Kaukainen opiskelupaikka

m=1992

Tämä aihe ei ole itselleni ajankohtainen (ainakaan vielä), mutta ajattelin, että tästä voisi saada aikaiseksi hyvää keskustelua.

Asun etelässä lähellä pääkaupunkiseutua. Potentiaalisia hakupaikkoja jatko-opiskeluille löytyy esim. Helsingistä ja Turusta. Olen kuitenkin pitänyt silmällä myös kauemmaksi hakemisen vaihtoehtoa, sillä en ole ihan varma riittääkö kyvykkyyteni päästä esim. vaikkapa Helsingin yliopistoon. Kuten arvata saattaa, niin sinne on luultavasti hieman suurempi tunku kuin jonnekin pienemmällä paikkakunnalla olevaan korkeakouluun. Jos katsomme kysynnän ja tarjonnan lakeja, niin voimme helposti päätellä hinnan olevan suurempien kaupunkien korkeakouluissa korkeampi kuin pienempien kaupunkien korkeakouluissa. Minun on siis harkittava kauemmaksi hakemista.

Valitettavasti asia ei ole ihan näin yksinkertainen, vaan on olemassa muutama ongelmaa. Ensinnäkin on se, että mitä kauemmaksi haen, niin sitä kauempana minun on käytävä pääsykokeissa (mahdollisesti turhaan). Kyseessä ei ole kovinkaan suuri ongelma, mutta ongelma yhtälailla. Toiseksi ongelmaksi voisin mainita sen, että kaukana oleva kaupunki on luultavasti paljon enemmän sopeutumista vaativa kuin lähellä oleva. Kolmas ongelma on huomattavasti suurempi kuin kaksi edellistä. Mitä kauemmaksi muutan, niin sitä voimakkaammin joudun leikkaamaan sosiaaliset juureni irti maasta, jonka johdosta menetän vähäiset kaverini, tuttuni yms. Enkä usko, että pystyn kauempaa käsin pitämään tehokkaasti yhteyttä edes vanhempiini ja sisaruksiini.

Joku voisi tässä kohdin huomauttaa, että "no kyllähän sinä saat uusia kavereita ja tuttuja sieltä uudesta opinahjostasi/asuinkaupungistasi!", mutta asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Minä olen nimittäin melko epäsosiaalinen yksilö. En saa uusia kavereita erityisen helposti. En käy baareissa, keikoilla tai missään muuallakaan, missä ihmiset yleensä keskenään sosialisoivat. En myöskään ole mukana ns. sosiaalisessa mediassa. Itse asiassa minulla ei varsinaisesti ole yhtäkään kaveria edes nykyisessä oppilaitoksesani, ja olen opiskellut siellä sentään noin kaksi vuotta. Näiden tosi asioiden johdosta on hyvinkin mahdollista, että en tule saamaan yhtäkään uutta kaveria siellä kaukaisessa oppilaitoksessa, jonne mahdollisesti tulevaisuudessa tulen muuttamaan. Harmikseni kyseiset asiat saattavat sinetöidä kohtaloni lopullisesti. Asia on nähkääs niin, että ihminen tarvitsee sosiaalista tukea. Ihminen tarvitsee kavereita mielenterveytensä säilyttämiseen ja sosiaaliset verkostot ovat avuksi yleensä myös parisuhdemarkkinoilla. Jos muutan opiskelemaan jonnekin kauas, niin voi olla täysin mahdollista, että olen tuomittu elämään lopun elämääni täysin yksinäisesti, vailla minkäänlaisia kavereita tai parisuhdetta. Tuollainen elämä johtaa täydelliseen sekoamiseen ja mahdollisesti jopa itsemurhaan.

Kaikein tämän johdosta mieleni tekisi valittaa ja sanoa, että suurempien kaupunkien opiskelupaikkojen määrää tulisi lisätä, mutta en ole varma, onko se yhteiskunnallisesta kokonaiskuvasta katsottuna järkevää, enkä halua tehdä tästä aiheesta jotain "kehä kolmonen vs muu Suomi" -väittelyä. Haluan vain kuulla ihmisten mietteitä asiasta. Mitä minun pitäisi tehdä? Mitä ylipäätänsä tämän kaltaisissa tilanteissa kannattaa tehdä? Onko teillä kokemuksia muuttamisesta kauas, opiskelupaikan perässä?

Olipas taas kunnon avautuminen näin keskellä yötä...

1

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No minulla on kokemusta opiskelujen perässä muuttamisesta, mutta enpä tiedä onko tästä sinulle mitään hyötyä. Lukion jälkeen vietin välivuoden, jolloin siis asuin vielä Helsingissä. Pääsin tämän jälkeen Kotkaan opiskelemaan (ei ollut mun juttu) ja kuukauden kuluttua muutinkin Tampereelle asumaan koulun perässä. Koulusta en saanut yhtään kavereita, mutta harrastan ratsastusta niin tallilta löytyi paljon uusia kavereita. Tammikuussa on edessä muutto Mikkeliin, enkä mä ole mitään bilettäjätyyppiä tai sellainen joka kävisi festareilla tms. mutta kavereita voi tosiaan löytää jonkin harrastuksenkin kautta, eli ei se muuttaminen kauemmas välttämättä niin paha juttu ole. Itselläni suhteet vanhempiini ja helsinkiläisiin ystäviin ovat säilyneet edelleen ja käyn Helsingissä ainakin muutaman kerran vuodessa moikkaamassa vanhoja kavereita ja sit tietty vanhempiani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      156
      3749
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      58
      1360
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      255
      1159
    4. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      44
      1034
    5. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      300
      983
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      53
      952
    7. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      68
      933
    8. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      54
      899
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      52
      894
    10. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      65
      874
    Aihe