Oliko sydänkohtaus, veritulppa vai mikä?

hippuska

7-vuotias maine coon-urokseni kuoli pari vuotta sitten, silloin en halunnut sitä eviraan lähettää (tieto lisää tuskaa) mutta vasta nyt viime kuukausina mua on alkanut vaivaamaan että mihin herra oikein kuoli.. Itse epäilen sydänkohtausta ja entinen omistaja epäili joko sitä tai sitten keuhkoveritulppaa.

Kissaa oli käytetty jalostukseen useaan kertaan kunnes reilu kolmivuotiaana jäi eläkkeelle. Joka kerta ennen astutusta sydän on ultrattu ja myöhemmin otettu myös dna-testi ja hcm ollut aina nega.

Olin ollut kaksi päivää pois kotoa ja hoitajat kävivät kolme kertaa päivässä. Ei mitään erikoista ollut sinä aikana kun en ollut kotona. Vanhuksella oli hammasongelmia joiden takia ruoka ei aina maistunut joten en heti säikähtänyt kun iltaruokaansa ei syönyt. Sitten huomasin kissan suunpielessä olevan jotain märkää, ihan kuin kuolaa. En heti soittanut lääkärille vaan ajattelin katsoa muutaman minuutin että mitä tapahtuu. Leikitin kissaa, ja se leikki kuten aina ennenkin. Liikkumisessakaan ei ollut mitään ongelmaa. Kuolasi vaan sen lisäksi, pian kuolaa valui ihan naruina. Päivystävä ei vastannut puhelimeen kun muutamia kertoja yritin soittaa, kissa läjähti lattialle (oli pystyssä kuitenkin), haukkoi henkeään, tärisi ja kuolaa tuli enemmän kuin laki sallii, suun molemmilta puolin ja aivan naruina. Soitin isälleni että tarvitsen autoa kunhan saan lääkärin kiinni (meidän kaupungissa paikat vaihtelee missä on päivystys, se voi olla naapurissa tai 40km päässä). Puhelun aikana vilkuilin kissaa, joka oli kaatunut jo kyljelleen lattialle ja yhä tärisi, tärisi, haukkoi henkeään ja kuolasi. Sitten kuulin järkyttävän ison korahduksen, joka jäi kissan viimeiseksi.
Kaikkiaan tapahtumat kestivät n. 10-15 minuuttia eli onneksi rakas vanhus ei ehtinyt hirveästi kärsiä. Oloa onneksi helpottaa ajatus että lääkäriin emme olisi edes ehtineet tuona aikana eli kissalle ei olisi voinut tehdä enää mitään. Ikävä vaan pahenee ajan myötä!!

Yritin tuota hmc- ja sydänkohtausketjuja käydä läpi (kuten koko internettiä) mutta mitään samantapaista en ole löytänyt. Kissa ei tietääkseni ole edes flunssaa koko ikänsä aikana sairastanut joten todella vaivaa tämä äkkikuolema. Nyt minulla on neljä kissaa ja toivoisin myös kaikkien lähtevä suorilta jaloin kuten tuo vanhukseni, että kenenkään ei tarvitsisi kärsiä.

11

3464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myrkytys?

      7-vuotias ei ole kovin vanha kissaksi. Kuolaaminen ja muut oireet kyllä viittaavat johonkin myrkytykseen-olisiko mahdollista? Esim. jokin viherkasvi tms. Sydänkohtaus tai veritulppa ei aiheuta kuolaamista. Sydänviassa tulee muita oireita ensin esim yskiminen,väsyminen yms. Mukavaa jouluodotusta sinulle ja kissoillesi!

      • hippuska

        Kyseessähän oli rotukissa eli onhan 7-vuotias jo vanha mutta ei siis suinkaan ikäloppu =)

        Kasveja mulla ei ole ikinä ollut eikä tule kyllä yhtään mitään mieleen mistä olisi myrkytyksenkään voinut saada. Mysteeriksi taitaa jäädä.

        Mukavaa loppuvuotta myös sinulle, me kiitämme =)


      • HCM...

        Itseasiassa HCM on sellainen sydänvika, että se hyvin usein tappaa ennen kuin mitään oireita on ollut näkyvissä. Varsinkin jos kyseessä on vielä nuori kissa. Muissa sydänvioissa on sitten enemmän noita ennakko-oireita havaittavissa.


      • vanhoja vai ei
        hippuska kirjoitti:

        Kyseessähän oli rotukissa eli onhan 7-vuotias jo vanha mutta ei siis suinkaan ikäloppu =)

        Kasveja mulla ei ole ikinä ollut eikä tule kyllä yhtään mitään mieleen mistä olisi myrkytyksenkään voinut saada. Mysteeriksi taitaa jäädä.

        Mukavaa loppuvuotta myös sinulle, me kiitämme =)

        No ei tuo 7 vuotta ole mikään vanha vaikka kuinka olisi rotukissa. Itsellä on 10 kissaa joista 6 on tuotakin vanhempia. Vanhin täyttää ensi vuonna 14 v., seuraava 13 v., sitten 12 v., 2 x 10 v. ja 9 v. Nuorinkin jo tulee 2 vuotiaaksi.

        Kannattaako tuota miettiä jos ei ole kissaa kuoleman jälkeen lähetetty avattavaksi. Mitään varmuutta kun kuolemasta ei voi saada, varsinkaan jos kissa on testattukin ja ultrattu eikä niissä ole mitään havaittu. Se on vain itsensä kiusaamista miettiä mikä kuoleman on aiheuttanut, kun selvyyttä ei voi saada.


      • Riiviön kaveri lähti

        Eilan kuoli 7-vuotias kissani veritulppaan. Se iski yhtäkkiä ja halvaannutti heti takapään. Sairaalassa kissa lopetettiin, koska kivut olivat ihan kamalat eikä niitä olisi enää saanut pois. Hän kuoli rauhallisesti sylissäni. Suru on valtavan suuri eikä ymmärrä, että terveelle kissalle voi käydä näin.


    • hometta ruuassa

      Muistaakseni siitä on n 2-3 vuotta aikaa kun koiria kuoli kuivamuonassa olleeseen homeeseen. Oireiden ilmestyttyä koira menehtyi ihan päivässä, ensin oli ruohahaluttomuutta ja yleistä apatiaa. En ole kuullut olisko kissoilla ollut vastaavaa.

    • pomppo

      Mun mielestä tuo kuulostaa HCM:ltä sitten kuitenkin. Meidän kissalla on todettu HCM, ja saa aina välillä sellaisia kohtauksia, että jalat ei kanna, lösähtää lattialle ja haukkoo henkeään / läähättää ja kuolaa. Ne on onneksi toistaiseksi menneet ohi. Kissallesi on voinut tulla HCM:n aiheuttama veritulppa. Vaikka kissa saisi negatiivisen HCM-testin, sillä saattaa silti olla HCM. Voimia menetykseesi.

      • voivoiii

        Meidän mainecoon uros kuoli viime yönnä. Sai ilmeisesti sydärin. Minuutissa kaikki oli ohi mutta oli se karmivaa katseltavaa...


    • kääääk

      Edelliseen vielä, että oli 3-vuotias.

      • hiipe

        osanotto. minun 15v maatiais kissa nukkui ikiuneen 18.12-15 oli virtsa vaivat jne ja lääkäri epäili maksa sökö. t.kape ex hiipen isäntä


    • harmitukset

      Otan osaa! Ystävän menetys on aina kova pala, jaksele!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1683
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1320
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1108
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      895
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe