Ulottuvuuksia käsittelevä kirja hukassha

Mareliini

Luin joskus lukioaikoina läpi matematiikanopettajamme kirjahyllyä. Selkeästi muistan yhden matemaattisen eepoksen, jossa käsiteltiin ulottuvuuksia hyivn tarinallisista lähtökohdista. Nyt harmittaa, kun en muista kirjan nimeä, mutta jospa joku osaisi auttaa.

Kirjassa eri ulottuvuudet olivat tavallaan omia maailmojaan ja päähenkilö, Neliö, asui toisessa ulottuvuudessa, missä teräväkulmaiset kolmiot olivat pohjasakkaa ja ympyrät pappeja ja ylimystöä. Eräänä päivänä maailmaan saapuu vierilija, Pallo, kolmannesta ulottuvuudesta, ja alkaa opettaa Neliölle ulottuvuuksia. Siinä käydään reissaamassa niin nollaulottuvuudessa asuvan Pisteen kuin ykkösulottuvuuessa asuvan Janan luona ja mitä vielä.

Jos joku tietää edes hämärästi, mikä kirja oli kyseessä, se olisi hieno juttu.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kati

   Hei!

   Välitin kysymyksesi Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun, sieltä tuli vastaus nopeasti (http://www.kirjastot.fi/tietopalvelu):

   Etsimäsi kirja lienee matemaatikko Edwin A. Abbottin Tasomaa. Kirja on yhteiskuntasatiiri. "Se sijoittuu kaksiulotteiseen maailmaan, jossa asukkaat ovat monikulmioita. Heidän yhteiskuntaluokkansa määräytyy kulmien määrän mukaan: alimpana ovat naiset, jotka ovat pelkkiä janoja, sitten tulevat kolmiot, neliöt [...]".

   Edwin Abbott Abbott: Tasomaa : Moniulotteinen romanssi. (Flatland: A Romance of Many Dimensions, 1884.) Suom. Kimmo Pietiläinen. Terra cognita, 1997. ISBN 952-5202-03-8.

   Kustantajan kuvaus: http://www.terracognita.fi/ki...038.html
   Kuvaus: Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasomaa
   Arvostelu Yliopisto-lehdessä: http://yliopistolehti.helsink...uur.html

  • Mareliini

   Kiitos paljon!

   Tuosta palvelusta en tiennytkään, pitääpä käyttää ensi kerralla.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Wau! Seksikäs Diili-Sointu poseeraa nahkarotsi auki: "Eka työviikko purkissa ja heti..."

   Uhkea Sointu Borg poseeraa ekan työviikon kunniaksi nahkarotsissa ja revityissä farkuissa - toki tyylilleen uskollisena nahkarotsi paljastavasti auki.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   11661
  2. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

   Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
   Viihde ja kulttuuri
   57
   4528
  3. Vappubrunssi

   Vappubrunssin järjestäjät hävetkää! Tiesitte että näin tulee käymään,vaaransitte ihmisten terveyden muutaman euron takia. Mahtaa omatunto,ei teillä ta
   Kokkola
   263
   3918
  4. Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu

   Mieheni on kertonut aika uskomattomia juttuja nuoremmalla iällä tapahtuneista ahdisteluista. Oli vielä kokematon ja uimarannalla häntä vanhempi nainen
   Parisuhde
   58
   2499
  Aihe