan sitä tahtia mitä haluaisin kun pelkään kuollakseni että tekstistä tuleekin kamalan huono ja saan huonon arvosanan.

Ennen ajattelin etten halua tehdä mitään, jos tiedän että riski on suuri etten onnistu tehtävässä kuten haluaisin (esim. en mennyt tentteihin jos tiesin että ne menee huonosti). Nyt olen herännyt tosiasiaan että "parempi paska gradu, kuin keskeneräinen gradu". Olen saanut tukea (en niinkään ohjaajaltani, koska hän on hullu suorittaja) parilta ihanalta tutkijalta laitoksellamme, jotka ovat kertoneet kuinka puutteellisia/huonoja omat tekeleet aikanaan olivat, mutta kuinka he kuitenkin päätyivät tutkijoiksi. Ostin tänään Gradutakuu-kirjan ja luin sitä rauhoitellakseni itseäni. Sieltä luinkin että kuitenkin kannattaa pitäytyä tavoitteessaan. Jos haluaa tehdä hyvän työn, niin pitää pitää se mielessä, koska jos pyrkii hyvään arvosanaan niin pettyy jos sieltä tuleekin joku huono. Eli ehkä kuitenkin parempi keskeneräinen gradu, kuin huono?

Nyt tiedän että kaikki viisaammat sanovat ettei arvosanalla niin merkistystä, ja jos on, niin sillä on vain nyt, kuukausia ennen kuin tekele on valmis - silloin ei enää välttämättä välitä. Haluankin ajatella ettei sillä niin väliä, koska prosessihan se tärkein, ja se että ehkä jotain oppisikin matkalla maaliin - mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Pelkään epäonnistumista niin paljon. Huomaan nyt miten paljon olen jättänyt tekemättä koska olen pelännyt etten onnistu. Sitäpaitsi perfektionistit usein alisuoriutuvat, ja tästäkin syystä siitä tavasta pitäisi luopua...

Miksi on niin vaikeaa ottaa vastuu gradutyöstään?
Miksi on niin vaikeaa lopetta itsekriittisyys?
Miten te muut olette päässet perfektionismistänne ja alkaneet suhtautua graduun kuin mihin tahansa muuhun työhön?

11

2342

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Että tällä tavalla

      Todennäköisesti sinua pelottaa päästää irti opiskelijastatuksesta, ja joutua lopulta aivan omillesi aikuisena ihmisenä. Ei yhtään epätavallista opiskelijapiireissä.

    • sisuataijotakin

      Ehkäpä sinua auttaa sen oivaltaminen, että vaikka tekisit kuinka hyvän gradun tahansa, se on kuitenkin vain - gradu. Ja niitä on pilvin pimein.
      Tuskinpa sitä kukaan vilkaisee sen jälkeen, kun se on kansiin saatu.
      Luulisi, että aito perfektionisti tavoittelisi täydellisyyttä kaikessa muussakin kuin gradun kirjoittamisessa. Viimeinen lauseesi vihjaa, että sinun kohdallasi asia ei ole niin.

    • nakkisormi

      Aloittelen juuri graduani, mutta olen jo joitain vuosia sitten kirjoittanut yhden lopputyön valmistuessani DI:ksi. Ihan yhtä vaikeaa on nyt kuin silloinkin. :)

      Edellisellä kerralla pusersin tosi huonon tekeleen kasaan kalkkiviivoilla, eikä ole kaduttanut yhtään. Kertaakaan en ole koko kirjaa sen jälkeen avannut ja yhdessäkään työhaastattelussa sen arvosanasta ei ole keskusteltu, korkeintaan aiheesta. Lisäksi, jos sulla on aikaa, voit aina pyytää työhön kommentteja ohjaajalta tai joltakulta muulta (vaikka niiltä laitoksen työntekijöiltä?), ja parantaa sen pohjalta. Itse sovin tällä kertaa graduohjaajani kanssa, että aikataulun rajoissa iteroidaan niin monta kertaa että kehtaa antaa työstä 4.

      Edes sisällöllisesti sillä ei sun elämän kannalta ole mitään merkitystä onko itse työ hyvä vai huono, mutta jos haluat jatkaa saman aihepiirin alalla, koita jäsennellä asiat itsellesi edes omaan päähäsi niin, että pystyt sujuvasti keskustelemaan niistä. Jos et halua jatkaa saman aihepiirin parissa työssä, niin mitä väliä, oikeesti? Mieti sitä kun oot 75 ja eläkkeellä; mitkä on tärkeimmät asiat elämässä? Gradua tuskin tulee ajateltua... :) Helpottaa oikeesti paljon laittaa asiat prespektiiviin ja miettiä isompia kokonaisuuksia välillä. Ei se sitä työn tekemistä mitenkään auta, mutta vähentää ahdistusta!

    • hilla

      kiitos viesteistä,

      ihan totta mitä kirjoitatte, mutta miten sitä on välillä niin vaikea sisäistää? Aina kun jumitun johonkin käy ahdistamaan, koska tuntuu että homma saattaa tyssähtää siihen paikkaan. Välillä saan vähän itseluottamusta ja taas tuntuu hieman paremmalta.

      Totta varmaan tuo että perfektionisti tavoittelee täydellisyyttä kaikilla muilla elämänalueilla: olen yleensä aika tyytyväinen kaikkeen muuhun mitä teen, joten hölmöä että tämä gradu on silmätikkuna heh. Toisaalta se että saatan asettaa riman liian korkealle aiheuttaa sen, etten (välttämättä koskaan) saavuta päämäärääni - ja päättämättömyys miten edetä johtaa alisuorittamiseen. Lukitun, ja olen ihan varma siitä etten osaa. Menen ihan kipsiin kun mietin miten naurettavan lapsellinen työni on. Olisi hauska kuulla jos muilla on samanlaisia psyykkisiä esteitä. Ei ole ensimmäinen kerta kun psyykkaan itseni lukkoon.

      Totta myös tuo että tulevaisuus vähän pelottaa, sovinko edes alalle?

      • Ymmärrän aloittajaa

        Mielenkiintoinen ketju. Oma kokemukseni on seuraavanlainen. Olen ns. normiopiskelijaa vanhempi ja yhtä kurssia vaille vtm. Olen aiemmin opiskellut opisto- sekä amk-tutkinnot, ja menestynyt niissä stipendin sekä vitosen lopputyöarvioinnin mukaisesti. Jatkoin samalla alalla yo:ssa ja tutkimusalueenai myös sama (Suomessa harvinainen mutta tärkeä aihe), joten tavoitteeni olivat korkealla. En meinaa päästä yli siitä, että sain gradustani "vain" magnan, etenkin kun ohjaajani ei ohjauksen aikana tarttunut sellaisiin asioihin, joista hän toisena arvostelijana minua sitten "rokotti". Graduni on saanut julkisuutta ja aihe kiinnostaa nin, että se on tuottanut minulle jo työmahdollisuuksia sekä yhden artikkelipyynnön. Toivon että minulta ei kysytä arvosanaa, mutta pelkään joutuvani paljastamaan sen joskus ja sitä, että suhtautuminen graduuni muuttuu. Olen tähän mennessä saanut kiitosta aiheen tärkeydestä, kiinnostavista tuloksista ja ylipäänsä siitä, että työni antaa paljon tietoa vähän tutkitusta mutta paljon puhutusta aiheesta. Tiedän, että magna on ihan hyvä arvosana mutta silti...


    • an englishman

      En vastaa kysymykseen, kun gradu tuli tehtyä jo vuosia sitten.

      Vinkkinä kuitenkin seuraava idea. Kaiva esiin sanallistettu kuvaus arvosanoista. Yleensä esim. opinto-oppaassa on selitetty nämä. Eli sanalliset selvitykset siitä, mitä tietty arvosana vaatii gradulta. Näin saat käsityksen siitä, mitä kukin arvosana todella käytännössä vaatii ja tarkoittaa, sen sijaan että mietit mielessäsi että haluat arvosanaksi vähintään magnan, joka on vain pelkkä epäselvä abstraktio.

    • C L

      Tosi huonoa gradua on vaikea kirjoittaa. Itse kirjoitin gradua sitä silmällä pitäen, että pääsisin vain läpi, ja tämän tavoitteen sanoin ohjaajallenikin. Cumu sieltä kuitenkin napsahti syystä, jota en ymmärrä.

      Ei siitä tosi huonoa tule sullakaan, usko pois.

    • uytr9iu

      Jos teet huonon gradun, niin se harmittaa hetken. Harmitukseen ei kuitenkaan kuole:).

      Omasta gradustani tuli huono, vaikka muuten opintomenestykseni oli erinomainen. Hetken ryvin itsesäälissä ja olin vihainen itselleni huonosta suorituksesta, mutta pian se unohtui. Mulla on nyt hyvä vakityö eikä ketään ole tähän mennessä kiinnostanut onneton tekeleeni.

    • Että näin

      Kannattaa huomata, että jos ottaa huomioon gradun ohjaajan vinkit ja korjausehdotukset, niin ei yleensä työstänsä voi saada kovin huonoa arvosanaa, sillä tuskin ohjaaja omaa näkemystään kovin huonoksi arvostelee. Korkeintaan työn itsenäisyyden pisteissä näkee pudotusta.

    • Tahdon asia

      Huomauttaisin vain, ettei gradusta tule itsestään mitään, se vain tehdään joko hyvin tai huonosti. Jos todella tarkoin miettii, mitä gradussa oikeastaan pitää selvittää, tutustuu huolella jo tehtyihin tutkimuksiin, ottaa selville käytettävät menetelmät ja niiden rajoitukset sekä lopuksi todella käyttää aikaa tulosten käsittelyyn ja niiden merkityksen miettimiseen, niin gradusta tulee sisällöllisesti väkisinkin hyvä.

      Kun vielä pyrkii saamaan tämän kaiken selkeäksi ja kielenkäytöltään hyväksi raportiksi, jossa on noudatettu kaikkia gradusta annettuja ohjeita, niin ei gradusta voi tulla huono.

    • oqretmb09qit0qr

      Moi! Olen tässä itse taistellut motivaation ja pelkojeni kanssa. Jotain napsahti mielestäni kohdalleen, kun luin Daniel Golemanin kirjaa "Tunneäly työelämässä". Siellä oli tutkimustulosta siitä, kuinka onnistumisen toivo auttoi suorituksissa parempiin lopputuloksiin, onnistumisen pelko puolestaan huononsi lopputulosta. Opintojen lopussa opiskelijoilla lienee käsitystä hyvän työn ja hyvän arvosanan yhteydestä (ja voihan sieltä opinto-oppaasta tosiaan tutkia). Kun suhtaudun niin, että annan itselleni luvan haluta onnistumista gradussa, motivoidun puurtamaan ja tekemään parhaani, oli sitten arvosana mikä tahansa (eihän työtä voi tehdä, jos latinankielinen arvosana kiiluu silmissä!). Taustalla oleva pieni epäonnistumisen pelko pitää huolen siitä, että jos epäonnistun ja arvosanakin on huono, osaan sitten sitäkin asiaa työstää, ja ainakin voin ajatella tehneeni parhaani, mutta en ole jäykistynyt pelosta mitään tekemättömäksi. Tuo onnistumisen toivo tai halu on hiuksenhienosti eri asia kuin onnistumisen tarve. Jos on pakko onnistua voidakseen arvostaa itseään (tämä ois sitä onnistumisen tarvetta), voi itsetuntoaan vähän tutkailla. Onhan se mahdollista, että epäonnistuu, mutta maisteri mieluummin kuin maisteri vailla (loistavaa tai itseasiassa minkäänlaista gradua). Tekemisen iloa kaikille gradujen ja lopputöiden puurtajille! Ja hei, magna valtsikasta ON hyvä arvosana!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3116
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2846
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2228
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      22
      1782
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1484
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      80
      1320
    Aihe