Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Sininen aave, Baggen uusin

alvari.raappavaara

Tuottelias monialakirjoittaja Bagge jatkaa ylietsivä Mujusen seikkailuita kesään -40 sijoitetulla Sininen aave-kirjalla. Tätä lyhyttä rauhan jaksoa sotien välissä ei ole liiemmin hyödynnetty jännitysviihdekirjallisuudessa. Tietennii Päätalon Kalle on muutaman tuhat sivua muistellut kyseisen kesän kokemuksiaan. Mutta hänhän onkin enempi kansatieteen ja sosiologian aarreaitta eikä murhamysteerien mestari.
Historiallinen jännitysromaani taitaa olla se tyypitysleima, joka Mujusen seikkailuihin lätkästään. Hahmohan tuli tutuksi kirjassa Valkoinen hehku, joka ajoittuu vuoteen -38 ja yritykseen murhata kiistelty sisäministeri Kekkonen Hämeenlinnassa. Sehän ei ihan onnistunut, ja mukana sähläyksessä seikkailivat tästäkin tutut toimittaja Koho ja valokuvaajatar Rytkönen.
Kyllä Bagge taustatyöt hoitaa ja käyttää olemassaolevia faktoja luovasti. Eihän nämä ole historiankirjoitusta, vaikka näin olisi voinut tapahtua. Ajan sekavuutta ilmentämään hän marssittaa niin SNS-aktivistit, kuuluisat Hakaniemen pinonpolttajat, Vanajanlinnan asekauppiaan (nimi muutettu) kuin myös Neuvostoliiton lähetystön vakoojavärvärit.

Kaikki alkaa todellisesta tapahtumasta, matkustajalentokone Kalevan alasampumisesta kesällä -40 Tallinna-Helsinki reitiltä. Neuvostalaivaston ja lentäjien radioliikenteen siepannut ja selvittänyt Suomen tiedustelu kyllä kertoi tapahtuneen valtiovallan ylimmälle johdolle, vaikka suuri yleisö pidettiin pimennossa. Koneen monisatakiloinen diplomaattiposti päätyi Neuvostoliittoon ja saattoi olla atenttaatin syy. Tähän alasammuttuun Kalevaan Bagge sijoittaa hahmonsa ja koko rikosjutun avainhenkilön. Jonka päässä olevilla tiedoilla selviäisi myös vuoden takainen tunnettu Hotelli Aulangon piippusurma, tositapaus sekin.
Kun henkilögalleriaan lisätään liettualainen tanssijatar, opiskelut keskettänyt hippiblondi ja amerikansuomalainen ammattitappaja alkaakin väkeä olla jotta päät yhteen kolisee. Ruumiita syntyy matkan varrelle porukan päätyessä kuka mistäkin syystä pohjoiseen, Petsamon nikkelin ja Liinahamaria avoimen sataman äärelle. Juonesta en kerro enempää, mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Vaikka autot sattuneesta syystä kiitävät yössä puukaasun voimin.
Bagge jättää Mujusen (kättä köyhempänä) ja lehtiväen henkiin, joten jatkoa saattanee olla luvassa. Odotan mielenkiinnolla.
Baggen huumori on kuivaa, tilanne- ja repliikkisidonnaista. Henkilöt Baggella on tässä ja muissakin hieman nopeita vetoja, yksiulotteisia vailla laajaa taustaa ja sielun pohjien kaivelua. Sen kestää, kun homma toimii. Ajankuva on tarkkaa ja uskottavaa. Elohan oli sangen hurjaa Jäämeren tiellä, jota kautta likimain kaikki Suomeen tuonti ja vienti kulki sodan jo riehuessa Euroopassa. Ainoana kummajaisena aattelin, jotta tokkopa ylietsivä olisi silloisena ajankohtana sulavasti ajatellut nauhuria. Eiköhän tuo uusi haitek-masiina tunnettu magnetofoonina, ne harvat jotka oli tietoisia keksinnöstä.
Rohkenen suositella, jos armaan isänmaamme lähihistoria hiukankaan kiinnostaa.

1

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Et

      Tosi hyvä kirja.menee vaikkei historiaa
      Tuntisikaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2122
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1808
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      30
      1760
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1520
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1471
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1392
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1312
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1271
    Aihe