Korva soi vaikka audiogrammi erinomainen

gram

Kävin audiogrammissa lähes puhtailla korvilla ja tulos oli varsin erinomainen myös korkeilla taajuuksilla, joissa meluvamma kai yleensä todetaan. Silti korva tai varsinkin toinen korva soi.

Olen ymmärtänyt, että meluvamma on jos korkeilla taajuuksilla esiintyy kuoppa käyrässä. Nyt näin ei ole. Ainoastaan hyvin hyvin loiva ihan pieni siinä korkeimmilla taajuuksilla on, mutta minulle kyllä sanottiin se joka mittauksen teki ettei pitäisi olla meluvammasta kyse. Ei ollut tosin lääkäri, mutta eiköhän se ottajakin nyt jostain tiedä. Toki korvalääkärihän lopullisen tuomion antaa, mutta ei tuossa minusta kyllä mitään meluvammaan viittaavaa ole.

Ohessa kuva käyrästä:

http://i43.tinypic.com/2s9f6ll.jpg

6

739

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • z+a=

      Kiinnostavaa olisi kuulla eri tinnittäjien kokemuksia.
      Minullekin lääkäri sanoi, että kuulo on kuin suotaan oppikirjasta nuorella tytöllä.
      Mutta tinnittää vaan jo vaikka kuinka monetta vuotta.

    • eogijeog

      ei tuollainen yksinkertainen audiogrammi välttämättä vaurioita paljasta. ne voivat olla korkeammalla taajuudella tai sitten välitaajuuksissa joita ei mitattu (esim 5khz jne ). tai sitten aistinkarvat voivat olla vaurioituneita siten että taajuusvaste on muuttunut -> kuulet, mutta spektri hieman eri kuin ennen -> hyvät tulokset mutta tinni. koska asteikko on logaritminen voi vähäpätöisen kuuloinen 10db droppi tarkoittaa että puolet aistinkarvoista on mennyttä.

      mullakin on "erinomainen" kuulo 0-8khz alueella, ja oman arvion mukaan hyvä 8-15khz alueella. silti vinkunut vuosia 10-15khz alueella.

    • gram

      En ole tuollaisista jutuista kuullutkaan saati tarkemmasta kuulotutkimuksesta kun tuo mikä minulta otettu. Ymmärtääkseni se on tarkin. Ainakin kuuloon erikoistunut paikka kyseinen juttu oli.

      Pitäisi mennä tietysti korvalääkärin vastaanotolle mitä mieltä hän on asiasta. Epäilen kyllä että kyse tuollaisista jutuista on mitä totesit.

      Sitä paitsi se on tullut itsestään eikä minkään melun jälkeen tuo pysyvä. Aiemmin on hetken voinut soida melusta, mutta mennyt pois ja se kyseinen sointi ollut erilaista sen melun jälkeen. En nyt sano, että se varmasti muusta kuin melusta, mutta vaikea uskoa että olisi. Pitäisi vain tietää mikä se syy on.

      Lihasjännitystä se joka korvatutkimuksen otti epäili, mutta epäilen kyllä että auttaako jokin hierontakaan asiaan.

    • jokunen jaska

      Lainattu sivulta www.tinnitus.fi

      Tinnitus saattaa esiintyä monien sairauksien yhteydessä, mutta useimmiten se esiintyy yksinään joko muuten täysiin terveillä henkilöillä tai liittyyen kuulonalentumaan (noin puolella tinnituksesta kärsivistä on myös kuulonalentuma). Tavallisin yksittäinen syy on meluvamma, erityisesti ns. akuutti akustinen trauma voimakkaan melualtistuksen jälkeen, esimerkiksi kovan pamahduksen, laukauksen tai rock-konsertin yhteydessä.. Vaikka useimmiten tinnituksen alkuperäinen syy on sisäkorvassa tai kuulohermossa, se voi syntyä myös näiden ulkopuolella olevasta syystä. Tinnitus voi myös saada alkunsa kaikilla kuuloradan tasoilla korvakäytävästä aivokuoren kuuloalueeseen. Tiloja joissa tinnitusta usein esiintyy ovat esim. vahatulppa kovakäytävässä, tärykalvon reikä, ns. Menieren tauti, meluvamma ja ikähuonokuuloisuus. Koska syyt ovat näin moninaisia, myös tinnituksen syntymekanismeja täytyy olla monia.

    • Anonyymi

      Itselläni alkoi "kuulohelvetti" kovalle äänelle altistumisen myötä festivaalikonsertissa ts. meluvamma. Omaa hölmöyttä korvatulpat jäi kotiin, ei tullut haettua festivaalikorvatulppia heti ja eipä sitten tullut mieleen että lyhytkin aika eli minuutteja kovassa melussa voi tehdä tällaista korville. Muun ajan yritin viettää kauempana lavasta mikä ei aiheuttanut kipua. En koskaan ajatellut kuinka vaarallisia festivaalit voi olla kuuloterveydelle. Oli todella hölmö idea olla ilman korvatulppia.

      Kun olin kovemmassa melussa minuutteja yhtäkkiä tuntui, kuin olisi vihlaissut korvaa mikä sai lähtemään kauemmas. Kun lähdin melusta kauemmaksi tuntui kuin kaikki ympäristön äänet olisi ollut ihan luonnottoman vaimeita. Kuin olisi ollut puolikuuro. Se kumminkin palautui hetken kuluttua mutta huolestuin hetkeksi todella kun en ollut vastaavaa ennen kokenut. Sen jälkeen luulin että olin selvinnyt säikähdyksellä vaan enpä ollutkaan.

      Ensin alkoi tinnitus ja ääniyliherkkyys seuraavana aamuna. Tuntui, kuin korvassa olisi ollut nestettä, tai se olisi ollut lukkoinen ja kuulo olisi toisessa korvassa ollut hiukan omituinen. Hiljalleen viikkojen saatossa hoksasin, että jotkut äänet vääristi kuin tinnitus reagoisi ympäristön ääniin. Tinnitus elää omaa elämäänsä ja tuntuu voimistuvan jos tippaakaan enemmän altistuu äänelle. Johonkin ääniin saattaa tulla päälle korkeataajuuksinen ääni eli ääni ei välity oikein tai sitten kuuluu jotain säröytymää joissain äänissä. Sitten viikkoja myöhemmin alkoi kivun ja ääniyliherkkyyden yhdistelmä, kuin pieniä vihlaisevia tuikkauksia korvassa. Tuntui myös painetta ja puristusta korvassa. Kun kipu alkoi huomasin, että kuulo alkoi tuntua heikommalta. Korvien kuulossa on eroa ja toisen korvan kuulo kuulostaa vaimealta. On hankalampi sanoa mistä suunnasta ääni tulee, tinnitus soi lisäksi välillä useilla taajuuksilla joka tekee välillä äänimaailmasta kakofonisen ja ympäristön äänien hahmottamisesta haastavampaa. Korva on erityisen herkkä joillekin tietyille taajuuksille. Mietin, että taitaa myös olla hankalampi kuulla taustamelussa.Lisäksi musiikki kuulostaa todella kummalliselta kuin matalat taajuudet ei välity oikein ja kuulo muuttunut. Toinen korva rutisee välillä äänien takia.

      Kukaan lääkäri ei suositellut ylipainehappihoitoa. Vaikka siis oireiden aiheuttaja oli melusta aiheutunut oireisto. Viikko - kaksi viikkoa tapauksesta kuulotesti oli normaalihko ja oirekuva painottui vain tinnitukseen. Jälkikäteen ajatellen olisin halunnut käydä ylipainehappihoidossa välittömästi heti melualtistuksen jälkeen kun tuntui että kaikki ei ole ok, mutta se on myöhäistä jossitella. Ehkä se olisi parantanut ennustettani, ehkä ei, kuka tietää. Lääkäriin kannattaa mennä heti melualtistuksen jälkeen seuraavana päivänä jos on mitään kuulo-oireita kuten tinnitusta, itse odotin aivan liian monta päivää. Alkuvaiheessa voi olla jotain tehtävissä.

      Lääkärit tuijottaa audiogrammia aivan liian tarkkaan todetakseen, että asiat on kunnossa. Se ei ole riittävän aukoton ja luotettava väline sen todentamiseen, ettei mitään vauriota melusta ole syntynyt, etenkään jos tapauksesta on jo aikaa kuulotestin tienoilla. Se ensinnäkin mittaa vain tietyt taajuudet, ei korkeampia plus 8000kHz. Sillä ei voida sanoa, että kuulo on sataprosenttisesti ok. On olemassa myös käsitteet "hidden hearing loss" ja "cochlear synaptopathy", josta kannattaa googlata. Audiogrammi ei esimerkiksi testaa sitä, miten kuulee puhetta melussa. Ihmisen audiogrammi voi olla ok, vaikka hänellä on kuulo-ongelmia.

      Löysin ihan mielenkiintoisen artikkelin jossa on kuvattu konsertin aiheuttama meluvamma.https://www.audiologyonline.com/articles/acoustic-trauma-from-recreational-noise-23542
      Tapauskertomuksessa joku oli ollut 1,5 tuntia kaiuttimen lähellä konsertissa ilman korvatulppia ja saanut meluvamman. Aluksi 24 tuntia melun jälkeen hänen audiogramminsa oli epänormaali ja siinä oli iso meluvauriolle tyypillinen kuoppa välillä 3000-6000 kHz. Kahden viikon jälkeen (oma audiogrammi otettiin lähes kahden viikon jälkeen), naisen kuulotesti oli normaali vaikkakin muita meluvammaoireita oli kuten tinniäa ja ääniherkkyyttä. Melualtistus tapauksen paikassa oli ollut n.100-110 db. Itse vietin tunteja jonkinasteisessa melussa kauempana lavoista, mutta minulla oli hetkellinen kovempi melualtistus mikä rasitti korvaa jonka desibeleistä ei ole tietoa mutta veikkaan jotain sadan pintaan tai ylikin. Tuo kovempi melualtistus laukaisi oireet ja kenties tuntien matalampi melualtistus näytteli kanssa osaa.

      Artikkelissa kuvataan, kuinka meluvammaan voi kuulua tinnitus, hyperakuusi ja diplakuusi. Meluvamma ei ole pelkästään kuulonmenetystä. Diplakuusi voi saada äänet kuulostamaan eriltä, esim. latteammilta tai terävämmiltä ja aiheuttaa eroavaa ääniaistimusta eri korvissa. Minulla on ollut tismalleen nämä oireet.

      • Anonyymi

        Omituisinta näissä melun puhkaisemissaoireissa oli lisäksi se, että sen sijaan olisi meluvammalle tyypillinen kuoppa 3000-6000 kHz monet näistä taajuuksista ovat audiogrammissa parhaiten kuulemani taajuudet, vaikkakin kuulotesti otettiin suht myöhään melualtistuksesta. Tästä huolimatta minulla on täysin tyypillinen meluvammaoireisto: vaikea ääniyliherkkyys, tinnitus sekä myös muita oireita, mitkä puhkesi melurasituksen jälkeen. Korvan lukkoisuuden tunnetta ja paineen tunnetta. Korvakipua. Tunnetta, kuin kuulossa olisi heikkenemää.

        Jokikinen kyseisistä oireista puhkesi tuon yhden kertaluontoisen melun seurauksena, enkä ole kokenut niitä aiemmin ja vaikeuttavat tosi paljon elämää.

        Koen, että usein hoitotilanteissa on vain tuijotettu tuota normaalia audiogrammia.

        Ymmärrän, että jotain työkaluja pitää lääkäreillä olla vahingon toteamiseksi, ja hankalampi olisi tehdä diagnooseja pelkästään potilaan subjektiivisen kuvauksen kautta, mutta audiogrammi on liian epätarkka väline, että sillä pystytään täysin poissulkemaan vahingot. Mietinkin, kuinka moni potilas voi kokea, ettei tule ymmärretyksi oireidensa kanssa. Vielä paljon on tutkittavaa siitä, miten kuulo toimii ja en tiedä onko uusin tutkimusnäyttö edes täysin kohdannut hoitokäytäntöjä. Ongelma on tietenkin myös se, että korvaan ei näe sisälle, ja on hankala oikeasti todeta mitä siellä on tapahtunut. Testeissä on sokeita pisteitä, sitten ei oikeastaan voi kuin arvailla potilaan oirekuvan perusteella. Sitten sitä nojataan niihin testeihin, mitä on saatavilla tosi paljon, vaikkei ne ihan täysin luotettavia olisikaan. Näiden asioiden valossa ja informaation ja tutkimuksenkin puutteen vuoksi on helppo laittaa potilaan kuuloon liittyviä ongelmia nupin piikkiin. Ja eipä sitä juuri hoitoakaan ole saatavilla korvan ongelmiin, paitsi lähinnä totuttautumista tinnitukseen tai kuulokojeet.

        Löysin yhden tällaisen mielenkiintoisen linkin, jossa puhutaan piilossa olevasta kuulonmenetyksestä.
        http://www.buffalo.edu/ubnow/stories/2017/04/salvi-hearing-tests.html

        Tekstissä sanotaan, että ihmisillä voi olla huomattavaa vahinkoa karvasoluille korvassa, jotka välittävät informaatiota aivoille ja silti heillä on normaali audiogrammi.
        Ihmisillä, joilla on tämäntyyppistä vahinkoa voi olla hankaluuksia kuulla tietyissä tilanteissa, kuten kuulla puhetta meluisassa huoneessa. Heidän kuulokynnyksensä(?) voi näyttää normaalilta. Tällaiset potilaat tulee usein lähetetyksi kotiin hoidosta oireidensa kanssa, jotka haittaa elämää, koska näennäisesti asiat on hyvin testeissä.

        Artikkelissa sanotaan lisäksi, että ihmisillä voi olla normaali kuulokynnys testeissä vaikka he olisi menettäneet puolet tai jopa kolme neljäsosaa korvan karvasoluista. Kuulon vaurio vähentää signaalia joka menee aivoihin. Siitä seuraa ongelmat kuulla. Ja tämän prosessin seurauksena voi myös tinnitus päästä valloilleen, koska tavallaan aivot kuin lisää volyymiä kuin laittaisi kuulokojeen isommalle ja sen seurauksena ei enää kuule hiljaisuutta.

        Täydellinen audiogrammini ei ole, vaikkakin sitä pidettiin normaalin rajoissa. Joku kirjoitti, että "koska asteikko on logaritminen voi vähäpätöisen kuuloinen 10db droppi tarkoittaa että puolet aistinkarvoista on mennyttä." Jos tämä olisi totta, niin voi olla, että olen menettänyt aikamoisen määrän aistinkarvoja.

        Olen huomannut kuulossani erityisesti heikentymistä matalissa ja bassotaajuuksissa, jotka hahmotan ihan eri tavalla, kuin ennen melualtistusta ja korvani on näille taajuuksille erityisen herkkä. Ne tuntuvat korvassa epämiellyttäviltä ja kuulostavat vääristyneiltä. Monet musiikkikappaleet kuulostaa todella vääristyneeltä ja niissä korostuu ylätaajuudet alataajuuksien kustannuksella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe