Ulottuvuuksia käsittelevä kirja hukassha

Mareliini

Luin joskus lukioaikoina läpi matematiikanopettajamme kirjahyllyä. Selkeästi muistan yhden matemaattisen eepoksen, jossa käsiteltiin ulottuvuuksia hyivn tarinallisista lähtökohdista. Nyt harmittaa, kun en muista kirjan nimeä, mutta jospa joku osaisi auttaa.

Kirjassa eri ulottuvuudet olivat tavallaan omia maailmojaan ja päähenkilö, Neliö, asui toisessa ulottuvuudessa, missä teräväkulmaiset kolmiot olivat pohjasakkaa ja ympyrät pappeja ja ylimystöä. Eräänä päivänä maailmaan saapuu vierilija, Pallo, kolmannesta ulottuvuudesta, ja alkaa opettaa Neliölle ulottuvuuksia. Siinä käydään reissaamassa niin nollaulottuvuudessa asuvan Pisteen kuin ykkösulottuvuuessa asuvan Janan luona ja mitä vielä.

Jos joku tietää edes hämärästi, mikä kirja oli kyseessä, se olisi hieno juttu.

2

<50

  Vastaukset

  • Hei!

   Välitin kysymyksesi Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun, sieltä tuli vastaus nopeasti (http://www.kirjastot.fi/tietopalvelu):

   Etsimäsi kirja lienee matemaatikko Edwin A. Abbottin Tasomaa. Kirja on yhteiskuntasatiiri. "Se sijoittuu kaksiulotteiseen maailmaan, jossa asukkaat ovat monikulmioita. Heidän yhteiskuntaluokkansa määräytyy kulmien määrän mukaan: alimpana ovat naiset, jotka ovat pelkkiä janoja, sitten tulevat kolmiot, neliöt [...]".

   Edwin Abbott Abbott: Tasomaa : Moniulotteinen romanssi. (Flatland: A Romance of Many Dimensions, 1884.) Suom. Kimmo Pietiläinen. Terra cognita, 1997. ISBN 952-5202-03-8.

   Kustantajan kuvaus: http://www.terracognita.fi/ki...038.html
   Kuvaus: Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasomaa
   Arvostelu Yliopisto-lehdessä: http://yliopistolehti.helsink...uur.html

  • Kiitos paljon!

   Tuosta palvelusta en tiennytkään, pitääpä käyttää ensi kerralla.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut