Kuinka usein?

ja kauan

Meillä on 3,5 kk ikäinen hoikka tyttö, jota imetän parhaani mukaan. Paino menee alimmalla miinuskäyrällä, mutta ei enää alaspäin.
Ihmettelenkin tässä (ja ihmettelin jo neuvolassa), että mistä tiedän tytön saavan tarpeeksi maitoa. Tyttö vaikuttaa nälkäiseltä melkein koko ajan (itkee paljon). Nytkin viimeisen kolmen tunnin aikana olen imettänyt tyttöä 4 kertaa, joista 2 kertaa on nukahtanut tissille ja 2 kertaa imettyänsä irrottanut otteensa itkien. Joka imetyskerta on ollut varmaan jotain 5-10 minuuttia
Tuota tapahtuu usein, että tyttö irrottaa otteensa tissistä itkien, saattaa pian taas tarrata kiinni, imee hetken ja irrottautuu itkien. Monta kertaa sitten tarjoan tässä vaiheessa toista tissiä, josta sitten imetäänkin taas pitempi tovi rauhassa, kunnes taas irrottaudutaan itkien. Voisi olettaa, että tissi on tyhjä ja vauva nälkäinen edelleen? Vai voiko se olla sitä, että takamaito on kovemman työn takana ja tyttö ei viitsi imeä? Jälkimmäistä epäiltiin neuvolassa, mutta oikeastaan mitään toimintaneuvoa en asiaan saanut. Olen sitten kaikista omista imetysperiaatteistani poiketen antanut tytölle lisäksi korviketta, jota saattaa mennä reilusti yli 100 ml tuon imetyksen jälkeen. Viime yönäkin imetin tyttöä ja tällä kertaa hän jopa viihtyi rinnalla pitempään, mutta nukahti sitten siihen. Puolen tunnin päästä heräsi parkuen, ei huolinut tissiä ja ajattelin kokeilla korviketta. Ei siis aina huoli tissiä, kun on todella nälkäinen, joten annan tilkan (ehkä noin 40 ml) korviketta alkuun ja sitten tissille. Tällä kertaa ajattelin kuitenki päästä helpommalla ja antaa kunnolla heti korviketta, että pääsis jatkamaan unia (Takana on monta yötä, kun ollaan nukuttu vain 2 h). Loppujen lopuksi tyttö söi korviketta 140 ml ja sen jälkeen tuli vielä tissille imemään noin 15 minuutiksi. Nukahti sitten taas noin puoleksi tunniksi ja heräsi itkien eikä huolinut tissiä ja sai loput korviketölkistä (60ml). Tyyntyi hieman, mies otti hoitaakseen ja minä nukahdin vajaaksi tunniksi kunnes miehen piti lähteä töihin. Tyttö oli pirteä kuin peipponen, minä en mutta seurustelimme silti kunnes taas valtava itkuaalto iski ja otin tytön syömään. imi taas itsensä nukuksiin ja nukuttiinkin puolisen tuntia. Nyt viimeisen vajaan neljän tunnin aikana ollaan syöty 4 kertaa ja jokainen syöminen on loppunut itkuun. Tutti auttaa joskus tuohon tai sitten edestakaisin kannukelu on yleensä toimiva keino. Eli miksi tyttö syö noin usein, eikö maito riitä? Pienempänä nukkui yöt yhdellä heräämisellä ja söi normaalisti päivisin 2-3 tunnin välein. Nyt pisin syöttöväli on 4 tuntia, kun tyttö nukkuu pihalla päikkärinsä, mutta muuten mennään aika pitkälti tuolla kerran tunnissa rytmillä.
Pyrkimys oli tosiaan täysimetystä se 6 kk. Neuvolasta sanoivat tosiaan, ettei korviketta kannata antaa jos haluaa imettää, mutta en haluaisi tyttöstä nälässäkään pitää.

7

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jospa olisi

      kuitenkin vatsanpuruja,siihenhän vauvat haluavat aina syödä kun hetkeksi helpottaa kunnes taas sattuu vatsasta.Voihan se tietty nälkääkin olla.Itse ehkä aloittaisin soseita ettei tissistä vieroitu varsinkin jos on haluja imettää.Miinuskäyrällä meneminen ei automaattisesti tarkoita ettei tissimaito riiitä,jos käyrä vain laskee ja laskee niin sitten ei maito riitä.

    • Itse myös..

      epäilisin ensimmäisenä vatsavaivoja, joita tiheään imettäminen tietysti lisää entisestään. Oletko kokeillut mitään vatsalääkettä?

      Toinen on tuo korvikkeen antaminen, ettei olisi vain tottunut jo hieman siihen, että pullosta maito tulee vähemmällä työllä ja tuskastuu rinnalla kun maito ei tulekaan yhtä helposti. Kokeile jättää pullo ainakin pariksi päiväksi sivuun ja kokeile pelkkää imetystä. Ja pidä imetysvälit niin pitkinä kuin vain mahdollista niin helpottaa vatsaa, jos on kipeä. Ja jaksaa paremmin imeä kun on kunnolla nälkäinen.

      • Aloittelija

        Vauva saa relatippoja ja olemme kyllä kärsineet vatsavaivoistakin, mutta nuo eivät vaikuta samalta. Tai ainakin vauva reagoi eri tavalla. Enemmän itse epäilen kyllä tuota pullolle tottumista, mutta toisaalta voi mennä viikkokin välissä että saa pullosta. Tähän asti on siis saanut oikeastaan kerran viikossa pullosta yhden aterian, kun olen pari tuntia poissa ja mies hoitaa.
        Jos kyseessä olisivat vatsavaivat, eikö vauvan pitäisi yhtä lailla sitten hermostua pullosta syödessään?
        Itsekin olen ajatellut, että tarjoanko liian usein tissiä, mutta se on yleensä ainut asia millä vauva rauhoittuu. Meillä oikeastaan joko nukutaan, syödään tai itketään koko aika. No välillä tyttö voi olla hetken rauhassa sylissä ja katsoa telkkaria, mutta lattialla tai sitterissä ei oikeastaan viihdy. Ei edes vaikka itse olisi koko ajan pitämässä seuraa.


      • näin..
        Aloittelija kirjoitti:

        Vauva saa relatippoja ja olemme kyllä kärsineet vatsavaivoistakin, mutta nuo eivät vaikuta samalta. Tai ainakin vauva reagoi eri tavalla. Enemmän itse epäilen kyllä tuota pullolle tottumista, mutta toisaalta voi mennä viikkokin välissä että saa pullosta. Tähän asti on siis saanut oikeastaan kerran viikossa pullosta yhden aterian, kun olen pari tuntia poissa ja mies hoitaa.
        Jos kyseessä olisivat vatsavaivat, eikö vauvan pitäisi yhtä lailla sitten hermostua pullosta syödessään?
        Itsekin olen ajatellut, että tarjoanko liian usein tissiä, mutta se on yleensä ainut asia millä vauva rauhoittuu. Meillä oikeastaan joko nukutaan, syödään tai itketään koko aika. No välillä tyttö voi olla hetken rauhassa sylissä ja katsoa telkkaria, mutta lattialla tai sitterissä ei oikeastaan viihdy. Ei edes vaikka itse olisi koko ajan pitämässä seuraa.

        "Jos kyseessä olisivat vatsavaivat, eikö vauvan pitäisi yhtä lailla sitten hermostua pullosta syödessään?"
        Eihän vauva sitä vatsakivun ja syömisen yhteyttä ymmärrä. Mutta tosiaan vauvan vatsa tekee jatkuvasti töitä maidon sulattamiseksi jos syötät usein ja siksi myös vatsaan sattuu jatkuvasti. Jos siis on vatsavaivoja.

        Meidän muksulla vatsavaivat ilmeni juuri huonotuulisuudella, kun siihen asti oli viihtynyt todella hyvin itsekseen. Kun saatiin vatsalääkkeen annostus sopivaksi niin vauva oli taas oma tyytyväinen itsensä. Ei siis koskaan ole "turhia" itkenyt. Suosittelisin kyllä kokeilemaan, ei siitä ainakaan haittaa ole. Ja itse annoin myös relatippoja vatsalääkkeen (disflatyl) lisäksi.


    • Olin ymmärtäväni

      tekstistä että heräsi samanlailla puolen tunnin,tunnin päästä vaikka korviketta annoit,siitä ajattelin että josko ennemmin vatsavaivoja.Röyhtäytätkö kunnolla? Jumpauta jalkoja vatsan päälle niin ilmat lähtee liikkeelle.

      • aloittelija

        Ymmärsit oikein, että heräsi kyllä taas pian, mutta söi rauhassa kuitenkin sen korvikkeen pullosta. Mielestäni vauva röyhtäilee riittävästi ja jalkajumppaa tehdään käytännössä koko ajan. Siis koko ajan kun on sylissä, hoitopöydällä vaippaa vaihtaessa jne. Ja ilmaa tulee ainakin sieltä peräpäästä todella paljon. Kakkarytmi on kyllä muuttunut tässä lähiviikkoina, ehkä samoihin aikoihin kuin syöminen tihentynyt. Nyt siis kakka tulee ehkä noin viikon välein ja pierut haisevat todella pahoilta, niinku joku viemäri. Aikaisemmin kakka tuli vähintään kerran päivässä, mutta neuvolasta toki sanoivat, että muutos on ihan normaali.
        Mut voi tätä ihanuutta! Viime yö nukuttiin klo 22:30-8:30 yhdellä yösyötöllä. Ja yösyötön jälkeen uudelleen nukahtaminenkin vei vain tunnin.
        Tänään muuten sattui jännä tilanne. Olin käymässä lääkärillä ja mies tuli kotiin hoitamaan vauvaa. No tyttö oli taas itkenyt koko ajan ja mies oli tarjonnut sille korviketta, kun ei muutakaan keksinyt. Tulin kotiin ja edelleen kauhea huuto meneillään, korviketta oli saatu alas jotain 30 ml, mut sekään ei ollut meinannut laskea. Otin vauvan sitten tissille ja siihen rauhoittui salamaniskusta ja alkoi imemään antaumuksella. Välillä siis näinkin päin.


    • hjcig

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1815
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe