Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Jarrusovitus

Clayton Dewandre

Minulla on satunnaisajossa vanha kaksiakselinen 13 t kuorma-auto.
Siinä on paineilmajarrut. Katsastaja sanoi että pitää (lisämaksusta) tehdä jarrusovitus. Jarruvoimat on mitattu dynamometsissä
Mitä se tarkoittaa, mitä siinä oikeasti tehdään. Mitä sillä ajetaan takaa.
Muistelen että se viimeksi tarkoitti jurnutusta dynamometrissä ehkä n. 5 minuuttia / akseli.

8

7175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jarrumies

      Tätähän se jurnutus oli ! Jarruja lämmitelty ja sitten mitattu hidastuvuus tietokoneavusteisesti !
      Perustarkastus tehdään paineilmajarruin varustetuille kuorma-autoille jotka rekisteröity 1.1.1973 tai sen jälkeen.
      Perustarkastuksessa ajoneuvon jokainen akseli käytetään jarrudynamometrillä ja tietokoneavusteisesti mitataan jarruvoimat sekä sylinteripaineet. Näistä tuloksista saadaan hidastuvuusennusteet, jotka tulee täyttää minimihidastuvuus vaatimukset.
      Jarrudynamometrin tietojen pohjalta tietokoneohjelma laskee suurimman hidastuvuuden valmistajan ilmoittamalla jarrupaineella. Dynamometrillä kun ei voi kuin aloittaa hidastuvuuden mittaamisen, koska se on renkaan luistamisen vuoksi lopetettava 12000 N:n jarruvoimaan. Tämän jälkeen tietokone laskee saatujen alkutietojen pohjalta lineaarisen jatkumon jarrupaineen max. arvoon saakka.
      Jarrujen laahausvoima vähennetään jarrutuloksesta ja paineen nousunopeus myös tarkastetaan.
      Lisäksi katsotaan ALB-venttiilin toiminta mikäli sellainen on. ALB-venttiilin ero saa olla - 0,5 bar ohjearvosta.
      Tätä kutsutaan jarrujen perustarkastukseksi.
      Perävaunullisen auton jarrutarkastus on nimeltään laaja jarrutarkastus.
      Se katsastajan mainitsema jarrusovitus on ihan virallisesti ilmaistuna laajan jarrutarkastuksen osa eli ajoneuvoyhdistelmän jarrujen sovittamista, silloin autossasi on perävaunun vetokoukku ja katsastaja olettaa sinun vetävän ilmajarrullista täysperävaunua. Silloin jarrut ajetaan ns. jarrukäytävään ja sen suorittamishinta katsastuksessa on kalliimpi. Oletko tehnyt AKE:lle vetolaitteen käytöstä poistoilmoituksen ? Niin sanottua SA-koukkua ei luokitella verotettavaksi vetolaitteeksi, eikä sen käyttöä AKE valvo mitenkään.
      Katso niitä katsastuspapereita jarrujen osalta. Niistä selviää mitä on tehty, jos jarrukäytävästä puhutaan silloin on tehty laaja tarkastus.

    • Scånia-69

      Jarrumies puhuu asiaa,mutta yksi pieni lisäys:ÄLÄ teetä jarrusovitusta katsastuskonttorilla!(sori jos loukkaan jotakin katsastajaa)Raskaankaluston korjaamoilla niitä tehdään ja tarvittavat korjaukset(esim.ALB:n säätö)hoituu samalla,ei tarvii maksaa jarruajoa moneen kertaan,koska jos konttorilla löytyy jarruajossa jotain,hyvin pientäkin säädön tarvetta,niin korjaamoreissu on kuitenkin edessä.Meilläpäin konttori ottaa uusintakatsastusmaksun lisäksi täyden jarruajohinnan myös uusintakatsastuksessa,en tiedä miten muualla?Eli kun korjaamolta on puhtaat paperit mukana,konttorilla ajetaan jarrut vain dynolla(joka sisältyy katsastusmaksuun).En ole korjaamopuolen edustaja,vaan asiakas,niin katsastusasemalla kuin korjaamolla.Leimautan vuodessa yli 20 raskasta(omaa) joten luulen tietäväni miten se kivuttomammin tapahtuu...

    • jarrumies

      Voin yhtyä täysin Scånia-69 esille tuomaan asiaan. Jarrujen sovitus onkin raskaan kaluston katsastuksen pahin hylkäysperuste ja on hyvinkin pienestä kiinni. Yrittäjän kuten yksityisautoilijankin budjettia aina kirpaisee jos joutuu useasti katsastuskonttorilla jarruja uusintatestauttamaan. Kyllä kummasti mieltä rauhoittaa mennä katsastukseen jarrujen testilappu mukana jo valmiina.
      Muutoin katsastuksessa on ollut hyvinkin asiallista toimintaa jarrutestausten suhteen, mutta ainakin jarrukäytävään ajaminen on jo sen verran tarkkaa hommaa, ettei ilman säätöjen tarkastuksia ja mittauksia oikein halua sinne mennä onneaan koettamaan.

    • joo o

      Missä on semmonen konttori joka tekee jarrusovituksen, ei ole kyllä vielä tullu vastaan.

    • Scånia-69

      ^¨kaikkien konttorien on tehtevä jotka katsastaa raskasta kalustoa,ja kaikkien on katsastettava raskaita jollei ole sivutoimipiste.

    • Volvo 01

      Aina olen konttorilla jarrusovituksen teettänyt, aina on myös läpi saatu. Viimeksi tosin omaa tyhmyyttä vein pari kk seisseiin auton leimalle, ruosteiset jarrulevyt sitten vaati melkoisesti hinkkaamista dynolla. Ensikerralla muistan seisontajarrulla takalevyjen kiillotuksen.. Ja sovitushan on tehtävä tuollaiseen vaikkei minkäänlaista vetolaitetta olekkaan.

    • sovittamista

      nyt on taas puurot&vellit sekasin.... sovittaminen ja sovituksen tarkistus ON ERI ASIOITA!!! toki kansan kielellä se on aina jarrusovitus...

    • eivoikunymmärtää

      eli lyhyesti jarrusovitus tarkoittaa sitä että tietyllä sylinteripaineella täytyy tulla tietty jarruvoima, mikäli oikein olen ymmärtänyt..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2464
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2163
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1360
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe