Kiinteäpolttovälisten käytännöllisyys

132324

Kuinka epäkäytännöllisiä kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat luontokuvauksessa, jos nyt puhutaan 200mm tai 300mm putkista? Zoomeissa joutuu hieman laadusta tinkimään ja kiinteä houkuttelee nimenomaan laadun perusteella.

Te, jotka olette kiinteillä kuvanneet, niin tuleeko koskaan zoomia ikävä? Edes tilannekuvissa?

16

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laadun perusteella

      Eipä ole koskaan tullut zoomia ikävä järkkärillä kuvatessa.
      Objektiivit:
      24mm/3,5; 105mm/2,8 ja 200mm/2 ( 1,4x jatke) 35-koossa
      14mm/2,8; 35mm/1,4 ja 85mm/1,4 croppikennoisessa (MF).
      Valintaan on vaikuttanut laadun ohella hinta ja luotettavuus

      Zoomi on vain pokkarissa (24–70mm vastaava)
      Tilannekuvissa kiinteä on nopeampi kun aikaa ei kulu zoomailuun.

      Objektiivia ostaessa en halua tinkiä kuvan laadusta, zoomia, vatkainta ja AF:ta en arvosta (lienee myös tottumuskysymys)

    • Ei jalkazoomia

      Tämähän on aikapaljon budjetin sekä laatuvaatimusten lisäksi myös kiinni siitä että, mitä ja miten kuvaa missä?
      Kiintee välisellä voi olla myös mahdotonta saaha kuvaa kalterin häkin silmänvälistä
      eläintarhassa nii ettei kalterit näkyis jos ei pääse seisomaan juuri oikealle etäisyydelle?
      Eli säätövaraa ei aina ole vaikka joskus harvoin sitäkin tarvitaan?
      Esim. lehdistökuvaajat näyttävät käyttävän hyvin vähän mitään painavia suuria kiinteitä sekä kalliita objektiiveja paitsi luonto ja urheilukuvaajat.
      Eli on noille kaikille omat käyttäjänsä ja läyttötarkoituksensa sanoisinko
      et tarpeen mukaan sopiva huonompi objektiivi voi olla parempi ku
      aivan väärä käyttötarkoiotukseen.
      Vaikka kuva kannattaa aina koittaa ottaa sillä mikä on kiinni kamerassa jos
      ei muuta vaihtoehtoa ole ?

      • lehdistökuvaajat?

        Kylläpä keksit hassuja satuja ”kalterin häkin silmänvälistä … huonompi objektiivi voi olla parempi”

        Eikös se mene niin, että jos zoomailee niin tietää, että kiinteä ei mahdu kaltereiden välistä ja jos ei omista zoomia niin tietää, että kiinteäpolttoväliset on parempia.


    • yuyueue

      Kiinteäpolttovälisessä on sekin etu, ettei koskaan kiireissään kuvaa "väärällä" polttovälillä.
      Minulle käy usein zoomeilla siten, ettei kiireessä muista zoomata ja jos alkaa zoomata niin menettää sen parhaan tilanteen, joka yleensä on se ensimmäinen.

      • Nikon D90

        Kiinteä polttoväli on lähes aina väärä tai pitää hakea parempi paikka oikealta etäisyydeltä jolloin siihen väliin saattaa helposti tulla jotain ei niin suotavaa.

        Kiinteillä on etunsa mutta zoomillakin on ja molempia tarvitaan aina tilanteesta riippuen. Zoomaaminen taas on varsin nopeaa puuhaa joten ainakaan se ei häiritse.


      • mutta ymmärrän?
        Nikon D90 kirjoitti:

        Kiinteä polttoväli on lähes aina väärä tai pitää hakea parempi paikka oikealta etäisyydeltä jolloin siihen väliin saattaa helposti tulla jotain ei niin suotavaa.

        Kiinteillä on etunsa mutta zoomillakin on ja molempia tarvitaan aina tilanteesta riippuen. Zoomaaminen taas on varsin nopeaa puuhaa joten ainakaan se ei häiritse.

        ”Kiinteä polttoväli on lähes aina väärä”

        Näinkö se menee, että ennen zoomeja ihan kaikki kuvasivat väärällä polttovälillä?
        Minusta zoom on aina väärä valinta, paitsi diakuvauksessa.
        Uusavuttomille, jotka eivät osaa rajata tai jos kamera (resoluutio) on niin huono ettei se kestä rajaamista, zoomista on ns. hyötyä!

        Toisaalta joillekin kiinteä tuo muassaan hyötyliikuntaa, esim d90:lle joka joutuu juoksemaan edestakaisin kiinteällä kuvatessaa.


      • mutta ymmärrän? kirjoitti:

        ”Kiinteä polttoväli on lähes aina väärä”

        Näinkö se menee, että ennen zoomeja ihan kaikki kuvasivat väärällä polttovälillä?
        Minusta zoom on aina väärä valinta, paitsi diakuvauksessa.
        Uusavuttomille, jotka eivät osaa rajata tai jos kamera (resoluutio) on niin huono ettei se kestä rajaamista, zoomista on ns. hyötyä!

        Toisaalta joillekin kiinteä tuo muassaan hyötyliikuntaa, esim d90:lle joka joutuu juoksemaan edestakaisin kiinteällä kuvatessaa.

        Jospa "mutta ymmärrän?" olisi lukenut lauseen loppuun! Vai oletko henkilö jolle yli 3 saman lauseet ovat liian vaikeita?

        Kiinteän polttovälin rajausta voi muutella menemällä lähemmäs tai kauemmas tai vaihtamalla sopivamman optiikan.

        Jälkikäteen voi tietysti rajata mutta siinä menettää aina erottelua. Jälkikäteisen rajauksen kestäminen riippuu myös siitä miten sitä kuvaa käytetään. Nettiin ja kymppikuviin ja vielä A4 kuviinkin 10Mpix kuvia voi rajata, osaan paljon osaan vähemmän,minä kuitenkin pyrin välttämään.

        Suurempi ongelma löytyy siitä, että kiinteä, jos sillä kuvataan muutakin kuin laajaa maisemaa on monesti liian "pitkä" yleiskuvaan tilanteesta jos haluaa myös tilanne kuvia. Tällöin pitää olla pari runkoa joissa toisessa noin 20mm tai alle putki ja toisessa esim 50mm mutta tuon voi korjata hankkimalla yhden vaikka 17 - 50 mm zoomin. Lisäksi monessa paikassa on hankalaa kahden ison rungon kanssa.

        Läheskään aina, sisätiloissa tai rakennetussa ympäristössä yleensä, ei pääse jalkazoomin vapaaseen käyttöön vaan siihen väliin tulee jotain mitä ei haluta kuvaan tai et vain kykene menemään tarpeeksi kauas. Niistä pienistä trabelsseista joita zoomi voi kuvaan antaa en ole kovin huolestunut, ne voi jättää silleen tai niitä voi korjailla ohjelmallisesti.

        Lienee melkein sama rajaako vai muuttaako reunavääristymiä jos kerran kuitenkin joutuu jälkikäsittelemään. Itse en juurikaan korjaa esim. laajakulman aiheuttamia reunavääristymiä, ne kuuluvat kuvaan jos ei kyse ole kuvasta jolla on arkkitehtonista arvoa.


    • Canonisti minäkin

      Kuvasin zoomeilla aikoinaan, eivätkä ne olleet mitään halpalaseja. Nykyään kalusto koostuu vain primeista, eikä ole yhtään ikävä suurta kokoa ja painoa eikä edes huonoa optista suorituskykyä.

      Jos ihan tarkkoja ollaan, niin jossain kaapin pohjilla ollee yhä yksi pari kolme vuotta sitten rungon mukana tullut zoomi. Sillä oli ihan kiva kokeilla kaupassa uuden rungon ominaisuuksia, mutta ei siitä oikeasti valokuvaukseen ole.

      Jos harrastukkseen olisi laittaa määrättömästi rahaa, niin ainoa Canonin zoomi, joka voisi kiinostaa, on f/2.8 70-200mm. Toki vasta satasen macron ja kolmisatasen jälkeen. Käyttö olisi enemmän matkakuvaus, en pidä sitä mitenkään onnistuneena luontokuvauksessa.

    • Nikon D90

      Kiinteät ovat hyviä, ehkä joltain osin zoomeja parempia mutta zoomeissa on etunsa ja zoomi pitää valita siten että hyväksyy sen antaman kuvan.

      Alueelta 200 - 300 mm Sigman 100 - 300 F4 kilpailee hyvin kiinteiden putkien kanssa ja antaa mahdollisuuden yhdellä putkella hoidella nuo molemmat pituudet.

      Toinen todella hyvä on Nikkorin 70 - 200 F2.8 VR joka ei häpeä ketään millään pituudellaan.

      Itse pidän zoomin etuja sen haittoja suurempana mutta ymmärrän nekin jotka vannovat kiinteiden perään.

      Matkakuvaukseen käytän Nikkorin 18 - 200 VR zoomia enkä sitä toistaiseksi muuta miksikään joskin tässä katselen valovoimaista luokkaa 17 - 50 tai 70 F2.8 zoomia väristäjällä. Sigmalla on yksi joka kiinnostaa mutten ole vielä saanut aikaan päätöstä. Taisi olla tällainen Sigma AF 17-50mm f/2.8 EX DC HSM OS Nikonin sovitteella. Keskeltä kuva on hyvä kaikilla aukoilla mutta isommilla reunapiirto ei ole kovin kehuttava kuuleman mukaan. Hieman himmentäen homma korjaantuu. Niissä vaan tuppaa kaikissa olemaan jotain ongelmaa jos ei muuta niin hinta.

    • Laila Luoma

      "Kuinka epäkäytännöllisiä kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat luontokuvauksessa, jos nyt puhutaan 200mm tai 300mm putkista? Zoomeissa joutuu hieman laadusta tinkimään ja kiinteä houkuttelee nimenomaan laadun perusteella.

      Te, jotka olette kiinteillä kuvanneet, niin tuleeko koskaan zoomia ikävä? Edes tilannekuvissa? "

      jos tietää mitä kuvaa, niin kiinteä on oikein hyvä.
      jos taas kuvaa 'mitä eteen tulee' -tekniikalla, niin zoomi tuo pikkusen vapautta rajaamiseen yms.

      Optisesti kiinteä on yleensä huomattavasti parempi, kuin zoom.
      Mutta hyvät zoomit ovat myös oikein hyviä.
      Esim jo mainittu Sigman 100-300/4 on optisesti oikein käyttökelpoinen, eikä ole edes hirvittävän hintainen.

    • kiinteä parempi

      Ei kovin epäkäytännöllisiä. Itse olen viimeksi kuvannut zoomilla syksyllä 1992.

    • hyvät zoomit?

      Hassua miten täällä ”taistellaan” kameramerkkien hiuksenhienoista paremmuuseroista, mutta kun on kysymys objektiiveista niin ei haittaa yhtään että zoom piirtää paljon huonommin?

      Mutu
      – kiinteällä saa aina hinta-laatusuhteessa parempia kuvia
      – zoom on ”ihan kiva” ja sillä on paljon kivempi leikiä valokuvaajaa

      • Kuvan käyttö määrää sen millainen kuva on hyvä. Lähtökohdan tulee olla erilainen postikorttiin tai jos tehdään koko seinän tapetti.

        Jos kuvataan oleellista kohdetta vaikka lintua niin ympäristö monesti pyritäänkin poistamaan käyttämällä isoa aukkoa jolloin terävyysalue on pieni ja tausta tavallaan häipyy. Onko silloin väliä miten terävästi kuva siellä näkyisi?

        Varsinkin jos liikut luonnossa niin hyvät obiskat painavat kuten hyvät rungotkin. Sopivalla parilla zoomilla pärjään mutta kiinteitä pitäisi olla paljon useampia. Vanhuuttaan kun jalatkaan eivät enää ole nuoret niin zoom tulee helposti mieleen.

        Tuo "leikkiä valokuvaajaa" on hieman ala-arvoinen heitto, monikaan ei leiki valokuvaajaa vaan harrastaa valokuvausta kuvaten kiintoisiksi kokemiaan kohteita leikkimättä mitään.


    • poiuyt

      "Sopivalla parilla zoomilla pärjään mutta kiinteitä pitäisi olla paljon

      Tunnen erään "luontokuvaajan" (biologi) Hän tykkäsi, ettei ole juurikaan kuvaustilannetta, jossa ei pärjäisi 2,8/300 millisellä ja makro-objektiivilla.

      Eräs toinen, joka suosi 2,8/400 millistä totesi, että zoomissa on eläinkuvauksessa kuitenkin vain yksi käyttökelpoinen polttoväli.

      Maisemien räpsijät on erikseen. Silloin ei tarvita suuria valovoimia, eikä nopeita aikoja.
      Kuitenkin ennen muinoin parhaat maisemakuvaajat käytti vain yhtä objektiivia ja polttoväliä.

      Tämä nylyinen zoomivillitys on vain 1. taidonpuutetta, 2. välinehulluuttaa 3. laiskuutta 4. markkinointia 5. Kaikki mahdolliset polttovälit pitää olla käytössä, vaikka niitä ei koskaan tarvitse. Aukko polttoväleissä, aukko sivistyksessä.

      Leikkimisestä puheen ollen. Mitä muuta harrastukset on kuin leikkiä?
      Lapset on vain hieman suurempia.

    • väärät on välineet?

      Meitä harrastelijoita on kai eilaisia. d90 kuvaa matkoillaan ”kuolemanvakavasti, minä leikin kameralla eläkepäivien ratoksi.
      Lieneekö harrastuksesta paljonkaan iloa jos sen ottaa vakavasti.

      Zoomia en käytä järkkärissä, mutta kojukuvausta harrastava kaverini väittää ihan tosissaan, että makuulta kuvatessa zoomista on paljon iloa.
      Hassuinta tällaisessa ajanvietteessä on se kun joku on niin viisas, että tietää muiden leikkivän ihan väärillä välineillä.

      Mistä se tulee, että joku voi tietää muden harrastavan valokuvausta väärillä välineillä?
      Vakavasti kuvaavien silmissä kamalimpia lienevät ne jotka kuvaavat ns. neulanreijällä, siinä kun ei ole zoomia ei kiinteää eikä edes valovoimaa :)

      • Oikeat välineet?

        Paras kamera on se joka on mukana. Jotta paras mukana oleva kamera ei olisi kännykkä, kannattaa kulkea hyvänlaatuinen pokkari taskussa tai vyökotelossa.
        Kun sitten tulee tilanne josta pitäisi saada nopesti kuva, niin pokkarilla ehtii ampua sarjatulella 5 kuvaa ennen kuin valokuvaajaa leikkivä kameraharrastaja saa laukkunsa avatttua...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe